MOYO MOYO

Presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Martti Ahtisaari patisti suomalaisia päättäjiä vastikään nostamaan kehitysavun määrän YK:n määrittelemälle 0.7 prosentin tavoitetasolle [1]. Tällaiseen puheeseen ei tarvita kovin suurta innovatiivisuutta eikä asiaan paneutumista. Peesataan vain mitä joku on joskus jossakin hieman epäonnisen biletysillan jälkeen päättänyt. Suurempaa avarakatseisuutta Ahtisaari olisi osoittanut, jos hän olisi vaatinut kehitysavun lopettamista viiden vuoden kuluessa, niin kuin Afrikan kehitykselle parasta olisi.

Jos ette usko apinaa – ja miksi uskoisittekaan – voisitte sentään uskoa erästä Naista, joka siis on todistettavasti ihminen. Dambisa Moyo on kirjoittanut kirjan Dead Aid: Why aid is not working and how there is another way for Africa. Dambisa on myös Kaunis Nainen. Tällainen apina saattaa vain kuvitella… Sen lisäksi hän sattuu olemaan juuri tällä hetkellä suhteellisen lähellä eli Norjan ulkoministeriön vieraana. Hän syntyi ja kasvoi Sambiassa, eteläisessä Afrikassa, väitteli taloustieteistä Oxfordin yliopistossa, opiskeli tutkinnon myös Harvardissa, työskenteli Maailmanpankissa ja sen jälkeen Goldman Sachs -pankissa kahdeksan vuotta. Hänet on valittu myös ruotsalaisen Lundin Petroleum -yrityksen johtokuntaan.

Tämä siis kaiken muun lisäksi, mitä hän on jo ehtinyt pienen ikänsä aikana tehdä [2]. Tosin Wikipediakaan ei paljastanut hänen syntymävuottaan. Hänen kirjansa on kuitenkin saanut kovasti julkisuutta ja hyvä niin, sillä varsin sisäänpäin lämpiäväähän koko länsimainen ”kehitysapu” on ollut. Moyon laskelmien mukaan vain 15 prosenttia kohdemaahan asti päässeestäkin kehitysavusta päätyy oikeisiin kohteisiinsa. Enimmäkseen sillä rahoitetaan vain myöntäjämaan omia intressejä ja henkilökuntaa sekä pyritään avun varjolla vaikuttamaan kohdemaiden yhteiskunnalliseen ja poliittiseen toimintaan.

dead-aidTuloksena on yhtälö, jossa avustukset hyödyttävät lähinnä avustusjärjestöjä ja auttajamaita ja korruptoivat samalla avustettavien maiden virkakoneiston. Kehitysapu työllistää noin puoli miljoonaa henkeä erilaisissa avustusjärjestöissä ja muissa organisaatioissa. Moyo sanoo suoraan, että kehitysapu on vaarantanut Afrikan maiden kehityksen. Siksi hän vaatii, että avustuspolitiikka lopetetaan viiden vuoden kuluessa.

Vaatimuksen esittäessään Moyo tietää vallan mainiosti, ettei se tule toteutumaan, sillä niin moninainen verkosto on rakennettu kehitysmaiden ”auttamiseksi”, ettei se salli itseään romutettavan. Kukapa luopuisi saavuttamastaan vallasta. Itse asiassa tässäkin on vain kysymys ihmisen kyvyttömyydestää toimia loogisesti. Jos jokin asia todetaan hyödyttömäksi tai jopa vahingolliseksi, sitä ei silti voida lopettaa, koska niin monen ihmisen henkinen hyvinvointi edellyttää asioiden pysymistä ennallaan.

Taustalla väijyy myös aikamme psykososiaalinen mafia. Tai eihän se mikään aikamme ilmiö ole, sekin syntyy aivoissamme. Meidän lienee aivan pakko ”auttaa ” muita ihmisiä ymmärtämään oma parhaansa ja että paras on sama kuin meidän oma parhaamme. Tähän filosofiaan perustuu myös kristillinen lähetystyö, jonka suoranaisena perillisenä kehitysapupolitiikkaa voidaan pitää. Lopputuloksella autettavan kannalta ei ole mitään merkitystä, kunhan meille tulee autuas olo. Kuvittelemme tietävämme, kuinka muut pelastetaan. Kehitysapu on vain yksi tällaisen pelastusfilosofian ilmenemismuoto. Kieltolait ovat toinen yleinen tapa toimia oman mielenrauhan säilyttämiseksi.

Moyo vyöryttää kirjassaan hengästyttävän määrän tosiasioita ja käytännön elämän kokemuksia, joihin hän kehitysapukritiikkinsä perustaa. Eräs aikamme suurimpia myyttejä on toisen maailmansodan jälkeisen kehitysavun hyväätekevä vaikutus Afrikassa. Köyhyys on kuitenkin vain lisääntynyt. Pelkän arvostelun sijaan Moyo myös esittää keinot, joilla tästä nurinkurisesta tilanteesta voidaan päästä eroon. Tietysti hän on saanut vihamiehiä, mutta myös arvovaltaisia tukijoita, mm. Kofi Annanin, Niall Fergusonin, William Easterlyn ja Steve Forbesin. Tavalliset apinat voivat kunnella hänen sanomaansa huomenna lauantaina Radio Puheessa kello 15:43.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s