MONENLAISIA VESSAKOKEMUKSIA

Jostakin syystä vessa on usein paikka, jonka viihtyisyyteen tai riittävään kokoon ei kiinnitetä paljonkaan huomiota. Yksityiset ihmiset tosin joskus innostuvat tuunaamaan etenkin perinteisiä ulkohuussejaan mitä mielenkiintoisimmin tavoin. Mutta varsinkin yleisövessojen alennustilan voi itse kukin kaikilla aisteillaan tunnistaa.

Yleisövessakulttuurissa olisi siis paljon parantamisen varaa. Nehän voisivat olla vaikka  kaupunkien keskeisiä tapaamispaikkoja ja viihdekeskuksia palmupuineen ja baaritiskeineen roomalaisten kylpylöiden tapaan. Hierontapalveluja olisi tietty myös tarjolla. Mutta kun elämme tässä maailmassa, meidän on tyytyminen olemassa olevaan tarjontaan. Liikuntarajoitteiselle tilava ja toimiva vessa on tavallistakin tärkeämpää. Onneksi nykyään tarjontaa alkaa olla joka puolella erämaista lentokoneisiin. Tosin välillä tulee mieleen, että onko tässä nyt muuta invaa kuin tarra ovessa.

vessakulttuuria

Olen sen verran inva-apina, että katson voivani käyttää invavessoja. Joidenkin mielestä invalidi liikkuu vain pyörätuolilla, mutta tämähän ei pidä paikkaansa. Useimmat invavessat ovat lisäksi monikäyttötiloja, joissa olisi myös tarkoitus hoitaa vauvoja. Kumpiako tässä nyt aliarvioidaan, invalideja vai lapsia? Eihän näitä nyt pitäisi samaan pieneen tilaan tunkea, mutta kysymys lieneekin taas vain rahasta.

Tuohon vauvapuoleen en tässä arvioinnissa kiinnitä paljonkaan huomiota, ellei se ole erityisen onnistunut tai poikkeuksellisen huono, jolloin asiaan ei voi olla ottamatta kantaa. En varsinaisesti arvioi vessan käyttökelpoisuutta siihen kolmanteenkaan tarkoitukseen, joka niillä silloin tällöin on. Tosin viihtyisyys voi sisältää jotain tähänkin käyttöön liittyviä näkökulmia, mutta silti olen sitä mieltä, että sekstailuun pitäisi jo ruveta suunnittelemaan aivan omia tilojaan. Siinäpä uusi, mielikuvitukselle rajattomat mahdollisuudet tarjoava aluevaltaus rohkeille yrittäjille!

Tätä arviointia ei siis ole tehty pyörätuolia käyttävän näkökulmasta. Vaikka yritän olla niin objektiivinen kuin mahdollista, en halua kieltää apinamaisia heikkouksiani. Jos vaikkapa huoltoasema muuten on surkea ja palvelu töykeää, on täydellisestäkään vessasta vaikea antaa täysiä pisteitä. Tämä ranking on siis häpeilemättömän subjektiivinen.

Oletuksena on, että jokaisessa vessassa on pönttö käsitukineen ja bideehanoineen, vessapaperia, käsien pesu- ja kuivausmahdollisuus, roskis sekä peili. Näistä ei vielä saa yhtään pistettä eli tähteä. Hyvässä invavessassa on lisäksi ikkuna ulos, vaatekoukkuja, tuoli, isot roskikset ja sen on oltava siisti sekä viihtyisä.

Kun nämä kaikki ehdot täyttyvät, vessa on kuuden tähden arvoinen. Näin yksinkertaista. Mutta kuten edellä totesin, arvioijana minulla on valta antaa kohteelle tähtiä sen verran kuin se kokonaisuutena ansaitsee. Niinpä erittäin hyvä kokonaisuus voi saada kuusi tähteä, vaikka kaikki erityisehdot eivät täyttyisikään ja toisaalta huonolla suunnittelulla voi hyvätkin elementit saada pilatuksi ja tähdet jäävät saamatta.

