OBAMANIA

Aivan aluksi haluan kiittää valtiosihteeri Stefan Johanssonia, jonka jämäkkä urosapinalle normaali käyttäytyminen on saanut uusionainen Stefan Wallinin naurettavaan asemaan. Sillä onhan naurettavaa, ettei humalaisena toikkarointi ole Suomessa koskaan mikään virasta erottamisen syy, mutta heti jos satut käyttäytymään kuten testosteronisi velvoittaa, olet valtakunnan hylkiö numero yksi.

Wallin jaksaa edelleen hehkuttaa nollatoleranssin perään, vaikka sellainen ei koskaan onnistu ilman pakkolakeja, <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –> mikä on todistettu eräässä aiemmassa jutussani . Kaiken lisäksi nollatoleranssi on yksi rasismin muoto, sillä siinä kielletään ihmisen epätäydellisyys ja nostetaan oma mielipide jumalalliseen asemaan.

Jumalan perään huutaa eräs muukin poliitikko, jonka kapeille harteille koko maailman toiveet paremmasta tulevaisuudesta näyttävät kasautuvan. Onneksi republikaaneille kävi Sarahin myötävaikutuksella pilin Palin – muuten sama kohtalo olisi kohdannut maailmanrauhaa. Rauhalla ei toki voi nytkään liiaksi elämöidä, mutta toiveita paremmasta sentään elätellään.

Olen sen ikäinen apina, että muistan jo pienenä pentuna vaikuttuneeni John F. Kennedyn karismasta. Mitään muuta en maailmanpolitiikasta tai politiikasta yleensäkään noilta ajoilta muista – paitsi ääntenlaskennan Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen sekä sen traagisen hetken, jolloin salamurhauutinen tavoitti pikkuapinan aivot. Seisoin kansakouluni pääoven edessä välitunnilla, kun joku tiesi asiasta kertoa.

Barak Obamaa on monesti verrattu Kennedyyn, ja ihan aiheesta. Toivottavasti hänen kohtalokseen ei koidu samanlainen ennenaikainen kuolema. Ennuste on aika synkkä. Jostakin syystä toivoa herättävät johtajat synnyttävät enemmän vihaa kuin täydelliset surkimukset. George W. Bushin olemassaolo on tästä paras todiste.

Ja vihaa näyttää Yhdysvalloissa riittävän. Kristitty oikeisto tuntuu oikein haluavan todistaa, kuinka heidän jumalansa rakastaa ihmisiä – kunhan vain olet samanlainen ihminen kuin he. Oikeastaan on hämmästyttävää, että tällaisille liikkeille sallitaan toimintamahdollisuus ja poliitikkojen pitää valituiksi tullakseen näitä jopa nuoleskella. Jos samanlaisia äärioikeistolaisia ja rasistisia puheita pidettäisiin ilman jumalaan vetoamista, osoitteena olisi vankila. Jostakin syystä jumalan nimissä saa tehdä myös ihmisoikeusrikkomuksia.

Niinpä Obaman piti voittopuheessaan kerrata amerikkalaiseen liturgiaan kuuluvat sanat Jumala siunatkoon Amerikan Yhdysvaltoja. Ehkä hän jopa tarkoitti sillä jotain. Jostakin syystä on vaikea kuvitella Yhdysvaltoihin presidenttiä, joka nämä sanat kieltäytyisi lausumasta – siis maassa, jossa 70 prosentille kansasta on tärkeää, että presidenttiehdokkaat ovat ’erittäin uskonnollisia’ ja jossa vain 28 % uskoo evoluutioon ja 72% enkeleihin!

Varapresidenttiehdokas Sarah Palin uskoo, että dinosaurukset elivät 6000 vuotta sitten yhdessä ihmisten kanssa ja että Irakin sota oli tehtävä Jumalalta… Onneksi äänestäjien enemmistö ei sentään lämmennyt hänen silmäniskupolitiikalleen. Siitä huolimatta tämä Bushiakin pahempi kävelevä katastrofi ilmoitti jo pyrkivänsä presidentiksi neljän vuoden kuluttua.

