KIPUSISKOJA

Jutta Urpilaista ei ole taas näkynytkään otsikoissa pitkään aikaan. Demareiden profiilia ovat yrittäneet pitää pinnalla muut puolueaktiivit enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä. Nyt sitten Jutta tupsahti näkyville – Imagen kansikuvassa. Mikä näitä naisia tällaisissa kuvauksissa viehättää? Ehkä se hivelee aivosoluja, kun näkee itsensä kauniina ja seksikkäänä lehtien sivuilla? Ja miksei hivelisi. Siksi kai Lenita Airistokin on järjestellyt nettisivuilleen ojennukseen kaikki kolmattasataa lehden kansikuvaa, joissa hän on päässyt keikistekemään. Ehkä tämä on pantava estrogeenin tiliin.

Apina ei paheksu millään muotoa Jutan mieltymystä poseeraamiseen. Päinvastoin, valokuvaajana osaa arvostaa naaraita, jotka viihtyvät kameran edessä. Siinä mielessä Jutta voisi olla vielä rohkeampikin ja riisua turhat vaatekerrat, sillä alastomuushan on niin sosiaalidemokraattista. Esimerkiksi Hustler olisi varmaan enemmän kuin valmis julkaisemaan moisen kuvagallerian. Kerrankin Suomen politiikkaan saataisiin uutta näkemystä ja demaritilaisuuksien seinät pullistelisivat innokkaista aatteen uusista urospuolisista kannattajista.

Ei tietysti ole Jutan vika, että Imagen kansikuva sattui pahimpaan mahdolliseen saumaan. Kuvassahan Jutta on pukeutunut hoitsun asuun kipusiskoksi ja poseeraa jamesbondmaiseen tyyliin – aseen sijasta hänellä vain sattuu olemaan kädessään myrkkyruisku [1]. Kuinka estroogeenistä tämäkin. Miehet tappavat rytinällä ja näyttävästi ja niin, että varmasti päätyvät vankilaan, kun naiset osaavat tehdä myös tämän tyylikkäämmin, hienovaraisemmin ja – näkymättömästi.

Jutan poseeraukset osoittavat vääriksi ne suureen ääneen markkinoidut myytit, että naisten pitäisi olla kymmenen kertaa miehiä ahkerampia ja pätevämpiä ja silti heitä ei oteta politiikassa todesta. Eihän Jutan uskottavuus ole horjunut minkään poseerauksen vuoksi, päin vastoin. Mutta jos joku Timo Soini tai Jyrki Katainen olisi ollut Imagen kannessa Jutan asussa, he olisivat saman tien olleet myös poliittisia ruumiita. Uroksille sallitaan paljon vähemmän vapauksia kuin naaraille ja mistäpä sekään muusta johtuu kuin – hormoneista.

Ja kaikille kiilusilmäfeministeille rautalankamallia: edellinen ei ollut mikään valitus, vaan pelkkä luonnontieteellinen totuus maailman menosta. Tosin siihen saattoi sisältyä jonkinlainen hienovarainen vihjaus siitä, että voisitte jo lopettaa päinvastaisten epätotuuksien jauhamisen, koska se nyt vaan on niin tylsää kuunneltavaa. Mutta kun apina ymmärtää, että aivorakenteenne oikeastaan pakottaa teidät yksipuoliseen valitukseenne, niin senkin voisi vielä sietää – ellei sen avulla pyrittäisi uuteen uljaaseen Neuvostovallankumoukseen.

Estrogeenin piikkiin menee sekin, että Jutan haastattelu oli tilitystä rankasta vuodesta, johon on sisältynyt monia kiirastulia. Itseluottamus on ollut kadoksissa ja isot pojat ovat kiusanneet. Pääministeri Vanhanen ja valtiovarainministeri Katainen ovat kehdanneet olla eri mieltä Urpilaisen kanssa ja sekös naarasaivoja kismittää vieläkin. Oli vähän sellainen olo kuin lapsi heitettäisiin veteen ja katsottaisiin osaako se uida vai ei, Jutta valittaa [2]. Miettikääpä, kuinka kauan samanlaisia asioita ääneen pohtiva miesjohtaja säilyttäisi uskottavuutensa.

Hyvä Jutta. Ehkä olisi ollut hyvä lukea biologian läksyt aikoinaan koulussa. Ei siis kannattaisi ottaa noita asioita niin tosissaan eikä varsinkaan tehdä niistä itsetuntokysymyksiä. Annos testosteronia auttaisi siihen vaivaan, mutta ehkä se ei olisi hyväksi kauniille kasvoillesi. Maailma taitaa vain olla niin epäoikeudenmukainen, ettei kaikkea voi saada yhtä aikaa. Aina jostakin kivistää, vaikka olisi kuinka menestynyt ja kuinka korkealla nokkimisjärjestyksessä. Jos se yhtään helpottaa, niin on hyvä muistaa, että itse Barack Obamallakin on omat peikkonsa, joista Sinulla estrogeeniesi keskellä ei voi olla aavistustakaan.

