TYHMYYDESTÄ SAKOTETAAN?

Tämän jutun kaikki neljä esimerkkitapausta ovat naarasapinoita. Sitä ei pidä ymmärtää seksistisenä solvauksena vaan paremminkin kehumisena. Kaikki urosapinathan ovat erään tahon – jonka nimeä en nyt poikkeuksellisesti aio tässä kirjoituksessani lausua – toimesta jo onnistuttu todistamaan tyhmiksi pelkästään sukupuolensa vuoksi. Miesten tyhmyydestä ei siten kannata enää edes kirjoittaa. Naiset sen sijaan ovat tämän saman tahon näkemyksen mukaan vapaat tällaisesta alkeellisesta ominaisuudesta.

Tämä naisten täydellisyys tuli todistetuksi mm. viimekeväisessä A –talk ohjelmassa, jossa kokoomuksen hurmuripoika Ben Zyskowicz kysyi useita kertoja tämän erään tahon puheenjohtajalta Veronika Honkasalolta, olisiko eräs (tässä minunkin jutussani esiintyvä) nainen ehkä itsekin ollut jollakin tapaa syyllinen silloiseen valtakunnan liitoksia natisuttaneeseen skandaaliin. Mutta tämän erään tahon puheenjohtaja ei nähnyt mitään mahdollisuutta, että näin olisi ollut.

Apinalla on kuitenkin niin pienet aivot, etteivät ne aina tahdo ymmärtää kaikkea niille tarjottua tietämystä. Siksi apina tässä nyt ihmettelee, voisiko sittenkin puhua tyhmyydestä, jos joku esimerkiksi matkustaa trooppiseen Afrikkaan ilman malarianestolääkitystä? Tai voisiko olla kysymys tyhmyydestä, jos joku kertoo lööppilehden toimittajalle tehneensä pimeitä töitä – ja sitten seuraavassa haastattelussa sanoo että aprillia, vaikka lööppilehdellä onkin kaikki nauhalla? Tai voisiko olla kysymys tyhmyydestä, jos julkisesti sanoo ettei halua oppia virheistään tai jos sortuu nimittelemään itseään köyhempiä, sairaampia ja rumempia – eli sellaisia, joilla on erilaiset (eli siis huonommat) geenit kuin kommentin esittäjällä itsellään?

Tämä juttu ei pyri olemaan täydellinen tyhmyyden analyysi, sillä olen laiskuuttani tyytynyt ottamaan esimerkit viimeviikkojen mediatarjonnasta. Se todellinen naarasapinan syvin tyhmyys saattaa tässä siten jäädä vaille huomiota. Tosin kaikki esimerkkitapaukset onnistuvat täyttämään toisen perusehdoista eli he kaikki antavat tavalla tai toisella ymmärtää. Sen sijaan ei ole julkisuudessa olevan tiedon perusteella täysin varmasti sanottavissa, ymmärtävätkö he myös olla antamatta. Pyydän anteeksi kaikilta niiltä naarasapinoilta, jotka täyttävät nämä molemmat kriteerit, mutta eivät ole päässeet mukaan tähän tarkasteluun. Lupaan uhrata aikaani Teille joskus tulevaisuudessa.

Enkä tässä siis käsittele sitä erään missin lausuntoa, jonka mukaan Suomi itsenäistyi vuonna 1952. Sehän ei ole tyhmyyttä, vaan pelkkää tietämättömyyttä. Apinakaan ei tiedä kaikkia maailman asioita, joten tällainen pikku muistamattomuus on ymmärrettävää. Samaa voidaan sanoa erään BB –talon (älkää kysykö minulta, mikä se on) asukkaiden käsityksestä, jonka mukaan jatkosota käytiin 1800 –luvun alussa. Vuosiluvut nyt vaan ovat niin vaikeita ja tuskin niitä edes on koulussa opetettu.

Tämän vuoden ajan tiedotusvälineet ovat kertoneet meille tasaisin väliajoin, missä päin maailmaa eräs vaaleatukkainen tissihenkilö on milloinkin matkustellut ja missä hänet on milloinkin laitettu putkaan tai kenen kanssa hän on sattunut milloinkin tappelemaan. Tästä me apinat olemme tiedotusvälineille äärimmäisen kiitollisia. Ja vielä enemmän kuin kiitollisia olemme siitä tiedosta, että tämän tissihenkilön verotettavat tulot vuonna 2007 olivat 7001 euroa.

Voihan siis olla, että tällä tissihenkilöllä ei yksinkertaisesti ollut varaa käydä lääkärillä eikä ostaa malarianestolääkkeitä ennen Afrikkaan matkustamistaan. Kyse ei siis olisikaan tyhmyydestä vaan köyhyydestä. Itse asiassa apinaa voitaisiin pitää tyhmänä, kun hänellä ei suuremmista tuloistaan huolimatta ole koskaan ollut varaa käydä Gambiassa. Ai niin, mutta apinahan onkin urospuolinen olento… Eikä apinalla ole tuttuja miehiäkään, jotka lahjoittaisivat apinalle glamourelämän – toisin kuin tällä tissihenkilöllä on omien sanojensa mukaan ollut.

