TOTUUTTA ETSIMÄSSÄ – osa1

Koop Arponen voitti sitten tämänkertaisen Idols –kisailun. Ehkä se on totta, kun sen näimme suorana lähetyksenä televisiosta? Vaikka media sitten hehkuttikin, että se oikea idoli istui katsomossa. Niin saattaa käydä ja on tainnut aiemmin olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Voittaja ei olekaan se kansan suosikki – ainakaan mikäli arvioimme sitä levymyynnin perusteella. Ja miksemme arvioisi.

Voittaja oli sitä mieltä, että suomalainen versio Idolsista oli parempi kuin ruotsalainen, koska taksikuskin mukaan Ruotsissa Idolsia eivät seuraa aikuiset. Näin siis yhden taksikuskin mielipiteestä tuli totuus Suomessa. Totuudella on jotakin tekemistä senkin kanssa, kuka sen lausuu. Taksikuskin mielipiteellä ei olisi ollut mitään merkitystä, ellei hän olisi sattunut sanomaan sitä juuri tulevalle idolille. Julkkiksen mielipide on median tulkinnan mukaan aina parempi kuin tavallisen apinan.

Tavallisen apinan mielestä Ruotsin kisat olivat sata kertaa paremmat kuin kisojen suomalainen versio. Sen saattoi päätellä siitä noin kolmen sekunnin pituisesta pätkästä, jonka MTV3 uskalsi sikäläistä meininkiä näyttää. Iloista showta tanssityttöineen tasa-arvon mallimaassa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun jonkin ilmiön ruotsalainen versio loistaa iloisuudellaan ja elämänmyönteisyydellään. Koopin mielestä se oli feikkiä – mutta jospa totuus onkin sellainen, että ruotsalaiset ihan oikeasti ovat meitä parempia?

Ketä nyt Idols –kisa jaksaa enää kiinnostaa? Tuskin ketään. Alku siis paljastaa, että kirjoitin sen jo viikko sitten, kun tulos oli tuore ja kaikkien huulilla. Sen jälkeen on ollut kaikenlaista. Jouduin mm. viidakkotohtorin vastaanotolle, jossa eräät poppanaiset pistelivät nahkaan taas uusia reikiä ja toiset poppanaiset katselivat ruumiin läpi salaisilla säteillään. Ainoa ongelma tällä kertaa oli poppamies, joka ei oikein hallinnut apinan käyttämää kieltä. Siinä sitten saattoi sekä poppamiehelle että noiduttavalle potilaalle syntyä erilainen totuus käynnin syistä ja lopputuloksesta.

Tyhmyys, ahneus ja totuus – siinäkö kolme ”kuolemansyntiä”?

Mutta haloo, ei kai totuus nyt sentään tähän joukkoon kuulu? Totuus on kuitenkin mielenkiintoinen ilmiö. Sen kai pitäisi olla vastakohta valheelle, epätotuudelle, totuuden salaamiselle. Toisaalta valehtelun taitoa pidetään yhtenä inhimillisyyden mittatikkuna, kun apinalajiamme verrataan muihin eläinlajeihin. Meillä on suuret aivot siksi, että pystymme uskottavasti huijaamaan lajitovereitamme. Olemmekin siinä taidossa maailmanmestareita. Tulemme vielä näkemään, että suurimmat totuudet ovatkin olleet suurimpia valheita.

Totuuden etsinnässä voisimme ottaa esimerkiksi minkä tahansa uutislähetyksen tai uutisvälineen. Sattumalta valitsin tähän 12.12. lähetetyn YLE:n ykköskanavan pääuutislähetyksen. Sitä pidettäneen luotettavana ja siis totuudenmukaisena suomalaisena uutislähteenä. Ensimmäinen aihe koski EU -johtajien huippukokousta, jossa sovittiin ilmastotalkoista ja talouden 200 miljardin euron elvytyspaketista. Jälkimmäisen vaikutus on lähinnä poliittinen, sillä jokainen jäsenmaa voi päättää toimistaan itse. Se on siis hurskas toivomus eikä mikään oikea tukipaketti.

