UUTISIA PERSEESTÄ

Eipä siitä ole kuin kaksi päivää, kun pääsin toteamasta, ettei miesten kannata puhua ääneen muusta kuin säästä. Surullista olla tällaisissa asioissa oikeassa, mutta niinpä olemme taas keskellä uutta ilkkakanervasavustusta. Ilkkahan menetti pallinsa puutarhanhoidosta puhuessaan, nyt savustetaan erään automerkin myyntijohtajaa, joka oli erehtynyt antamaan haastattelun [1] Anna -lehdelle. Ja ei, kysymyksessä ei ole minkään sortin pornolehti, vaikka nimestä voisikin niin päätellä.

Jutun otsikkona oli Mies puhuu naisesta. Ehkä nyt olisi jo kaikkien urosten syytä uskoa, ettei naisista voi puhua mitään joutumatta mestauspölkylle. Varsinkaan ei saa sanoa, miltä naiset itsestä tuntuvat. Jos on pakko jotain lausua, on viisainta kysyä ensin ohjeita Naisasialiitto Unionista. Ehkäpä miehille olisi syytä tehdä jopa käsikirja sallituista fraaseista. Tilanne muistuttaa jo 1970 -luvun Suomea, jolloin itänaapurista oli oikeus puhua vain YYA -käsikirjassa mainittujen sanamuotojen avulla. Ehkäpä miehet tarvitsevat uuteen psykososiaaliseen kvasitodellisuuteen tuunatun YYA -oppaan?

Apina ei tiedä, pitäisikö tässä nyt itkeä vai nauraa, niin överiksi ovat taas rahvaan aivosolujen tuotokset pullahtaneet, kun etenkin naaraat ovat tasa-arvovaltuutettua (!) myöten päässeet availemaan patoutunutta sikainhoaan. Anna -lehden päätoimittaja Emma Koivulan mukaan kyseisen erikoisnumeron tarkoituksena oli toimia pienen piirin hauskana juttuna, mutta Helsingin Sanomat väänsi siitä ”uutisen”. Kouvula arvelee, että saimme tästä aikaan hyvän tasa-arvokeskustelun. Tämäkö muka on jotain keskustelua? Lähinnä syntynyt hysteria muistuttaa erään sharia -lain julmimpia kivitystuomioita. Ehkä tämä kertoo jotain ”tasa-arvostamme”.

Esko Kiesi esitti vain omia mielipiteitään naisista. Ammattinsa huomion ottaen voi pitää vain luovana oivalluksena tehdä samalla vertailuja autoihin. Oli ne sitten esitetty huumorin pilke silmäkulmassa tai totisena totena, ei pitäisi olla mitään väliä. Jokaisella saa olla mielipiteitä ja jokainen saa pitää naisista juuri sillä tavalla kuin haluaa. Näinhän länsimainen demokratia julistaa, vai mitä sanotte te kaikki naistutkijat, feministit, tasa-arvokonsultit ja tasa-arvovaltuutetut? Jos joku Essi Kietäväinen olisi ollut asialla ja arvioinut miehiä Kiesin tapaan, siitä ei olisi syntynyt minkäänlaista uutista, kohusta nyt puhumattakaan. Tämä todistaa, ettei kysymys ole tasa-arvosta vaan jostakin aivan muusta.

Mikä Kiesin teeseissä sitten oikein feministejä pännii? Seitsemän sentin korot vai paitojen silittäminen? Jos apinalta kysytään, niin korkeat korot kyllä tekevät Naisen. Sen voi jokainen havaita vaikkapa Tallinnassa käydessään. Anu Saagim sanookin eilisen uutisen [2] mukaan, että suomalaiset naiset ovat hiiriä, jotka vetäytyvät eivätkä halua saada osakseen huomiota. Anu sentään on tiettävästi Nainen. Tarkennetaan nyt sen verran, että ehkä suomalaisnaaraat eivät halua saada osakseen seksuaalista huomiota – mutta mitäpä muuta hysteriaan vaipuminen Kiesin sanomisten takia on kuin huomion hakemista?

Paitojen silittäminen onkin sitten mielenkiintoinen juttu. Apinalla on aiheesta hyllyssään oikein kokonainen kirja: Why Men Don’t Iron – The Real Science of Gender Studies. Kannattaisi ehkä tasa-arvovaltuutetunkin lukea jotain tosiasioita ihmisapinan käyttäytymisestä. Taitaa olla turha toive, sillä naistutkimussoopaa on toki paljon miellyttävämpi ahmia – ei tarvitse siirtyä mielenrauhan epämukavuusalueelle. Kiesikin vain totesi, että naisen kieltäytyessä silittämästä tai siivoamasta, voisi karrikoidusti sanoa, että suhde vetelee viimeisiään. Mikä tässä nyt mättää? Jos naisia ei olisi keksitty, kukaan ei olisi kuullutkaan mitään siivoamisesta eikä varsinkaan silittämisestä.

