UUTISPÄIVÄ 19.5.09

Ruokatuotteiden lasinsirut: täydellinen mysteeri [1]. Eviran tutkimuksissa on ilmennyt, ettei elintarvikkeista löydettyjen vierasesineiden alkuperään liity rikollista toimintaa eikä tapauksille ole löydetty yhteistä nimittäjää.

Kuinka tyypillinen ”skandaali” tässä taas kerran onkaan kysymyksessä! Se kertonee jotain ihmislajin käyttäytymisestä. Joku ehkä on ihan oikeasti löytänytkin lasinsirun ruuasta ja sitten myös kaikkialla muualla ruvetaan ”löytämään” siruja tai partakoneenteriä milloin mistäkin. Onhan näillä kaikilla tapauksilla yksi yhteinen nimittäjä: julkisuudenkipeys. Vai pitäisikö sanoa tyhmyys – tai suoraan, että aivokemia heittää aika suurella osalla kansaa? Kuinka ollakaan, uutisoinnin loputtua myös lasinsirut ihmeellisesti hävisivät ruokapöydistä.

Sama juttuhan se on, kun ufo-ohjelmien jälkeen kansa tekee ufohavaintoja tai innostuu yhden pernaruttokirjeen jälkeen postittelemaan leivinjauhetta toisilleen – tai uhkailemaan kouluammuskelun jälkeen samanlaisella iskulla koulutovereitaan. Kyllä olisi Evirakin voinut sanoa suoraan, mistä on kysymys, ei tuollaisia hölmöilijöitä tarvitse hienotunteisuudella kunnioittaa. Täältä puun latvasta kun tällaista meininkiä katselee, ei voi kuin onnittella itseään, ettei kuulu moiseen eläinlajiin…

Viranomnainen: Diesel-autot ovat terveysriski [2]. Ajoneuvohallintokeskuksen tutkimuksen mukaan dieselkäyttöiset autot tuottavat bensavehkeitä enemmän typen oksideja ja pienhiukkasia. Erityisesti jälkimmäiset ovat terveydelle haitallisia. Ilman epäpuhtaudet tappavat Suomessa vuosittain 200 -400 ihmistä. Vakavimmat haitat liittyvät juuri pienhiukkasiin.

Maamme hallitus vastikään suorastaan houkutteli ihmisiä ostamaan dieselautoja. Ministerilogiikan mukaan maailma pelastuisi, kun ihmiset ostaisivat uusia dieseleitä. Pienhiukkaset eivät kuitenkaan ole mikään uusi löytö eikä niitä ole missään AKE:n tutkimuksessa keksitty. Kyllähän asia on tiedetty vuosikymmenten ajan, mutta jostakin syystä asia on uutinen vasta nyt, kun AKE on asiaa ”tutkinut”. Oikeastihan AKE ei ole tutkinut mitään, vaan on ostanut jonkinlaisen kirjallisuuskatsauksen VTT:ltä (Laurikko, J. 2008: Dieselhenkilöautojen ympäristöystävällisyys).

Vaikka tässä ei nyt mitään uutta olekaan keksitty, on toki hyvä, että asia tulee otskoihin vaikka tällä tavalla. Tietysti ne oikeat tutkijat, jotka ovat asiasta yrittäneet muistuttaa, saattavat tuntea riittämättömyyden tunteita, koska media ei ole heistä jaksanut innostua. Diesel ei todellakaan ole mikään ihmeaine, joka ratkaisee liikenteen ongelmat – ei edes kasvihuonekaasujen osalta. Raportti sinänsä on hyvä yhteenveto aihepiiristä ja ilmansaasteiden terveysvaikutuksista. Kannattaa lukea.

Sdp:n euroehdokas Mitro Repoa uhkaa erottaminen kirkosta [3]. Erottamisperusteena on kolme kanonista säännöstä 100 -luvulta ja 400 -luvulta. Niiden perusteella Repo voitaisiin erottaa paitsi virastaan myös koko kirkosta.

