RUTAJOKI JA RUTALAHDEN KYLÄ, Joutsa

Rutalahden kylä ei tietysti ole oikea luontomatkailukohde – mutta melkein kuitenkin. Harvoin nimittäin näkee niin viihtyisää ja siistiä suomalaista kylämiljöötä. Kylä on syntynyt kohtaan, jossa Rutajärvestä vesiä tuova Rutajoki laskee Päijänteeseen. Aikoinaan täällä on ollut vilkasta taloudellista toimeliaisuutta. Tämä ei tarkoita, että kylä nyt näyttäisi mitenkään kituvalta, päinvastoin. Täältä löytyy vielä kyläbaarikin, jollaiset muualta ovat lopettaneet yksi toisensa jälkeen. Monitoimiyrittäjyyden mukaisesti baari tarjoaa myös elintarvikkeita, postipalveluja sekä kalastuslupia Rutajoelle.

rutalahden-raitti Kylänraitti

Rutalahti valittiin Keski-Suomen vuoden kyläksi vuonna 1997. Tänä vuonna kylä on taas kilvassa mukana. Jo satunnaisen matkailijankin silmin ehdokkuudelle on  perusteensa. Siisteys tuli jo mainituksi. En ole missään nähnyt esimerkiksi ilmoitustaulun vieressä roskakoria, johon vanhat ilmoitukset voi laittaa. Jätekeräyspiste on esimerkillinen ja tietysti siisti sekin. Kylänraitti on viihtyisä johtuen siitä, että sen varteen on jätetty suuria puita. Kylällä on myös harvinaisen hyvät ja ajantasaiset nettisivut.

rutalahti-info Kylän ilmoitustaulu roskakoreineen

Rutajoki virtaa kylän halki ja se tuntuu olevan kyläläisille rakas. Joen rantaan on tehty Koskikaran kierroksen nimellä tunnettu luontopolku. Koskikarasta on samalla tullut koko kylän tunnus. Polku lähtee kyläkoulun kohdalta, joten mahdollisen kulkuvälineen voinee jättää koulun pihaan. Viitat opastavat oikeaan suuntaan. Jo alkumatkasta voi ihailla kaunista puroluontoa. Pian ollaankin laavulla, jonka huolto vaikuttaa esimerkilliseltä. Yhtään roskaa ei löytynyt täältäkään, ei edes nuotioringistä, johon ihmisillä tuntuu olevan pakottava tarve heittää kaikkea palamatontakin roskaa. Ja valmiiksi pilkottuja puitakin löytyy, kun vain käden ojentaa. Täällä kelpaa makkaraa paistella.

rutajoki-nuotio Grillikatos

Itse Rutajoki on kivenheiton päässä, samoin yksi sen komeimpia koskia, Korvenkoski. Se on niin jyrkkä, että viereen on kalojen nousua helpottamaan tehty Suomen ensimmäinen kallioon louhittu kalatie. Sen toimivuuskin on Jyväskylän yliopiston kokeissa hyväksi todettu. Muutenkin joki on ollut keskeinen taimentutkimusten kohde ja tuottanut ainakin kaksi väitöskirjaa.

korvenkoski Korvenkoski

Kalatie rakennettiin Rutajoen kunnostuksen yhteydessä 1990- luvun puolivälissä. Jokihan oli aikoinaan perattu, kuten lähes kaikki suomalaiset virtavedet erilaisen taloudellisen toiminnan tarpeisiin. Laajamittaisimmat muutokset ovat aiheutuneet uittoperkauksista. Kärsijän osassa on ollut kalatalous. Kunnostustoimilla on nyttemmin palautettu elämä moneen jokeen ja samalla luotu mahdollisuuksia kalastukselle ja sen ympärille rakentuvalle yritystoiminnalle.

kalatie Kallioon louhittu kalatie

Polkua voi jatkaa vaikka parin kilometrin päässä sijaitsevalle Matkusjärvelle tai sitten vastarannalla kohoavalle Isovuorelle. Joki sinänsä on yli viisi kilometriä pitkä. Pudotusta Rutajärvestä Päijänteeseen kertyy 44 metriä, joten koskia riittää. Yksi yläjuoksun koskista on kuitenkin edelleen padottuna ja sen yläpuolinen osa jokea kunnostamatta. Näin siitä huolimatta, että osakaskunta toivoi mittavalla panostuksella kunnostuskustannuksiin osallistuessaan, että vaellusyhteys saataisiin palautettua Päijänteen ja Rutajärven välille. Tämä toive on ainakin toistaiseksi kariutunut siihen, että yksi perhe haluaa käyttää patoallasta uimapaikkanaan.

Rutajoki on myös kalastajien suosiossa. Retkellä saattaa hyvinkin törmätä joenrannalla kalastajaan, joka kertoo kuinka joessa tuntuu olevan pikkutaimenia vieri vieressä. Tämä tietysti todistaa, että kalataloudellinen kunnostus on ollut hyödyllinen. Päijänteen taimen on löytänyt kutupaikkoja ja poikaset suojapaikkoja. Kalastus on sallittu vain väkäsettömillä koukuilla, joten pienet kalat on helppo vapauttaa. Saaliiksi saa ottaa vain rasvaevättömiä kaloja. Näin varmistetaan, että luonnossa syntyneillä taimenilla on mahdollisuus jatkaa sukuaan ja paistinpannulle päätyy vain istutettu laitoskala.

Lisäys 26.10.2008:

Rutalahti valittiin eilen, Keski-Suomen kylätoimintapäivänä, maakunnan parhaaksi kyläksi nyt siis jo toisen kerran. Rutalahden menestymisen perusteina olivat kylän yhteistyö ja pitkäaikainen suunnitelmallinen kehittäminen. Vuoden 2008 teema Lapset ja nuoriso sopi erittäin hyvin tälle kylälle, jonka nuorisoseura on toiminut jo 70 vuotta ja vauhti sen kuin paranee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s