Estrogeenin piikkiin voitaneen laskea myös SAK:n uusi johtajavalinta. Lauri Lyly valittiin virkaan naisten äänillä. Jopa SAK:n valtuuston puheenjohtajana on nainen, Tuire Santamäki-Vuori ja hän joutui myöntämään, että naiset ratkaisivat kisan Lylyn hyväksi. Naisilla on siis valtaa päinvastaisista valituksista huolimatta. Onhan Tuire jopa Lylyn yläpuolella valtuuston puheenjohtajana. Eihän tässä ole evolutiivisesti katsottuna mitään uutta. Jo simpanssilaumassa uroksen on mahdotonta päästä johtajaksi, ellei hän ole korkea-arvoisten vanhojen naaraiden suosiossa.

Sekin taitaa olla estrogeenin syytä, ettei SAK:n kisaan lähtenyt mukaan yhtään naisehdokasta. Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin kieltäytyi ehdokkuudesta, vaikka virkaa tarjottiin hänelle kultalautasella. Tuire Santamäki-Vuorikaan ei halunnut lähteä kilpaan. Onko tämä nyt tulkittava niin, että naisille pitäisi olla valmiina ruusujen terälehdillä koristeltu polku johtajan pallille? Siis ilman mitään kilpailevia häiriötekijöitä, aivan kuten asia hoidettiin Vihreässä liitossa, jossa kukaan ei uskaltanut haastaa Anni Sinnemäkeä.

Estrogeenin mielestä asiat siis pitää sopia kulisseissa niin, ettei päättäjille ole tarjolla kuin yksi vaihtoehto? Näinhän on tulkittavissa Selinin selitykset kieltäytymiselleen. Hän ei halunnut asettua arvioitavaksi vaalissa, vaikka sehän nyt on kaikkien laumojen johtajavalinnoissa normaali tapa mitata kannatusta tai voimia. Tekosyynä kieltäytymiselle oli se, ettei Selin muka halunnut olla kaivamassa kuilua keskusjärjestön sektoreiden välille – siis teollisuus- ja palvelualojen välille [3]. Kuitenkin hän asettui kannattamaan Lauri Lylyä – asetelma oli siis juuri sama kuin jos hän olisi itse ollut ehdolla.

Monissa lehtijutuissa ja muissa yhteyksissä on paheksuttu sitä, että naisvaltainen SAK valitsi taas perinteisen miehen johtajakseen. Anteeksi vaan, valitus on täysin turhaa niin kauan kuin naiset eivät uskalla lähteä rehelliseen vaaliin mukaan. Turha on Selininkään päivitellä sukupuolijakoa ja sen esille nostamista vain naisten kohdalla. Turhaa estrogeenivalitusta siis. Mutta onhan siinä se hyvä puoli, että valitus osoittaa Selinin aivoissa olevan ainakin joitakin feminiinisiä piirteitä.

Ehkä on kuitenkin hyvä, että Laurin jälkeen kuitenkin valituksi tuli Lauri. Ei tarvitse vuoden päästä taas lukea lehdistä, kuinka rankkaa ja väsyttävää näiden änkyrämiesten johtaminen oikein onkaan. Sillä näinhän olisi käynyt, jos yhtään voimme ottaa oppia Jutasta tai vaikka Vappu Pimiästä. Kuten viimeksi totesimme, jo yksi juontokeikka vie tytöstä mehut. Sehän on tietysti vain hyvä, että tunnistaa omat rajalliset voimavaransa. Miehillä ei testosterinihuumassaan tällaista varoitusjärjestelmää ole tai ainakin se toimii huonosti. Siksi miehet paiskivat töitä henkensä kaupalla, mikä ei ole kovin järkevää sekään. Mutta ehkä siitä on laumalle hyötyä, eihän systeemi muuten näin toimisi.

Mutta onhan meillä sentään naispresidentti. Tarja Halonen ei kai ole valittanut mistään, eihän? Paitsi mitä nyt lautasista niin kuin naisten rooliin luontevasti kuuluu. Tai sitten hän on menettänyt malttinsa jonkin pikkuasian vuoksi, kuten jos hänen rakas puolisonsa on sattunut astumaan pari askelta väärään suuntaan. Sekin niin tyypillistä estrogeenipolitiikkaa. Ruusun terälehtiteoriaa taas edustaa Tarjan äkillinen mieltyminen virkansa valtaoikeuksiin. Hän ei halua, että edes seuraajansa niistä jäisi paitsi, koska moinen muutos olisi tulkittavissa epäsuoraksi epäluottamukseksi häntä itseään kohtaan.

Eihän presidenttiys nyt ole kiinni mistään nimitysoikeudesta. Hyvänen aika sentään, kyse on valtion henkisestä johtajuudesta. Sitähän meillä ei ole tällä vuosituhannella nähty. Presidentin valta on mielipidevaikuttajan valtaa. Pitäisi olla kirkkaana mielessä suunta kansakunnan parhaasta ja näkyvästi paimennettava laumaa oikeaan suuntaan. Tähänastiset näytöt ovat jääneet äksyilyn varjoon. Kuinka paljon apina kaipaisi jotain karismaattista henkilöä Mäntyniemeen. Sellaisia saattaisi löytyä jopa naaraspuolisista apinoista. Ensimmäisenä tulee mieleen eräs Fatbardhe Hetemaj.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s