Kuinka herkullinen aihe ateistille! Yritän pysyä nahoissani ja vain kainosti ihmetellä, eikö tällainenkaan saivartelu aukaise tavallisten apinoiden silmiä huomaamaan, millaisille suvaitsemattomuuden tiivistymille suurin osa laumasta edelleen kantaa anemaksujaan – eikä tässä ortodoksikirkko ole sen pahempi kuin mikään muukaan. Ehkä Repo ei ole käyttäytynyt täysin korrektisti pukeutuessaan papin kaapuun politiikkaa tehdessään, mutta saavathan kaikkien muidenkin ammattien edustajat virkavapaata ehdokkuutensa ajaksi.

Ilman papin vikaa Mitro vaikuttaa varsin sympaattiselta ja hauskalta hepulta, jota jopa apina voisi digata. Ehkä hän on vain eksynyt väärään yhteisöön samoin kuin eräs seksikäs entinen naispoliitikko? Jo tuo seksikäs -määre saattoi kertoa puolueettomalle tarkkailijalle vuosikausia sitten, ettei Suvi-Anne Siimes voi olla mikään aito kommunistien jälkeläinen. Nyt hän sitten onkin paljastanut oikeat karvansa ryhtymällä tukemaan kokoomuksen eurovaaliehdokasta.

Insuliinimyrkyttäjälle elinkautinen murhasta ja murhan yrityksestä [4]. Oikeus katsoi sairaanhoitaja Katariina Lönnqvistin syylliseksi kehitysvammaisen vanhuksen murhaan ja yritykseen tappaa alle vuoden ikäinen sukulaisvauva.

Perushoitajaa epäillään murhasarjasta Helsingissä [5]. Kyseessä olisi Suomen rikoshistorian synkin henkirikossarja. Tällä hetkellä listalla on epäilyt 21 naispuolisen vanhuksen murhasta tai murhan yrityksestä myrkyttämällä.

Kuinka herkullinen aihe tämä olisikaan antifeministille, ellei se olisi niin järkyttävä. Apinalla ei ole koskaan ollut muuta kuin hyvää sanottavaa ja hyviä kokemuksia hoitajista. Eräät ovat varsinaisia enkeleitä. Mutta sitten taitaa naistenkin sukukunnassa olla se toinen pää, josta ei paljon puhuta ja jota ei ole haluttu edes ajatella.

Tällaisten tekojen motiivia on todella vaikea ymmärtää. Helppo ratkaisu olisi leimata tapaukset vain aivotoiminnan sekoamiseksi, mutta Katariina todettiin järjissään olevaksi. Ehkä he ovat vain keksineet omat lääkkeensä vanhusongelman ratkaisemiseksi – tai sitten he saavat toiminnastaan kiksejä – hieman pedofiilien tapaan. Apina ennustaa, että tällaisista tapauksista tulee vielä lähes yhtä suuri yhteiskunnallinen ongelma kuin pedofiliasta konsanaan. Ilmiö on tähän saakka vain onnistunut pysymään pimennossa.

Miksi pahoinvointi työpaikoilla lisääntyy? [6]. Pelko on työpaikoilla yleinen vieras, ellei jo ihan isäntä. Taantuman varjolla on entistä helpompi tiristää työntekijöiden viimeisetkin mehut kapitalismikoneiston voiteluaineeksi. Palvelualojen ammattiliiton viestintäjohtaja Timo Piiroisen mukaan työntekijät eivät enää uskalla kertoa kokemuksiaan edes liitolle.

Tämä ilmiö on tietysti ikuisuuskysymys. Osa työnantajista yrittää aina saada helppoa rahaa päästäkseen paksun setelitukun kanssa mahdollisimman nuorena hulahulatyttöjä naurattamaan. Siinä kiimassa ei ole mitään merkitystä sillä, mitä ehkä jollekin työntekijälle tapahtuu, pysyykö tämä edes hengissä vai sairastuuko muuten vaan lopuksi ikäänsä. Tällainen suhtautiminen työelämään on kuitenkin levinnyt kuin rutto 90 -luvun laman jälkeen. Se on levinnyt myös julkiselle sektorille, jossa halutaan väkisin soveltaa kappaletavaratuotannon pelisääntöjä apinoille suunnattujen palvelujen tuottamisessa.

