PÄÄPIRU ITSE

Olen tullut arvioineeksi superministeri Mauri Pekkarisen toimia kriittiseen sävyyn monesti aiemmin. Kritiikin kärki on kohdistunut hänen tuottavuususkoonsa. Toissapäiväinen sanomalehti Keskisuomalainen todisti taas kerran, että apina on ollut oikeassa. Mauri se vaan jaksaa jauhaa samaa levyä tapahtuipa mitä tahansa.

Täytyy kerrankin antaa täydet pisteet naistoimittajalle. Pääkirjoitustoimittaja Anita Kärki on jaksanut lukea [1] tammikuun lopulla julkaistun talousneuvoston sihteeristön ikääntymisraportin. Siitähän koko eläkesotku sai alkunsa. Sekä Matti Vanhanen että Jyrki Katainen ovat kehuneet saaneensa virikkeen eläkeiän nostoon kyseisestä raportista, joka Matti -pojalla oli mukana jopa kuuluisalla Rukan hiihtoretkellä.

Mutta yllätys, yllätys – raportista ei löydykään mitään järkevää perustetta äkkiväärään eläkeiän nostamiseen. Sen sijaan siinä painotetaan parempien kannustimien luomista työntekijöille, terveyden edistämistä, ikääntyvien tarpeiden huomioon ottoa ja erityisesti sosiaalisen kestävyyden soveltamista päätöksenteossa. Siis juuri sitä, millä hallitus pyyhki takapuoltaan eläkepäätöstä sorvatessaan.

Apinalauma ei voi kuin ihmetellä, miten johtajamme pystyvätkin aina valitsemaan ne kaikkein huonoimmat tavat maailman ”pelastamiseksi”. Eläkeiän yksipuolinen nosto syntyi todella kivuttomasti ja vähällä pohdinnalla. Voi kunpa samanlaista määrätietoisuutta löytyisi esimerkiksi ympäristöpolitiikassa tai edes perustulon ottamiseksi käyttöön. Sehän olisi sosiaalista kestävyyttä parhaimmillaan sekä loisi samalla yhteiskunnallista luottamusta ja yhteisöllisyyttä.

Mutta on täysin turha odottaa hallitukselta mitään tähän viittaavaakaan, ainakin mikäli luemme edellisen kirjoituksen viereen aseteltua Mauri Pekkarisen mielipidettä [2]. Siinä Mauri -poika toteaa itsepetokseksi väittää, että elintason nousu voitaisiin säilyttää nykymenolla. Sitten hän toistaa kaikki aikaisemmat kauhukuvansa siitä, kuinka Suomessa huoltosuhde menee päin persettä. Tällä kertaa hän sentään on opiskellut sen verran maantiedettä, ettei hän puhu enää maailman huonoimmasta tilanteesta. Nyt olemme enää OECD -maiden heikoimpia. Tokkopa edes niinkään…

Millä jumalallisella oikeudella Mauri mahtaa kuvitella, että Suomella olisi globaali velvollisuus tai edes oikeus nostaa jatkuvasti elintasoaan? Missä ja milloin mahtaa tulla vastaan se kuuluisa taso riittävä? Maapallon resursseihin nähden olemme ohittaneet tuon tason jo vuosikymmeniä sitten. Mutta kuinka sen kertoisi poliitikoille niin, että he sen ymmärtäisivät? Millä oikeudella Mauri -poika ajattelee, että edes Suomen kansa vaatisi jatkuvaa elintason nousua? Eihän tästä perusasiasta ole koskaan käyty poliittista keskustelua.

Kirjoituksessan Pekkarinen tuli jo paljastaneeksi seuraavankin taistelukohteen. Hallitushan poisti yritysiltä Kela -maksut – tämänkin varsin kevyellä valmistelulla – ja loi samalla miljardin euron suuruisen budjettivajeen. Nyt Pekkarinen ilmoitti, että lovi paikataan ympäristöveroja kiristämällä ja epäilee, ettei moinen kelpaa oppositiolle. Miksi kelpaisi, jos ympäristöveroja käytetään näin tulonsiirtona yrittäjille sen sijaan, että niillä todella tehtäisiin jotain ympäristön eteen? Ympäristöverot ovat erittäin perusteltuja, mutta ei millä tavalla tahansa toteutettuina.

Tällaisen perusantivasemmistolaisen apinan on vaikea myöntää, että porvarihallitus on epäonnistunut, mutta tässä vaiheessa ei voi enää muutakaan tehdä. Hallitus on yrityselämän perässä juostessan tullut harvinaisen selkeästi osoittaneeksi, kenen puolesta se taistelee. Se ei ole ainakaan tavallinen apina. Nimesin eräässä aikaisemmassa jutussani yhteiskunnalliseksi piruksi rahan perässä juoksemisen. Nyt voidaan jo ojentaakin sitten mitalit hallituksen pääpiruille. Pronssille yltää Jyrki Katainen, hopealle jää Matti Vanhanen ja pääpiruksi voidaan nimetä Mauri Pekkarinen. Onnea!

Tavallisen apinan ei siis tarvitse enää moista hallitusta kannattaa. Demaritkin alkavat kohta jo näyttää kaikessa kauheudessaan houkuttelevalta vaihtoehdolta. Ehkä seuraavissa vaaleissa pitäisi taas äänestää. Jos vain löytyisi jokin äänestämisen arvoinen puolue – nythän sellaisia ei ole. Valitettavasti tilanteesta hyötyvät eniten perussuomalaiset ja sitä tehden rasistinen ilmapiiri maassamme lisääntyy. Kiitos Mauri siitä!

Presidentti Martti Ahtisaari totesi presidenttifoorumissa ”testamenttinaan”, että meidän pitäisi kaikkien haastaa omat ajatusrakenteemme. Asioita pitäisi ajatella uudella tavalla. Mikäpä olisi sen suurempi muutos kuin että kyseenalaistaisimme rahan vallan ja loisimme Suomeen perustulojärjestelmän?

Ehkä olisi syytä kyseenalaistaa myös se kaikkien asiantuntijoiden hellimä ajatus, että tätäkin lamaa seuraa entistä suurempi nousu – ikään kuin luonnonlain mukaisesti. Mutta luonnonlakihan sanoo, että joskus tulee se viimeinen lama, josta ei enää noustakaan. Onko se käsillä jo nyt vai vasta kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s