LUONTORETKELLÄ

Suomen luonnossa on niin paljon nähtävää, ettei siihen tutustumiseksi yksi ihmiselämä riitä. Sadan kilometrin säteeltä kotiovelta löytyy jos jonkinlaista ihmeteltävää, kun osaamme oikealla tavalla katsoa. Tämän tajuaminen voisi osaltaan vähentää tarvetta matkustaa maapallon toiselle puolelle, vaikka siellä toki onkin tarjolla eksotiikkaa ja aivan eri mittaluokan kohteita. Ehkä kaikkea ei silti tarvitse itse kokea, kun näihin maailman ihmeisiin voi tutustua kotisohvallakin.

Maapallomme kiittää, mitä vähemmän matkustamme paikasta toiseen. Lähdön houkutusta on kuitenkin vaikea vastustaa, jos tilillä sattuu olemaan ”ylimääräistä” rahaa. Pohjolan asukkien kaiho alkuihmisen syntyalueiden lämpimiin olosuhteisiin on ilmeinen eikä länsi-ihmisen uteliaisuus lopu ennen kuin kaikki tuntemattomat seudut on rakennettu hotelleja täyteen. Siinä vaiheessa olemmekin jo saattaneet maapallon siihen tilaan, että meillä itsellämme alkaa olla tukalat oltavat selvitä lajina hengissä.

Olen itse ottanut osani kaukomatkailusta, joten en halua muitakaan siitä tuomita. Evoluutiolla ei vain näytä olevan mekanismeja jarruttaa populaation liiallista kasvua tilanteessa, jossa luonnon omat rajoituskeinot on onnistuttu suurelta osin eliminoimaan. Evoluutio on ihmislajin synnyttänyt ja se näyttää lajimme myös tuhoavan. Siksi on jotenkin naivia puhua maapallon pelastamisesta matkailua rajoittamalla. Mutta luonnonvarojen säästämisestä voi silti tulla hyvä mieli eikä siitä ainakaan mitään haittaa ole muille kuin vertamme imeville jättiyhtiöille.

Olisi siis ihanteellista viettää vapaa-aikaa kotosalla puutarhaa tai parveketarhaa hoitaen ja polkupyörällä lähiseutuihin tutustuen. Tämä vaatisi myös uudenlaista suhtautumista aikaan. Sitähän meillä ei nyt tunnu olevan tarpeeksi. Matkanteosta ei ole varaa nauttia, perille on päästävä heti. Kiire tuntuu vain lisääntyvän, mitä tehokkaammin aikaa säästämme. Onko tuottavuuden mantra tuhonnut aivomme lopullisesti?

Kaikki eivät onneksi ole vielä tuottavuuden orjia. Monilla tavallisilla ihmisillä on edelleen jalat tukevasti maan pinnalla. Pentti Linkola on pysynyt vuosikymmenet uskollisena elämäntavalleen ja filosofialleen. Osmo Soininvaarakin näyttää esimerkkiä omistamatta autoa ja viettämällä lomansa pyörän selässä – tosin kai lähinnä ulkomailla.

Ulkomailla käymisessä on tietysti se hyvä puoli, että siellä useimmat huomaavat ihmisten olevan itse asiassa samanlaisia kaikkialla. Eikä Suomi ole missään erikoisasemassa tai mikään lottovoitto niin kuin helposti kuvittelemme, jos emme tiedä mitään muun maailman menosta.

Mutta nyt siis luontoretkelle Suomeen! Kohteita löytyy kuntien matkailupalveluista, luontoharrastusjärjestöjen nettisivuilta ja julkaisuista, luonto- ja retkikirjoista, tuttavilta. Netti on pullollaan tietoa hyvistä kohteista. Metsähallitus on tehnyt hyvää jälkeä kokoamalla luontokohdesivustolleen mittavan määrän tietoa myös yhteistyötahojen luontokohteista ja luontopalveluista. Aivan loistava palvelu on metsähallituksen ylläpitämä karttasivusto, josta voi tulostaa itselleen suunnistuskelpoisen kartan mistä tahansa Suomen alueelta.

Ehkä suurin tyydytys syntyy kuitenkin siitä, jos itse ”löytää” jonkun hienon kohteen, jota ei ole missään mainostettu eikä siitä ehkä koskaan ole missään mitään kirjoitettukaan. Tällaisiakin elämyksiä joskus sattuu, vaikka vastapainoksi joutuukin rämpimään ojitusten ja hakkuualueiden ryteiköissä. Kesä- tai paremminkin kevätihmisenä minulle tulee ensiksi mieleen lumeton vuodenaika, vaikka luontomme monipuolisuus korostuu vuodenaikojen vaihtelussa. Samakin kohde on kuin uusi, jos siellä käy eri aikaan vuodesta.

Kirjoittelen aina silloin tällöin luontokohteista omien havaintojeni pohjalta. Tarkoitus ei ole esittää mitään kattavaa kuvausta kohteesta, vaan subjektiivisia näkemyksiä kaikesta mahdollisesta mieleen tulevasta. Yhdellä käynnillä esimerkiksi kansallispuistosta ei voisi mitään matkaopasta kirjoittaakaan. Tarkoitukseni ei ole kirjoittaa pelkästään kansallispuistoista, vaan mikä tahansa mielenkiintoinen luontokohde ja joskus jokin muukin mieltä liikauttava näkymä voi saada syyn pikku kirjoitukseen.

metsassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s