Jokaisen tuottavuus -sanan lausuminen on julkisella sektorilla naula hoitajien, toimistosihteerien, asiantuntijoiden ja palomiesten arkkuihin. Sopii muistella, ketkä rakkaista ministereistämme eniten ovat kunnostautuneet tämän sanan käytössä. Sitä hoetaan kvartaalitalouden aikakäsitys aivoissa ja samalla unohdetaan, että pitkässä juoksussa kaikki kostautuu moninkertaisin kustannuksin. Kun työväki sairastaa, ei yrityskään voi olla terve.

Tutkija Jari Luomanen Tampereen yliopiston johtamistieteen laitokselta pitää epävarmuuden lisääntymistä työpaikoilla selviönä samalla, kun motivaatio ja työhön sitoutuminen vähenevät sairastelun, uupumisen ja äkkikuolemien lisääntyessä. Työntekijät ovat pelon ilmapiirissä heikoilla. Silti kukaan ei pidä ääntä sen ainoan lääkkeen puolesta, joka antaisi valtaa työntekijöille. Se keino olisi vauvasta vaariin maksettava perustulo, jota olen jo moneen kertaan yrittänyt mainostaa. Se antaisi apinoille mahdollisuuden haistattaa orjapiiskureille pitkät. Mutta tätä ei halua kukaan vallan syrjässä sinnittelevä, sillä siinä samalla valtaansa menettäisivät työnantajien lisäksi virkamiehet, poliitikot – ja ammattiliitot. Eihän olisi enää tarvis liittyä mihinkään liittoon, kun elämä olisi järjestyksessä joka tapauksessa.

Lehti: Vappu Pimiä väsyi työputkeen [7]. Vappu on onnellinen, että Tansii tähtien kanssa -ohjelman juontaminen loppui, koska hän oli keväällä jo aika väsynyt. Niinpä koko kesän mittainen loma tulee tarpeeseen.

Hmmm. Apina muistelee, että meille tarjoillaan lähes päivittäin myyttiä, jonka mukaan naisen pitää olla kymmenen tai kymmeniä kertoja miestä pätevämpi pärjätäkseen ”miesten maailmassa”. Nythän meillä on tässä hyvä vertailukohta, sillä tanssiohjelmaa juonsi myös eräs Marco Bjurström, jota juuri ja juuri voitaneen pitää miehenä. Jäämme siis odottamaan, milloin Marcopoika astuu median eteen valittamaan ylivoimaista työtaakkaansa. Onvathan juontajat joutuneet parituntiseen urakkaan jopa yhtenä iltana viikossa. Mutta se ilta onkin sunnuntai, mikä lisännee rasittavuutta kolmanteen potenssiin. Silloin lienee ymmärrettävää, että pätevimmästäkin naaraasta mehut irtoavat…

PS. Seurasaari viettää tänä kesänä 100 -vuotisjuhliaan. Reviirillä puuhastelee kaksi poppoota, talkooluonteinen Seurasaaren ystävät ry ja virallinen organisaatio Seurasaarisäätiö. Edellisen edustajat Maija Auramies ja Valeri Saltikoff kritisoivat juhlavuoden olematonta ohjelmaa. Seurasaarisäätiön pääsihteeri Aila Nieminen ei ymmärrä kritiikkiä. Hänen puheenvuoronsa oli tyyppiesimerkki siitä nolosta tilanteesta, kun haastateltava jää kiikkiin rysän päältä. Kiitokset valppaalle toimittajalle Janne Koskiselle, joka oli tarpeeksi röyhkeä paljastaakseen Ailan valheet tuoreeltaan. Kannattaa kuunnella, jos kaipaa pientä hupia työpäivän lomaan [8].

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s