BLOGGAUKSEN ABC

Apina aloitti tämän bloginpidon reilu vuosi sitten Iltalehden Omassa. Se vaikutti uudelta ja pieneltä ja kotimaiselta yhteisöltä. Vuoden aikana apinajorinoita käväistiin katsomassa yli 60 000 kertaa. Tänä keväänä olen siirrellyt vanhat jutut tähän uuteen metsään. Urakka on nyt valmis – vain kommentit jäivät entiseen blogiin, sillä jokainen juttu piti siirtää käsipelillä yksitellen, kun nämä eri metsät eivät osaa keskustella keskenään. Miksi maisemaa sitten piti vaihtaa? Joku voi tietysti ihmetellä, miksi apina nyt syö omia sanojaan ja muuttaa suurempaan ja vielä kansainväliseen metsään, vaikka on kaikkea suuruutta aina kritisoinut.

Ihmettely on ihan paikallaan, sillä apina on pohtinut asiaa itsekin. Mietinnän lopputulos oli kyllä selvä. Asian voinee ymmärtää pelkästään vierailemalla Omassa. Se vaikutti alkuunsa mukavalta pieneltä yhteisöltä, mutta jo viime vuoden alkukesästä kävi selville, että Iltalehdeltä loppuivat rahat tai mielenkiinto tai molemmat palvelun kehittämiseksi. Sen jälkeen kukaan ei edes vastannut ylläpidolle lähetettyihin viesteihin. Elokuussa palvelu oli nurin monta päivää ilman minkäänlaisia selityksiä. Tekniset ongelmat rassasivat kirjoitusten julkaisemista jatkuvasti. Arkistosta ei ollut tietoakaan ja jopa vanhojen juttujen ulkonäkö ja fontit saattoivat muuttua karsean näköisiksi ihan itsekseen.

Pieni voi olla hyvä tai huono. Tässä tapauksessa se ei ollut hyvä vaihtoehto apinan tarpeisiin. Uuden metsän palvelut ovat kuin eri maailmasta. Tätä probleemaa voisi lähestyä vaikka vertaamalla sitä siihen paradoksiin, miksi 90 prosenttia ihmisistä pysähtyy suurten ketjujen megaluokan liikenneasemilla eikä pienissä yksityisyrittäjien huoltamoissa, vaikka hintatasokin on ketjupaikoissa korkeampi. Syitä lienee kaksi. Ensiksikin, ihminen on laumaeläin ja haluaa olla siellä missä muutkin. Tämä ei tietysti selitä ilmiötä kuin osittain, sillä voisivathan kaikki pakkautua pikkubaareihinkin. Tosin niihin ei mahdu yhtä paljon porukkaa yhdellä kertaa kuin vaikkapa ABC -asemille. Olisi mielenkiintoista tietää, onko tämä suuruudenhulluus niin suoraviivaista, että viiden hehtaarin kokoinen huoltamo imuroisi asiakkaat puolen Suomen alueelta.

Toisaalta, eihän siellä ABC:llä synny mitään sosiaalista kanssakäymistä. Mahdollisuus joutua juttelemaan tuntemattoman kanssa on pikkubaareissa paljon suurempi. Sekö siis suomalaista laumaihmistä pelottaakin? ABC:llä on mukavampi käydä, kun varmasti tietää, ettei tarvitse olla tekemisissä kenenkään kanssa, mutta kuitenkin sentään näkee muita? Ja samalla voi kokea olevansa osa jotain kokonaisuutta, kun tekee samalla tavalla kuin useimmat muutkin apinat. Tässä kai on syy vaikkapa kirkollisveron maksamiseen. Maksetaan nyt sekin, koska ”kaikki” muutkin niin tekevät – vaikka muuten veroja vihaisikin.

Pikkubaareissa voi joutua näkemään erilaisia ihmisiä, kylän laitapuolen kulkijoita tai jopa – nuorisoa! ABC -asemillahan tällaisesta ei ole vaaraa, sillä heillä on varaa kieltää vaikkapa alle 18 vuotiailta pääsy sisätiloihin [1]. Näinhän Etelä-Suomen asemilla nyt toimitaan. Perustelutkin ovat niin perisuomalaisia, varsinaista lasten hyväksikäyttöä. Ketjunjohtaja Markku Kuusinen nimittäin perustelee kieltoa sillä, että palautetta on tullut muun muassa syömään tulleilta lapsiperheiltä. Jotain hämärää tässä nyt kuitenkin on, sillä tuskinpa kovin moni lapsiperhe käy syömässä kello 21 jälkeen, jolloin nuorison sisäänpääsy on kielletty.

Onneksi kaikki ketjut eivät sentään ole vielä lähtemässä samalle kieltolakilinjalle, sillä Teboilin huoltamoliikennetoiminnan johtaja Ari Rajalan mukaan heidän ketjussaan moisiin rajoituksiin ei ole tarvetta [2]. ABC -ketju haluaa siis profiloitua vain keskiluokkaisen ja ylemmän kansanosan kokoontumispaikaksi. Tällaisen politiikan kanssa apina ei halua olla missään tekemisissä. En usko, että tämän tason ongelmiin törmää WordPress -metsässä, joten tällä seikalla ei ollut merkitystä metsän valinnassa.

