KEVÄTAHAVAA

Kevät keikkuen tulevi sanoi vanha kansa ja miksei niin voisi sanoa nykyäänkin. Kouluaikana tällaiset perimmäiset viisaudet eivät virittäneet nuoren apinan aivosoluja millään tasolla. Harmaapartana ne puhuttelevat aivan eri lailla. Jokohan olisi aika innostua Kalevalastakin? Kansanviisaudet ovat tiivistettyä elämänkokemusta. Ei mitään liikaa, helposti muistettavia ja niin totta. Ne ovat valistusta parhaimmillaan. Turhaan meillä yritetään keksiä pyörää uudestaan milloin mistäkin aiheesta, kun se on jo joskus mietitty viimeisen päälle kohdalleen.

Tänä vuonna kevät keikutteli parhaimmat puolensa vapunpyhiksi. Itse asiassa apinalammella koettiin vuoden huippuhetket. Tämä jokavuotinen luontoelämysten kohokohta kestää vajaan viikon ja tänä vuonna se meni ohitse vauhdilla auringon sulattaessa jäitä kertaheitolla. Mutta silti pari päivää kesti vaihe, jossa lampi oli muuten jäässä, mutta rannassa pilkotti muutaman aarin kokoinen sula. Tällainen paikka houkuttelee vesilintuja, jotka sitten jäiden sulaessa levittäytyvät pitkin maisemaa paljon vaikeammin ihailtaviksi.

apinasula Apinasula

Joinakin vuosina rantasula on houkutellut jopa jousenpariskunnan ihmettelemään maailman menoa. Tavallisia vieraita ovat telkät ja isokoskelot sekä sinisorsat, tietty. Joskus metsäviklokin on ennättänyt palata muuttomatkaltaan rantahiekalle tepastelemaan. Tänä vuonna oli tyytyminen telkkäpariskuntaan. Huomenissa jäät ovat nimittäin menneen talven vesiä ja seuraavaksi pesäpuun terassilla odotellaankin sitten kuikkien saapumista ulapalle.

telkat Telkkäpariskunta

En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta parin viikon kuluttua elämme jo linnunlaulukauden puoliväliä. Eräät apinat ovat sitä mieltä, että käen kukuntaan kesä loppuu. Siihenkään ei ole kuin parisen viikkoa – mutta eihän apinametsässä ole kesä vielä alkanutkaan, sillä haarapääskyä ei ole näkynyt, ei kuulunut. Kovasti yritin niiden lavertelua olla kuulevinani, jotta olisin tässä voinut kertoa kaikille ilosanomaa, mutta turhaa oli pinnistykseni. Onhan niitä jo nähty pohjoisempanakin, mutta apinametsän seutu on edelleen ilman yhtään omaa havaintoa kertoo Tiirakin [1].

nasiaApinametsä kukkii jo. Riidenmarja on hieman kuin vaatimaton suomalainen versio alppiruususta. Näsiä on varmaan tunnetumpi nimitys tälle vaaleanviolettikukkaiselle myrkkykasville, jota on hyödynnetty mm. kettujen hengenmenoksi. Nisäkkäiden onkin paras pysytellä vain katseluetäisyydellä tästä maamme myrkyllisimpiin kuuluvasta kasvista. Jopa voimakastuoksuisten kukkien liian innokas nuuhkailu saattaa aiheuttaa pahoinvointia. Linnut eivät kuitenkaan ole moksiskaan ja napsivat pikkupensaan marjat suihinsa.

Näsiöiden liepeillä liihottelee jo sitruunaperhosia, kevään iloisia väriläiskiä. Koivusta voi muuten saada muutakin kuin vaneria. Näinä aikoina apinametsässä valuu mahla pulloon. Mahla on lähinnä vettä, mutta sisältää myös puun talveksi varastoimia ravintoaineita, mm. sokereita, hedelmähappoja ja hivenaineita [2]. Yksi puu riittää mainiosti apinaperheen tarpeisiin. Mahla pilaantuu helposti, joten se pitää juoda heti tai sitten vaikka pakastaa. Siitä saa esimerkiksi näppäriä jääpaloja, kuka sellaisia sattuu harrastamaan…

Kevääseen on perinteisesti kuulunut polttopuiden pilkkominen ja veneen tervaus. Kummatkin askareet hyödyntävät kevään raikkaita tuulia, jotka tehokkaasti auttavat luonnonmukaista elämää arvostavien apinoiden aherrusta. Tervan tuoksu. Siinä on myös yksi vuoden kohokohta. Huomaatte varmaan, että nämä kohokohdat jotensakin ruuhkautuvat keväälle – eikä tässä pysty esittelemään kuin murto-osan siitä myllerryksestä, jota luonnossa nyt läpi käydään.

Terva muuten sopii myös moneen muuhun paikkaan kuin puuveneeseen. Se käy jopa metallipintojen suojaukseen. Tunnettu keino autonalustan suojaukseenkin on tervaus ja pinnan kovettaminen pöllyävällä soratiellä ajaen. Sääli, että perinteiset hyvät konstit on unohdettu, kun mainonta jyrää aivomme sekaisin. Terva on paras aine puun suojaukseen, jos tarkoituksena ei ole muuttaa rakennusmateriaaleja  väkisin ongelmajätteiksi. Tervatun talon voi muutaman vuosisadan jälkeen vaikka polttaa, jos sille ei enää mitään muuta käyttöä keksi. Kaikki Tikkurilan tuotteet sen sijaan pakottavat Sinut suuntaamaan kulkusi kaatopaikalle – anteeksi jäteasemalle.

Terva tunkeutuu puuhun täyttäen huokoset ja estäen veden tunkeutumisen puun sisään. Tervassa on lisäksi lukuisia mikrobisidisiä aineita. Apina on käsitellyt hirsitalonkin aidolla hautatervalla ja tulos on mitä mainioin. Vaikea olisi kuvitella Halosenniemen [3] ja Kalelan [4] erämaa-ateljeitakaan esimerkiksi keltaisina, valkoisina tai edes punaisina. Tosin pigmenttejä lisäämällä tervallakin saadaan aikaiseksi värikästä jälkeä – tuosta punaisesta saakin sitten sopivan aasinsillan punakylkirastaaseen, joka luritteli tänään hormonimyrskyn kourissa kuusen latvassa.

Sitä kuunnellessa satuin muistamaan erään radio-ohjelman, joka paljasti, että taiteilija Jussi Heikkilä on tallentanut kamerakännykällään satoja linnunääniä. Ehkä se onnistuisi digipokkarillakin? Niinpä testin kohteeksi joutui punakylkikoiras. Tulos on lähinnä kokeilu, laatu ei ole yhtä korkeatasoinen kuin innostus. Mutta voisihan jossain netissä olla sivusto, jonne kaiken maailman apinat voisivat lähettää nauhoituksiaan (ehkä sellainen onkin olemassa?). Nythän linnunäänistä pitää yleensä pulittaa kirkkaita euroja. Miksi ihmeessä, linnunlaulujen pitäisi toki olla jokamiehen oikeutta – ja linnunlaulujen tunnistaminen kansalaisvelvollisuus!

Kun tämä blogipalvelu ei salli liittää mediatiedostoja ilmaiseksi näille sivuille, punakylkirastas piti laittaa Youtubeen. Tästä löytyy eka harjoittelun tulos. Kuvalla ei paljon ole merkitystä, kun jalustakin jäi pois matkasta ja lintu oli teleen ulottumattomissa muutenkin. Äänestä sentään saa selvää, vaikka alussa laulurastas yrittää hieman sotkea kuulijaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s