MIKSEI KANSA ÄÄNESTÄ

Otsikon kysymys askarruttaa poliitikkoja ja tutkijoita joka vaalien yhteydessä. Vain Neuvostoliitossa ihmeteltiin, kuinka kansalaiset vaelsivat uurnille innoissaan. Ehkä meidän pitäisi ottaa sieltä mallia? Apina on jo pariin otteeseen selittänyt, miksi apinayhteisö ei jaksa vaivautua. Viime vuorokauden uutisvirta on taas sisältänyt muutaman sellaisen tapahtuman, jotka ovat omiaan karkottamaan tiedostavat äänestäjät mahdollisimman kauaksi äänestyspaikoilta.

Otetaan nyt ensiksi käsittelyyn vaikka tapaus Mika Lintilä. Eli tämä kepulainen kansanedustaja, jonka johtama työryhmä sai vastikään valmiiksi ehdotuksensa Yleisradiotoiminnan rahoituksesta. Nyt Mika on muuttunut vallan hysteeriseksi, kun ehdotus onkin saanut osakseen arvostelua. Eräät tahot – itse asiassa melko monet – ovat lytänneet epäoikeudenmukaisen sinkkuveron typeryyden ilmentymäksi. Ja mitä tekee Mika – ottaa tämän henkilökohtaisena arvosteluna! Hän paheksuu sinne sun tänne eri mieltä olevia, viimeksi Kilpailuvirastoa [1].

Suomessa ihmetellään, miksi apinoita ei kiinnosta politiikka ja miksi meillä ei keskustella. Nyt kun keskustellaan, Mika Lintilä heittäytyy estradille hyperventiloimaan ja julistaa kaikkien muiden paitsi oman työryhmänsä olevan väärässä. Tämäpä vasta oivallista suomalaista keskustelua. Ei ole kuin yksi totuus ja se on poliitikon totuus. Luuletteko ihan oikeasti, että tällainen innostaa äänestämään, kun kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneet kaltaistenne puolueiden siipien suojaan? Siksi apinakansa odottaa Piraattipuoluetta kuin kuuta nousevaa.

Toinen esimerkki on Liisa Jaakonsaari ja hänen hengenheimolaisensa, jotka vaativat, että kaikkien EU -maiden pitää esittää komissaariehdokkaikseen sekä miestä että naista [2]. Jaakonsaaren opetuslapsiksi ovat julistautuneet ainakin Satu Hassi ja Sari Essayah sekä – Sirpa Pietikäinen, joka lienee saanut apinametsästä yhden äänen. Harmin paikka. Näiden naisten mielestä maailman tärkein asia on siis komissaarin sukupuoli, kun samaan aikaan maapallolla kuolee 5000 ihmistä päivässä likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin.

Demaripoliitikko Liisalla on aivan ikioma missonsa. Hänen mukaansa EU:n johtotehtävien miesvaltaisuus on yksi syy unionin nykyiseen kriisiin, joka näkyy myös eurovaalien matalassa äänestysprosentissa. Voi tätä naaraslogiikkaa. Hänen oma puolueensa koki kaikkien aikojen rökäletappion, vaikka puolueen ohjaksissa on lähes yksinomaan naaraita. Joku voisikin heittää kysymyksen, olisiko siinä voinut olla syy huonoon menestykseen. Mutta eihän naispoliitikko sellaiseen ponnistukseen pysty. Syyhän ei koskaan voi olla johtajissa. Nytkin syy on ulkoistettu urosduunareihin, jotka äänestivät mieluummin Soinia kuin feministiarmeijaa.

Nämä naiset eivät varmaan ole koskaan kuulleet kuori-ilmiöstäkään? Siis siitä, että ihmisen ulkokuori ja sisältö eivät aina ole sopusoinnussa. Heille ehkä saattaa olla tuttua, ettei seksuaalinen suuntautuneisuus välttämättä korreloi jalkovälin mukaan, mutta he eivät näytä ymmärtävän, ettei jalkoväli aina korreloi aivorakenteenkaan kanssa. Pelkkien munien olemassaolon perusteella tehty komissaarivalinta voi viedä hakoteille, jos munattomalla apinalla sattuukin olemaan urosapinan aivot – kuten johtajanaarailla usein näyttää olevan. Kuinkas sitten suu pannaan? Ehkä kannattaisi perehtyä uskontojen sijasta enemmän biologiaan…

Kolmannen esimerkin tarjoilee itse pääministeri ja hänen Rakas Puolueensa. Matti Vanhanenhan on pitkin kevättä julistanut, kuinka tärkeää rehellisyys on puolueiden saamien voitelurahojen julkistamisessa. Nyt kun sitten kävikin ilmi, että Keskustalla itsellään on (taas) luurankoja kaapissa, Mattipoika turvautui siihen samaan selitykseen kuin Jutta Urpilainen hetki sitten: ei tässä ole tapahtunut mitään laitonta. Mattipoika apinoi myös erästä toista pääministeriä väittäessään, että sai vasta äskettäin tietää Nova Groupin suurtuesta. Vladimir Putinkin kertoi kuullessaan Anton -poikaskandaalista vasta lennollaan Suomeen… Ilta-Sanomien lukijoista vain viidesosa uskoo Vanhasen selittelyyn [3].

Apinan tietämän mukaan tekstiviestien lähettäminenkään ei ole mitenkään laitonta tai luvatonta. Ei siitä huolimatta – ainakaan toistaiseksi – että viestittelyn kohde olisi vastakkaisen sukupuolen edustaja. Kuitenkin Suomessa erotettiin ministeri täysin laillisten viestien lähettämisen vuoksi. Sellainen ero tässä nyt on Ilkka Kanervan juttuun verrattuna, ettei Vanhaselta herunut edes tässä vaiheessa tukea puoluesihteerilleen Jarmo Korhoselle, joka on kyynärpäitään myöten kepulaisessa paskassa [4]. Silti apina ennustaa, ettei yhtään päätä putoa tämänkään töppäilyn seurauksena. Suomessa ainoat pyhät asiat näyttävät nykyään olevan (hetero)seksuaalinen aktiivisuus ja (hetero)seksuaalinen häirintä.

PS. Onko poliitikkojen ymmärryksessä vikaa, kuten edellisistäkin esimerkeistä jo saattaisi päätellä? Valtionyhtiöistä vastaava ministeri Jyri Häkämies todisti epäilyn ihan konkreettisesti oikeaksi  ihmettelemällä tänään maanantaista junalakkoa: tämän toimintapäivän syy jää kyllä hämärän peittoon. Kuinka asia voi olla hämärä ministerille, jos tavallinen apinakin sen ymmärtää?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s