DAAMI JA KAKS ÄIJÄÄ

Arto Nyberg oli haalinut viime sunnuntaisiksi vieraikseen jälleen kolme mielenkiintoista henkilöä. Välillä tulee miettineeksi, kuinka paljon tällaisten keskusteluohjelmien vierasvalinnat ovat toimittajan omaa ansiota vai kuinka usein valinta on pelkkää tyrkkyjen karsimista: joku on tehnyt kirjan ja joku toinen julkaissut levyn eikä markkinointiapu olisi pahitteeksi. Mikäpä sen parempi idea kuin lähettää kaikkiin medioihin tiedote asiasta. Ehkä jotkut jopa aktiivisesti ottavat toimittajiin yhteyttä ja tuppautuvat vieraiksi.

Tälläkin kertaa kaikilla vierailla oli jotain markkinoitavaa. Eräällä suurpääoman edustajalla ja Euroopan viisaimpiin kuuluvalla miehellä Jorma Ollilalla oli tarve mainostaa nettisivustoa mitäsuomion.fi, joka oli avattu edellispäivänä. Siellä kuka tahansa Suomen maabrändistä kiinnostunut voi käydä kertomassa oman käsityksensä tästä hyvinvointivaltiosta. Ollila oli siis näennäisen epäitsekkäällä, koko isänmaan asialla. Lopultahan tämäkin asia kaatuu hänen syliinsä joko kultana tai eräänä hieman löysempänä aineena riippuen ihan siitä, kuinka hyvin hänen johtamansa valtuuskunta onnistuu maatamme kehumaan.

Tällainen tylsä asia ei tietystikään mediaa kiinnostanut. Toki Ollila oli ainoa vieraista, joka sai jälkikäteen palstatilaa muussa mediassa. Syynä ei kuitenkaan ollut brändityö, vaan vallan muut Ollilan ohimennen lausumat ajatukset, kuten että lama kestää pari-kolme vuotta, Nokia ei ole painostanut urkintalakiasiassa tai että koko Lex Nokia -nimitys on ihmeteltävää. Sekin herätti kiinnostusta, että Nokia ottaa Ollilan mukaan vain löysät pois lopettamalla toimipisteitään sieltä sun täältä. Jyväskylästä poispotkittavia asiantuntijoita varmaan kovasti kannustaa tieto, että he ovatkin olleet vain löysää eli turhaa lihaa Nokian koneistossa.

Sen sijaan jostakin syystä medialta jäi huomaamatta, että Ollila myös lausui Lex Nokian olevan Nokialle niitä tärkeitä ympäristöasioita, joiden on oltava kunnossa, jotta Nokia ja monet muut voi toimia ja että kaikissa liberaaleissa demokratioissa tämä asia on jo saatu hoidetuksi. Hän totesi Suomen olevan todella jälkijunassa myös tässä asiassa ja että lain säätäminen olisi edistysaskel. Ei tarvitse olla edes kovin herkkähipiäinen virkamies, kun tässä jo ymmärtää pienen painostuksen siemenen.

Ollilan mielestä duunarin työtä ei saa varastaa. Ehkä duunarillakin voisi siis olla asiaan jotain sanomista? Kun laki nyt sitten tuo mm. taloyhtiöille oikeuden seurata ihmisten välistä kanssakäymistä, eikö olisi oikeus ja kohtuus, että laki koskisi myös eduskuntaa. Kansanedustajien työnantajahan lienee kansa. Eli siis jos joku kansalainen haluaisi tietää kenen kanssa hänen edustajansa meilailee, tiedot olisi hänelle luovutettava.

Naisvieraakseen Arto oli kutsunut nykytanssin ikonin, Sanna Kekäläisen. Hänen olemuksensa kertoi, että kysymyksessä on keskimääräistä enemmän testosteronia omaava naishenkilö. Apina on joskus haaveillut kirjoittavansa Sofi Oksasen huulista, mutta sellainen ei tullut mieleen tanssitaiteilijaa katsellessa. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö hänessä olisi ollut urospuolisia apinoita kiinnostavia piirteitä. Arto Nyberg jopa esitti parin vuoden takaisen filminpätkän, jossa Kekäläinen tanssi puoliksi alastomana.

Suomalainen naistaiteilija alastomana, eikä siitä ole kerrottu apinoille mitään? Mikä on mediaa vaivannut, että tällainen moka on päässyt tapahtumaan. Normaalistihan kaikki vilautukset dokumentoidaan tunnollisesti. Eipä ole kauan aikaa siitä, kun erään Karita Mattilan esiintymistä New Yorkin Metropolitan –oopperassa mainostettiin näyttävästi jo etukäteen. Jotkut jopa paheksuivat sitä, että lapset järkyttyvät moisten hinkkien näkemisestä. Arton esittämä filminpätkä ei aiheuttanut minkäänlaista paheksuntaa. Voiko selitys piillä kuppikoossa? Onko naiset eriarvoistettu aakkosten mukaan?

Mutta varmaankin ohjelma täytti tarkoituksensa ja Kiasmassa ensi sunnuntaina ensi-iltansa saava Onni -tanssiteos myydään loppuun alta aikayksikön ja lehtereillä näkyy tavallista enemmän urosapinoita. Heidän tulee olla herkkänä, sillä keho on Kekäläisen mukaan poliittinen asia ja erityisesti naiskeho on äärimmäisen poliittinen. Keho puhuu ilman sanoja. Tässä lähestytään jo ihmisen alkujuuria, sillä kehohan puhuu apinoiden kieltä – eikä se siis valehtele?

