NÄIN MEITÄ HOLHOTAAN

Median seuraaminen on toisaalta hauskaa ja toisaalta verenpainetta nostattavaa. Puiden latvasta on välillä vaarassa pudota, kun meille tarjotaan toinen toistaan älyttömämpiä juttuja. Jotkut typeryydet ovat toimittajien omaa luovuutta, mutta useimmiten taustalla on ihan oikea ihminen ja aika usein poliitikko. Oikeastaan jokaisen sanomalehden numerosta saisi väännettyksi kolumnin. Eilinen uutistarjonta oli taas sellainen, ettei sitä voi sivuuttaa ilman kommenttia.

Pääosaan eilisessä mediatyperyydessä nousi ylivoimaisesti – ties monettako kertaa – tasa-arvoasioista vastaava kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin.  Hän ehdotti Helsingin Sanimen muotoilun mukaan radikaalia muutosta perhevapaisiin. Wallin haluaa Islannista kopioidun perhevapaamallin, jossa sekä isä että äiti saisivat kumpikin kuuden kuukauden perhevapaan. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että isän olisi pakko olla kotona kuusi kuukautta, muuten perhe menettäisi puolen vuoden vapaan eli mahdollisuuden hoitaa vauvaansa. Kyse on siis pakosta.

Kysymyksessähän ei ole edes mikään uutinen, sillä Wallin on ehtinyt mainostaa ideaansa moneen kertaan aiemminkin. Nyt media kai ajatteli, että on taas aika tuoda asia otsikoihin. Mielenmuokkausta tämäkin. Kun mitä tahansa mielipidettä toistetaan kansalle tarpeeksi monta kertaa, siitä muodostuu totuus. Vaikka Hitler -vertaukset ovat jo loppuunjyrsittyjä, apina ei voi olla toteamatta, että samaan logiikkaan perustui kansallissosialistienkin valtaannousu.

Luulisi nyt jo Islanninkin opeista saadun tarpeeksi. Mutta Wallin menee vielä syvemmälle suohon yrittäessään pakottaa kaikkia ihmisiä samaan muottiin. 2000 -luvulla ei vielä näytetä ymmärrettävän, että ihmiset ovat erilaisia. Kaikille ei sovi yksiavioisuus, kaikille eivät sovi kauppojen aukiolorajoitukset eikä kaikille sovi samanlainen lastenhoitojärjestelmä. Nyt Wallin on lisäämässä pakkoa viimeksimainittuun, vaikka kauppojen osalta ollaan menossa aivan toiseen suuntaan..

Kotiäitikeskustelussa naiset todistivat suureen ääneen, että ihmisillä pitää olla valinnan vapaus viedä lapsensa laitokseen hoidettaviksi. Nyt Wallin esittää, että perheiden vapautta pitäisi rajoittaa. Perheet eivät enää ole ilmeisesti kykeneviä itse arvioimaan lastensa parasta hoitotapaa, vaan yhteiskunta tietää tämänkin asian paremmin. Mikähän yhteiskunta tässä ihan lähellä kaatuikaan siihen, että yhteiskunta luuli tietävänsä aivan kaiken? NKP:n sijaan nyt asialla vain sattuu olemaan RKP. Ei siis tarvitse olla fasisti eikä kommunisti ollakseen ymmärtämättä ihmisen perustarpeita.

Nyt meillä kuitenkin vaikuttaa feministinen ideologia, joka haluaa pakottaa toisaalta kaikki isät kotiin ja toisaalta kaikki äidit töihin. Tällaista ratkaisua vaatii jokin ”tasa-arvo”. Mikähän se sellainen tasa-arvo on, joka edellyttää ihmisten luopuvan niistä vähäisistäkin järjen hitusista, joita heidän aivoistaan erilaisten hormonimyrskyjen keskeltä sattuisi löytymään?

Kun lasten kotihoidosta tehdään tarpeeksi vaikeaa, kansalle on tietysti helpompaa markkinoida seuraavaa porrasta, joka meidän tulee ottaa ollaksemme moderneja rahatalouden alamaisia. Naisasialiittohan on jo pitkään markkinoinut ilmaista laitoshoitoa ja eräät naispoliitikotkin ovat syöttiin tarttuneet. Yhteiskunnan ylläpitämä laitoshoito tarkoittaisi käytännössä sitä, ettei kukaan enää viitsisi eikä kehtaisi hoitaa itse omia lapsiaan. Mikä helpotus, kun yhteiskunta ottaisi jo kuukauden vanhan vauvan vastuulleen. Vanhemmat pääsisivät heti toteuttamaan itseään!

”Tasa-arvon” nimissä tehtävä laki siis olisi vahingollinen lapsille ja yksilönvapaudelle sekä pakottaisi äidit työelämään  – eli rahatalouden orjiksi – liian aikaisin. Näin siis maailmantilanteessa, jossa rahatalouden tilalle pitäisi pian keksiä jotain järkevämpää. Miksi se ei voisi olla vaikka hoivatalous?

