HUUMEHÖYRYJÄ

Huumeita pidetään suurena yhteiskunnallisena ongelmana, vaikka lähes kaikki juovat kahvia ja suurin osa juo viinaa ja ainakin kolmasosa polttaa tupakkaa. Silti huumeita ovat vain laissa kielletyt aineet, vaikka ne tosiasiallisesti saattaisivat olla vähemmän aivoja tai muuta terveyttä vahingoittavia kuin laillistetut huumeet. Jos aivan puolueettomasti ja lentävän lautasen reunalta asiaa tarkasteltaisiin, suurimmaksi ongelmaksi osoittautuisikin kiihkomielisyys ja hermoheikkous eli suvaitsemattomuus erilaisuutta kohtaan, mikä on pesiytynyt jopa lainsäädäntöömme.

Eihän ole mitään inhimillistä eikä edes eläimellistä perustetta luokitella ihmisiä sen mukaan, sattuvatko he käyttämään laillisia vai laittomia huumeita. Tämä on teoreettisen enemmistön diktatuuria, enemmistön, joka on osoittanut lainsäädännön laadintavaiheessa äänekkäintä ”moraalista” paheksuntaa – eli joiden aivotoiminta on pahiten jumittunut heidän omien korviensa väliin. Tämä ongelma vaivaa lainsäädäntöä ylipäätään. Voisi olla jopa yhteiskunnan kannalta parempi, että Eduskunta kokoontuisi vain joka toinen tai joka kolmas vuosi.

Huumeet tarjoavat mainion manipulointikentän kaikenlaisille (uskonnollisille) ääriryhmille, jotka himoitsevat päästä vallan kahvaan käsiksi. Ei tämä tietysti paljon eroa esimerkiksi eilisestä manipulaatioilmiöstä. Siinähän yksi manipuloija oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, jonne tuntuu pesiytyneen melkoinen määrä ennakkoluuloja ja tarkoitushakuista hallinnointia. Tämä laitos on kantona kaskessa myös huumepolitiikkamme modernisoinnin tiellä. Tavallinen apina tietysti luottaa siihen, että asiantuntijaorganisaatiot toimisivat tieteellisen tutkimuksen pohjalta, mutta eihän näin valitettavasti näytä olevan ainakaan lastenhoitoa tai huumevieroitusta koskevissa kysymyksissä.

Yhteiskunnassamme on joitakin asioita, joista ei ole mahdollista keskustella asiallisesti, koska suurin osa laumasta suhtautuu niihin niin suurella tunteella, että se blokkaa kaiken muun aivotoiminnan. Minkäänlainen tieteellinen tai edes käytännössä todistettu tieto ei edes välity aivoihin asti, vaan se deletoidaan jo matkalla korvasta tai silmästä aivoihin. Silläkään ei tässä hurmoksessa ole mitään väliä, kuinka paljon huumesotiin ja vääriin toimintatapoihin uppoaa verovaroja. Kun joku vain lausuu paheksuvasti ääneen sanan huume, hänellä on käytössään avoin valtakirja ja ehtymätön rahoitus.

Siksi tämäkin kirjoitus on täysin turha. Yhtä turha kuin Vantaan kokoomusnuorten viimesyksyinen ehdotus heroiiniriippuvaisten ongelmien ratkaisemiseksi [1]. Ja yhtä turha ellei turhempikin kuin päihdelääketieteen professori Mikko Salaspuron tarjoamat tosiasiat Terttu Lensun viimesyksyisessä ohjelmassa Etiikkaa ja etikkaa, joka uusittiin tänäisen Radio Puheen aalloilla. Ehkä siis tällä kirjoittamisella hoidankin vain omaa mielenterveyttäni, apinamielenterveyttä, jota järjen puutetta pursuileva yhteiskunta jatkuvasti koettelee.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Kalle Fagerman on uskaltanut etsiä tietoa ulkomailta päin vastoin kuin suomalaiset yleensä. Ja hän on löytänyt Sveitsin, jossa kansanäänestyksellä hyväksytyn käytännön mukaisesti heroiinia annostellaan reseptillä niille riippuvaisille, joihin mitkään korvaushoidot eivät ole tehonneet. Menettelyä on testattu 15 vuoden ajan ja todettu sen olevan yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa. Huumeongelman tunnustaminen sairaudeksi vähentää rikollisuutta, parantaa huumeriippuvaisten elämänlaatua ja vähentää huumeiden houkuttelevuutta, kun siihen liittyvä kapinallisuus häviää.

Kas kummaa, homoseksuaalisuuskin oli, ei niin kauan sitten, vielä rikos. Ja mistä löytyvätkään tänä päivä suurimmat homohysteerikot? Aivan oikein, uskovaisten piiristä. Ja sieltä löytyvät myös äänekkäimmät huumeiden käyttäjien tuomitsijat. Siis yhteisöstä, jonka perimmäinen ajatus pitäisi olla ihmisten auttaminen… Missä on se ensimmäinen piispa, joka vaatisi Sveitsin mallia myös Suomeen? Sellaista ihmettä emme tule koskaan näkemään – Jeesuskin palaa aikaisemmin Tuupovaaran torille.