Kun uskolla ja taikauskolla ei ole mitään eroa, ei ole myöskään ihme, että kaikenlaiset kummallisuudet ohjaavat tämän, jostakin syystä maailman valtiaaksi julistautuneen valtakunnan politiikkaa. Onneksi Kiina on jo vauhdilla ajamassa ohitse. Obamalla itselläänkin on taikauskoon perustuvia, rutiininomaisia rituaaleja. Esimerkiksi hänen housuntaskunsa pullottavat mukana kulkevista onnenesineistä – pinsseistä, kasinon pelimerkeistä ja jopa pienistä patsaista. Ei siis ihme, että hänen vaalityöntekijänsäkin kieltäytyivät ajamasta partaansa, kun uskoivat voiton sillä tavalla irtoavan. Ja oikeassahan näkyivät olleen. Varmaan Obama olisi hävinnyt ilman tällaista uhrausta pahoille hengille?

Uskonfasistit eivät toki ole ainoa uhka Obaman tiellä. Obaman mainostama muutos tietäisi kovia aikoja rahavallan edustajille. Ilmastopolitiikka ei ole mieleen teollisuudelle, ei myöskään sodista vetäytyminen. Obama on luvannut toteuttaa 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2050 mennessä. Tämä ei innosta varsinkaan vaikutusvaltaista öljyteollisuutta. Nykyisen valtakoneiston hyötyjät ja tulevista muutoksista kärsijät lienevätkin suurempi vaara uuden presidentin terveydelle kuin yksittäiset natsiuskovaiset.

Vaalitulos oli toisaalta (valitsijamiesten määrän osalta) selvä ja toisaalta (annettujen äänien määrässä) yllättävän tasaväkinen. Ero kuvastaa Yhdysvaltain vaalitavan kummallisuutta. Hyvällä syyllä voi ihmetellä, mitä tekemistä demokratialla ja Yhdysvalloilla on keskenään – muuta kuin suuret puheet. Vaalitapa muistuttaa enemmän Tanssii tähtien kanssa tai Idols –kilpailujen äänestystä kuin aitoa demokratiaa. Se, että Obama sai vain 5-6- prosenttia enemmän ääniä kuin John McCain, on suorastaan järkyttävä osoitus amerikkalaisten typeryydestä. Kahdeksan vuotta  Bushin osaamatonta, taikauskoista politiikkaa ja silti puolet kansasta oli edelleen valmis jatkamaan samalla linjalla!

Ei Obamakaan mikään täydellinen mies ole. Hän vastustaa homoavioliittoja, kannattaa kuolemantuomiota ja terrorismin vastaista sotaa. Kuten moneen kertaan on todettu, haasteet ovat valtavat, eikä naapurimme presidentti Dmitri Medvedev halunnut yhtään edesauttaa tilannetta kieltäytymällä onnittelemasta tulevaa virkaveljeään. Tässä Venäjä käyttäytyi yhtä töykeästi kuin vähän aikaa sitten jättäessään onnittelematta Martti Ahtisaarta. Silti Venäjä ihmettelee, ettei sen kanssa kukaan halua leikkiä. Ei kai kukaan (muu kuin Suomi) halua leikkiä epäkohteliaan kiusaajan kanssa?

Siitä amerikkalaisille äänestäjille täytyy tietysti antaa tunnustusta, että he saivat valituksi mustan presidentin. Eipä taida Euroopasta löytyä vastaavaa. Joku nainen on sentään vahingossa päätynyt kansakunnan johtajaksi, mutta vähemmistöjen edustajat loistavat poissaolollaan. Olisitko Sinä valmis äänestämään mustaihoisen tai edes romanin tai saamelaisen Suomen presidentiksi?

Barak Obamaa ei tietysti valittu elämään Valkoiseen taloonsa yksin. Hänen vaimonsa Michelle on kaunis, edustava, korkeasti koulutettu – ja hän sanoo haluavansa olla nyt ennen kaikkea äiti perheen kahdelle tyttärelle. Tämä lausahdus on saanut jotkut kiihkofeministit keskustelupalstojen barrikadeille Suomessakin. Täysin syyttä, jos nyt joku haluaa lasten etua ajatella. Sitähän harvoin koskaan poliittisessa keskustelussa halutaan. Kaikki kunnia Michellen vastuulliselle asenteelle.

Vaikka Michellellä ei olekaan niin paljon muodollista valtaa kuin miehellään, hänellä on kuitenkin enemmän todellista valtaa. Jos Obama on maailman mahtavin mies, Michelle on siis häntäkin mahtavampi. Sopii vain toivoa, että pariskunnalle riittää yksi makuuhuone Valkoisessa talossa. Tämä ratkaisee maailman kehityksen ainakin seuraavien neljän vuoden ajaksi. Seksi on nimittäin parasta rauhantyötä. Jos naiset sen tiedostaisivat, maailma olisi erinäköinen kuin nykyään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s