USKOVAISTEN SUVAITSEVAISUUS

Vuosituhantinen käytäntö on osoittanut, ettei otsikossa mainittua ilmiötä ole olemassakaan. Uskovaisten on pakko käännyttää kaikki omien aivojensa ulkopuolelle ulottuva käyttäytyminen, vieraat kulttuurit mukaan luettuna, ”oikeille” raiteille – hyvällä tai pahalla. En rupea nyt esittämään mitään esimerkkejä, vaikka lähetystyön synneissä olisi vielä paljon kaiveltavaa. Tällä kertaa apinaa kiinnostaa vain eräiden bussikuskien maailmankuva.

Olen aiemmin kirjoittanut, kuinka vastuullista työtä bussikuskit alipalkattuina ja aliarvostettuina tekevät – jos nyt vaikka verrataan johonkin Jorma Ollilaan, jonka apina-ansiot tai vastuut eivät bussikuskien vastaavasta paljon poikkea. Ratinvääntäjiä on kuitenkin moneen menoon, useampaan kuin mihin Ollila repiää. Vapaa-ajattelijain Liiton ja Humanistiliiton mainoskampanja toi otsikoihin sen tosiasian, että bussien ohjaimissakin on joukko uskontojen aivopesemiä yksilöitä, jotka eivät pysty omintakeiseen ajatteluun.

Oikeastaan maailmankuvan ihmettely voitaisiin aloittaa paikallisliikennettä harjoittavien yritysten johtajista, sillä hehän sortuivat sensurointiin jo ennen kuin yhtäkään mainosta oli teipattu bussien kylkeen. Turun ja Tampereen (ihan tosi, tämän ”edistyksellisen” punakaupungin) liikennelaitokset eivät uskaltaneet olla välittämässä tietoa, ettei jumalaa ehkä olekaan olemassa. Väite oli muka hyvien tapojen vastainen. He vaativat uuden tekstin – ja päätyivät hyväksymään vielä suoremman epäluottamuslauseen jumalaa kohtaan! Hyvä näin, mutta mitä se kertookaan uskovaisten (tai heitä pelkäävien) ajatuksenjuoksusta?

Helsingin joidenkin bussien kyljissä lukee nyt näin: Jumalaa tuskin on olemassa. Lopeta siis murehtiminen ja nauti elämästä. Turussa ja BussisekaTampereella teksti piti muuttaa muotoon: Iloitse elämästäsi kuin se olisi ainoasi. Koska se on. Mainoskampanja sai heti kiitettävästi huomiota mediassa ja puhutti apinalaumaa, joten se täytti tarkoituksensa oikeastaan jo ennen kuin yhtään mainosta oli edes painettu. Loistava saavutus ja vielä parempaa oli luvassa. Jotkut herkkähipiäiset bussikuskit menettivät malttinsa aivan kokonaan ja aikoivat ryhtyä lakkoon, koska heidän vakaumuksensa ei sallinut ajaa ”kyseenalaisilla” mainoksilla varustettuja autoja. Kun lakko ei onnistunut, he ryhtyivät repimään mainoksia.

Niin sitä pitää. Tässä takapajulan maassa ei näköjään saa olla uskomatta eikä ainakaan sanoa sitä ääneen. Heti on joku takakireä uskovainen valittamassa tai valituksiä väsäämässä. Milloin on tissi väärässä paikassa, milloin lantio liian letkeä. Tällä kertaa joku höyrypää teki mainoskampanjasta kantelun mainonnan eettiselle neuvostolle, koska se on muka kunnianloukkaus kaikkia uskovia kohtaan sekä kiihotusta kansanryhmää kohtaan [1]. Espoon kaupunginvaltuutettu Jouni J. Särkijärvikin on katsonut tarpeelliseksi paheksua mainoksia, koska hänen mukaansa luterilaisuuteenkaan ei muka kuulu oman uskonnon tuputtaminen toisella tavoin ajatteleville [2].

Ehkä Särkijärvi tässä syyllistyy väärään vannomiseen, mikä ei toki ole mitään uutta uskovaisen suusta kuultuna. Vai ei lähetystyö ole oman uskonnon tuputtamista? Luterilainen kirkko ei ilmeisesti harrasta tällaista toimintaa? Mutta ehkä logiikka onkin sellainen, että ”pakanoita” saa käännyttää, koska he kristittyjen mielestä tuskin ovat edes ihmisiä. Mitäpä kertoo Wikipedia lähetystyöstä: lähetyssaarnaaja on tavallisesti papiksi vihitty henkilö, joka on antautunut lähetystyöhön pakanoiden keskuudessa ja jonka varsinaisena toimena on evankeliumin julistaminen…

Uskomaton mainoskampanja on kopioitu sisältöineen päivineen Lontoossa järjestetystä vastaavasta kampanjasta ja tekstissä heijastuu siellä harjoitettava helvetin tulella pelottelu. Meillähän tätä ei nyt julkisuudessa kovasti enää tapahdu, mutta mitä tapahtuu seinien sisällä, kukaan ei tiedä tai ei ainakaan kerro. Eikä siitä nyt niin kauan ole aikaa, kun apina oli vielä koulussa ja silloin helvetti oli kasvatusmenetelmänä ihan käyttökelpoista valuuttaa.