Toinen selitys suuruuden ja tutun ketjun suosimiseen voi olla turvallisuushakuisuus. Kun astuu johonkin ketjuhuoltamoon, tietää tarkasti, mitä on odotettavissa. Tietää jopa ruokalistan etukäteen. Tietää siis senkin, ettei sieltä löydy mitään persoonallista, josta voisi ehkä pahoittaa mielensä. Samalla tietysti sulkee itseltään pois sen mahdollisuuden, että johonkin aivan uuteen paikkaan astuessaan voisi yllättyä positiivisesti. Ketjupaikka on tasapaksu. Suomalaiset siis rakastavat tasapaksuutta? Kielteisen kokemuksen pelossa emme uskalla etsiä huippuelämyksiä?

Mutta isolla ketjulla on varaa pullistella muutenkin kuin kieltämällä nuorison sisäänpääsy. ABC -asemat ovat keksineet, että niiden sisätiloissa on jotain yrityssalaisuuksia. Muutoin on vaikea ymmärtää kuvauskieltoja, joihin apina on törmännyt kaksi kertaa. Toisen kerran matkalla Sodankylään (ABC Tupos) ja toisen kerran Hyvinkäällä. Jälkimmäisestä olisi jäänyt oikein trauma sieluun, jos apinalla nyt sellainen olisi. Olin kuvaamassa liikenneaseman hauskoja valaisimia, kun viereen marssi keski-ikäinen naaraspuolinen henkilökunnan edustaja, joka kivahti epäystävällisesti ja niin kuuluvalla äänellä, että koko sali kaikui.

Täällä ei saa valokuvata!

– ???

Täällä on kuvaaminen kielletty!

– Mutta miksi ihmeessä?

Meillä ei nyt vaan saa kuvata

– Mutta eihän täällä ole mitään kieltolappujakaan

Kyllä muut asiakkaat ovat osanneet käyttäytyä ilman kieltolappujakin, vaikka olisikin sattunut olemaan kamera kaulassa…

Kiitos vaan hyvästä asiakaspalvelusta. En enää osta mitään ABC -asemilta. Poistuessani asemalta eräs asiakkaana ollut ikäiseni urosapina tuli ihmettelemään moista käytöstä ja lupasi antaa palautetta. Tuskinpa palautteet tällaisessa organisaatiossa vessanpönttöä pidemmälle päätyvät. Vessat ja invavessarankingKielletty kuva ovatkin ainoa asia, minkä merkeissä apina noilla asemilla enää vierailee. Viereinen kuva toimii todisteena siitä, että olen rikkonut Hyvinkään ABC:n valokuvauskieltoa. Joten S -ryhmän lakiosasto, siitä vaan syytettä väsäämään. Olisipa herkullista lukea iltapäivälehtien lööpeistä: S- ryhmä haastaa apinan käräjille. 500 000 euron korvauvaateet valokuvauskiellon rikkomisesta!

Tämän muuton aikana on ollut myös mielenkiintoista perehtyä google -hakukoneen filosofiaan. Samat sanat kun ovat olleet tarjolla yhtä aikaa kahdessa paikassa. Kumpi blogi löytyy paremmin googlen avulla? Tulos on, että Iltalehti päihittää WordPressin 5 – 2. Iltalehden linkki tarjoillaan yleensä ensin. Monesti linkkilistaa ei jaksanut edes selata niin pitkälle, että tämän nykyisen blogin linkki olisi löytynyt. Joskus google jopa piilotti WP:n kokonaan ”epäolennaisiin” linkkeihin – esimerkiksi lause Tuskinpa monellakaan on kanttia nimittää vaikkapa Esko Valtaojaa idiootiksi linkittyy vain Iltalehden sivuille. Sitten oli joitakin testihakuja, joissa ilman mitään ilmeistä logiikkaa WP nousi ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Tilanne ei muuttunut, vaikka Iltalehden blogista poisti varsinaiset tekstit kokonaan.

Pikkubaari voi siis olla parempi tai huonompi vaihtoehto ketjuasemaan verrattuna. Et voi tietää sitä etukäteen, ellei joku tuttu ja luotettava apina ole jotain paikkaa suositellut. Minä voisin tässä nyt suositella Suomen parasta taukopaikkaa, joka löytyy nelostien varrelta. Joutsan Karoliinan Kahvimyllyyn kannattaa käydä tutustumassa. Kymmenen kilometriä Joutsasta pohjoiseen ja olet maan mainioimpien, paikan päällä tehtyjen kakkujen, pullien, sämpylöiden ja piirakoiden keskellä. Yhdellä pullalla lähtee jo pikkunälkä, sillä yrittäjä Pirjo Soilu ei kertomansa mukaan osaa leipoa mitään pientä. Kaupan päälle saat vielä pöytään tarjoilun.

Tervemenoa sinne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s