Tästä ei olekaan kuin vaaksan mitta erään toisen vaaleatukkaisen tissi(?)henkilön paljastukseen. Ehkä ei voi pitää tyhmyytenä sitä, että sattuu tekemään töitä pimeästi. Silloinhan itselle jää enemmän kuin jos maksaisi veroja. Silloin ei oikeastaan tarvitsekaan ansaita enempää kuin 2400 euroa vuodessa. Iltalehden kyselyyn vastanneista yli puolet kertoi käyttävänsä samaa taktiikkaa kuin tämä tissi(?)henkilö. Eihän se silloin voi olla tyhmää.

Tyhmää saattaa olla kuitenkin se, että kertoo tämän pikku salaisuuden Iltalehden toimittajalle. Kiitos tästä tosin kuuluu kokonaan toimittajalle, joka sitkeästi halusi tietää, miten Helsingin keskustassa asuen pysyy hengissä 2400 eurolla kokonaisen vuoden. Tietysti koko jutusta voidaan syyttää toimittajaa, joka oli miespuolinen ja siis tyhmä.

Tyhmää on tietysti myös odottaa, että joku verottaja kiinnostuisi selvittämään tämän erään tissi(?)henkilön tekemisiä. Eihän ole tapana, että Täydellisten Naisten asioihin puututaan. Parempi on puuttua esimerkiksi thaihierontapaikkojen meininkiin, sillä niissähän käyvät tyhmät miehet. Tämä on toki niin tärkeä aihe, että se kelpaa Kymppiuutisten pääuutiseksi, johon uhrataan puolet käytettävissä olevasta ohjelma-ajasta – sen lisäksi, että sitä hieman aiemmin esiteltiin vielä pidempään eräässä toisessa ohjelmassa. Ulkomaalaisia naaraita on niin helppo paheksuakin, ovathan he jopa vaarana Täydellisten Naisten Täydelliselle Suunnitelmalle hallita tyhmiä miehiä seksiä rajoittamalla.

Mitä sitten tulisi ajatella erään Suuren Poliittisen Liikkeen johtajasta, joka hänkin sattuu olemaan vaaleatukkainen. Liike kärsi kuntavaaleissa kirvelevän tappion, mutta tämä punahuulihenkilö katsoi paremmaksi lähteä seuraamaan Yhdysvaltojen poliittista elämää kuin jäädä joukkojensa kanssa pohtimaan tappion syitä. Kotimaahan palattuaan tämä punahuulihenkilö oli saanut herätyksen ja lausui innoissaan Yes we can! Ikävä vain, ettei tämä ollut hänen ensimmäinen poliittinen plagiointinsa lyhyen puheenjohtajakautensa aikana.

Kuinka naurettavaa olisikaan ollut, jos erään toisen suuren poliittisen liikkeen johtaja Matti Vanhanen olisi höläyttänyt vähemmän punatuilta huuliltaan nuo samat sanat? Median rakkikoirat olisivat heti seuraavana hetkenä kysyneet milloin aiotte erota? Punahuulihenkilölle ei tätä kysymystä esitetty, varmaankin siksi, että hän on Täydellinen Nainen. Siitäkin huolimatta, että hän lausui nuo legendaariset sanat raviselostajan tyylillä, kun ne vaatisivat vähintään formulatason tyyliä. Jos plagioi jotain, ei riitä, että kopioi pelkät sanat.

Kotimaahan palattuaan tämä punahuulihenkilö oli sitä mieltä, että ehkä kyseessä ei välttämättä ollutkaan torjuntavoitto, mutta silti on parempi unohtaa kaikki entinen ja suunnata tulevaisuuteen. Hänen punahuuliset varajohtajansa nyökyttelivät hyväksyvästi tälle nerokkaalle poliittiselle oivallukselle. Sillä ei tietysti ollut mitään merkitystä, että eräs tämän Poliittisen Liikkeen vanhoista staroista sattui nimittämään liikkeen nykyistä linjaa höttöiseksi. Mutta Tuomiojahan onkin enemmän mies kuin nainen eli siis – tyhmä.

Tyyliä ei sen sijaan puutu neljännestä esimerkistämme, joka tasapuolisuuden vuoksi on tummatukkainen – ettei kenellekään vain jäisi sellaista harhaluuloa, että tyhmyys olisi riippuvainen hiusten väristä. Mutta saattaahan väri vaikuttaa sen verran, että voi olla tyylikkäästi tyhmä? Omasta mielestään tämä eräs kiharapilvihenkilö on perinyt tyylikkyytensä äidiltään. Hänen hiuksensa muistuttavat leijonan harjaa. Tämä jotenkin rasittaa apinan pieniä aivoja, sillä apina on aina savannilla käydessään luullut harjallisia leijonia uroksiksi.