Osa hiiltyneistä bussikuskeista on muslimeja. Toisaalla he valittavat, kuinka heitä täällä Suomessa sorretaan ja kohdellaan rasistisesti. Ja kuin israelilaiset konsanaan, he oitis tilaisuuden tullen ovat heittelemässä itse kiviä toisin ajattelevien niskaan. Kukahan tässä nyt onkaan se rasisti? Apina ei ole koskaan aikaisemmin huomannut, että bussinkuljettajat olisivat protestoineet mitään muuta mainosta vastaan, vaikka suurin osa mainonnasta edustaa rikosta ihmiskuntaa kohtaan. Ei heillä ole ollut mitään eettistä näkemystä turhanpäiväisen kulutuksen rajoittamiseksi eikä edes alkoholin mainostamista vastaan. Kaikki käy – tai ehkä boikottia huudettaisiin apuun, jos jossain mainoksessa sattuisi paljas tissi vilahtamaan.

BussivattuMainosalan ammattilaiset ovat luovaa porukkaa. Siinä mielessä uskonnottomien kampanja on vallan harrastelijatasoa ja johtuu varmaan siitä, ettei pinnistykseen ollut käytettävissä yhteisöverotuloja, joita uskontokunnat hövelisti hyödyntävät omiin integroituihin kampanjoihinsa. Niitähän ei edes huomaa, koska ne ikään kuin ”kuuluvat” normaaliin arkeen. Jokapäiväinen joka tuutista vyöryvä uskontojargon on muka luonnollinen osa arkeamme. Näin heikoissa kantimissa meillä on uskonnonvapaus täällä Suomen maassa.

Tampereen busseissa keikkuu parhaillaan mm. iso alkoholimainos, jossa ihmetellään vattuako siinä tuijotat. Hienosti keksitty, sillä jokainen viisivuotiaskin tietää, mitä v****a se tarkoittaa. Teksti on myös tarpeeksi lyhyt, mitä ei voi sanoa uskonnottomien sanomasta. Ei kaupunkiympäristössä kukaan jaksa lukea kymmenen sanan mittaisia tekstejä. Ja se tärkein eli nettiosoite uskomaton.fi on vielä piilotettu pienellä präntillä mainostarran loppuun – niin pienellä, etteivät heikkosilmäiset näe sitä edes lukea. Uskomattomien sanoma on myös liian hienovarainen, sillä siinä on yksi tuskin sana liikaa. Eihän jumalien olemattomuudessa pitäisi olla kenellekään mitään epäselvää.

Uskomaton -nettisivusto on hyvä keksintö, kyllä sitä varten yksi mainoskampanja kannatti panna pystyyn. Apina olisi kyllä lyhentänyt senkin muotoon uskoton.fi, koska se olisi kaksimielisenä ihmisluontoa inspiroiva ja uteliaisuutta kutkuttava – ehkä myös selkeämmin uskonnon vastainen kuin Jyrki Kataisen fantastinen-uskomaton -hehkutusta myötäilevä huudahdus. Uskoton -osoite tuntuu olevan vielä vapaanakin, joten ehkä kannattaisi käydä varaamassa tulevaisuuden varalle. Ja koska apina on olevinaan kaikkien alojen asiantuntija, niin tässä muutama ehdotus seuraavan mainoskampanjan teksteiksi, viinamainosta vapaasti hyödyntäen:

 • VATTUUNKO SINÄ USKOT?
 • USKOMATONTA VATTUILUA
 • VATTUAKO VIELÄ EPÄRÖIT – OLE USKOTON.fi
 • USKOTON.fi

Bussiainoa

PS. Feminismihän on yksi uskonto muiden joukossa ja hauskasti sattui tässä päivänä muutamana episodi, joka osoitti, ettei feministipoliitikko poikkea mitenkään ”patriarkaatin” edustajista – ainakaan parempaan suuntaan. Tosin, kuinka voisikaan, sillä molemmista päistä taitaa löytyä samantyyppiset urosaivot. Mutta niin, vihreät leidit Hassi ja Hautala rupesivat heti kampittamaan uutta vihreää puheenjohtajaansa, joka hänkin tietysti on naaras, kuinkas se nyt feministipuolueessa voisi muuten ollakaan. Leidit siis vaativat uusia vaaleja juuri kun Anni Sinnemäki oli valittu virkaansa ja oli istuutumassa ministerin pallille…

8 kommenttia artikkeliin ”USKOVAISTEN SUVAITSEVAISUUS

 1. Vapaa-ajattelijat ovat näköjään tulleet sille kannalle että Jumalan olemattouus ei ole enää varmaa ja siksi lisänneet tuskin sanan.
  Helluntailaisten lehti jo julkaisi ohjeita että tuota kampanjaa kannattaa käyttää hyväksi evankelionnissa.

