AHNEET PALKITAAN

Joskus viime marraskuussa tuli ihmeteltyä, sakotetaanko ahneudesta. Nyt meillä on ihan kotimainen elävä esimerkki siitä, kuinka ahneus palkitaan monin kerroin. Kysymys on tietysti eräästä Mikael Liliuksesta, joka keinotteli itselleen muhkeat palkkiot ja kun niistä viimein nousi ylitsepääsemätön haloo, hän päätti lähteä muhkeille eläkepäiville – 60 vuotiaana.

Varmaan useimpien apinoiden muistissa on hyvinkin hallituksen yritys panna suomalaiset pakkotöihin 65 -vuotiaiksi asti. Nyt Fortumin toimitusjohtaja palkitaan kepposistaan ainakin 43 000 euron suuruisella kuukausieläkkeellä. Aika moni tavallinen apina eläisi moisella summalla kokonaisen vuoden ja Johanna Tukiainen jopa seitsemän vuotta.

Julkisuudessa nähdyn mukaan voisi kuvitella, että Lilius on vielä täysin työkykyinen mies. Terveysasiantuntijat tietävät, että johtajat ovat rupusakkia keskimäärin terveempiä ja elävät pidempään. Tälläkään perusteella muita alhaisempaa eläkeikää on vaikea ymmärtää. Itse asiassa kaveri on kerännyt jo niin paljon köyhien kansalaisten maksamia ylisuuria energianhintoja itselleen, että hän pärjäisi loppuelämänsä ilman minkäänlaisia eläkkeitä.

Oikeudenmukaisempaa (jos tällainen ilmiö käytännössä olisi olemassa) olisi tietysti se, että kun hän ei enää halua leikkiä suurta johtajaa, hänet pantaisiin muunlaisiin töihin 65 vuoden ikään asti. Ei kai johtajilla ole sen suurempaa oikeutta laistaa huoltosuhdetalkoista kuin muillakaan ihmisillä? Siivoojista on maassa kova pula ja luuttu varmaan pysyisi raavaan miehenkin kädessä. Olisikin oikeus ja kohtuus, että Mikael jynssäisi Fortumin lattioita seuraavat viisi vuotta ihan talkoohengessä.

Vasta pääsin edellisessä kirjoituksessani sanomaan, ettei miesten parane valittaa. Mutta niin vaan tämä kymmenien miljoonien eurojen mies sortui järjestämään oikein valitustilaisuuden, jossa hän voivotteli kovaa kohtaloaan. Henkeäkin on uhattu ja valtio on aivan surkea (!) omistajatyönantaja. Voi surkeutta. Onneksi tämä valitus vain vähentää hänen kansansuosiotaan, jos siinä nyt enää mitään alentumisvaraa on.

Kyse ei ole pelkistä miljoonista. Fortum on Liliuksen ahneuden takia kärsinyt huonosta maineesta jo pitkään. Hänen tempaustensa vuoksi Suomessa on taidettu tehdä aika monta järjetöntä päätöstä vain siksi, että on päästy Fortumista eroon. Yksi tällainen ympäristökatastrofi on Jyväskylään Päijänteen rannalle ja liito-oravametsään parhaillaan nouseva maailman suurin turvevoimalaitos. Parempikin paikka olisi ollut tarjolla, mutta siinä olisi pitänyt istua samaan pöytään Fortumin väen kanssa. Niinpä varsinkin vihreiden poliitikkojen ainoa syy kannattaa turvevoimalaa oli heidän Liliusta kohtaan tuntemansa kammo.

Yksi kommentti artikkeliin ”AHNEET PALKITAAN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s