Mikko Salaspuro on omistanut koko työuransa päihderiippuvaisten hoitamiseen. Hänellä jos jollain luulisi olevan sellaista tietoa, jota haluttaisiin hyödyntää valtakunnallisessa päätöksenteossa. Hän on toki saanut ajatuksiaan esille [2], mutta jostakin syystä poliitikoiltamme puuttuu rohkeus ryhtyä toimeen. Kaikki tietävät, mitä pitäisi tehdä ja että se toisi pelkkää säästöä valtion sekä kuntien tyhjeneviin kukkaroihin, mutta siltikään ei tapahdu mitään. Ainoa johtopäätös tästä on, että poliitikot pelkäävät äänestäjäressujen reaktioita. Tähänkö tiivistyy demokraattisen järjestelmän mahdollisuus järkevään toimintaan? Siihenhän se tiivistyy, sillä apinat ajattelevat tunteella eivätkä järjellä.

Salaspuro puhuu kollektiivisesta hoitovirheestä, kun järjestelmä pakottaa lääkärit ja hoitohenkilökunnnan epäeettiseen, moraalisesti kestämättömään toimintamalliin. Näin tapahtuu nykyaikaisessa ja sivistyneessä Suomessa sekä huume- että alkoholiriippuvaisten hoidossa – tai paremminkin hoitamatta jättämisessä. Suomi on Salaspuron mukaan korvaushoidon kehitysmaa. Hoitoa vastustavat eivät ymmärrä, että huumeet muuttavat aivotoimintaa, joten sen hoitoon tarvitaan erikoismenetelmiä. Opiaattiriippuvainen on siis lääkeriippuvainen. Mutta kerropa tätä keskivertouskovaiselle, joka ei edes ymmärrä, mikä se sellainen aivo on.

Toimiiko Suomessa jokin humanistikoulutettujen salaliitto, sillä jostakin syystä meillä luotetaan psykososiaaliseen manipulointiin, homojen eheyttämisperinteen mukaisesti. Näin tehdään mm. koulusurmien jatkohoidossa [3] ja niin tehdään kaikessa yhteiskunnallisessa hallinnoinnissa huumehoitoja myöten. Lainaus Salaspurolta: Opiaattiriippuvuuden ensisijaisena ja miltei yksinomaisena hoitovaihtoehtona on Suomessa pidetty kahden viikon pituista opiaatitonta vieroitushoitoa ja siihen liitettyä moni ammatillista psykososiaalista jatkohoitoa. Kuitenkin tämä hoitomuoto todettiin Yhdysvalloissa tehottomaksi jo vuonna 1982. Hoitomuodon tehottomuus on osoitettu kahdessa julkaisemattomassa tutkimuksessa myöskin Suomessa. Metadonia on käytetty opiaattiriippuvaisten potilaiden lääkkeellisessä korvaushoidossa Yhdysvalloissa jo 1960-luvulta lähtien. Tieteellinen näyttö menetelmän tehosta on erittäin vakuuttava. Lääke lisää hoidossa pysymistä, ja vähentää opiaattihimoa, heroiinin käyttöä, rikollisuutta, HIV-riskikäyttäytymistä sekä kuolleisuutta. Lisäksi lääkkeellinen korvaushoito on osoitettu huomattavasti tehokkaammaksi kuin kuusi kuukautta kestävä moniammatillisen työryhmän toteuttama psykososiaalinen vieroitushoito… potilassyrjintä ja kollektiiviset hoitovirheet näkyvät selvimpänä päihderiippuvaisten hoidossa. Yhä useammin lääkärit toimivat tai joutuvat toimimaan vastoin lääkärinvalaansa.

PS. Illallisen aikaan radio oli auki. Siellä humanisti Kaisa Kurikka ja teologi Jaakko Heinimäki suorittivat tyhjänpäiväistä uskontopsykologista hömppää Kirjakerhossa Seppo Puttosen johdolla. Niin kauan kuin julkisen palvelun laitos lähettää jumalanpalveluksia ja tällaisia ohjelmia, ei voida ajatellakaan, että kaikki suomalaiset pantaisiin pakolla maksamaan jotain YLE-veroa. Heinimäen mukaan usko on vihamielisyyden vastakohta ja synonyymi rakkaudelle. Jotensakin tämä näkyy aika huonosti suhtautumisessa vaikkapa homoihin tai huumesairaisiin… Heinimäen eli kristinuskon mukaan ihmiskunta on langennut ja turmeltunut. Tällaisilla ajatuksilla meitä hallitaan, joten ei ole ihme, että ympärillämme on niin paljon epätoivoa ja henkistä kärsimystä.

Hauskasti uutislähetys samalla kertoi senkin, että Suomessa juodaan kahvin nimellä tunnettua huumetta eniten maailmassa [4], kymmenen kiloa henkeä kohden, kun Keski-Euroopassa tyydytään puoleen tästä!

~ Kirjoittanut simpanssifilosofi : 14.04.2009.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: