KARPELA – SAARELA – KARPELA – ?

Tämä juttu todistaa, että apinatkin ovat inhimillisiä. Ainakin niillä on inhimillisiä heikkouksia. Tässä tapauksessa jopa kaksin kappalein. Ensinnäkään en malta olla leuhkimatta, kun kerrankin pääsen toteamaan mitä minä sanoin. Toiseksi, en kirjoita Lissabonin sopimuksesta vaan tyhjänpäiväisen naisen tyhjänpäiväisistä seikkailuista miesmaailmassa. Tai ei ehkä ihan. Kyse on sentään valehtelusta, joka tuntuu näinä aikoina puhuttavan suomalaisia moralisteja enemmän kuin mikään muu.

Lissabonin sopimus on eurooppalaisille ja siten myös suomalaisille tärkeä asia. Se hyväksyttiin eduskunnassa ilman sen kummempaa julkista keskustelua. Media ei siihen jaksanut paneutua. Eivätkä toimittajat olisi pääministerin metsästysretkiltään moiseen asiaan ehtineetkään perehtyä. Tuskin ketään olisi kiinnostanut aiheesta tehtyjä juttuja lukeakaan.

Myönnän, etten ole lukenut Lissabonin sopimusta. Mutta tuskin on moni toimittajakaan, kansanedustajista puhumattakaan. Jos saa esittää realistisen arvauksen: vain noin viisi kansanedustajaa on sopimuksen läpi lukenut. Eri asia on vielä se, kuinka moni lukeneista on lukemansa ymmärtänyt.

Irlannissa järjestetään kansanäänestys Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä. Kukaan ei tiedä, mitä sitten tapahtuu, kun kansa sanoo ei. Tämä on tyyppiesimerkki siitä, miksi kansalta ei pitäisi tällaisia asioita kysellä. Kukaan äänestäjistä ei oikeastaan tiedä, mistä ja millä perusteella valintansa tekee. Kukaan ei ole jaksanut sopimusta lukea. Äänestetään siis fiilispohjalla sen mukaan, kenellä lobbareista on suurimmat megafonit. Ei siis silikonit tällä kertaa.

Suomessakin aina välillä haikaillaan kansanäänestysten perään. Niitä ei kuitenkaan kannata järjestää samasta syystä kuin ei olisi irlantilaisiakaan pitänyt äänestyskopeille päästää. Edes kuntaliitoksista kansalaisilla ei ole tarpeeksi tietoa. Tunteet ovat tärkeitä, mutta ei tällaisia asioita pidä tunteella päättää. Rahvas yleensä vastustaa kaikkea uutta. Mistä siis kansan ääntä kannattaisi kuulla? Ehkä sopiva kysymys olisi: pitääkö Tanjan ja Ollin erota?

Miksi naisten valehtelu on pienemmän sortin synti kuin miesten valehtelu? Näinhän voidaan päätellä siitä, kuinka media käsittelee Tanja Karpelan ja Olli Saarelan lopullista eroa. Missään en näe lööppejä, joissa peräänkuulutettaisiin Karpelan vain pari kuukautta sitten vannomien totuuksien perään. Silloinhan Tanja vannoi rakkauden tällä kertaa kestävän pysyvästi, kuin ERi KEEPER:llä liimattuna. Uskalsin epäillä moista vertausta kirjoituksessani 18.4.

Nyt otan siis onnitteluja vastaan. Tai enemmänkin ihmettelen moralistien logiikkaa. Tanja valehtelee järjestelmällisesti ja harkitusti. Hän ei osaa valita miehiään sen paremmin kuin Ilkka Kanerva tai Matti Vanhanen naisiaan. Mutta vain Kanervalle ja Vanhaselle esitetään epäluottamusta, vaikka heidän valehtelunsa on vain prosentin kymmenesosa Karpelan vastaavasta.

Lööppien puute on toisaalta ymmärrettävää. Juorutoimittajat ovat yleensä naisia. Sen verran naisilta siis ainakin löytyy keskinäistä solidaarisuutta. Muistan hyvin, kuinka lukuisat kerrat jouduin istumaan anoppilassa kuuntelemassa kylän juoruja. Ja kukapa muukaan kertojana oli kuin anoppi. Jotenkin toisten ihmisten heikkouksien vatvominen aiheutti vaivaantuneen olon. Samanlainen olo syntyy nykyään lehtiä lukiessa. Eikä tarvitse edes Seiskaa tai Hymyä avata.

Mutta hei! Tämähän on vain yksi naisten vallankäytön keinoista. Sitä ei sovi arvostella tai olet vanhanaikainen ja edustat väärää maskuliinisuutta. Et saa sanoa, että suurin osa toimittajista on nykyään naisia, sillä vielä on joitakin lehtiä, joiden päätoimittaja on mies. Et saa valittaa, ettei lehdissä ole kunnon uutisia ja asia-artikkeleita, koska yksityinen on yleistä ja joka jutussa pitää olla tunne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s