KATAISELLE HAASTAJA

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisella on ollut vaikea vuosi.  Ensin hän erehtyi kannattamaan Vuotoksen altaan rakentamista, mikä nyt vaan sattuu olemaan hallitusohjelman vastainen ajatus. Katainen tietää hyvin, ettei sellainen päätös onnistu vihreiden ollessa hallituksessa. Hänen tulisi myös tietää, että Vuotoksen alue on niin raskaasti suojeltu ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle niin suuri, ettei tekoallashanke enää ole mahdollinen. Hanke lisäisi myös Suomen kasvihuonepäästöjä sekä vesistöjen elohopeapitoisuutta.

Vuotoshankkeen ylläpitäminen on ihmeellistä myös siksi, että kokoomuslaisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren Ideapark –vastustus perustuu pääosin siihen, ettei aluetta ole maakuntakaavassa osoitettu kaupan suuryksikölle. Toisaalla kokoomus siis ympäristösyistä pikkutarkasti kunnioittaa olemassa olevaa maankäyttöstatusta, mutta toisaalla Katainen ruttaa ympäristöarvot roskikseen ja haluaa purkaa erään Suomen tärkeimmän suojelualueen statuksen!

Kokoomuksen käyttäytyminen Ideapark –asiassa on todella ihmeellinen. Maakuntakaavat eivät ole koskaan ennenkään olleet minkään suuren hankkeen esteenä, koska niitä on muuteltu tarpeen mukaan. Tai kuten Keski-Suomessa, maakuntakaava laadittiin sen mukaan, mihin energiayhtiö halusi rakentaa maailman suurimman turvevoimalansa eikä niin, että kaavoittaja olisi merkinnyt karttaan tarkoitukseen parhaiten soveltuvan paikan.

Vapaavuoren huoli ostoskeskusten liikenteen ilmastovaikutuksista on tietysti täysin oikea ja aiheellinen, mutta enpä ole moista kirkasotsaisuutta aikaisemmin kokoomuksen taholta havainnut silloin, kun on kysymys ympäristöasioista. Maassamme on viritteillä monta muutakin vastaavaa hanketta alueille, joihin tuskin on maakuntakaavassa valmista merkintää. Vapaavuoren näin voimakas esiintulo on erikoista, mikä antaa aiheen epäillä taustalta löytyvän jotain ihan muuta kuin mitä julkisuudessa puhutaan.

Kataisen toiminta entisen ulkoministeri Ilkka Kanervan erottamisessa ei myöskään kestä päivänvaloa. Hän sortui median juoksupojaksi eikä viheltänyt peliä poikki heti alussa, vaan jäi jahkailemaan asiaa tämänhetkisten tietojen valossa. Selkärangatonta toimintaa, enkä yhtään ihmettele Kanervan erottamisensa jälkeen esittämiä kommentteja.

Eilen Katainen sitten lausui julkisuuteen, että vaalirahoituksesta syntynyt keskustelu on ikävää. Kataista siis taas kyrsii. Ei tuossa asemassa olevan poliitikon pitäisi noin pahasti aliarvioida äänestäjiä. Jos politiikassa on tämän suuruusluokan ongelma, pitäisi olla kiitollinen, että kansa kerrankin keskustelee oikeasti politiikasta eikä tekstiviesteistä.

Ulkoministeri Alexander Stubb sen sijaan osasi TV1:n Lauantaiseura –ohjelmassa suhtautua oikein vaalirahakeskusteluun ja piti sitä positiivisena. Muutenkin kaverissa on munaa. Hän osaa puhua virkansa edellyttämällä tavalla, joskus tosin jopa hieman liiankin innokkaasti. Kun hän kehui presidentti Tarja Halosta, kuulija ei voinut kuin ihastella hänen taitoaan. Vaikka kuinka takahampaita kiristäisi, naispresidenttiä on aina viisainta kehua verbaliikan kauneimmilla kukkasilla.

Erikoisesti Stubb kehui Halosen halua pitää yllä Nato –keskustelua. Kuinka ovelaa! Tämän jälkeen Halonen tuskin kehtaa enää suhtautua natomyönteisiksi kuvittelemiinsa puheenvuoroihin niin pilkallisen huvittuneesti kuin hän teki puolustusministeri Jyri Häkämiehen ja eduskunnan puhemies Sauli Niinistön viimeisten avausten jälkeen.

Halosen reagointitapa on kuin suoraan feminismin oppikirjasta: vaadi keskustelua, ja sitten kun vastapuoli kertoo oman näkemyksensä, julista se vanhanaikaiseksi, naurettavaksi, sovinistiseksi tai muuten vaan vääräksi. Tässä syy, miksi Nato -keskustelu on Suomessa ollut niin vaikeaa.

Kataisen olisi tästä lähtien syytä olla varpaisillaan. Stubbin kansansuosio saattaa räjähtää kohta käsiin. Jos Katainen päästelee jatkuvasti äänestäjiä aliarvioivia sammakoita, voi haastaja puheenjohtajan paikalle olla piankin tiedossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s