KÖKKÖFOORUMI

Presidentti Tarja Halonen järjesti yhdeksännen presidenttifoorumin maaliskuun puolivälissä. Sitä on luonnehdittu historialliseksi tapahtumaksi, kun kaikki kolme elossa olevaa pressaamme oli kutsuttu saman pöydän ääreen. Tietysti voisi kysyä, miksi vasta nyt? Eikö moinen voisi olla jokapäiväinen tapa, kun työurien pituutta muutenkin hehkutetaan. Presidentit voisivat näyttää, että kyllä eläkeläisenäkin voi vielä toimia maan hyväksi eikä vaan käydä juomassa kahvia linnassa itsenäisyyspäivänä.

Näitä foorumeita on järjestetty vuodesta 2006 alkaen. Tämänkertainen istunto kesti viisi tuntia – liekö edes kusitaukoa ollut välissä? Apina ei nimittäin sattunut netin ääreen sinä oikeana päivänä, kun se olisi ollut kokonaan netistä nähtävissä. Näyttää siltä, että näinkään tärkeäksi kuviteltavaa tapahtumaa ei haluttu jakaa kansan kanssa, jolle ”normaalissa” mediassa tarjottiin vain puolitoistatuntinen lyhennelmä. Onko hieman resurssien tuhlausta järjestää tällainen henkinen ponnistus vain kouralliselle kutsuvieraita? Voisi edes kuvitella, että kaikki foorumit olisivat tarjolla tasavallan presindentin nettisivuilla, mutta ei. Tätä foorumia ei tunnu enää löytyvän mistään netin sopukoista.

Keskustelutilaisuuden aiheena oli Muutoksen Suomi. Aiheen pohjalta pohdittiin, millainen on maamme tulevaisuus. Siitä huolimatta televisiossa näytetyssä versiossa kukaan keskustelijoista ei kertaakaan lausunut sanaa lapsi! Luulisi lapsilla olevan jotakin tekemistä tulevaisuuden kanssa? Muuten lapsia kyllä hyväksikäytetään jos jonkinlaisten aatteiden ja agitaation edistämiseen. Halonenkin puhui sujuvasti vain vanhuudesta. Ei voi kuin toivoa, että lapset olisivat puhuttaneet – edes paikalle runsaslukuisasti kutsuttuja naaraita. Ehkä jokin keski-ikäinen patriarkaatti on sitten nämä pätkät lyhennelmästä sensuroinut?

Tilaisuus alkoi aika nolosti presidenttien tullessa hanhenmarssia paikalle. Mauno Koivisto olisi halunnut istua ilmeisen Halosen paikan viereen, mutta joku avustaja ohjasi hänet pöydän nurkkaan. Halonen oli varannut paikan Tarmo Ropposelle, joka toimi tilaisuuden puheenjohtajana. Täytyyhän tilaisuuden kapellimestaria pitää silmällä… Apinalle tästä tuli mieleen eräs vanha satu, jossa kerrottiin kuinka suvun vanhus pantiin nurkkaan puulusikalla syömään muun perheen aterioidessa pöydän ääressä.

Tämä osoitti konkreettisesti, että pöydän mallilla on väliä. Pyöreä pöytä olisi ollut demokraattisempi kuin tällainen kantti kertaa kantti, jossa tärkeäkin puhuja voi jäädä muiden taakse piiloon. Ropposenkin paikka voisi pyöreän pöydän tilaisuudessa olla pöydän keskellä, jossa hän voisi kävellen sparrata puhujia ja tuoda eloa tylsyyteen. Myös kuvaaminen voisi olla hieman nykyistä luovempaa. Voisihan siinä pöytien keskiössä olla vaikka 360 asteen kamera, jolloin kaikkien keskustelijoiden nenänkaivamiset tai nukahtelut tulisivat yhtäläisellä todennäköisyydellä dokumentoiduiksi.

Tai voisihan ruudulla näyttää edes kolme-neljä eri kuvaa sen sijaan, että näytetään vain yhtä puhujaa kerrallaan. Salissahan tapahtuu paljon muutakin kuin mitä yksi televisiokuva näyttää. Jokaisella keskustelijalla voisi olla oma kamera, onhan jokaisella oma mikrofonikin. Katsoja voisi sitten kaukosäätimestä valita, keiden osanottajien kameroita haluaa milloinkin seurata. Sitten seuraavan päivän lööppilehdissä voisi julkaista tilastoja, kenen kamera oli suosituin.Tekniikka lienee olemassa, halua ilmeisesti ei. Muutosta siis tarvittaisiin!

Foorumista kertovassa tiedotteessa [1] mainittiin, että aiheesta puhuvat kaikki kolme presidenttiä sekä professori Pekka Himanen. Siis miksi juuri Himanen? Onko Halonen ihastunut tähän lapsitähteen? Himasen teesit olivat aika tyhjänpäiväisiä tyyliin kriisiin voisi ottaa positiivisen näkökulman… uusi renesanssi on tuleva. Apinan mieleen näistä ei jäänyt mitään ja hänen kai sitten pitäisi olla maan pätevin filosofi. Paikalla ei tainnut olla Matti Nykästä, jonka filosofia puhuttelee kansaa moninverroin paremmin kuin tällaiset akateemiset pohdinnat. Ei kai akateemisuus nyt mikään itseisarvo voi olla.

