PUHELINHUIJAUS

Suomessa on ”löydetty”lasinsiruja jo paristakymmenestä tuotteesta. Evira ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin, mutta ei kerro passiivisuutensa oikeaa syytä. Kukaan ei halua ääneen sanoa, mistä kaikkein todennäköisimmin on kysymys – eli siitä, että ihmiset valehtelevat. Jostakin syystä eräät apinat käyttävät kaikkia keinoja päästäkseen edes jollakin tavalla julkisuuteen. Tätä ei näköjään saa sanoa mediassa ääneen, ettei ketään vain syyllistettäisi.

Sama syyllistämispeikko tuntuu vaanivan joka puolella. Ketään ei saa nykyisessä estrogeeni-ilmastossa syyllistää – ettei vaan kenellekään tulisi paha mieli. Äitejä ei saa syyllistää siitä, etteivät he halua hoitaa omia lapsiaan. Kuluttajia ei saa syyllistää siitä, että he tuhoavat maapallon. Kansalaisia ei ilmastotalkoidenkaan, esimerkiksi Earth Hour -tapahtuman yhteydessä, saanut syyllistää, sanoo Äänekosken ympäristöpäällikkö Pirkko Sihvonen. Ihmisiä ei saa syyllistää edes siksi, että he ovat menettäneet rahojaan huonojen sijoitustensa vuoksi. Syyllinen kun on aina jossakin muualla kuin peilissä [1]. Johtajat puolestaan tuntuvat elävän niin korkealla puiden latvoissa, ettei kenellekään edes näin lamaseikkailun keskellä tule mieleen syyttää heitä mistään. Syyllisyys on näköjään ulkoistettu yksilöiden toiminnan ulkopuolelle.

Onhan se kätevää, kun syyllinen on aina yhteiskunta tai joku markkinatalous, niin millekään asialle ei tarvitse tehdä mitään. Apina nyt kuitenkin tapansa mukaan syyllistää, tällä kertaa erään ”Sussun DNA:lta”. Tällainen soitto tuli erään apinalauman jäsenenen rummutusvälineeseen aamuna muutamana. Naarashenkilö teki tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä: 50 minuuttia ilmaisia puheluita kuukaudessa vuoden ajan ja täysin ilmaiseksi. Ei mitään kuukausimaksuja, lähetämme uuden sim-kortin, joten voit pitää nykyisen liittymän ennallaan. Vuoden päästä sitten katsotaan, miten jatketaan.

Apinapolo tietysti tarttui syöttiin, kun laatikossa lojui joutilaana vanha kapulakin. Miksei sitä voisi rupatella maksutta muille apinoille kokonaisen vuoden ilman mitään velvoitteita ja saisi vielä pitää entisenkin liittymän, josta voisi sitten hoitaa kaikki ilmaistarjouksen ylitse menevät viestittelyt. No siinä sitten Sussu rupesi kysymään nimeä ja osoitetta. Apina hieman ihmetteli, kun normaalisti puhelinmyyjät kyllä tietävät sellaiset tiedot jo valmiiksi. Mutta ihmeellisempää oli vielä tulossa.

Seuraavaksi Sussu kysyi sosiaaliturvatunnusta. Apinaystäväni muisti tietysti heti opetukset, ettei sellaista tietoa pidä koskaan kertoa tuntemattomille eikä varsinkaan puhelimessa tai suojaamattomilla nettisivuilla. Sussu kuitenkin suostutteli ja hieman uhkailikin. ”Suomen DNA:n ja Postin” välillä oli kuulema sovittu, että tämä tieto tarvitaan, jotta Postissa voidaan tunnistaa apinan henkilöllisyys hänen noutaessaan kirjattua kirjettä. Jos tätä tietoa ei saisi, apinalle voisi koitua ikäviä seuraamuksia kortin mahdollisesti joutuessa vääriin käsiin.

Nyt alkoi kuulostaa jo tosi oudolta. Apinaystäväni tietysti kieltäytyi paljastamasta moista tietoa. Sussu teki nyt uuden tarjouksen. Riittää, kun sanot syntymäajan. Apina mietti, että sehän nyt vielä voisi menetellä ja kertoi milloin oli oksalle putkahtanut. Mutta seuraavaksi olisi kuitenkin pitänyt kertoa loppuosan kolme ensimmäistä numeroa. Siis haloo, pitikö Sussu apinasukukuntaa nyt aivan tyhmänä? Tähän vedätykseen ystävä ei enää onnekseen suostunut. Seuraava kysymys olisi tietysti ollut, että kerro nyt sitten sitten se viimeinenkin merkki, kun olet jo pelin menettänyt.

