PIENTÄ PANIIKKIA

Apinapolku kulkee suhteellisen kookkaan asuinalueen uimarannan laitaa. Tänään oli melkein hellepäivä, mutta rannalla ei ollut keskipäivän aikaan ketään. Melkein oli yhtä hiljaista kuin tammikuussa. Viereisellä leikkikentällä sentään oli nuoria äitejä lapsineen. Ehkä he sieltä jonkin ajan kuluttua kipaisisivat rantaankin.

Tällaista on vaikea ymmärtää, kun on poikasena kasvanut apinalammen rannalla, jossa oli neljä yleistä uimapaikkaa ja jokaiselta kuului lasten raikuvia ääniä kesät läpeensä. Nyt silläkin lammella on enää yksi ranta eikä siinäkään käy kuin joku hassu apina koko kesän aikana. Ilmaiset huvit eivät siis enää nykyaivoja kiinnosta? Voisin lyödä vetoa, että kuntosaleilla oli tänäänkin enemmän apinoita kuin uimarannoilla.

Leikkipuistot ja hiekkalaatikot muuten ovat niitä paikkoja, joista löytyvät maamme naaraiden huippuyksilöt. Lisääntymisikänsä toimistojen ja tehdassalien uumenille uhraavat uranaiset sen sijaan ovat sitä ylijäämäpopulaatiota, joka ei ole kelvannut parhaiden uroiden lisääntymiskumppaneiksi. Niinpä he sitten joutuvat kantamaan kortensa lauman hyvinvoinnin eteen raatamalla työmuurahaisten tavoin kellokorttien ja keskinäisen kyräilyn merkeissä.

Mutta nythän me taas melkein eksyimme aiheesta, joka on tietysti – leikkipuistoteemaan sopien – Keskustapuolueen liukumäki. Siitä tarjoili loistavan esimerkin eräs Mauri Pekkarinen tänäisessä Ykkösaamussa [1]. Toimittaja oli tavoittanut puhelimeen elinkeinoministerimme ja sai Mauripojan hermostumaan lainatessaan ministeri Jan Vapaavuoren blogissa [2] esitettyjä kommentteja. Härski väite toimittajan suusta sanoi Pekkarinen ja löi luurin lopulta kiinni. Eipä tämä pikkumiehen käytös nyt apinaa yhtään hämmästyttänyt.

Enemmänkin apina ihmettelee, millä lihaksilla Mauri on pysynyt näinkin kauan politiikan keskiössä. Ei kai kova työnteon tahti voi olla mikään itsetarkoitus, jos vallankin sattuu tekemään lauman kannalta enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Pekkarinen on istunut vastuullisella paikalla vuosikymmenet, mutta ei ole vieläkään oppinut mitään ihmisestä eikä ympäristöasioista. Vain kaksi pientä puutetta siis…

Maurin hermostuminen ilmentää tietysti keskustalaisten yleistä paniikkia. Suosio tippuu kuin lehmän häntä eikä loppua ole näkyvissä. Kuinka voisi ollakaan, kun ei osata tällaisen pyörityksenkään jälkeen olla rehellisiä – tai edes onnistuneesti näytellä rehellistä. Tietysti Vapaavuorenkaan ei pitäisi elvistellä liikaa, sillä jos kokoomusjohto saunottaa vaalirahaa tarjonneita liikemiehiä valtion piikkiin [3], ei siinä paljon olla kepulaisia parempia. Valtion piikkinhän ne menivät Keskustankin voitelut, kun samat liikemiehet kävivät nauttimassa virvokkeita pääministerin virka-asunnossa.

Ja Pekkarinen kavereineen kehtaa silmät kirkkaina todistaa, ettei näillä lahjoituksilla voi olla mitään vaikutusta politiikan tekoon. Uskokoon ken tahtoo, mutta apina tuntee ihmiset sen verran hyvin, ettei sorru tällaiseen virheeseen. Kun on yhdessä juotu ja saunottu ja syöty ja taputeltu toisia olalle, niin ei sitä ensimmäisenä tule mieleen ruveta heittelemään kapuloita rakennuslupaprosessiin, oli se sitten ympäristölle tai pienyrittäjille kuinka haitallinen tahansa. Ehkä nämä huippupoliitikkomme eivät ole tutustuneet oikeustapauksiin, joissa pelkkä ravintolatarjoilu on katsottu lahjonnaksi – tai ehkä he ovatkin niin harvasanaisia juuri sen vuoksi, että tietävät niistä.

Tässä olisi nyt Anni Sinnemäelle aivan ilmainen neuvo. Lopettamalla tuen pääministerille ja tällaiselle vaalirahapelleilylle sekä sanoutumalla irti sen taustalla vellovasta mätäpaiseesta Vihreillä olisi nyt ainutlaatuinen tilaisuus tehdä vallankeikaus. Tarvittaisiin vain taitavaa politiikkaa ja hitunen onnea (ettei omista kaapeista löydy sieltäkin luurankoja) niin vihreät nousisivat kolmanneksi tai jopa toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kansa alkaa olla jo niin täynnä oman edun politiikkaa, että jotain on kohta pakko tapahtua. Elleivät Vihreät ymmärrä tilaisuutensa tulleen, Soinikin on onneksi olemassa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s