TASA –ARVOHARHA

Länsimainen yhteiskuntamme ylläpitää monia vääriä totuuksia vain siksi, että koko järjestelmä on rakennettu niiden varaan. Rahvaan hallitseminen on ollut helpompaa, kun on ollut yksinkertaisia ”totuuksia”, joilla kansalaisia voidaan manipuloida. Hiemankin apinajärkeään käyttävä yksilö voi kuitenkin nähdä tämän huijauksen taakse ja monet näkevätkin. ”Totuuksien” vähittäisen rapautumisen aiheuttama luottamuspula on yhteiskunnallemme tuhoisampaa kuin olisi totuuden julki kertominen. Mutta siihen tarvittaisiin joku Timo Kallin tapainen yksilö, joka uskaltaisi huutaa, ettei keisarilla todellakaan ole vaatteita.

Julistus yksilöiden tasa-arvoisuudesta, elinikäisen yksiavioisen parisuhteen ihanne, yhden jumalan monopoli, slogan miesten maailmasta. Lista olisi pitkä, mutta jos nyt keskitytään vain tuohon ensimmäiseen, tasa-arvoon. Ihanteena se on tietysti pistämätön, mutta missään se ei ole toteutunut kuin korkeintaan hetkellisesti – esimerkiksi hippiaatteen innoittamissa yhteisöissä, jotka kaikki ovat kuitenkin kaatuneet arjen realiteetteihin. Tai pitäisikö sanoa biologisiin totuuksiin.

Ihminen on sosiaalinen laji muiden sosiaalisten eläinlajien joukossa. Kaikissa sosiaalisissa yhteisöissä vallitsee myös sosiaalinen hierarkia, jota voisi kanalauman mukaan nokkimisjärjestykseksikin kutsua. Sosiaalinen hierarkia syntyy myös kaikkiin inhimillisiin yhteisöihin. Sellainen syntyi myös Neuvostoliittoon ja kaikkiin muihin kommunistisiin järjestelmiin – jopa demokratioita voimakkaampana ja tuhoisampana.

Ihmisen vapaaseen tahtoon uskovat humanistit yrittävät ylläpitää tasa-arvon harhaa kynsin hampain. Se on heidän lempilapsensa. Mutta samaan tahtiin kun vapaan tahdon ajatusta kuopataan, yhä useammat alkavat ymmärtää, että tasa-arvo on ollut vain epätoivoinen yritys pitää ihmiset rauhallisina. Mitä pelätään, kulissien romahtamistako?

Ehkä totuudella olisi tässäkin asiassa parempi kokonaissaldo kuin valehtelulla ja peittelyllä. Aivan kuten olisi vaalirahoituksessa ja dopingsalailussakin. Ei kansa ole niin tyhmä kuin voisi päälle päin kuvitella. Nykyinen salailu aiheuttaa vain turhia unelmia ja niiden särkymisestä aiheutuva tuska vie suuren siivun yhteiskunnan elinvoimasta.

Sosiaalinen hierarkia ei ole paha asia, sillä se varmistaa, että yhteisö toimii tehokkaasti kaikissa tilanteissa. Ei sitä olisi evoluution tuloksena syntynyt, ellei se olisi ollut lajin elossapysymisen kannalta hyödyllinen ominaisuus. Kaikessa voidaan tietysti mennä liiallisuuksiin, mistä erilaiset kastijaot ovat esimerkkinä. Yksilöllä on yleensä kaikissa hyvin toimivissa yhteisöissä mahdollisuus itse vaikuttaa siihen, mille oksalle päätyy nokkimaan. Se vaatii vain hyviä perintötekijöitä, jotka tietysti helpoimmin sattuvat kertymään ylimmillä oksilla elävien jälkeläisille.