Tämä kiharapilvihenkilö ei siedä sitä, että toimittajat kysyvät hänen ikäänsä. Se on kuulemma ikärasismia. Se lienee ikärasismia siksi, että tämä kiharapilvihenkilö on näyttänyt samalta viimeiset 30 vuotta. Tämähän on yleistä monien julkisuudessa viihtyvien naarasapinoiden kohdalla. Aivan aluksi tulee mieleen eräs laulajatähtönen, joka on nyt timmimmässä kunnossa kuin laulaessaan letkajenkkaa ensimmäisen kerran 44 vuotta sitten.

Vaikka kiharapilvihenkilön ikä on salaisuus, netti kertoo vallattomasti, että hän on 71 –vuotias. Mistä mahtaa johtua, että ikäänsä piilottelematon Hyrsylän Mutkan emäntä Aira Samulin on nuorekkaampi kuin nämä kaksi Täydellistä Naista yhteensä?

Kiharapilvihenkilömme on menestynyt maailmalla varmaankin paitsi kauneutensa myös koulutuksensa ansiosta. Hänhän hehkuttaa olevansa diplomiekonomi ja hänen kotisivunsa pullistelevat akateeminen -sanoja. Tavallinen apina tietysti ajattelee, että vau, senhän täytyy olla vielä jotakin paljon hienompaa kuin pelkkä ekonomi. Mutta eihän se oikeasti ole edes ekonomi, sillä titteli vastaa vain alempaa korkeakoulututkintoa. Siitä huolimatta – vai siitä johtuenko – tämä kiharapilvihenkilö katsoo olevansa muita parempi. Ja kyllähän hän onkin. Harva suomalainen on saanut kasvonsa 165 aikakausilehden kanteen.

Tämä saavutus oikeuttaa tämän kiharapilvihenkilön mm. halventamaan seksityöntekijän suorassa ajankohtaisohjelmassa sekä paheksumaan ihmisiä, jotka eivät osta hyvin kalliita vaatteita tai jotka eivät elä terveinä satavuotiaiksi tai jotka puhuvat apinaenglantia. Tämä viimeksi mainittu seikka onkin kovin lähellä apinan omaa sydäntä. Ai kän nau änderstänt tät it is foor mii pettör not tu trävel öprood eni moor.

Mutta ehkä tämän kiharapilvihenkilön ei olisi kuitenkaan kannattanut syyllistää heikkokuntoisia vanhuksia siitä, että he joutuvat muuttamaan palvelutaloon koska eivät jaksa asua kodeissaan tai ettei heillä ole varaa matkustaa jatkuvasti sammaloitumisen estämiseksi. Ikään kuin hän ei ymmärtäisi, että maailmassa on myös ilman omaa syytään sairastuneita tai köyhiä ihmisiä. Jos hän itse katsoo olevansa niin vähävarainen, ettei hänen kannata ostaa alle 700 euron kenkiä, hänen on ehkä aivan mahdoton ymmärtää, että tuolla budjetilla joku muu löytää kirpputorilta vaatetuksen eliniäkseen. Eihän tämäkään tyhmyyttä liene, vaan pelkkää ymmärryksen puutetta?

Tai ehkä taustalla on ajatus, että kirpparivaatteita käyttämällä on yksinkertaisesti mahdotonta menestyä maailmassa – eli siis päästä televisioon tai lehden kanteen. Kiharapilvihenkilön ihanne on Pertti Pasanen, joka kuoli saappaat jalassa golfkentälle: se on paljon parempi kuin elää pitkään toisten riesana ja valittaa koko ajan. Toisaalta hän ihmettelee senioreita, joille elämän sisällöksi riittää golfin peluu… Mitäpä tähän nyt on enää lisäämistä?

Mikä sitten olisi vastaus otsikon kysymykseen? Kaikkia ei tyhmyydestä sakoteta, ei varsinkaan Täydellisiä Naisia. Voi käydä jopa päinvastoin: saatat päästä ainakin julkkikseksi, puolueen puheenjohtajaksi tai valtakunnanmoralistiksi.

Tämä juttu on ollut niin raskassoutuinen, että kaikki tänne asti rämpineet ansaitsevat palkkioksi loppukevennyksen. Sellaiseksi sopinee vaikkapa valtakunnan*nisti Anne Moilasen panos planeettamme pelastamiseksi: raha pitää käyttää äkkiä ennen kuin se loppuu.

Hyvää yötä kaikille tasapuolisesti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s