Kun Sussu ei saanut haluamaansa, puhelu loppui saman tien ilman sen enempiä selittelyjä. Epäselväksi jäi, oliko sieltä nyt kirjettä tulossa vai ei ja mitä näillä irti puristetuilla tiedoilla mahdollisesti tehdään. Tämän kokemuksen jälkeen ainakin on varmaa, ettei apinasuku koskaan ikinä osta mitään DNA:lta – niin että ihan turha mitään kirjeitä perään lähetellä. Ei niitä Postista kuitenkaan käydä hakemassa.

Puhelu herätti monenlaisia kysymyksiä. Onhan Posti aina ennenkin osannut henkilöllisyyden tarkistaa, vaikkei sotua ole kissankokoisilla merkeillä kuoren päälle tekstattukaan. Pankkien tunnusluvutkin tulevat pesäpuun koloon ihan tavallisissa kirjeissä. Onko DNA tosiaan lanseeraamassa käytäntöä, joka yleistyessään romuttaisi tietoturvan kokonaan, kun apinoiden pitäisi levitellä sossutunnustaan joka puolelle, kun joku vaan hoksaa kysyä? DNA:n sivuilta selviää [2], että tällainen kampanja on ihan oikeasti meneillään.

Toinen vaihtoehto on tietysti sellainen, että jokin rikollisporukka olisi keksinyt käyttää DNA:n tarjousta keppihevosenaan. Esiintymällä DNA:n nimissä voisi ehkä joltakin ahneelta vanhukselta saada ongituksi käyttökelpoisia tietoja. Tämä olisi ollutkin uskottavin selitys, mutta puhelusta jäi numero muistiin. Ja sellaiselle numerolle löytyi jopa omistaja, eräs markkinointifirma…

Jos tämä markkinointiyritys olisi toiminut asiallisesti ja toimeksiantajansa eduksi, Sussu olisi kertonut, että saman tarjouksen voi hyödyntää myös netissä, jossa tiedot voi luovuttaa suojatuilla sivuilla. Mutta sitähän hän ei tietystikään tehnyt, koska hänen puhelinmyyntifirmansa ei olisi hyötynyt neuvon antamisesta yhtikäs mitään. Eli mitenkäs ne kaikkien yritysten seinillä killuvat arvolistat julistavatkaan: asiakas on tärkein, asiakasystävällisyys on intohimomme.

2 kommenttia artikkeliin ”PUHELINHUIJAUS

 1. Itsekin olen joskus muutama vuotta sitten ollut myymässä DNA:n liittymiä (puhelinmyyjänä siis)..
  Eivät ne tietenkään sitä kerro, että netissä sama tarjous on meneillään (ja myös DNA-liikkeissä), koska provisiothan siinä menettäisi, jos henkilö sieltä käy tilaamassa. 😛

  ”Apina hieman ihmetteli, kun normaalisti puhelinmyyjät kyllä tietävät sellaiset tiedot jo valmiiksi”

  Silloin ainakin soittelimme listaa läpi, jossa vain puhelinnumeroita. Ihan siis koneella vaan tehty lista numeroita; joukosta vain poistettu Robinson-rekisterissä olevat. Välillä siis tuli soitettua henkilöille, joilla oli jo DNA:n liittymä, jne.. Vähän älytöntähän se oli.

  Emme siis tosiaan tienneet sen enempää nimeä kuin osoitettakaan, ja henkilötunnus tarvittiin sen sopimuksen tekemiseen. Muustakin kuin tuosta em. syystä.
  Lehtimyyjät tietänee nimen sun muut monesti etukäteen, koska on ottanut tiedot muuta kautta.

  Tuo kyllä naurettavaa, ettei kukaan ääneen sano sitä, että huijauksesta mitä ilmeisemminkin kyse noiden lasinsirujen suhteen. Ei millään mahdollista, että niitä löytyy kaikista mahdollisista tuotteista kasviksista leipään ja lihapiirakkaan.

 2. Tämän Sussun puheissa oli sellainenkin erikoisuus, että tarjous oli muka vain Elisan asiakkaille. Kuinka hän mahtoi osata soittaa juuri Elisan liittymiin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s