PYÖREÄN PÖYDÄN RITARIT JA LINNANNEIDOT

Aivan aluksi on pakko kehua Suomen hallitusta, joka on arvonlisäverokoukeroillaan todistanut, että politiikastakin löytyy luovuutta, kunhan siihen on tarpeeksi hyvä syy. Tällä kertaa, kuten lähes aina muulloinkin, tarpeeksi hyvä syy oli kasvojen säilyttäminen. Se on kaikille apinalajeille tärkein asia maailmassa – no, bonoboista en nyt mene ihan takuuseen, koska niiden urokset kelluvat seksin yltäkylläisyydessä ilman pullisteluakin. Tällainen herkkähipiäisyyshän on tärkein asia nimenomaan urosapinoille, sillä kasvojen menetys tietää aina seksin menettämisen uhkaa. Tätä mekanismia ei tarvitse toki itse tiedostaa, sillä homman hoitaa automaattisesti taas kerran – mikäs muu kuin testosteroni.

Siitäkin pitää antaa hallitukselle pisteitä, että muinainen karkkivero on kaivettu taas päivänvaloon. Mikäpä sen parempi verotuksen kohde. Tupakan ja viinan ohella karamellit ovat niitä turhimpia kulutuksen kohteita ja aiheuttavat varmaankin samaa suuruusluokkaa olevat terveysmenot yhteiskunnalle kuin paheksutummat sisaruksensa. Lihavuus ei todellakaan ole normaali olotila apinoille sen enempää kuin kissoillekaan. Tänäinen uutinen kertoi senkin tosiasian, että jokainen liikakilo on pois aivojen toiminnasta [1]. Lihava ihminen on epäterve ilmiö ja siinä projektissa karkeilla on suuri taakka kannettavanaan. Apinan mielestä karkkivero voisi olla vaikka sata euroa kilolta. Verotus on siis paikallaan, kunhan se ei vain koske terveystuotteeksi todettua tummaa suklaata: yli 80 % kaakaota sisältävät tuotteet pitää jättää rauhaan!

Mutta varsinainen asia koskee tällä kertaa radio-ohjelmaa. Radio Suomessa on pitkään pyörinyt Taustapeilin Pyöreän pöydän keskustelu. Varsinkin aiemmin, kun puheenjohtajana loisti Peter Nyman ja yhtenä vieraana Rakel Liekki, ohjelmaa kuunteli vallan mielellään. Viime keskiviikkona puhetta johti mediaguru Pauli Aalto-Setälä. Mukaan oli kutsuttu oopperapomo Sirkka Hämäläinen (70 v.), joku Pekka Seppänen sekä uutena jäsenenä aloittanut monitoiminainen Fatbardhe Hetemaj ( 23 v.). Apinahan on ihastunut tähän pakolaisstatuksen saaneeseen naaraaseen ja on jossain kirjoituksessa asetellut häntä jopa presidentin pallille.

Odotukset olivat siis korkealla ohjelman [2] alkaessa. Yhtä nopeasti ne sitten lässähtivät navan alapuolelle. Fatbardhen päällimmäisenä huolenaiheena kun tuntuu olevan yhteiskunnan yliseksuaalisuus, tyttöjen alipukeutuminen ja mummojen ylipukeutuminen: alipukeutuneisuus ja yliseksuaalisuus vellovat tässä yhteiskunnassa. Pikkutytöt pukeutuvat stringeihin ja yli 60 -vuotiaat mummelit kuin kaksikymppiset. Ihan näin ensimmäisenä ohjeena voisi kertoa neitokaiselle, että tähän ongelmaan on jo ajat sitten keksitty vallan oivallinen ratkaisu: burka. Siitä vaan kauhtanan käyttö pakolliseksi kaikille naaraille, niin ei tarvitse nuorten naisten polttaa päreitään turhan takia.

Kauhistus napa näkyyHieman tässä nyt menivät roolit sekaisin. Kaksikymppinen naaras paasaa siveettömyydestä ja härskistä toiminnasta, kun taas mummeli Sirkan tehtäväksi jäi kertoa seksuaalisuuden olevan normaali osa apinaelämää. Aivan. Seksuaalisuus on normaali asia. Mikä mahtaakaan olla syynä siihen, että niin monelle tiukkapipolle näin yksinkertainen totuus tuntuu olevan mahdoton ymmärtää? Todennäköisesti tällainen ahdasmielisyys kumpuaa jumalan pelosta ja omaan napaan tuijottamisesta. Kun Fatbarhe kertoo itse pukeutuneensa lapsena muumi- ja halinallevaatteisiin, kaikkien muidenkin pitäisi tehdä samoin.

