MARIAN SAIRAALA

Olen pitänyt Maria Veitolan tyylistä haastaa ohjelmansa vieraat ja panna itsensä likoon. Toki hänen tyylinsä pukeutua hameisiin on myös viehättänyt apinan aivoja. Mutta mitä nyt onkaan tapahtunut? Maria on saanut lisää näkyvyyttä ja samalla ovat särmät kadonneet. Vai mitä pitäisi ajatella torstaisesta Sisarushaastattelusta, jota myös mainostuokioksi voisi nimittää?

Yleisöksi oli houkuteltu joukko Marttoja, jotka kutoivat tai neuloivat – tai mitä se nyt oli – koko lähetyksen ajan. Mikä oli tempauksen tarkoitus? Osoittaa, kuinka moderni ilmiö Marttaliike on vai kuinka moderni harrastus kutominen on? Lopputuloksena saatiin aikaiseksi tissiliivit kahdelle ohjelman vieraalle. Kolmas naisvieras, kansanedustaja Johanna Sumuvuori, jäi tietysti ilman ja syykin on selvä. Hänellä eivät aakkoset riittäneet, vaikka hän oli raskaana ja moninkerroin kauniimpi sekä miellyttävämpi tuttavuus kuin eräät kaksi ylisuurilla puskureilla varustettua Siskosta.

Ylinormaalit ja keinotekoiset ärsykkeet tehoavat ihmisiin, näköjään sukupuolesta riippumatta, senhän tämä ohjelma todisti. Käyttäydymme siis yhtä vaistonvaraisesti kuin mikä muu apinalaji tahansa. Kuulostaako mukavalta? Eihän sen pidäkään olla mikään mukavuuskysymys, vaan pelkkää faktaa. Ihmisen käyttäytymistä ohjaavat tiedostamattomat signaalit enemmän kuin on edes aavistettu, näin varsinkin kaikkeen seksuaalisuuteen ja parisuhteisiin liittyvissä asioissa. Muutaman vuosikymmenen kuluttua perinteisille psykologiselityksille naureskellaan makeasti.

Tällä kertaa Marian vieraana oli myös toipilas Kalle Palander, jolle Martat eivät edes kalukukkaroa vaivautuneet tekemään. Hän totesi sopivasti, että any publicity is good publicity. Tämä markkinoinnin peruslause kai oli ohjannut Mariaakin vieraiden valinnassa. On vaikea ymmärtää mitään muuta syytä kutsua estradille Julia ja Johanna Tukiaista. Maria tietää, että kansa innostuu sitä enemmän, mitä turhempia ihmisiä televisiossa näytetään. Tämäkin kirjoitus on tietysti todiste asiasta, kuten lukuisat ohjelman nettisivuille lähetetyt kommentit. Ne osoittavat, että kansalla sentään on sana hallussaan!

Vierasvalinnankin olisi vielä ymmärtänyt, jos Maria olisi ollut oma itsensä ja uskaltanut tehdä edes yhden räväkän kysymyksen, mutta hän alistui vain naurettavaksi mainospelleksi pyöritellessään sylissään jotain Siskosten (taas) julkaisemaa kalenteria. Itse asiassa Maria oli Siskosten bisneksistä aivan täpinöissään. Olisin odottanut edes sitä kysymystä, miten täydellinen nainen, joka hengailee omien sanojensa mukaan jopa Oscar -ehdokkaiden kanssa, saattaa lähteä tropiikkiin ilman malarialääkitystä! Tällainen typeryys maksoi suomalaisille veronmaksajille hunajaa: puolitoista kuukautta sairaalahoitoa – ja uskoon tulon vielä kaupan päälle.

Eipä Maria kyseenalaistanut edes Siskosten sekavia henkimaailman höpinöitä. Ehkä hänen aivonsa menivät solmuun samoin kuin kävi apinayhteisön katsojilla. Eihän noin typerää voi olla olemassakaan. Turha kai moisia kokemuksia olisi ollutkin kyseenalaistaa, kun toiset ovat uskonsa sokaisemia. Sinänsä tämä oli loistava esimerkki siitä, mitä usko voi saada aikaan. Vastaaviin ”havaintoihinhan” kristinuskokin perustuu ja silti 80 prosenttia suomalaista maksaa kiltisti taivaspaikastaan. Kaiken varalta.