Invavessa voi tällä rankinglistalla siis saada 0-6 tähteä. Ja tässä vielä tähtiä tuovat arviointiperusteet:

Ikkuna ulos. Luonnonvalo on tärkeä missä tilassa hyvänsä ja erityisesti vessassa, jossa muut ilon aiheet usein ovat hakusassa. Ikkunan suunnittelu on tietysti haasteellista, ellei tyydy katon rajassa sijaitsevaan normiluukkuun. Harmittavan vähän kukaan suunnittelija näyttää miettineen tätä asiaa hetkeäkään. Voisihan ikkuna olla vaikka koko seinän kokoinen.

Vaatekoukut. Niin yksinkertainen asia, mutta useimmat vessat näyttävät narahtavan tähän yksityiskohtaan. Koukkujen ei luulisi olevan edes kustannuskysymys – vai kuinka, arvoisat suunnittelijat? Oletatteko, että talvitakit ja käsilaukut laitetaan lattialle? Jos vaatekoukku sattuukin vessasta löytymään, niitä on yleensä vain yksi. Joskus sekin on niin alhaalla, ettei takin ripustaminen siihen houkuttele – hyvä korkeus varmaan rullatuolia käyttäville. Joskus koukku on asennettu liian lähelle pesuallasta, vaikka seinätilaa muuten olisi metrikaupalla tyhjillään. Voi, kun näkisi jossain vessan, jossa olisi viisi koukkua normaalikorkeudella ja viisi rullatuolipotilaan korkeudella!

Tuoli. Siis ihan oikea, tavallinen tuoli. Siihen voi istahtaa maailman menoa ihmettelemään ja huokaisemaan. Tai jos mukana on avustaja, hänkin voi välillä lepuuttaa jalkojaan. Mitä löhömpi tuoli, sitä parempi siihen kolmanteenkin tarkoitukseen.

Iso roska-astia. Tämänkään ei luulisi olevan kustannuskysymys, mutta silti monissa paikoissa on tarjolla vain pikkuruinen jalalla poljettava viritelmä, johon mahtuu ehkä kaksi käsipyyhepaperia. Niiden käyttö on niin turhauttavaa, että porukka heittelee pyyhkeet pitkin lattioita. Siisteydestäkin voisi saada helpommin tähden, jos tarjolla olisi kunnon kokoinen roskis. Tilavuuden minimikoko on jossain viidenkymmenen litran paikkeilla. Taas voisi heittää haastetta suunnittelijoille. Tarttuisiko vaikka Stefan Lindfors syöttiin? Kunnollista yleisövessan roska-astiaa kun ei taida olla vielä keksitty.

Siisteys. Siisteys on tärkeää tällaisessa paikassa. Siisteyden tärkeyden huomaa silloin, kun sitä ei ole. Joskus epäsiisteyttä viestittää pienikin yksityiskohta. Siisteyteen liittyy myös mahdollisuus pöntön desinfiointiin tai istuinsuojien tarjolla olo. Joissakin paikoissa siisteyttä ylläpidetään pitämällä invavessan ovi lukossa. Ihan hyvä, kunhan avaaminen ei edellytä kovin monimutkaisia operaatioita.

Viihtyisyys. Viihtyisyyden arviointi on tietysti hyvin subjektiivinen asia, mutta se on silti ehkä tärkein yksittäinen tekijä tässä listassa. Jos tila on epäviihtyisä, mitkään muutkaan tekijät eivät pysty vessakokemusta pelastamaan. Tässä korostuu suunnittelun merkitys. Pienestäkin tilasta voi saada hyvällä suunnittelulla ja pienillä kikoilla viihtyisän. Viihtyisyys ei siis ole aina edes kustannuskysymys, vaikka suuresta tilasta toki saakin helpommin tyylikkään ja viihtyisän kuin pienestä.

4 kommenttia artikkeliin ”MONENLAISIA VESSAKOKEMUKSIA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s