Yliseksuaalisuus. Niin helppo muotisana heitellä keskusteluun tarvitsematta itse ajatella yhtään mitään. Siitä vaan papukaijana toistellaan muiden harhaan johdettujen hokemaa mantraa. Tähän syyllistyvät mitä moninaisimmissa yhteiskunnallisissa asemissa olevat apinat. Olen kuullu tämän termin jopa Jukka Virtasen suusta. Enkä tarkoita tässä nyt sitä legendaarista Jukka Virtasta, vaan erästä kliinistä seksologia. Joku voisi olla jopa sitä mieltä, että moinen näkemys on todiste ammatillisesta epäpätevyydestä.

Yliseksuaalisuus – siis mihin verrattuna? 1950 -lukuun? Raamatun sisältöön? Ei ainakaan verrattuna apinoiden normaaliin lajityypilliseen käyttäytymiseen, sillä siitä olemme kaikkine syntitaakkoinemme vielä valovuoden päässä. Tästä apinoiden (ja muidenkin eläinten) tärkeimmästä ominaisuudesta on tehty erityisesti uskontojen avulla vallankäytön välikappale ja sitä perintöä myös puheet yliseksuaalisuudesta edustavat. Kun hallitset seksuaalisuutta, hallitset apinoita. Vallankäyttöä raadollisimmillaan. Sitä voi on vaikea havaita, koska se on integroitu niin syvälle kulttuurin ytimeen.

Fatbardhe sortui siis moralisoimaan – seikka, jota tällaiselta ihastuttavan ensivaikutelman tekevältä naaraalta olisi viimeksi odottanut. Mutta niin maailma yllättää. Tai eihän se oikeastaan mikään yllätys pitäisi olla, että apinalogiikan kolmas luonnonlaki sanoo: mitä puhtoisemmat puheet, sitä törkyisempi todellisuus. Tämä lainalaisuus näyttää toimivan yhtä hyvin yksilötasolla eli mahdollisuuksien maailmassa kuin yhteisötasolla eli todennäköisyyksien maailmassa. Eräs vanhan kansan sovellutus tästä samasta asiasta on sanonta, jonka mukaan suutarin lapsilla ei ole kenkiä.

Malliesimerkkejä tämän luonnonlain paikkansapitävyydestä ovat amerikkalaiset tv-pastorit, jotka ovat – hankittuaan ensin sievoiset miljoonaomaisuudet itselleen – yksi toisensa jälkeen jääneet kiinni juuri niistä synneistä, joiden turmiollisuutta ovat rahvaalle julistaneet. Kas kummaa, kuinka he eivät muistaneet omia oppejaan. Sillä eikös se ollut itse Jeesus, jonka väitetään lausuneen: joka itsensä ylentää, se alennetaan… Raamatun ainoa ansiohan on siinä, että siihen on koottu suuri joukko aikansa viisasta kansanperinnettä. Apinalogiikan kolmas luonnonlaki on ollut tunnettu siis jo muinaisina aikoina.

Moraalilla ratsastavat paljastuvat näin yksi toisensa perään kaksinaismoralisteiksi yhdysvaltalaisen tissikulttuurin tapaan. Yhteisötasolla pahimmat kaksinaismoralistiset aatteet löytyvät uskontojen parista. Hyvänä kakkosena peesaa kommunismi ja sen in situ -koejärjestely eli Neuvostoliitto, joka mainosti olevansa maailman demokraattisin ja tasa-arvoisin valtio, jossa kaikki inhimilliset heikkoudet olivat tuntemattomia. Niinpä niin, ketkäs ne tällä hetkellä retostelevatkaan eniten demokratiallaan tai tasa-arvoideologiallaan…

Amerikkalainen tissikulttuuri on niin mielenkiintoinen asia, ettei sitä voi sivuuttaa pelkällä ohilausutulla maininnalla. Koko virallinen demokratian mallimaahan menee kipsiin, jos jossain vilahtaa sekunnin sadasojan ajan naarasapinan paljas nänni. Toisaalta sitten on vallan itsestään selvää, että USA on maailman johtava silikoni – ja pornoteollisuuden tyyssija. Siellä on myös mahdollista järjestää kaupunkien kaduilla tissitapahtumia, joista suomiapina voi vain kaiholla haaveilla. Meillä kun apinoidaan kaikkea amerikkalaista, miksemme ole rahdanneet sieltä katolista rasvatiistaita, Mardi Gras -juhlaa, jolloin naarasapinat saavat esitellä nännejään ihan vapaasti? (Älkääkä nyt vaan sanoko, että onhan meillä laskiastiistai!).