Kohua on sitten – tietysti – pelästynyt Kiesin esimies eli VV -Auton toimitusjohtaja Pekka Lahti: kyseessä on erittäin vakava asia. Tasa-arvo ja syrjimättömyys ovat VV -Auton keskeisiä periaatteita…! Huomatkaa nämä YYA -oppaan mukaiset sanakäänteet. Hän on yhtä nöyrä YYA -sopimuksen noudattaja kuin Jyrki Katainen puolitoista vuotta sitten. Ehkä se on tervettä itsesuojeluvaistoa. Yhteisön kulloisiakin pyhiä ”totuuksia” on syytä kumartaa, olivat ne kuinka mielivaltaisia tahansa. Näin on syytä menetellä ainakin, jos sattuu olemaan poliitikko tai yritysjohtaja. Näiden molempien pitää saada itsensä myydyksi naaraiden sydämiin. Muuten voi olla entinen johtaja ja kaiken päälle saattaa vielä jäädä ilman seksiäkin. Kauhea kohtalo apinaurokselle, siinä ei sitten enää auta mikään muu kuin viina.

Tasavallan arvoisalle presidentille Tarja Halosellekin tuntuu tuottavan ongelmia olla nainen. Hän nimittäin valittaa (kuten naaraille sopiikin) aivan turhanpäiväisestä asiasta [3]. Hänestä kun otetaan kuvia, joissa hän esiintyy muiden naaraiden kanssa. Näin hän vertautuu esimerkiksi kuningatar Silviaan eikä kuningas Kaarle Kustaaseen. No kyllähän moinen vertaus tietysti saattaa aiheuttaa Haloselle tuskia, mutta ei hän sukupuolelleen mitään voi. Onkohan Silvia koskaan valittanut joutuneensa samaan kuvaan Tarjan kanssa? Ehkä tällainen valitus vain todistaa sen Kiesinkin julkilausuman ajatuksen, ettei naisista oikein ole johtajan hommiin, koska he sotkevat tunteensa joka asiaan…

9 cmTyypilliseen naaraiden tapaan Tarja ulkoistaa ahdistuksensa median niskoille. Sillä kuulema on yhä vaikeuksia suhtautumisessa naaraspresidentiin. Tyypilliseen äksyilytyyliinsä Tarja puuskahtaa, että naisen pitäisi olla yhtä aikaa äiti, presidentii, kuningatar ja kaikkea mahdollista. Voi kamala sentään, kuinka kauhea kohtalo häntä onkaan kohdannut. Silti hän jaksaa uskoa, että matriarkaatti vahvistuu ja naisellisina pidettyjen ominaisuuksien kysyntä lisääntyy johtamisessa: nykyaikainen yhteiskunta tarvitsee hiukan monipuolisempaa huolenpitoa.

Niinpä niin. Mikä mahtaa olla se naisellinen kosketus, joka on yhteiskuntaa hyväillyt naaraiden tultua politiikkaan ja työelämän johtopaikoille? Apina ei ole havainnut minkäänlaista inhimillisyyden lisääntymistä. Päin vastoin rahan valta kasvaa koko ajan, lasten heitteillejättö ja pahoinvointi lisääntyvät, seksihanoja ruuvataan tiukemmalle. Lapset pannaan laitoksiin, jotta naaraat saisivat ”toteuttaa itseään”. Yhteisöllisyyden tuottama huolenpito vähentyy, yksinäisyys lisääntyy. Mutta eikös se ole luontevaa, kun naisliikkeen slogankin kuuluu yksityinen on yleistä.

Mitä ovat sitten johtopaikoille päässeet naaraat saaneet aikaan? Siis jotain uutta ja sikakäytännöistä poikkeavaa? Sekä ulkomaiset että kotimaiset esimerkit osoittavat, ettei meno ole miksikään muuttunut. Omaa etua ajetaan ja rötöksiin syyllistytään kuin urokset ikään. Toki tällainen ”ihmeellisyys” saattaa johtua siitä, että johtopaikoille valikoituu etupäässä naisia, joilla on miestyypin aivot. Tarjahan on tästä hyvä esimerkki.

