YLE -MANIPULAATIOTA

Yle taitaa olla naisemansipaation ihannemedia. Yhtiö on tänään nostanut tärkeimpien uutistensa joukkoon kyselyn, jonka mukaan yli puolet suomalaisista haluaisi jakaa vanhempainvapaat puoliksi äidin ja isän kesken [1]. Radiouutisissa [2] tämä jopa esitettiin virheellisesti niin, että suomalaismiesten enemmistö olisi tätä mieltä. Samalla päivitellään ties monennenko kerran sitä, että suomalaisisät käyttävät muita pohjoismaalaisia vähemmän vanhempainvapaita.

Kysely osoittaa vain sen, kuinka helppo kansaa on manipuloida. Se osoittaa myös sen, että suurin osa suomalaisista kannattaisi myös NATO:on liittymistä, jos poliittinen eliittimme sitä muutaman vuoden parhaana ratkaisuna mainostaisi. Nythän meille on vuositolkulla tuputettu sellaista käsitystä, että isä on tasan yhtä hyvä äiti kuin oikeakin äiti. Kukaan ei jaksa miettiä, mitä tällaisen agiteerauksen takana on ja mitä arvoja sen avulla ajetaan.

Erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta syyllistää kaikkia toisinajattelijoita nimittämällä heitä konservatiivisiksi. Mikä hieno strategia. Kukapa nyt haluaisi konservatiivi olla, ei apina ainakaan. Lammi-Taskula siis turvautuu syyllistämiseen, vaikka seuraavassa lauseessa paheksuu sitä, että äitejä syyllistetään siitä, etteivät he halua hoitaa omia lapsiaan…

Lammi-Taskulan mukaan Suomi voisi vanhempainvapaa-asioissa ottaa oppia muista Pohjoismaista, joissa kansaa on saatu johdetuksi harhateille Suomeakin enemmän. Koskaan näissä vanhempainvapaiden jakovaatimuksissa ei nimittäin kerrota, mihin tieteellisiin tutkimuksiin moinen vaatimus perustuu. Eihän sitä voida sanoa, kun tutkimustuloksia ei ole olemassakaan. On vain erään uskonnollisen järjestön tinkimätön halu saada naiset työelämään ja miehet kotielämään. Kysymys on ideologiasta, jossa lasten parasta ei ole kysytty eikä edes mietitty.

Apina on jo monta kertaa kehottanut lukijoitaan miettimään hieman historiaa kauemmaksi. Koska aivomme ovat peräisin miljoonien vuosien takaa, ne toimivat edelleen niillä ehdoilla, mitä jälkiä tuo pitkä kehitys on keskimäärin eri sukupuolten aivoihin jättänyt. Sen tuloksena miesten ja naisten aivot ovat keskimäärin hyvin erilaiset. Ja suuri ero niissä on siinä, kuinka aivot ovat sopeutuneet huomaamaan pienen poikasen tarpeet ja tunnemaailman. Äitiys on biokemiaa eivätkä miehet keskimäärin voi koskaan saavuttaa samaa tasoa pienten lasten hoivaamisessa.

Pienten lasten paras ei siis ole se, että isät pakotetaan hoitamaan heitä yhtä paljon kuin äidit tekevät. Lasten hoivan ja turvallisuudentunteen taso putoaa vuorenvarmasti monella pykälällä, vaikka meillä olisikin joukossamme näitä mainioita käveleviä isämainoksia, joita tämänkin uutisen esillepanoon on ympätty. Norjalainen Rune Vethe ja ruotsalainen Lars Fenger-Krog ovat varmaan erinomaisia koti-isiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että isät keskimäärin olisivat yhtä mallikelpoisia. Jokainen hiemankin perhemaailmaa tunteva tämän varmasti tietää.

Jos jotain lakeja säädetään, pitäisi miettiä sitä, miten ne keskimäärin vaikuttavat todellisessa elämässä eikä sitä, kuinka niiden haluaisi ihannetapauksessa toimivan. Kysymyksessä kun ei pitäisi olla sen enempää isän kuin äidinkään oikeuksista, vaan lasten oikeudesta saada parasta mahdollista hoitoa. Nykyinen yhteiskuntamme ei sitä halua ilmeisestikään tehdä, koska se pakottaa äidit työelämään. Hinta on ollut kova eikä sitä yhtään helpoteta sillä, että lasten hoidon tasoa heikennetään edelleen pakollisilla vanhempainlomajärjestelyillä.

Isän ja äidin samanlaisuus on uskon asia ja läheistä sukua kreationismille, sillä vain kreationistinen maailmanselitys voi tuottaa miehelle ja naiselle samanlaiset aivot. Tietysti tällaisen asian myöntäminen olisi vaarallista monen muunkin nyky-yhteiskunnan hallitsemisessa käytetyn epätotuuden kannalta. Tavallisen apinan olisi kuitenkin välillä syytä miettiä asioita omillakin aivoillaan eikä uskoa kaikkea median välittämää manipulointia. Toki kansan takaraivossa edelleen löytyy hitunen tervettäkin järkeä, sillä vain yksi prosentti vastaajista halusi vanhempainloman pääosin isälle. Äidin paremmuuteen luotti sentään lähes puolet vastaajista Ruotsia lukuun ottamatta. Mutta Ruotsihan taitaa ollakin jo menetetty tapaus.

Yksi kommentti artikkeliin ”YLE -MANIPULAATIOTA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s