Tasa-arvo ei synny samanlaisuudesta, vaan erilasten vahvuuksien yhtäläisestä arvostamisesta. Tässä olisi vielä suuri haaste vaikkapa nykyiselle koulutusjärjestelmälle, joka arvostaa vain yhdenlaista lahjakkuutta ja aiheuttaa monia turhia syrjäytymisiä. Kuten juhannuksen jälkeen kirjoittamassani blogijutussa tulin maininneeksi, seksi etsiytyy tiettyyn osaan väestöä. Itse asiassa kaikki muukin yhteiskunnassa noudattaa samaa kaavaa. Eliittijoukko haalii valtaosan rahoista, omaisuudesta ja vallasta. Suuri keskiluokka rahoittaa massallaan koko systeemin. Sitten joukon alapäässä ovat syrjäytyneet, joilla ei ole sen paremmin seksiä, rahaa kuin valtaakaan.

Demokratia on ovela oppi. Sehän uskottelee, että kaikki olisivat tasa-arvoisia. Näinhän ei siis suinkaan ole, koska hierarkiassa korkeammalla olevilla on paljon muitakin vaikuttamisen kanavia kuin äänestäminen. Ja äänestämiseenkin voi rahalla vaikuttaa. Vaalimainonnalla käytännössä ostetaan ääniä, vaikka se onkin kiellettyä.

Syrjäytyneet usein vapaaehtoisesti luopuvat jopa siitä ainoasta pienestä tasa-arvon hippusesta eli äänivallasta, jonka demokratia tarjoaa. Jotkut eivät yksinkertaisesti jaksa ajatella asioita niin paljon, että kävisivät äänestämässä. Sitten on näitä evvk –kansalaisia. Osa taas on niin valistunutta väkeä, että huomaavat demokratian varjolla tehtävän huijauksen ja protestiksi jättävät äänestämättä. Nukkuvien puolue ei siis ole mikään yhtenäinen ryhmä ihmisiä.

Yksilön kannalta saattaa ollakin parempi valita on vain parempi olla miettimättä asioita ja olla onnellinen –strategia kuin menettää hermonsa ja mielenterveytensä pohtimalla asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Tällainen onnellisen aasin filosofia toimii niin kauan kuin hallitusvalta ei rupea määräämään jokaista liikettämme ja sitäkin, mitä saa ajatella ja mitä ei. Historia osoittaa, että tällainen vaihtoehto syntyy varsin helposti mitä erilaisimmista lähtökohdista. Nythän sellaisen synty on meneillään USA:ssa, joka mainostaa olevansa demokratian mallimaa.

Humanistit eivät suostu myöntämään ihmislajin hierarkiaa. Heille maailma on pelkästään mahdollisuuksien maailma. Yksilön kannalta näin tietyin reunaehdoin onkin, kuten edellä tuli todettua. Esimerkkejä löytyy vaikkapa Kimistä (Räikkönen) Kirstiin (Paakkanen). Yhteisö- tai lajitasolla tilanne on kuitenkin toinen. Sitä ohjaavat luonnonlait ja siellä vallitsee todennäköisyyksien maailma, jota ohjaavat geenit ja muut luonnon mekanismit, jotka ovat ainakin toistaiseksi ihmisen ohjauksen ulottumattomissa

Täytyy myöntää, että tässä kirjoituksessani syyllistyn itsekin totuuden kaunisteluun, humanistien tapaan. Kritisoin valehtelua, jolla meitä hallitaan. Oikeastaan siinä ei ole mitään kritisoitavaa, sillä se on osa ihmislajin käyttäytymistä. Jos emme valehtelisi toisillemme tasa-arvosta, valehtelisimme jostain muusta. Huijaaminen on oikeastaan eräs tärkeimpiä inhimillisiä ominaisuuksia. Jopa niin keskeinen osa ihmisyyttä, että muiden eläinten ”inhimillisyyttä” arvioidaan sen mukaan, pystyvätkö ne omaksi edukseen huijaamaan yhteisönsä muita jäseniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s