ROBOTTISEKSIÄ

Lomallelähtöni tapahtui niin nopeasti, että kirjoittaminenkin jäi siinä tohinassa hieman kesken – sillä mikä onkaan kiehtovampi aihe kuin ihmisen ja koneen suhde? Edellisessä blogikirjoituksessani tulin siis maininneeksi David Levyn kirjan Love and Sex With Robots. Kuulostaa ensi lukemalta scifijutulta, mutta kirjailija itse puhuu tieteestä ja tulevaisuuden arjesta. Kirjan perustana on laaja perehtyminen robotiikkaan, kulttuurihistoriaan, psykologiaan ja tekoälyyn. Ei tämä tietysti mahdottomalta tunnu, sillä mm. Stephen Hawking on todennut tietokoneteknologian kehityksen johtavan lopulta siihen, että tekoäly peittoaa ihmisälyn.

Levyn mukaan roboteista tulee monipuolisten taitojensa, aistiensa ja kykyjensä perusteella valtaisan suosittuja kumppaneita ihmisille. Ne voidaan ohjelmoida rakastumaan ihmiseen ja tekemään itsestään romanttisesti kiinnostavan ja seksuaalisesti haluttavan. Robotit muuttavat rakkauden ja seksuaalisuuden käsitettä, niinpä robottirakkaus ja robottiseksi ovat väistämätön osa tulevaisuutta. Roboteista saadaan jo lähitulevaisuudessa niin ihmismäisiä ulkonäöltään, toiminnaltaan kuin persoonallisuudeltaankin, ettei niihin rakastumista voi välttää. Levyn mukaan seksi robottien kanssa on mahdollista jo viiden vuoden kuluttua, rakkauden kehittymistä pitää odottaa 40-45 vuotta.

Monet menevät robottien kanssa myös naimisiin. Levy ennustaa, että ensimmäiset avioliittoluvat myönnetään vapaamielisessä  Massachusetts:n osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tästä viimeisestä väittämästä voisi kyllä olla eri mieltäkin. Tuskinpa Yhdysvalloista maailman suvaitsevaisinta valtiota löytyy. Ja voisipa kuvitella niinkin, että robottiavioliitot sallittaisiin ensimmäisinä pahimmissa oikeistokristillisen taantumuksen pesäkkeissä – ihan vain siksi, että uskovaisten on helpompi sietää heteroavioliitto koneen kanssa kuin homoavioliitto ihmisten kesken.

Tietysti tähänkin sotketaan ns. eettiset näkökohdat, kuten kaikkeen seksuaalisuutta sivuaviin asioihin. Mitkä ovat robotin oikeudet? Voidaanko niitä pitää seksiorjina? Saako robotti kieltäytyä seksistä päänsärkyyn vedoten? Miten robotti eroaa hieromasauvasta? Jokohan feministeillä on oma tiukka kantansa tällaiseen irstailuun – voisi olettaa, että miesrobotit ovat feministien mielestä hyväksyttäviä, mutta naisrobotit ehdottomasti tasa-arvolain vastaisia. Alabamassa ja Texasissahan ihmisiä on haastettu oikeuteen vielä viime vuosinakin siitä, että he  ovat jääneet kiinni seksilelujen hallussapidosta!

Levyn kirjassa on liuta esimerkkejä robottien käyttäytymisestä. Yhdessä esimerkissä hän vertaa robotteja nuoreen mieheen, joka tarjoaa palveluksiaan lomakohteiden naisasiakkaille. Mies tietysti kehuu lihavaakin asiakastaan, kuinka tällä on ihastuttava vartalo. Robotit voidaan ohjelmoida käyttäytymään samanlaisella diplomaattisella tavalla  vakuuttaakseen emännälleen vahvoja kiintymyksen tunteitaan.

Robotti puolisona on Suomessakin todennäköisempää kuin G8 -maiden lupauksen toteutuminen kasvihuonekaasupäästöjen puolittamisesta vuoteen 2050 mennessä. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että teknologinen koneisto ylipäätään on vielä siinä kunnossa, että se pystyy tuottamaan mitään kuulakärkikynää monimutkaisempaa. Mutta tavallista pulliaista eivät tällaiset asiat huoleta. Häntä kiinnostaa vain, mitä moisen robotin kanssa voisi tehdä. Ja se luettelohan on loputon, kuin ihmisen mielikuvitus.

