VIIDES SELITYS – osa 1

Syyskuun lopulla kirjoittamani kouluterrorismijuttu sisälsi neljä mahdollista selitystä tapahtumalle. Tässä tulee vielä viides selitys. Se ei varmaankaan ole korrekti nykyisessä feministisessä yhteiskuntailmapiirissä, mutta se kuitenkin perustuu tosiasioihin päinvastoin kuin nykyiset musta tuntuu –selitykset ihmislajin käyttäytymisestä. Oletko valmis kyseenalaistamaan vallalla olevan poliittisen ihmiskäsityksen?

Viides selitys kuuluu näin: välittäminen ei yhteiskunnassa lisäänny naisten tullessa päättäjiksi – se voi jopa vähentyä.

Asian perustelemiseksi on mentävä perusasioiden äärelle, vuosimiljoonien taakse. Tavallisesti, kun humanistit tai yhteiskuntatieteilijät puhuvat ihmisestä, heidän historiakäsityksensä loppuu antiikin aikaan. Jostain syystä länsimainen ajattelu rajoittuu vain Välimeren ympäristöön, vaikka älyllistä elämää ja kirjallista perintöäkin on ollut joka puolella maapalloa. Seuraavan kerran, kun kuulet jonkun vetoavan antiikin aikaan, voit säälien todeta kyseisen henkilön henkisen kapasiteetin kovin rajoittuneeksi.

Ihan totta humanistit, ihmistä ei luotu 5000 vuotta sitten. Ihmisyyden idea ei löydy antiikin Kreikasta. Olemme tallustelleet täällä yli viisi miljoonaa vuotta ja sitä aikaisemmatkin kehitysvaiheet näkyvät paitsi ruumiissamme, myös aivojemme toiminnassa. Evoluutiopsykologia ja aivotutkimus ovatkin ne uudet välineet, joilla ihmisen käyttäytymisen salat hiljalleen aukeavat. Jo nyt tiedämme paljon enemmän kuin mitä antiikin kirjoituksiin jämähtäneet ”tutkijat” uskovatkaan.

Toinen asia, jota ei yleensä tunnisteta, on muodollisen ja todellisen vallan ero. Sellaista sosiaalisia yhteisöjä muodostavaa eläinlajia, jonka toinen sukupuoli olisi pelkkä uhri ja toinen tyranni, ei ole olemassakaan, koska se on evolutiivinen mahdottomuus. Toisekseen, laumaa johtaa aina jompaa kumpaa sukupuolta oleva johtaja. En ole kuullut, että olisi olemassa sosiaalisia yhteisöjä muodostava nisäkäslaji, jolla sekä urokset että naaraat olisivat samanvertaisia lauman johtajia.

Tämä ei tarkoita sitä, että lauman johtaja olisi riippumaton lauman jäsenistä tai sokea heidän tarpeilleen. Evoluutio on vuosimiljoonien kuluessa varmistanut, että muodollista valtaa käyttävät aivot ovat joutuneet ottamaan huomioon laumassa olevien erilaisten aivojen tuottamat tarpeet. Koska urosten hallitsema lauma on se yleisin eläinkunnan malli, urosten on siis ollut pakko kuunnella naaraiden sanomaa muissakin kuin lisääntymiseen liittyvissä asioissa.

Simpanssiyhteisössäkään naaraista piittaamaton uros ei kauaa ole johtajan asemassa, jos siihen ylipäätään ilman naaraiden suosiota pääsee. Naarailla on siis valtaa, ehkä jopa enemmän kuin muodollisessa johdossa istuvalla apinalla.

Onhan maapallolla toki monia lajeja, joiden laumaa johtaa naaras. Ensimmäisinä mieleen tulevat susi, täplähyeena ja bonobo. Täplähyeena onkin mielenkiintoinen tapaus. Lajin naaraat saavat sikiöaikana reilun annoksen testosteronialtistusta. Niinpä ne käyttäytyvät korostetun aggressiivisesti ja kurmuuttavat laumansa uroksia mielin määrin. Naaraat antavat vain kaikkein kiltimpien koiraiden paritella kanssaan. Niille on testosteronikylvyn seurauksena kasvanut jopa näyttävä valepenis, joka itse asiassa on suurentunut klitoris. (En ole koskaan ollut mikään Freud –fani, mutta olisiko peniskateudessa sittenkin jotain perää…haluaisivatko feministit itse asiassa olla täplähyeenoja?)