Miksei kukaan puhu ilmaisesta kotihoidosta? Siis että äidille maksettaisiin vaikka se summa, joka lapsesta laitoshoidossa yhteiskunnalle aiheutuu. Siksi, että niin harva ymmärtää edes sellaisen perusasian päälle kuin imetys ja mitä se vauvalle merkitsee – muutakin kuin pelkkää fyysistä ravintoa ja suoja-aineita. Se merkitsee myös hormonien välittämää henkistä ravintoa ja turvallisuuden tunnetta. Sitä ei saa mistään pullosta eikä laitoksesta.

Wallinin ehdotus perustuu oletukselle, että isä olisi keskimäärin yhtä hyvä hoitamaan vauvoja ja pieniä lapsia kuin äiti. Tällainen ajatus ei voi perustua muuhun kuin kreationistiseen maailmankuvaan, sillä evoluutio on miljoonien vuosien kehityksen tuloksena varustanut äitien aivot ja hormonitoiminnan ominaisuuksilla, joista miehillä ei ole hajuakaan.

Kaiken lisäksi Wallinin perhevapaamallin rahoitus kaadettaisiin kokonaan työntekijöiden niskaan niin, että jokainen työntekijä maksaisi siivun palkastaan rahastoon. Yrityksiähän paapotaan nyt joka puolella, mutta ei ole mitään järjellistä eikä tasa-arvoon perustuvaa syytä, miksi yrittäjät pitäisi vapauttaa tästä vastuusta. Eli vastuusta tuottaa maahan uusia työntekijöitä ja veronmaksajia, jos tämäkin on pakko talouden kielelle vääntää. Maksun pitäisi koskea kaikkia yrityksiä ja kaikkia työntekijöitä eikä vain lisääntyviä yksilöitä. Yksinkertaisinta tietysti olisi hoitaa lapsista aiheutuvat kulut verovaroista, koska kyse on yhteiskunnan jatkuvuudesta.

Päivän toinen uutinen kertoi, että valtio haluaa rajoittaa myös rahapelejä netissä niin, ettei voittoja voisi maksaa suomalaisten tileille eikä panoksiakaan välittää ulkomaille. Tämänkin uutisen takaa taitaa löytyä eräs Stefan Wallin, sillä peliasiat kuuluvat hänen vastuulleen. Suunnitelma on vain somaa Lex Nokian jatkumoa, eikä tule olemaan viimeinen kansalaisten holhoamista lisäävä ja vapauksia rajoittava laki. Tähän suuntaanhan meillä on viime aikoina menty yhä enemmän.

Signaalilainsäädäntö on lisääntynyt yhtä jalkaa naisten politiikkaan tulon kanssa. Se näkyy myös miespoliitikkojen toiminnassa, sillä kukapa miespäättäjä uskaltaa riskeerata mainettaan ja seksin saantiaan asettumalla vastustamaan naisten vaatimuksia. Siinä menettää maineensa yhtä helposti kuin simpanssiyhteisössä ja kohta johtajauros onkin entinen johtaja ilman lisääntymismahdollisuuksia ja sukimispalveluja.

Luulisi kieltolaeista olevan Suomessa jo tarpeeksi huonoja kokemuksia, mutta aina vain päättäjät putoavat samaan kuoppaan. Viinan hintaa hilataan paniikinomaisesti ylös ja tupakkaa ei kohta saa edes käsitellä muiden läsnäollessa.  Onhan kielto toki helppo ratkaisu asiaan kuin asiaan. Muita parempina itseään pitävät ihmiset luulevat näin pelastavansa heikompiaan, vaikka näitä tosiasiassa vain painetaan syvemmälle yhteisön ulkopuolelle.

Kieltolaeilla ei ole ratkaistu yhtään ongelmaa. Päin vastoin ollaan vain päädytty entistä pahempiin tilanteisiin. Otetaan esimerkki vaikka pahimmasta päästä. Terrorismin vastainen sota on maksanut niin paljon, että Yhdysvallat on menossa konkurssiin. Bush siis sai aikaan sen, mihin terroristit eivät koskaan olisi yltäneet. Huumesodat ovat toinen ikävä esimerkki yksisilmäisyydstä, joka on tuottanut enemmän – täysin ulkopuolisia –  ruumiita kuin mihin huumeet koskaan pystyisivät.

Tipaton tammikuu on parasta alkoholimainontaa, mitä ajatella saattaa. Ja sen tarjoavat kansalaisille raittiusintoilijat! Siinähän lähdetään ajatuksesta, että jokaisen velvollisuus on suorastaan läträtä viinan kanssa jouluna, että voisi sitten viettää tipatonta tammikuuta. Miten absolutisti tai ruuan kanssa viiniä kerran viikossa nauttiva vastaa lehtien loputtomiin kysymyksiin: vietätkö tipatonta tammikuuta? Eihän tipatonta kautta voi viettää, jos ei käytä viinaa. Et siis voi vastata mitään ja koet itsesi ulkopuoliseksi. Et siis kuulu joukkoon, jos et juo viinaa.

Mitä enemmän julkisuutta jokin asia saa, sitä parempi menekin kannalta. Tämän tietää kauppa ja yrittäjät Johanna Tukiaisesta lähtien. Mediakohun laadulla ei ole mitään väliä, yhtä kaikki kauppa lisääntyy suorassa suhteessa palstamillimetrien kanssa. Mitäpä muuta kaikki alkoholin käyttöä päivittelevät jutut tekevät muuta kuin – lisäävät myyntiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s