Vaikka Fatbardhe nyt olikin sitä mieltä, ettei edes bilettämään saa mennä seksikkäissä asuissa, tavalliset naarasapinat eivät onneksi koskaan tule noudattamaan tätä ohjetta. Mikään valistus ei nimittäin selätä biologiaa, ei selättänyt edes Neuvostoliiton kyttäyskoneisto. Ja biologiahan määrää, että naaraat lähettävät erilaisia seksuaalisia viestejä viisi kertaa enemmän kuin miehet – myös ja eritoten sellaisia, joita he eivät itse edes huomaa tai pysty hallitsemaan.

Väiteltiinhän pyöreän pöydän äärellä muistakin asioista. Sirkka nosti esille kysymyksen, mihin ovat suomalaiset rakennusmiehet kadonneet, kun työmailta kuuluu suurimmaksi osaksi vierasta mongerrusta. Aihepiiri kiinnostaa juuri nyt apinalaumaakin, koska elämme rempan keskellä. Eräs pörssiyhtiö voitti urakkakilpailun pesäpuun julkisivuremontista. Työt alkoivat varoittamatta ja lähes pyytämättä yli kuukausi sitten. Pariksi viikoksi rakennusmiehille riitti hommaa, sitten on melkeinpä pyöritelty peukaloita, sillä lautaa ei tunnu lama-ajan Suomesta löytyvän – tai sitten kysymys on vain surkeasta töiden suunnittelusta.

Joka tapauksessa apinaa ihmetyttää, kuinka yksityisellä sektorilla työn tuottavuus voi olla tätä luokkaa. Julkisella sektorilla moinen peli ei vetelisi alkuunkaan. Sen verran olen saanut kuulla kauhukertomuksia muistakin (suurista) yksityisrityksistä, että poliitikkojen harjoittama julkisen sektorin mollaaminen asettuu outoon valoon. Mikä mahtaa olla päättäjien tosiasiallinen motiivi tällaiseen primitiivireaktioon – ehkä halu kääntää huomio pois omista toilailuista?

Pekka puolestaan halusi keskustella huippu-urheilusta ja rahvaan siihen kohdistamista ylisuurista vaatimuksista. Aiheellinen teema näin Berliinin jälkeisinä päivinä. Sirkka ilmoittautui apinan lailla huippu-urheilun vastustajaksi, mutta Fatbardhe oli toista mieltä. Oikeastaan jo näistä vihjeistä voi arvioida Fatbardhen testosteronitason normaalinaaraita korkeammaksi. Sitä kuvastaa myös hänen vahva leukansa. Ihan pienimmästä päästä ei ole juoksijaihme Usain Boltinkaan leukavärkki. Mutta mikä mahtaa olla hänen luonnollinen t- pitoisuutensa? Mielenkiinnolla apina luki uutista, jonka mukaan Bolt kertoi rentoutuneensa hurjaan 200 metrin maailmaennätykseensä 19,19 pelaamalla koko päivän videopelejä huoneessaan.

Mikäpä sen parempi synninpäästö kaikille pelaamisesta innostuneille urospuolisille apinanpennuille!

PS. Tämänpäiväiset lööppiuutiset todistavat kuinka kaukana olemme luontevasta suhtautumisesta seksuaalisuuteen. Ei siis tietoakaan yliseksuaalisuudesta vaan rankasta aliseksuaalisuudesta. Kun Unesco eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö suosittelee pakollisen seksuaalivalistuksen aloittamista viisivuotiaasta saakka, Iltalehden lukijoista 90 prosenttia tyrmää moisen ajatuksen [3]. Tai kun Senaatintorilla seikkailee harmiton jättipenis, poliisin mukaan moisesta iloittelusta voisi lätkäistä rangaistuksen – perusteena sukupuolisiveellisyyden loukkaus [4]! Ja mikä olikaan toimittajaraasujen vääntämä otsikko: Jättipenis lähenteli naisia Tuomiokirkon portailla. Jotain todella perustavanlaatuisen siveetöntä siis…

Yksi kommentti artikkeliin ”PYÖREÄN PÖYDÄN RITARIT JA LINNANNEIDOT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s