HAUSKA VIINA?

Edellisessä jutussani tulin maininneeksi, että vvs eli viina, väkivalta ja seksi pitävät toimittajat leivän syrjässä. Aiheet näyttävät aina vaan kiinnostavan lukijoita ja ne ovat ammatillisesti helppoja. Ei paljon tarvitse tutkivaa journalismia harjoittaa, sillä jokainen on näissä asioissa mielestään asiantuntija. Artikkeli syntyy kuin tyhjästä ja loppuun toimittaja voi kirjoittaa vielä oman paheksuvan kolumninsa.

Jostakin syystä näistä kolmesta asiasta viina on erityisasemassa. Katsotaanpa vaikka televisio-ohjelmia. Väkivaltaa ja paljasta ihoa sisältävät ohjelmat saavat peräänsä kieltomerkinnän. Seksin osalta tässä ollaan jopa ylihysteerisiä. Esimerkiksi G-pisteellä on merkintä K-15 ja sen nettisivuilla K-18, vaikka juuri tällaisia ohjelmia nuoret tarvitsisivat.

Mutta miten on merkitty ohjelmat, joissa läträtään viinan kanssa? Ei mitenkään. Useinhan ne ovat kaiken lisäksi lapsia kiinnostavia hupiohjelmia: katso nyt setää, kun se on ihan räkä poskella, kuinka hauskaa! Me kaikki vanhemmat suomalaiset muistamme esimerkiksi onks Viljoo näkyny  -Kinnusen.  Ylipäätään on vaikea palauttaa mieliin yhtään suomalaista viihdeohjelmaa, jossa ei joku juoppo seikkailisi.

Eroa on myös siinä, ettei väkivaltaa tai seksiä kukaan kehtaa julkisuudessa vaatia lisää. Rosa Meriläinen on poikkeus ja ilmeinen kauhistus feministitoimittajille, jotka ovat jo etukäteen valmistautuneet repimään pornon puolestapuhujat kappaleiksi. Oletus on tietysti ollut, että sellaiseen syyllistyisi joku miespuolinen julkkis. Mutta nyt kun lausuja olikin nainen, toimittajilla meni sormi suuhun.

Viinalla ja kännien määrällä rehvastelua sen sijaan pidetään suomalaisten keskuudessa aivan normaalina, ellei jopa meriittinä. Viihdeuutisista suurin osa on julkkisten sekoilua viinan ja muiden huumeiden kanssa – siis viihdeuutisista. Niin kauan kuin humalassa sekoilu on suomalaisten mielestä hauskaa, jokapäiväistä ja ihailtavaa, hallituksen on ihan turha korottaa alkoholiveroa tai säädellä viinan saatavuutta.

Oikeastihan humala on säälittävä olotila, osoitus järjen käytön olemattomuudesta ja harkintakyvyn puutteesta. Miksei tässä käytetä samaa strategiaa kuin feministiaatteen mukaisessa aivopesussa? Kun joka päivä lehdissä ja muissa medioissa olisi juttuja siitä, mitä luusereita ja urpoja kännissä toikkaroijat ovat, suhtautuminen viinaan muuttuisi vuosien kuluessa.

Jos sama mediapanostus laitettaisiin humalajuomisen paheksuntaan kuin mitä laitettiin Kanervan erottamiseen, monta ihmiselämää olisi jo pelastettu. Mutta eihän mediasta löydy tähän tekijöitä. Viina taitaa maistua toimittajillekin liian hyvin? Kuinkas muutenkaan, Ilta-Sanomien yksi pääuutinen netissä on jo viikon verran ollut juttu, jossa esitellään halvinta tapaa juoda itsensä känniin: lehti esittelee 503 alkoholijuoman tehokkuusluvut!

Kuka tai mikä taho pistäisi alulle hiljaisen vallankumouksen, hivuttavan manipulaation, joka ei olisi valistusta, raittiustyötä eikä mainontaa, vaan tieteellisen tutkimuksen kaapuun puettua käyttäytymisen muokkausta?  Elämä on elämisen arvoista, vaikkei koskaan olisi humalassa ollutkaan. Eikä silti tarvitse olla mikään absolutisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s