EROA JO, MAURI!

Elinkeinoministeriämme Mauri Pekkarista luonnehditaan työhulluksi ikiliikkujaksi, joka osaa neuvottelut ja taivuttelut. Joku voisi sanoa tällaista ihmistä jyräksikin, mutta sehän olisi epäkohteliasta. On toki hyvä, että ihminen saa paljon aikaan. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että hän tekee oikeita asioita. Taipumus uskoa vääriin lobbareihin tai logiikan puute saattavat ikiliikkujaan yhdistettynä olla tuhoisa yhdistelmä.

Tuhoisalta yhdistelmältä Supermies Mauri on näyttänyt jo pitkään. Harvinaisen pitkäpinnaista porukkaa Suomen kansa on ollut. Tai sitten rahvaalla on parempaakin tekemistä kuin kuunnella Maurin epätotuuksia. Onhan esimerkiksi Tanja Karpelan suhdesekoilu moninverroin kiinnostavampi keskustelun ja päivittelyn aihe kuin esimerkiksi se, että eräät vesireittimme alkavat olla kunnoltaan kriittisessä tilassa [1].

Turvetuotanto on Pekkarisen lempilapsi. Hän on kieltäytynyt uskomasta kansainvälisiä tutkimuksia, joiden mukaan turve on kivihiiltä pahempi ilmakehän lämmittäjä. Hän on vuosikausia elätellyt sellaista harhakuvaa, että EU joskus julistaisi turpeen uusiutuvaksi biopolttoaineeksi. Hän puhuu siitä Suomen mustana kultana, jota meillä muka on yhtä paljon kuin Norjalla öljyä [2]. Hän on sitä mieltä, että turpeen päästökerroin on määritelty Kioton sopimuksessa liian korkeaksi [3]. Hän jopa elättelee toiveita, että YK:n ilmastonmuutospaneeli IPCC muuttaisi käsitystään turpeen vahingollisuudesta [4].

Maurinko keksintöä on hallitusohjelman tavoite pyrkiä muuttamaan turpeen luokitus hitaasti uusiutuvaksi biopolttoaineeksi? Aika erikoista, että Vihreät ovat moisen hyväksyneet. Tässä lobbauksessa nimittäin unohdetaan myös kaikki turvetuotannon muut ympäristöhaitat. Eräät Pekkarisenkin äänestysalueen vesistöt ovat pääosin turvetuotannon vaikutuksesta jo niin huonossa kunnossa, että maanomistajat kärsivät rantatonttien arvon alentumisesta ja kalastusmatkailun kehittämisedellytykset hupenevat tyhjiin. Sillä ei näytä olevan mitään vaikutusta, kunhan vain turveyrittäjille luodaan markkinoita.

Pekkarisen mukaan Suomi tekee määrätietoisesti töitä, jotta Kioton ilmastosopimuksen tieteellinen komitea hyväksyisi uuden luokituksen. Eiköhän olisi jo aika ottaa lusikka kauniisti käteen ja tunnustaa tosiasiat. Viimeistään männä viikolla tuli viimeinen naula arkkuun, kun Oulun (eräissä piireissä) kovasti kehuttu Toppilan lämpövoimalaittos joutuu turvepulansa takia siirtymään kivihiileen. Lopputuloksena laitoksen päästöt vähenevät kymmenen prosenttia! Kun märkä turve ei pala, Ouluun rahdataan nyt pähkinänkuoria Ghanasta [5] – todella järkevää.

Onneksi nyt sentään VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen on tullut julkisuuteen kertomaan, että turpeenpoltto todellakin aiheuttaa noin 10 prosenttia suuremmat päästöt kuin kivihiili. Jostakin syystä uskon mieluummin tutkimusprofessoria kuin ammattipoliitikkoa, joka on kehdannut julkisuudessa mitätöidä ilmastopanelin turvepäästölukemat onnettomiksi laskelmiksi. Savolainen rohkeasti toteaa, että tutkimustulokset ovat ihan hyviä, mutta ne eivät vastaa poliittisia toiveita.

Poliittisilla toiveilla harvoin on mitään tekemistä totuuden tai edes järjen käytön kanssa. Nyt onkin sitten mukava seurata Pekkarisen kotikaupungin Jyväskylän Vihreiden reaktioita, kun heidän äänillään Päijänteen rantaan parhaillaan nouseva maailman suurin turvevoimalaitos kohta alkaakin polttaa kivihiiltä.

Jos tavallinen pulliainen puhuisi niin muunneltua totuutta kuin Mauri koko ajan tekee, hän menettäisi uskottavuutensa niin työelämässä kuin kotioloissakin. Mutta Mauri se vaan porskuttaa. Turvehan ei ole hänen ainoa bravuurinsa. Samanlaista tosiasioiden pimitystä sisältyy hänen Vuotospolitiikkaansa sekä ydinvoimauskoonsa. Pekkarinen on myös hallituksen tuottavuuspelle numero yksi. Tuottavuus on taikasana, joka pelastaa Suomen kaikilta ongelmilta. Ei sillä väliä, että ihmisyys siinä touhussa jää toiseksi, mikä näkyy jo tulevaisuuden tekijöiden eli lasten pahoinvointina.

Viimeksi Pekkarinen on päässyt laukomaan omia totuuksiaan puolustaessaan raivokkaasti hallituksen eläkepäätöstä. Eduskunnan kyselytunnilla hän lausui, kuinka Suomessa on jäädään eläkkeelle maailman nuorimpina ja astutaan työelämään maailman vanhimpina. Tämähän ei vain pidä paikkaansa. Eläketurvakeskuksen tiedoista selviää, että monissa Euroopankin maissa eläkeikä on Suomea alhaisempi, muun muassa Ranskassa se on 60 vuotta [6].

Erityisen alhaisia eläkeiät ovat itäisen Eurtoopan maissa. Se saattaisikin olla paras vertailukohta suomalaisille järjestelmille, sillä suomalainen sosiaaliturva, terveydenhoitojärjestelmä tai ostovoima vertautuvat nykyisellä kehitysvauhdilla kohta paremmin itäisiin kuin läntisiin EU -jäseniin. Pekkarinen tietysti selittää, että hän tarkoittikin todellista eläkkeellejäänti-ikää, joka kieppuu 59 vuoden tienoilla. Siitä tuskin hänelläkään on vertailutietoja kaikista maailman maista.

Mauri puhuu näköjään mielellään maailman suurimmista, mikä on kyllä aika rohkeaa, jos haluaa puhua totta eikä sepitellä omiaan. Myös huoltosuhteen muutos on hänen mukaansa suhteellisesti ottaen Suomessa maailman suurin ja nopein[7]. Suuruuden ihannointihan kuuluu kulttuuriimme, siinä kai yksinkertaisin selitys. On niin hienoa olla maailman suurin – siihen voi aina vedota tilanteessa kuin tilanteesssa.

Huoltosuhdekaan ei toki ole niin yksinkertainen asia kuin Mauri haluaa esittää. Tilastokeskuksen [8] mukaan vuonna 2030 työikäisiä on EU -maiden väestöstä nippa nappa vähiten Suomessa (58 %), mutta samaan aikaan lasten määrä on neljänneksi suurin (16 %). Eli vuoden 2040 tilanne näyttäisi aivan erilaiselta. Tilastoilla saadaan siis asiat näyttämään sellaisilta kuin kulloiseenkin tilanteeseen tarvitaan. Ja tämäkin siis koski vain Euroopan tilastoja. Mauri puhui maailmasta – erikoinen käsitys ministerillä maantiedosta. Ei näillä tiedoilla tavallinen apina selviäisi edes peruskoulusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s