 2. Voivathan uskovaiset sen näinkin vääntää – sukua sloganille, että jumalan kieltäminen todistaa jumalan olevan. Apinajärki kyllä naksahtaa tällaisen erinomaisuuden edessä.

  Todennäköisempi syy tuskin -sanan olemassaololle on, että sen käyttö on psykologisesti viisasta. Ei ihmisapina halua kuulla, että hän ollut niin tyhmä, että on uskonut olemattomaan. Hänelle täytyy jättää oivaltamisen ilo. Tuskin -sana sallii sellaisen.

  Voi tietysti olla niinkin, että tuskin -sanaa on ollut pakko käyttää, koska muuten minkäänlaista mainoskampanjaa ei tällaisessa jumalamafian hallitsemassa kulttuurissa olisi saanut julki.

 3. Negatiivisena agnostikkona tykkään että ’tuskin’ sana on juuri oikea lisä väitteeseen. Toki se on sitä myös psygologisessa mielessä, kuten kuvasit, mutta mielestäni jumalasta ei ole sen kummemmin todisteita puolesta kuin vastaankaan.

  On myös täysin mahdollista että 1000 vuoden kuluttua ihminen on sillä tasolla mille hän nyt määrittelee jumalan, jolloin kysymys jumaluudesta nykyisessä merkityksessään voidaan unohtaa.

  Kampanja toi ansiokkaasti esille sen tosiseikan että vain ihmisillä joilla on varmoja totuuksia on oikeus loukkaantua.

 4. Joo, englanniksihan tuo menee että ”There is propably no God –” eli Jumalaa ei todennäköisesti ole olemassa. Tiede ei tosiaan ole pystynyt vielä todistamaan Jlan olemassaoloa tai -olemattomuutta. 🙂

  Muuten hyvä teksti.

 5. Kumma homma kyllä että sellaista ihmistä ei taida ollakkaan joka ei uskoisi johonkin. Mistähän sekin mahtaa johtua, löytyisiköhän tähän kysymykseen simpanssifilosofista teoriaa?

  1. Uskonnollisuus tai uskominen on tietysti evoluution tuottamaa aivokemiaa ja monille apinalajeille yhteinen piirre. Jo miljoonia vuosia sitten yhteiset esi-isämme varmaankin istuivat puiden oksilla pelokkaina katsellen esimerkiksi rajuilmojen ja ukkosten voimaa. Silloin ei pahemmin tieteellisiä selityksiä ollut tarjolla, joten oli helppo keksiä ”yliluonnollisia” selityksiä mieltä painaville asioille. Puheen myötä näistä jalostui helposti valtarakenteita ja apinoiden laumakäyttäytyinen puolestaan johti siihen, ettei erilaisuutta paljon suvaittu. Aivotutkimukset ovat osoittaneet, että alttius uskoa asioita kuitenkin vaihtelee yksilöstä toiseen. Varmaan on siis myös niitä ihmisiä, jotka eivät käytännössä usko mihinkään.

 6. ”Uskonnollisuus tai uskominen on tietysti evoluution tuottamaa aivokemiaa ja monille apinalajeille yhteinen piirre.”
  -Tämä on tieteenfilosofisesti ajatellen hypoteesi, jota ei voida todentaa tai kumota. Tässä leimuaa voimakas uskonvarmuus evoluutioteoriaan ja ilmeisesti positivistiseen tieteenfilosofiaan.

  ”Varmaan on siis myös niitä ihmisiä, jotka eivät käytännössä usko mihinkään.”
  -Vaikuttaa siltä, että mielekäs toimiminen arkisessa yhteiskuntaelämässä vaatii koko joukon uskomuksia. Näitä ovat mm. minä, kaikki muut ihmiset, eläimet, esineet, bakteerit jne. olemme olemassa enemmän tai vähemmän toisistamme irrallisina itsenäisinä olentoina, on olemassa maailma sinänsä erillään minun mielestäni, on mahdollista rakentaa maailmaa-sinänsä kuvailevaa tietoa (teorioita), on mahdollista kommunikoida toisten mielellisten olentojen kanssa ymmärrettävästi,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s