Tarjan linjaa jatkaa tänään isoleukainen Jutta Urpilainen, joka myös valittaa ulkonäköpaineistaan [4]. Urpilainen kritisoi sitä, että naisjohtajan ulkonäköön ja olemukseen kiinnitetään julkisuudessa huomattavasti enemmän huomiota kuin miesjohtajien. Milloin teille arvon johtajattaret menisi jakeluun, että kysymys on biologiasta? Sitä on aivan turha yrittää muuttaa. Käyttäkää tilaisuus hyväksenne. Ja niinhän verkkosukkajutta on tehnytkin, pisteet edes siitä.

Aivan viimeisimpiä esimerkkejä naarasjohtajuuden siunauksellisuudesta edustaa verohallituksen pääjohtaja Mirjami Laitinen [5]. Jostakin syystä hän haistattaa pitkät sekä verohallintolaille että omille alaisilleen ottamalla oikeuden omiin käsiinsä ja puuhaamalla huijari Peter Fryckmanin miljoonaveloille anteeksiantoa. Urostyyliin hän kätkeytyy yksityissyyden suojan taakse eikä kommentoi asiaa millään tavalla.

Tänäinen Radio Puheen Ajastin [6] käsitteli Vanhasen markkinoimaa perheverotusta ja toi taas kauniisti esille johtavien naaraiden perhe- ja lapsivihamielisyyden. Vain työelämä on heille elämää. Tällä kertaa asialla oli palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja. Hänen mielestään lapsiperheiden tukeminen on perseestä, koska se innostaisi naisia jäämään kotiin. Perusteeksi hän kertoo paheksuen, kuinka Saksassa ja Ranskassa äidit ovat Suomea enemmän kotona, koska siellä on perheverotus. Ai jaa. Apina kyllä muistaa varsin selvästi, kuinka eräs valtakunnanfeministi Anne Moilanen on useinkin verrannut Suomea juuri näihin maihin halutessaan todistaa, kuinka paheksuttavan suuri osa suomalaisäideistä laiskottelee kotosalla… Totuus on siis suhteellista, mot.

Tänään pesäpuun postilaatikko tupsahti Me -lehti. Vaikka se onkin pienin kolmesta kaupan asiakaslehdestä, sen levikki on silti kymmenen kertaa suurempi kuin Suomen Kuvalehden. Me -lehden päätoimittaja on nainen (kuten kaikkien levikiltään suurimpien aikakauslehtien), Jaana Huttunen. Hän syyllistää lyhyessä pääkirjoituksessaan kuluttajat, jotka heittävät ruokaa roskiin. Koska hän itse tunnustaa löytävänsä viikottain kylmiönsä periltä pilaantuneita ruokapakkauksia, hän olettaa kaikkien muidenkin apinoiden kotona tapahtuvan samaa.

Apinana voin kertoa hänelle, että minulla menee pilaantunutta tai mitään muutakaan ruokaa roskiin korkeintaan pari kertaa vuodessa ja silloinkin kyse on suorastaan mitättömistä määristä. Näin siis toimitaan sikataloudessa. Tietystikään pääkirjoituksessa ei haluttu puhua mitään siitä, kuinka paljon kaupoista kärrätään hyvälaatuista ruokaa kaatopaikoille! Sinänsä on mielenkiintoista, että perheenäitejä saa syyllistää tälläisella asialla, mutta lastenhoidon laiminlyönneistä heitä ei ole sovelias mitenkään arvostella.

Eikä tässä vielä kaikki. Viime päivien uutistarjonta on lahjomattomasti osoittanut, millaisilla edellytyksillä naarasmaailmaa rakennetaan. Britti Callie Rogers voitti kuusi vuotta sitten lotossa kaksi miljoonaa euroa ja niin sanotusti pani rahat haisemaan [7]. Nyt hän on pennitön kahden lapsen yksinhuoltaja, jolla sentään on omaisuudesta muistona silikonirinnat. Neljäsosa omaisuudesta meni kokaiiniin. Ja kuinka ollakaan, syyllinen tähän kaikkeen oli tietysti sikamainen poikaystävä.

Maailman seksikkäin naaras, vai miten se nyt oli, Angelina Jolie järkyttyi ja menetti – taas kuinka monenen kerran lieneekään – malttinsa kuultuaan miehensä Brad Pittin poltelleen pilveä Quentin Tarantinon kanssa [8]. Hieman rajaa Angelina. Sen kerran kun urosapina pääsee Tarantinon kanssa pössyttelemään, pitäisi löytyä suvaitsevaisuutta. Uhkailu ja kiristys ovat aika alkeellisia sikojen kasvatuskeinoja. Mielikuvitusta peliin, jos se Pitt ylipäätään kiinnostaa. Muuten kannattaa vain lähteä vapaille markkinoille.