Presidenttifoorumin aiheena oli siis muutos. Kuinka omaperäistä. Eihän 20 viime vuoden aikana ole mistään muusta puhuttukaan. Ikään kuin se olisi 90 -lukulaisen Suomen ikioma suuri keksintö. Ikään kuin koskaan ennen ihmislajin historiassa ei olisi ollut muutosta. Ei kolmekymmenluvulla, ei neljäkymmenluvulla, ei viisikymmenluvulla, ei kuusikymmenluvulla… Eikä ainakaan noin 100 000 vuotta sitten, kun meitä oli luonnonkatastrofin jäljiltä hengissä vain parituhatta yksilöä.

Rouva presidentille ja kaikille muillekin tiedoksi: muutos ei ole mikään uusi keksintö eikä tämä aika ole sen kummempaa muutosta kuin mikään aikaisempikaan. Muutoksen syyt voivat vaihdella, mutta ilmiö sinänsä on yhtä vanha kuin ihmislaji – eli siis paljon sitäkin vanhempi. Olisikohan jokin 4,6 miljardia vuotta oikea lukema? Tietysti se kokemus, että kaikki asiat ovat uusia ja erikoisia juuri meidän aikanamme, on ihmislajille tyypillinen ominaisuus – hieman samaa sukua ajatukselle, että olemme jotensakin täysin erilaisia kuin kaikki muut eläimet ja vain me olemme arvokkaita ja vain meitä jumala ajattelee. Erään sortin rasismia siis.

Mutta sillä mennään, mitä meillä on, vai miten se nyt menikään. Foorumin juontaja Tarmo Ropponen siteerasi vanhan kansan viisautta siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. Pistämättömästi ajateltu, tässähän on jotakin sukulaissieluisuutta Nykäsen filosofiaan. Presidenttien puheenvuorotkin toistivat tätä kaavaa, kun jokainen muisti kehua omia presidentillisiä saavutuksiaan. Paljastava oli erään keskustelijan kolmikolle esittämä kysymys suurimmasta maamme haasteesta. Koivisto skippasi koko kysymyksen. Halonen höpötti jotain koulutuksesta ainoana lääkkeenä ja talouden mannerlaattojen lähtemisestä liikkeelle globaalitasolla…

Kolmikon ylivoimaninen älyllinen johtaja oli Martti Ahtisaari. Tämä seikka tietysti selittää, miksi häntä ei tällaisiin tilaisuuksiin liian usein kutsutakaan. Hän uskalsi tunnustautua auktoriteettivastaiseksi ihmiseksi Kyseenalaistakaa! oli hänen teesinsä. Hänen mukaansa kaikki keinot on jo keksitty maailman pelastamiseksi, pitäisi vain löytyä tahtoa toteuttaa niitä. Mutta kun sitä ei löydy, pahoinvointi lisääntyy hyvinvointiyhteiskunnassamme. Lopuksi Mara nosti koko paneelin tärkeimmiksi puheenvuoroiksi erään pakolaisnaisen kommentit.

Ja Ahtisaari oli tässä enemmän kuin oikeassa. Vuoden pakolaisnaisen tittelillä palkittu Fatbardhe Hetemaj varasti koko shown, kuten Helsingin Sanomatkin otsikoi [2]. Harvoin saa suomalaisessa kulttuurissa kunnella näin oivallista ajatuksen ja sanankäytön ilotulitusta. Tällä naisella ovat aivosolut oikeassa järjestyksessä. Monille ikävä yllätys lienee se, että hän on maahanmuuttaja ja siten elävä todistuskappale siitä, miksi Suomeen pitää saada paljon ja nopeasti uutta verta härskiintynyttä sisäsiittoisuutta elävöittämään.

Hetemaj olisi apinan puolesta voinut siltä istumalta vaihtaa pallia Halosen kanssa – ja Suomi olisi onnellisempi maa. Jostakin syystä Halosesta tulee apinalle aina mieleen kouluaikojen vanhapiikaopettajat. Heidän tunneillaan kun ei koskaan tiennyt etukäteen, mitä saattoi tapahtua – vaikka olisi läksytkin tullut luettua viimeisen päälle. Jo silloin jokainen oppilas tiesi, mistä se kenkä heidän päässään kiristi… Kuka kertoisi näin yksinkertaisen asian Halosellekin?

Hetemaj uskalsi puhua suoraan – hän uskaltaa kohdata ihmisen. Hänelle sanat ovat tärkeämpiä kuin BKT, jota Suomessa on jo tarpeeksi. Sosiaalisen pääoman käytössä meillä olisi vielä paljon opittavaa. Tämä näkyy vaikkapa Pisa -tutkimusten tuloksissa, joissa olemme peränpitäjiä kouluviihtyvyydessä. Tätä ei vain lehdissä suuremmin hehkuteta. Hetemajn filosofian mukaan kaikkia pitäisi auttaa ja kuormia pitäisi jakaa, koska emme ole koneita. Pitää olla ihminen toiselle – milloin lähimmäisesi on saanut viimeksi huomiotasi? Kaikki lähtee pienistä teoista – jokaisen teoista!

Yksi kommentti artikkeliin ”KÖKKÖFOORUMI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s