Haluttomuus käsitteenä voitaisiin robottiaikana heittää romukoppaan. Eihän nykyäänkään tosin mitään haluttomuusongelmaa ole olemassa. On vain erilaisia halujen yhteenliittymiä, jotka kristillisen yksiavioisen avioliiton sitein on eliniäksi yhteen nidottu. Kukaan ei vain viitsi asiaa naimisiin menijöille kertoa. Mutta robotin voi ostaa tietysti juuri niin halukkaana kuin itse toivoo. Levyn mukaan robotit itse asiassa opettavat ihmisiä seksin saloihin, sillä niihin voidaan syöttää kaikki seksistä maapallolla koskaan kirjoitettu tietämys.

Mitä seuraa siitä vapaudesta, kun läheisyyttä ja seksiä voi ostaa määräämättömäksi ajaksi muutamalla satasella täysin laillisesti ja ilman moralistien paheksuntaa? Loppuvatko maailman vanhimman ammatin harjoittamiselta toimintaedellytykset? Loppuvatko normaalit parisuhteetkin, kun voit ostaa juuri sellaiseksi ohjelmoidun kumppanin kuin haluat? Kumppanin, joka puhuu sinua kiinnostavista asioista juuri niin paljon tai vähän kuin haluat ja kuuntelee tarvittaessa, neuvoja tuputtamatta. Kumppanin, joka ei nalkuta, ei koskaan valita päänsärkyä eikä vaadi mitään, mistä et pidä, ei vahtaa kulkemisiasi tai vieraita naisia eikä kuorsaa vieressäsi.

Robotti mahdollistaa rajattoman nautinnon. Kuka enää kaipaa toisen sukupuolen edustajaa, jonka käyttäytymistä ja aivoituksia ei edes ymmärrä, jos on mahdollisuus hankkia oma haaremi? Voit ostaa kotiisi täydellisen Marilyn M:n, Janina F:n tai Angelique K:n – tai heidät kaikki, ihan halusi ja varojesi mukaan. Naiset tietysti keräilisivät omat George C:nsä, Mikko L:nsä tai Gary D:nsä – juuri sellaisella peniksellä varustettuna kuin kukin haluaa. Samalla voisi lopettaa turhan löpinän siitä, ettei koko merkitse mitään. Miesroboteille tulisi todennäköisesti varsin pian tarjolle myös apteekista ostettavat siittiöpaketit.

Miehet tietysti valitsisivat kumppanilleen juuri heitä tyydyttävät rakastelulihakset – jos osaisivat. Harva mies kun on koskaan edes päässyt kokeilemaan, miltä treenattu lihastoiminta tuntuu. Sen jälkeen tavallinen seksi tuntuukin hohhoijaa –touhulta. Vähintään neljäsosa nykyisistä avioeroista vältettäisiin, jos naiset vaivautuisivat edes hieman harjoittamaan lantionpohjalihaksiaan.

Roboteissa tulee olemaan tarjontaa kuin autoissa. Karvalakkimalli jokamiehelle Ladan tapaan ja rikkaille kumppani kaikilla herkuilla Rollsin tapaan. Tasa-arvo ei siis toteudu tällöinkään. Enemmän seksiä saamaan tottuneet saavat sitä enemmän tai ainakin laadukkaampana myös roboteilta.

Miten tämä kaikki vaikuttaa ihmislajin evoluutioon jää nähtäväksi. Robotit sopivat tietysti hyvin yksinäistyvään länsikulttuuriin. Suurkaupunkien asukkaista jo yli puolet on nykyäänkin yksinäisten ihmisten talouksia. Markkinatalous on innoissaan, kun se saa käsiinsä uuden hittituotteen vähenevän automyynnin korvaajaksi. Suomessakin myydään vuosisadan loppuun mennessä miljoonia robotteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s