AIVOT JÄRJESTYKSEEN

Apinoita on taas pantu tärkeysjärjestykseen. Tänäinen media suorastaan pullistelee erilaisia listoja. Niitä onkin mielenkiintoista tarkastella vaikkapa tasa-arvonäkökulmasta. Sitä ennen kaksi mielipidettä maailman huipulta. Miesten kuolaama ja naisten kadehtima näyttelijä Megan Fox vertaa näyttelemistä huoraamiseen, koska se on yhtä oksettavaa [1]. Liekö sitten Meganilla omakohtaista kokemusta molemmista ammateista, kun pystyy niitä vertaamaan? Apina jäi tietysti miettimään, pitäisikö seksityöntekijöiden nostaa kunnianloukkaussyyte moisesta vertailusta, sillä ei kai kukaan nyt halua tulla verratuksi näyttelijöihin?

Miesten kadehtima (?) ja naisten himoitsema (?) maailman rikkain mies Bill Gates sen sijaan kehottaa kaikkia maailman miljardöörejä lahjoittamaan pois suurimman osan omaisuudestaan, koska he nauttisivat jakamisesta ja heidän lapsillaan menisi paremmin ja koko maailmalla menisi paremmin [2]. Niinpä. Apina ei voi vastustaa ajatusta, että näiden lausumien sisällöillä olisi jonkinlainen kytkös myös sanojen takana olevan aivokoneiston malliin. Voisiko jotain samaa löytyä myös seuraavista listoista, vai kuvitteleeko apina vain huvikseen?

Suomessa on äänestetty maan ihailluimmista ihmisapinoista [3]. Naaraiden sarjan voitti ylivoimaiseen tapaansa presidentti Tarja Halonen. Ylivoimaisuus johtuu varmaankin kärjen kapeudesta. Huomionarvoista lienee, että lähes kaikki ihailua osakseen saavat naaraat ovat vanhuksia. Alle kuusikymppisiä kärkikymmenikköön mahtuu vain kaksi ja alle viisikymppisiä yksi. Miesten äänillä se Kiira Korpikin sille listalle taisi päästä ja jos uroksilta olisi kysytty, mukaan olisi päässyt myös apinan oma suosikki Janina Frostell/Fry. Mistään ikäsyrjinnästä ei siis voi naisten kohdalla puhua edes propagandamielessä.

Uroiden lista on lähes yhtä harmaahapsinen, mutta sentään puolet kymmeniköstä on alle kuusikymppisiä ja kolme alle viisikymppisiä. Miehillä yhteiskunnallinen ikärasismi näyttää siis olevan suurempi ongelma kuin naisilla. Miesten listalla poliitikkoja on seitsemän, kun heitä naisten listalla on kolme. Voisiko tästä vetää jotain johtopäätöksiä? Tai siitä, että molemmilla listoilla on vain yksi urheilija – naisurheilua siis arvostetaan aivan yhtä paljon kuin miesurheiluakin, vaikka jotkut haluavat meille muuta uskotella. Naaraslistalle on mahtunut myös yksi tiedenaaras ja uroslistalle yksi rahapohatta.

Eurooppalaiset ovat äänestäneet siitä, kenen vierestä he haluaisivat herätä. Kas kummaa, miehet voittivat tämän äänestyksen kahden uroksen voimin [4]. Robbie Williams ja George Clooney ovat himoittua kamaa. Jälkimmäinen nauttii myös apinalauman naaraiden keskuudessa vankkumatonta suosiota.

Näin siis ihailtiin. Mutta onko se sama asia kuin vaikutusvalta? Siihen on saatu selvyys sekä kansallisella että ME -tasolla. Kansallisen sarjan voittajat valitsi neljäkymmentä asiantuntijaa, joita pyydettiin nimeämään tärkeimmät kansainvälisen politiikan ja talouselämän vaikuttajat Suomessa [5]. Kärjessä on viisi urosta: Martti Ahtisaari, Jorma Ollila, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Pekka Haavisto. Kymmenikköön naaraita mahtui kolme.

Maailman vaikutusvaltaisimpien julkkisten listalla sen sijaan jyllää naarasenergia [6]: Angelina Jolie, Oprah Winfrey, Madonna ja Beyonce Knowles. Viidenneksi sentään on päässyt pyöreän pallon ritari Tiger Woods. Kymmenen joukkoon uroksia mahtui viisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s