TARZAN JA JANE

Eilinen oli meille (vanhoille) Tarzan –faneille Pyhä Päivä. YLE:lle täytyy antaa apinamainen papukaijamerkki ohjelmasta 10 kirjaa lapsuudesta sekä sen jälkeen esitetystä elokuvasta. Molemmat olivat uusintoja edellisestä maanantai-illasta ja erityinen kiitos tulee siitä, että myös elokuva uusittiin. Yhteinen nimittäjä ohjelmilla oli Tarzan, kuninkaamme. Ansioituneet näyttelijälegendat Birgitta Ulfsson ja Kari Väänänen puhuivat lapsuuttaan innoittaneista Tarzan –kirjoista ja toimittaja Anna Laine oli niin Janea, niin Janea, että häntä olisi katsellut enemmänkin.Kaiken lisäksi MTV3 aloitti aamulla Disneyn Tarzan –sarjan uusinnan. Ehkä taas uusi sukupolvi saadaan mukaan viidakon seikkailuihin ja kirjojen äärelle. Miten lie sitten ne metsäseikkailut, joita me 50- luvun kasvatit harrastimme? Kari Väänänenkin kertoi suorastaan asuneensa kesät metsässä, omassa valtakunnassaan, jossa puiden latvasta seurasi sinne joskus tunkeutuvia muukalaisia. Mutta osaavatko nykylapset enää edes kiivetä puihin? Tai annetaanko siihen lupaa? Jos lapsi nykyään katoaa päiväksi metsään, perään hälytetään koko seudun poliisi- ja pelastusorganisaatio.

Lukuisia olivat ne majat, joita itsekin tuli puihin rakenneltua, joskus korkeallekin. Joskus sitä muuten vaan istui tuntikausia suuren puun latvassa, ihasteli maailmaa ja mielikuvitteli. Koskaan eivät omat vanhemmat kieltäneet, ettei tuollaista saa tehdä. Olisihan sieltä tietysti voinut tulla pää edellä alas, mutta onneksi mitään pahempaa ei sattunut – niin että olen tässä vielä kiusananne. Tietokone taitaa tulla tässä nykylapsia auttamaan. Tarzan -pelejä näkyy olevan tarjolla monenlaista, varsinkin Disney –formaatin mukaisia. En tunne pelimaailmaa sen enempää, joten en osaa sanoa, löytyykö myös aikuisille tarkoitettuja pelejä. Toivottavasti, sisältöä ei ainakaan olisi vaikea keksiä.

Birgitta Ulfsson kertoi Tarzanin tehneen suuren vaikutuksen pikkutyttöönkin, vaikka useimmiten lukijoiksi kai mielletään lähinnä pojat. Minäkin silti tiedän useita naisia, jotka ovat viettäneet nuoruuttaan viidakon sankarista lukien ja siitä innostuen. Ulfsson kertoi saaneensa lukukokemuksesta myös rohkeutta. Metsä oli turvallinen leikkipaikka ja on sitä edelleenkin. Metsät ovatkin tärkeitä suomalaisten henkiselle hyvinvoinnille.

Ulfssonin mukaan hevoset edustavat monille tytöille nykyään samaa seksuaalisen heräämisen samaistumiskohdetta kuin Tarzan hänelle. Vieläkin Tarzanin elokuvien paljaan yläruumiin muisteleminen sai kaipaavan aaah –huokauksen nousemaan Birgitan huulille. Ja saipa hän aikaiseksi dramaattisen Jane –huudonkin, loistavaa!

Kari Väänäseen Tarzan oli humahtanut heti ensilukemalla. Puoliksi ihminen, puoliksi eläin kiihotti hänen mielikuvitustaan ja Väänänen nimittikin Tarzan -kokemustaan ensimmäiseksi teatterikoulukseen. Aika upeaa, että sekä Ulfsson että Väänänen  ilmoittivat molemmat Tarzanin vaikuttaneen heidän uravalintaansa. Näinhän se kävi minullakin. Ehkä lukijoissa on muitakin, joiden elämään Tarzan on vaikuttanut yhtä dramaattisesti. Kertokaapa kokemuksistanne!

Tuskinpa Edgar Rice Burroughs ymmärsi millaisen liikkeen pani alulle, kun hänen romaaninsa Tarzan, apinain kuningas julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1912. Aluksi Tarzania lukivat aikuiset miehet töistä kotiin palatessaan. Seikkailut saivat heidät unohtamaan päivän rasitukset. Ehkä joku saattoi ruveta miettimään, miksi meidän täytyy joka aamu marssia työpaikalle, kun voisimme elää vapaanakin. Tarzan oli vapaa vaatteiden ja sivilisaation kahleista. Tarzania on verrattu myös jumalaan. Monessa meistä asuukin pieni Tarzan.

Huomenna lisää elokuvasta ja hieman muustakin… Jane ja Tarzan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s