Kuten asiaan kuuluu, Kekäläinenkin yritti olla tyytymätön naistaiteilijoiden kohtaloon Suomessa. Ulkomailla kaikki kuulema on paremmin. Siis tuolla eteläisen Euroopan maissa, joissa tasa-arvo on tutkitusti paljon Suomea huonommalla tolalla. Tällainen asia ihmetyttää apinaa kovin. Mutta kaipa tällaiseenkin lopputulemaan voi päätyä, jos Kekäläisen tavoin luulee maailman olevan miesten luoma. Silloin voi tulla tunne, että tässä maassa naistaiteilijoilta odotetaan tietynlaista sovinnaisuutta, jonka rikkomisesta on seurannut nimenomaan Suomessa ilmiöitä.

Kysymys ei kuulema ollut siitä, etteikö Kekäläinen olisi saanut arvostusta. Nämä ilmiöt herättivät hänessä kovasti naurua, mutta hän ei halunnut jakaa iloa muiden kanssa. Vastaus Arton kysykseen, mitä nämä ilmiöt ovat, oli jokseenkin turhanpäiväinen: No siis tällasiä koska nää mun teokseni on alusta lähtien eivät niin kun suostuneet menemään tähän tällaseen naistaiteilijasabluunaan vaan mä halusin rikkoo sen sillee kun täysin koska se on mun mielestä rehellistä ja jotenkin niin kun mä katson että se on mun panokseni tähän taidemuotoon ja tähän tähän maailmaan myös vahvasti.

Ei ole harvinaista, että haastateltava joutuu joskus noloihin tilanteisiin. Häneltä voidaan esimerkiksi kysyä asiaa, jota hän ei hallitse tai ei halua kertoa. Siinä katsojakin tuntee olonsa vaivautuneeksi, kun seuraa vastaajan epätoivoista yritystä keksiä jotain fiksua sanottavaa. Näin kävi myös maanantaista MOT -ohjelmaa katsellessa. Tieysti tällainen vaivautuneisuus osoittaa, että haastateltava ei sentään ole aivan paatunut valehtelija, sillä sellaisethan eivät koskaan joudu noloihin tilanteisiin.

Ohjelmassa siis esiintyi neljä testosteronin keskimääräistä voimakkaammin kyllästämää persoonaa. Se neljäs ja ehkä kaikkein ”pahin” äijä taisi olla muusikko Jouni Hynynen. Tällaisen johtopäätöksen voisi tehdä ainakin sen perusteella, että hänellä näyttää parta kasvavan. Kalevalassakin jo laulettiin, etteivät turpajouhet kasva joutaville eli siis naisia vähemmän kiinnostaville uroksille.

Jos parta paljastaa miehen testosteronipitoisuuden, olisikin mielenkiintoista pohtia, miksi kulttuurimme haluaa esittää miehet siloposkisina. Muistanpa erään muinaisen partakonemainoksen, jossa neitokainen kehui koneella kynityn miehen poskea pehmeäksi kuin vauvan peppu. Voiko miehuutta enää pahemmin nöyryyttää?

Hynynen täytti sopivasti haastattelupäivänä 39 vuotta. Lisäksi Kotiteollisuuden kymmenes albumi Ukonhauta tulee myyntiin huomenna. Käykääpä siis ostamassa tämäkin mainospala pois kauppojen hyllyiltä ja pelastatte Suomen lamasta. Samalla ohjelmassa tuli puffatuksi myös Markku Pölösen uutta Ralliraita -elokuvaa. Hynynen diggaa Kalevalaa ja lukee runoja, mutta silti Nybergillä oli otsaa leimata miehen käytös yksiulotteiseksi mieskuvaksi. Mistäköhän tällainen termi on Arton aivoihin ujuttautunut?

Hynynen on jo aika lähellä apinaa, mistä pisteet, vaikka en itse olekaan koskaan ymmärtänyt viinalla läträämisen päälle. Mutta Hynynen puhuu asiaa kun sanoo, että miehiltä on viety munat. Jurnuttaminen ja kaikenlaisten tunneanalyysien kyseenalaistaminen muodostavat virkistävän keitaan nyky-yhteiskunnan puhkiterapoidussa todellisuudessa. Ja ainoastaan Hynysellä oli munaa osallistua Nybergin tekemään sanatestiin – jossa hän luonnehtikin onnistuneesti feministi -sanaa.

Pieni lipsuminen Hynyselläkin tapahtui. Ei kai ikä rupea pehmentämään särmää? Nyberg kun kysyi kommenttia Kekäläisen nakutanssista, Hynynen ei kehdannut todeta niin kuin olisi halunnut, että ainahan paljaita tissejä mielellään katselee, vaan muotoili tanssikokemuksen uskomattoman mitäänsanomattomaan muotoon: Mie en välttämättä sitä tajunnu, mutta sen minkä mie ymmärrän tai mitä mie niinku arvostan iha älyttömästi tossa on just se niinku oman kehon hallinta just se että miten hienon näköstä se on ja semmosta että en mie ymmärrä onko siinä sanomaa vai ei mutta tavallaan se semmonen niinku toiminta nii näyttää pirun hyvälle siis sillai.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s