Tällaisen tukipaketin sisältämä totuus jää normaaliapinalle arvoitukseksi. Mutta kaipa politiikka on tällaista, että se sallii jokaisen maan poliitikkojen selittävän asiat parhain päin omille äänestäjilleen? Suomenkin hallitus voi huokaista helpotuksesta, kun se on kuulemma jo ennen laman alkua toteuttanut kaikki tarvittavat elvytystoimet. Samassa kokouksessa Irlanti taivutettiin järjestämään uusi kansanäänestys Lissabonin sopimuksesta. Tämä kuulostaa eräänlaiselta Vuotosseikkailulta. Asiaa jauhetaan niin kauan, että kansa löytää totuuden ja osaa äänestää oikein. Huomionarvoista on tietysti se, millaisia termejä uutistenlukija käyttää. Nyt kerrottiin, että Irlanti lupasi järjestää, vaikka ilmaisu Irlanti pakotettiin olisi kai ollut lähempänä totuutta.

Ilmastopaketissa Suomi sai bulkkiteollisuudelleen ilmaiset päästöoikeudet. Kukaan ei uutislähetyksessä eikä paljon muuallakaan kyseenalaistanut päätöksen globaalia moraalia. Mikä lie tämänkin paketin taustalla oleva totuus? Ympäristöjärjestöt kritisoivat sitä rankasti, poliitikot olivat tietysti itseensä tyytyväisiä. Ilmastonmuutoksen professori Atte Korhola tasapainotteli tässä välillä. Eihän hänen sovi ihan kaikkea kertoa, saattaisi pian tutkimusrahoitus ruveta tökkimään uudessa uljaassa yritysrahoitteisessa yliopistomaailmassa.

YLE:lle täytyy antaa tunnustusta siitä, että lähes puolet uutisajasta uhrattiin ympäristöasioiden käsittelyyn. Milloinkahan yleisradio saisi aikaan ihan oikeat ympäristöuutiset? Talousuutiset ja kulttuuriuutisetkin sentään on jo keksitty. Uutiset jatkoivat Puolan Poznanissa meneillään olleesta YK:n ilmastokokouksesta, jossa rikkaiden ja köyhien maiden intressit tuskin kohtaavat toisiaan. Tämän totuuden äärellä ihmettelemme voimattomina, vaikka juuri meidän rikkaiden oppi-isän kerrotaan joskus sanoneen jotain ihokkaan antamisesta sellaiselle, jolla sitä ei ole.

Seuraavaksi uutistenlukija Jussi-Pekka Rantanen hyppäsi Yhdysvaltoihin, jossa senaatti oli kaatanut autoteollisuudelle suunnitellun 14 miljardin tukipaketin. Kuten nyt jo tiedämme, autoteollisuus sai lopulta miljardinsa. Näin joulun lähestyessä paketit siis tuntuvat olevan suosittuja joka puolella Tellusta. Ympäristönäkökulmasta rahat olisi ehkä voinut käyttää viisaamminkin. Kun apinalla on pitkä muisti, jotenkin tässä yhteydessä tökkii sekin, että edellisen vuosisadan alkupuoliskolla Yhdysvaltain autoteollisuus romutti tarkoituksella julkisen liikenteen ostamalla yli sata raitiovaunuyhtiötä pois markkinoilta. Moisesta puhalluksesta tuli oikeuden tuomiokin – johtajat saivat peräti yhden dollarin suuruiset sakot.

Seuraava uutinen paljasti, että omat pojat kavalsivat arvostetun huippusijoittajaguru Bernard Madoffin. Hän aiheutti pyramidihuijauksellaan vaatimattomat 38 miljardin dollarin vahingot asiakkailleen. Pojilla sentään oli jonkinlainen käsitys totuudesta, mikä antaa uskoa tulevaisuuteen. Samaan sarjaan sopi hyvin uutinen Wincapitan päätekijän pidätyksestä Ruotsissa. Totuus saattaa sen sijaan voittaa eduskunnan muinaisessa häirintäjutussa, sillä Rantanen kertoi kihlakunnansyyttäjä Simo Kolehmaisen nostanee syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta neljää Helsingin Sanomien työntekijää vastaan.

