KALAKUKKOBILEET

Apina taitaa tulla jo kovin vanhaksi, kun kalevalaiset sanonnat kiinnostavat ja nyt tässä olen kehumassa kalakukkoa! Sehän jos mikä on niin perisuomalaista – vai liekö paremminkin perisavolaista, että se on jopa rekisteröity EU:n aidoksi perinneruuaksi vuonna 2002. Muita suomalaisia nimisuojalla siunattuja ruokia ovatkin vain karjalanpiirakka, rönttönen, sahti ja Lapin puikulaperuna.

kalakukkoApina on kyllä kovasti kalan perään, ravintosuositusten viikkoannos tulee ylitettyä roimasti. Kaupan standardikukkojakin tulee joskus ostettua ja muinoin pikkupentuna on pitänyt emojen perässä metsästää Kuopiosta niitä oikeita Hanna Partasen kalakukkoja. Makumuisti on kuitenkin lyhyt ja pikkupojan muisti sitäkin surkeampi, joten nyt oli aika testata aito Partasen kalakukko, kun moderni helppoheikki sellaisia oli marketin aulaan tullut myymään. Hinta oli tosin suolainen, 24 euroa kilo. Kukolle tuli hintaa 30 euroa… Se on jo sellainen summa, joka piti vääntää mummonmarkoiksi asti.

Ajattelin kuitenkin ”kerran elämässä” testata, onko brändikukko massatuotteita parempi. Ja tottahan taitaa olla, että kuopiolaiset osaavat kukon kietaisun taidon. Maku oli mehevä kuorta myöten, eikä edes ohjeiden vastainen kuumennus mikrossa kovettanut kuorikerrosta, kuten useimmiten suurten firmojen massatuotteissa tapahtuu. Kaipa tässä on se sama ero (toivottavasti se ero ei ole voi), joka löytyy oikein tehtyjen ja kaupan valmispakattujen karjalanpiirakoiden väliltä. Jälkimmäisiä ei oikeastaan kehtaa karjalanpiirakoiksi edes kutsua. Kukosta riitti apetta neljälle, mikä hieman laimensi selkäpiitä riipivän hinnan kiroa.

naatintaohjeSekä kalakukon että karjalanpiirakan päälle sivellään vanhan tavan mukaan voita. Sellaista iljetystä ei apinan kaapista kuitenkaan löydy. Hyvin kukko maistui rypsiöljylevitteenkin kanssa. Kukon mukana seurasi oikein kirjallinen naatintaohje, joka sekin elää vielä voiaikakautta, ehkäpä perinteen pakottamana – sinänsä veikeä 20 -portainen ohje, aidolla savon murteella raapustettu. Pykälä 16 sopisi vaikka yleiseksi elämänohjeeksi: Elä uattele, vuan naati! Oikeaoppisesti kukko olisi tullut kuumentaa uunissa reilun tunnin ajan, mutta apina on sen verran vihertävä, ettei moinen sähkön tuhlaus tullut mieleenkään.

Perinteiset kalakukot tehdään muikusta tai ahvenesta. Paketin terveellisyyttä heikentää kuitenkin possunkylki eli läski eli tyydyttynyt rasvapläjäys (helekutin hyvvee läskijä, tolokuttoman nuukasti lihhoo), jolla kukkoon kai saadaan mehevyyttä. Terveellisyyden kustannuksella tietty, kalan hyvät rasvathan siinä samalla neutraloidaan. Onneksi rahvaalla ei ole näillä hinnoilla vara syödä itseään sairaaksi asti. Markkinatyyliin hinta tosin oli kolmanneksen kalliimpi kuin millä kukon olisi voinut ostaa Kuopion torilta. Mutta saihan tässä nyt joku laman uhri (?) itselleen elannon…

Netti paljasti, ettei kukko ollut ihan aito hannapartanen. Savolaisten pääkaupungissa on ainakin kaksi Partasen nimeä käyttävää kukkoleipomoa. Sillä ihka oikealla on jonniinmoiset nettisivutkin ja sieltä löytyi vielä hieman moniportaisempi naatintaohje [1]. Irene Partasen tuoteluettelo paljasti, että nykyään on tarjolla myös sydänystävällisiä kalakukkoja [2]. Ehkä niissä on luovuttu turhista läskeistä? Saisi markkinamies seuraavalla kerralla ottaa mukaansa näitä kevytversioitakin.

Kalakukon voi ostaa myös modermisti purkissa. Säilykkeitä tekee useampi pieni yrittäjä ja ne sopivat todella hyvin luontoretkien eväsvalikoimaan, vaikkapa sen perinteisen makkaran korvaajaksi. Säästyy paitsi makkaran lisäaineilta myös nuotiolla kärvennetyn pötkylän karsinogeeneiltä. Säilykekukon maku on ainakin apinan mieleen. Eikä tietysti kannata unohtaa, että kalatiskeistä löytyy (tai ainakin pitäisi löytyä!) nykyään perattua muikkua. Apina ei pyöreää muikkua enää ostakaan. Perkauskoneita varten ammattikalastajat ovat saaneet EU -tukia ja perattu kala on samalla merkki siitä, että se on jäähdytetty ja käsitelty oikein eikä kala ole peräisin markkinoita sekoittavilta sunnuntaikalastajilta.

2 kommenttia artikkeliin ”KALAKUKKOBILEET

    1. Muistaakseni olen – ellei dementia taas ole päässyt yllättämään – ilmoittanutkin olevani harmaakarvainen, mikä ainakin perinteisesti on tarkoittanut vanhaa. Taidan olla jopa niin idiootti, ettei nuorekas kommenttisi bilehileen osalta edes tavoittanut korvieni välisiä hämähäkinverkkoja…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s