Ehkä vielä mielenkiintoisempi tapaus on – kaikesta huolimatta – bonobo. Se on saanut viralliseksi nimekseen kongonsimpanssi, mutta minä käytän vielä tätä bonobo –nimeä, koska se kuulostaa niin hauskalta. Simpanssi ja bonobohan ovat lähimpiä sukulaisiamme. Simpanssilaumaa johtaa uros, mutta bonoboyhteisössä dominoivat naaraat. Bonobonaaraiden tastosteronitaso on samaa luokkaa kuin simpanssinaarailla, mutta bonobourosten testosteronituotanto on simpanssiuroksia huomattavasti alhaisempi.

Testosteronitasolla on suora yhteys dominoivaan käyttäytymiseen. Vahvimmat sosiaaliset siteet bonoboyhteisössä muodostuvat naaraiden välille. Koska urokset ovat naaraita kookkaampia, naaraiden liittolaisuus on todennäköisesti yksi keino hallita uroksia. Muutoin rauhallisissa bonoboyhteisöissä vakavimmat aggression ilmaukset ovatkin naaraiden hyökkäykset uroksia kohtaan.

Bonobourosten testosteronitaso on vain 1,3 -kertainen naaraisiin verrattuna, kun se simpansseilla on kahdeksankertainen ja ihmisellä 20 –kertainen. Ihminen on siis jopa simpanssia ”pahempi” laji tässä suhteessa. Kiintoisaa asiassa on tietysti se, että bonoboilla naarasdominanssi saavutetaan koiraita alhaisemmalla T -tasolla. Tämä osaltaan osoittaa, että naarailla muodollisenkin vallan saavuttaminen onnistuu ilman testosteroniylivaltaa. Koiraiden heikkous sen sijaan näyttää olevan seurausta alhaisesta testosteronitasosta. Itse asiassa testosteroni saattaa olla koiraiden ainoa mahdollisuus saada edes muodollista valtaa itselleen.

Meillä on siis lähisukulaisissamme kahden mallin johtajuutta. Kumman joukkoon me siis kuulumme? Kaikki rauhaa rakastavat tietysti toivoisivat, että olisimme bonoboja. Mutta valitettavasti kaikki tosiasiat viittaavat siihen, että olemme simpansseja. Siihen meitä vie mm. testosteronitasoero sekä se yksinkertainen totuus, että kaikista tunnetuista ihmisyhteisöistä vähintään 99,9 prosenttia on urosten johtamia. Joku tietysti valittaa, että kaikki on vain pahan patriarkaatin salajuonta, mutta sitä salajuonta ei nyt vaan saa puretuksi, ellei kaikkia miehiä imetä testosteronista kuiviin.

Selkein todiste siitä, että ihmislajin muodollinen johtaja on luonnostaan mies, löytyy bonobonaaraista. Ne ovat löytäneet sen ainoan keinon, jolla miehiä pystyy ihmisapinayhteisössä hallitsemaan. Se keino on seksi. Bonoboyhteisössä kaikki parittelevat kaikkien kanssa jatkuvasti, kymmeniä kertoja vuorokaudessa. Käyttäytymisen päätarkoitus on vähentää yhteisön sisäisiä jännitteitä. Sillä myös sovitellaan riitoja ja solmitaan ystävyyssuhteita.

Bonobonaaraat ovat lähes jatkuvasti seksuaalisesti aktiivisia. Niiden sukuelimet ovat sopeutuneet kasvokkaiseen paritteluun. Paitsi normaalia heteroseksiä, bonoboyhteisössä harrastetaan yleisesti myös homoseksuaalisia suhteita sekä täysikasvuisten yksilöiden että täysikasvuisten ja keskenkasvuisten kesken. Naaraat hankaavat keskenään yhteen sukupuolielimiään ja urokset erektiossa olevia peniksiään. Suuseksi, kielisuudelmat ja partnerin sukupuolielinten hierominen kädellä kuuluvat myös bonoboiden päiväohjelmaan. Naaraat eivät silti synnytä poikasia sen useammin kuin simpanssitkaan.

Näin siis bonoboilla. Mutta mitä tekee ihmisnaaras, kun hän pääsee käyttämään muodollista valtaa? Vastaus kerrotaan seuraavan viikunasadon kypsyessä, pysy oksalla…

Artikkelin muut osat:  Osa2 Osa3

6 kommenttia artikkeliin ”VIIDES SELITYS – osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s