Kolehmainen ansaitsee rohkeudestaan tunnustuksen. Ehkä oikeuslaitos sittenkin haluaa etsiä totuutta? Mitä sitten pitäisi ajatella siitä, että Sanomalehtien Liitto palkitsi viime keväänä häirintäjutun kirjoittanee toimittaja Tanja Aitamurron kunniamaininnalla? Raadin puheenjohtajana toimi Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen, joka säästyi itse kunnialoukkaussyytteeltä – ehkäpä siksi, että hän on Jean Sibeliuksen tyttärenpoika?

Helsingin Sanomain Säätiö palkitsi Aitamurron ennen kohujuttua jatkokouluttautumisstipendillä yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston 5-kuukautiseen innovaatiojournalismin koulutusohjelmaan. Ilmeisesti toimittajan oli siis havaittu tarvitsevan lisäkoulutusta. MTV3:n politiikan toimituksen esimiehen Timo Haapalan kommentti kyseisestä toimittajasta puolestaan kuuluu näin: tällaista jälkeä syntyy, kun joku feminististinen toveritartuomioistuin pääsee mielensä päälle. Joskus jopa meikäläinen häpeää kollegansa puolesta.

No nyt melkein jo ajauduttiin sivuraiteelle. Totuus se vain vie mennessään… Uutislähetyksemme kertoi edelleen, että kansanedustaja Lyly Rajala suunnittelee Julkisen sanan neuvoston alasajoa, koska se on sisäsiittoinen järjestö. Ehkäpä jokainen, joka on viime aikoina lukenut Neuvoston puheenjohtajan Pekka Hyvärisen kommentteja, voi varauksetta yhtyä tähän totuuteen.

Seuraava uutinen kertoi, että Suomi ei palauta Iranilaisia miehiä, jotka ovat Iranin mielestä terroristeja. Miehet saattavat olla asiasta eri mieltä. Onneksi Suomella ei ole Iranin kanssa luovutussopimusta, joten oikeusministeri Tuija Braxin ei tarvinnut ryhtyä pohtimaan totuuden olemusta. Eduskunta torjui 12.12. ulkomaalaislain lievennykset. Suomi on siis sitä mieltä, että on aivan ihmisoikeuksien mukaista estää perheiden yhdistäminen! Lukiolaiset puolestaan osoittivat mieltään syysloman lyhentämistä vastaan. Siitä tällaisen vanhan apinan on vaikea repiä esiin minkäänlaista totuutta.

Uutispäivänä vietettiin myös valtakunnallista satupäivää. Sadut ovat tärkeitä niin lapsille kuin aikuisillekin. Joku viisas on tainnut sanoa, että totuus on satua ihmeellisempää. Tähän lausumaan on helppo yhtyä, kuten myös pienen Marjan mielipiteeseen: Prinsessasatu on hyvä, kun mä tykkään prinsessoista.

Aasinsilta säätietoihin toteutettiin tällä kertaa uutisella, jonka mukaan hiihtäminen on mahdotonta Etelä-Suomessa. Harrastajat kuitenkin uskovat, että lunta riittää ilmastonmuutoksesta huolimatta. Ja jos sitä ei riitä, lunta varmaan tehdään Lapissa ja rahdataan helsinkiläisten iloksi erikoisjunilla – huolimatta siitä, kuinka ikävää se olisi ympäristön kannalta. Tehdäänhän nytkin jo isoja pakastimia, joihin suksikansa vaeltaa hiihtämään. Vaatimattomammat hiihtokeskukset tyytyvät tykittämään lunta varastoon seuraavaa syksyä varten.

YLE tarjosi kansalle siis hieman toistakymmentä uutista. Kaikkiin liittyy monenlaista totuutta. Tärkeimmät uutiset olivat kuitenkin ne, joita ei kerrottu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s