UUSPEKKAROINTIA

Kotiin päin vetämistä politiikassa on jo kymmenkunta vuotta kutsuttu pekkaroinniksi nykyisen elinkeinoministerimme Mauri Pekkarisen mukaan. Aikaisemmin tapeltiin lähinnä tie- ja siltahankkeista poliitikkojen kotikylille, mutta nyt ollaan aivan uusilla urilla. Asialla on silti sama mies. Pekkarinen on sitä mieltä, että kansa on tyhmää, kun se vastustaa YLE:n tiedustelun mukaan lisäydinvoiman rakentamista. Kansa ei muka ymmärrä, että energiankulutus kasvaa lähes luonnonlakien mukaan eikä ilmiölle mahdeta mitään.

Pekkarisen energiapuheet ovat tyypillistä kasvihuoneherännäisen liturgiaa. Tiedemiehet ovat yrittäneet varoittaa ilmasto-ongelmista jo vuosikymmeniä, mutta turhaan. Nyt kun ollaan jo niin pitkällä, ettei ilmiötä voi enää jättää huomiotta, poliitikot ovat omineet asian ja käyttävät sitä keppihevosena milloin minkinlaisen asian perustelemiseen täysin riippumatta siitä, onko kyseinen asia ympäristön kannalta positiivinen tai negatiivinen.

Kotiin päin vetämistä tietysti sekin, että ympäristölle tuhoisia hankkeita perustellaan kasvihuoneilmiön torjunnalla. Joku sanoisi tätä huijaamiseksi tai valehtelemiseksi. Joku toinen voisi kuvitella, että kyse on tietämättömyydestä, kyvyttömyydestä ymmärtää ympäristöongelmien kokonaisuuksia.

Pekkarinenhan on kunnostautunut turvelähettiläänä. Hänen mukaansa turve on bioenergiaa ja se pitäisi luokitella uusiutuvaksi polttoaineeksi, jotta hänen äänestysalueellaan olevat suot saataisiin poltettua taivaan tuuliin mahdollisimman tehokkaasti. Yhtään tässä ei haittaa se, ettei turve ole biopolttoaine ja että energiatehoonsa nähden turve on hiiltäkin pahempi kasvihuoneongelmien aiheuttaja. Puhumattakaan siitä, että turvetuotanto pilaa kalavedet laajoilta alueilta.

Vuotos on ollut toinen Pekkarisen ristiretkien kohde. Siitäkin huolimatta, että tekoaltaat tuottavat neljä prosenttia ihmisperäisestä hiilidioksidi- ja 20 % metaanipäästöistä sekä pilaavat alapuoliset jokivesistöt. Tässä joukossa lilluvat ansiokkaasti myös suomalaiset tekoaltaat. Ja jos saisi huomauttaa, ympäristö tarkoittaa paljon muutakin kuin kasvihuonepäästöjä. Vuotos on tässä muussa eli luonnon monimuotoisuudessa maamme arvokkaimpia alueita.

Nyt Pekkarinen siis asettuu kannattamaan lisäydinvoimankin rakentamista, vaikka maapallon pelastaminen edellyttäisi energiankulutuksen vähentämistä. Energiankulutuksen lisäämisen ympäristöongelmat kun eivät edes rajoitu pelkästään ilmapäästöihin, sillä se edustaa kulutuksen kasvua, mihin maapallolla ei enää ole varaa. Siihen ei olisi varaa edes maapallon köyhimmillä mailla, saati sitten hyvinvointinsa läskivuorella kellottelevalla Suomella.

Aikaisemminhan nämä esimerkit olivat selkeästi talouselämän intressejä ja propagandaa. Nyt poliitikot on valjastettu ajamaan samoja asioita kasvihuoneilmiön varjolla. Ei ole varmaan hauska katsella moista näytelmää tutkijan näkökulmasta. Kaikki tieto olisi tarjolla, mutta poliitikot poimivat niistä vain omiin tarkoituksiinsa sopivia palasia. Kukaan ei tunnu olevan huolissaan kokonaisuudesta, maapallostamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s