Ilmeisesti Siskokset olivat käskeneet Mariaa kysymään myös jotain Ilkka Kanervasta. Heillä olikin uusi täky tarjolla lööppilehdistölle. Kanerva kuulema oli taas kesällä sortunut lähettämään tekstareita, koska Johanna omasta mielestään nyt vaan on niin vastustamaton. Jostain syystä lööppilehdet eivät kuitenkaan asiasta innostuneet. Eivät kai ne vaan epäile mahdollisuutta, että Johanna olisi puhunut pelkkää lööperiä?  Siksi olisikin paikallaan julkaista väitetyt viestit. Jos näin ei tapahdu, voimme olla varmoja, ettei sellaisia ole koskaan ollutkaan.

Ohjelman pelasti Johanna Sumuvuori, jonka nimeä ei jostain syystä löytynyt ennakkotiedoista lainkaan. Aika noloa, kun hänellä ainoana haastateltavana sentään oli jotain sanottavaakin. Tällä Johannalla oli rohkeutta vastustaa lex Nokiaa, vaikka hän kuuluu hallituspuolueeseen. Parustelut turhan lain vastustamiselle ovat loogiset. Jos lailla ei voi yritysvakoilua estää, mihin ihmeessä sitä tarvitaan? Ja miksi ihmeessä sähköpostien seurantaoikeuksia jaellaan sinne sun tänne? Erityispisteet Johannalle myös siitä, ettei hän yhtynyt lapselliseen onnittelulauluun.

Maria Veitola täytti ohjelmassa vuosia ja joku oli keksinyt, että Siskokset voisivat ”laulaa” hänelle onnittelulaulun. Virteen yhtyneet yhtyivät samalla myös Siskosten uskoon, tällainen tunne ainakin apinalle tuli. Mutta ilmeisesti Martat ovat kohteliasta väkeä. Vai oliko yleisö hurmioissaan, tulihan sieltä jopa yksi kommentti, jonka mukaan Siskokset näyttävät oikein enkeleiltä. Niinpä, voivathan he ollakin jotain enkeleitä, jos joku sellaisiin uskoo. Onhan heillä omien sanojensa mukaan oikein henkien erottelemistaitokin. Angel Sisters…?

Välipaloina Maria esitti pääosaa Mannerheimin elämänkertalyhytelokuvassa. Se pesi kuusi-nolla erään Katariina Lillqvistin nukkeanimaation, josta taannoin kovasti kohistiin. Sen sijaan välihuumoriksi ehkä tarkoitettu Röökimuija oli enemmänkin säälittävä suoritus. Apinaa ei naurattanut yhtään. Tupakkamannekiinina luonnossakin esiintyvä kirurginen tuote Hannele Lauri siinä vain veti röökiä ja puhui jotain sekavaa. Missä huumori tai sanoma? Vai oliko tämä valistusfilmi, jossa haluttiin kertoa, että polttaminen surkastuttaa aivosolusi?

Selvisihän ohjelmassa sekin, miksi Sumuvuoren nimeä ei ennakkotiedoissa ollut. Hän oli Marian hätävara.  Alunperin paikalle oli lupautunut tulemaan eräs Jari Sarasvuo, joka on aika lähellä miespuolinen vastine Siskoksille. Aina kun hän avaa suunsa, lööppilehdet revittelevät otsikoita. Hänkin on tietyllä tavalla keinotekoisesti yliviritetty seksipersoona. Puheet muistuttavat herätyskokousten antia ja naisiin vetoavaa tuohta sekä testosteronia valuu joka takinkäänteestä.

Sarasvuolla ja Siskoksilla on samanlainen taito tehdä rahaa tyhjästä. Sarasvuo kertoo itsestäänselvyyksiä yritysjohdolle ja kerää laumoittain innostuneita opetuslapsia. Eihän siinä mitään, hänellä on puhumisen lahja. Hän voisi menestyä vaikka saarnaajana, jos firma kaatuisi alta. Siskokset puolestaan ovat oppineet tekemään rahaa kaikesta, mihin ryhtyvät – ja vaikkeivät ryhtyisikään. Tämä on todella kadehdittava ominaisuus. He ovat tainneet löytää oikean rahaSammon. Sellainen tosin on kaikilla naisilla, mutta harvat sitä ovat keksineet näin hyvin tuotteistaa. Kun tavalliselta apinalta esimerkiksi matkustelu vain kuluttaa rahaa, Siskokset sillä ansaitsevat.

Sarasvuo kuitenkin perui tulonsa neloskanavalle, ilmeisesti sen jälkeen kun oli saanut kutsun Arto Nybergin vieraaksi huomiseen ohjelmaan. Peruuttaminen tapahtui inhimillisiin syihin vedoten vasta lähetyspäivän aamuna. Maria tässä nyt taisi kärsiä jonkinlaisen kaksintaisteluhäviön ykkösen keskusteluohjelmalle. Maksaako Yleisradio parempia palkkioita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s