Johanna Tukiainen on palannut otsikoihin. Pitkästä aikaa. Nyt hän on seestynyt sen verran, että toteaa: Lööppijulkkis -lauluni loukkaa minua [9]. Vain naarasaivot tai Matti Nykänen voivat pystyä tällaiseen suoritukseen. Kuten kuvaan kuuluu, Johannakin ulkoistaa tämän ongelman. Syy hänen toilailuihinsa ei olekaan hänessä, vaan siinä, ettei hänellä ole henkilökohtaista mangeria tai assistenttia. Näin syylliseksi saadaan kätevästi määriteltyä urossika, jota ei edes ole olemassa. Tällainen oivallus on jo valtion taiteilijaeläkkeen arvoinen suoritus, eikö vain? Ehkä laitamme kuitenkin eläkkeen nauttimisen ehdoksi, että neitokainen ulkoistaa itsensä Gambiaan.

Käsilaukku on naaraille uskomattoman tärkeä kapistus. Vielä tärkeämpää tuntuu olevan se, kuinka kallis tai muulla tavalla huomiota herättävästä luomuksesta on kysymys. Suuressa Lännessä naaraat ovat keksineet, että käsilaukkuna voi käyttää täytettyjä eläimiä. Joku näyttelijätär Stacy Haiduk hiippaili johonkin gaalaan käsivarrellaan täytetty kissa [10]. Siis ihan oikeasti joskus hengittänyt ja kehrännyt pikku karvapallo. Luulisi Animalian tuomitsevan, mutta ei ole kuulunut minkäänlaista paheksuntaa. Apina ei voi olla miettimättä sitäkään, kuinka herkullista materiaalia tällainen tarjoaa vaikkapa muslimimaiden medialle. Heillä ei tosiaankaan ole pulaa aineistosta, joka kyseenalaistaa länsimaiden sivistyksen tason…

Ja tähän loppuun vielä uutinen eläkerintamalta. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu jäi maanantaina eläkkeelle. Nyt hänellä on aikaa vaeltaa Muotkatuntureilla ja matkustella vaimonsa kanssa ympäri maailmaa, kuten Keskisuomalainen kertoi 31.8. Onnea Timolle. Hän on 62 -vuotias. Hän taitaa olla siitä vanhimmasta päästä eläköityviä johtajatason apinoita. Jotenkin tätä yhtälöä on niin vaikea ymmärtää. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä -totuus ei nyt toimikaan. Hallitusta myöten pieniä uurastajia syyllistetään ja pakotetaan pysymään työelämässä kohta 70 -vuoden ikään asti, palomiehiä myöten. Tämä ei koskaan tule koskemaan johtoporrasta, jolla on varaa tehdä omia järjestelyjään. Tutkittu juttuhan on se, että johtajat ovat terveempiä ja elävät duunareita vuosikausia pidempään. Mutta tämähän kai on vain sitä apinalauman oikeudenmukaisuutta, ei sen kummempaa.

2 kommenttia artikkeliin ”UUTISIA PERSEESTÄ

  1. Sen tiesin kun Kiesin jutun luin, että kohu siitä nousee. Odottelinkin sun kirjoitusta asiasta. Nappiin osuit taas. Kaiken maailman Moilaset saa verovaroin laukoa vihamielisiä kommentteja miten huvittaa. Miehen sanottua mielipiteensä, joutuu hän eroamaan. Tää on sitä feministien tasa-arvoa. Hauskaa on myös kuinka Norjan eläinaktivistit haluavat kieltää turkistarhauksen, koska minkit eivät voi toteuttaa luontaisia vaistojaan. Suomessa taas ollaan feministien toimesta kieltämässä miehen, ja myös naisen, luontaisten vaistojen varassa toimiminen.

  2. Niinpä. Tämä psykososiaalinen mafia haluaa jostakin syystä uskoa, että miehet ja naiset olisivat samanlaisia ja ettei mitään vaistoja ole olemassa. On muka vain kulttuuria. Säälittäviä ovat ne poliitikot, jotka ovat tähän oppiin hurahtaneet, tasa-arvoministeri Wallin etunenässä. Hänhän on katsonut aiheelliseksi kommentoida tätäkin tapausta: ”työelämässä vaaditaan nollatoleranssia naisten syrjintätapauksissa”. Apinalogiikka ei pysty mitenkään ymmärtämään, mihin mies aina näistä tasa-arvolausunnoista katoaa.

    Ehkäpä syntynyt kohu on paras todiste siitä, että Kiesi taisi olla puheissaan aivan oikeassa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s