NAARASJOHTAJAIN SAAVUTUKSIA

Eilinen yksi tunti todisti paljon maailman menosta ja siitä, kuinka meitä on manipuloitu uskomaan naisten ihmeitä tekevään vaikutukseen. Siis tekeväthän Naiset Ihmeitä, mutta tällä kertaa puhutaankin siitä, kuinka ihmeellisiä he ovat johtajina. Siihen lokeroonhan heitä eräs f-alkuinen ismitehdas yrittää väkisin ujuttaa, vaikka lajimme naarailta puuttuu se olennainen kyky, joka naarasjohtajilta edellytettäisiin. Olen tämän jo aikaisemmin selittänyt. Ehkä tässä yhteydessä riittää vain yksi sana. Bonobo.

Eilen siis televisiomaailma tarjosi iltakahdeksalta kaksi aivan erilaista, mutta silti yhteneväistä näkökulmaa naarasjohtajien maailmaan. Ykkösellä esitettiin taas kerran eräs maamme parhaimmistoon kuuluvan ajankohtaisohjelman eli MOT:n jakso. Kaupallinen kanava aloitti samaan aikaan uuden hieman kevyemmän oloisen ohjelmasarjan eli Diilin. Siinä alfauros ja luontainen johtajapersoona Hjallis Harkimo (uros) etsii parasta johtajatyyppiä miesten ja naisten keskuudesta. Tällä kertaa keskenään taistelivat sukupuolitetut joukkueet.

Tapaus MOT

Toimittaja Simo Sipola (uros) oli paneutunut yhteen maamme häpeäpilkuista eli jonotuslautakuntaan – Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta (Somla) rikkoo nimittäin perustuslakia kestämättömän pitkillä käsittelyajoillaan [1]. Apinalla on tästä ihan omakohtaisiakin kokemuksia. Lautakunta pyörittelee tai oikeammin makuuttaa siellä jossain hyllyissään kahta valitustani. Ja on tehnyt sitä jo yli vuoden. Toiveissa olisi siis saada ensi vuoden puolella päätöksiäkin. Monet päätöstä odottavat joutuvat marssimaan henkensä pitimiksi sossun luukulle. Samasta syystä apina kävi kuukausi sitten pankinjohtajan (tai eihän tavallinen apina enää nykyään pankinjohtajan vastaanotolle pääse, se oli joku lainaneuvottelija) puheilla.

Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta aloitti toimintansa reilut kaksi vuotta sitten. Kukaan ei tunnu tietävän miksi. Sitä eivät halunneet tulla ohjelmaan selittämään sen paremmin silloinen ministeri Tuula Haatainen (naaras) kuin asiaa virkamiehenä valmistellut Tuulikki Haikarainenkaan (naaras). Ennen tällaista keskitetyn vallan superlautakuntaa toimineet alueellisesti hajautetut sosiaalivakuutuslautakunnat lakkautettiin. Erään tällaisen ex-puheenjohtaja Jukka Pulkkinen (uros) sentään uskalsi esiintyä ohjelmassa, mutta hän olikin kritisoinut ja varoittanut uuden muutoksenhakulautakunnan perustamisesta jo ennakkoon. Ja oli siis oikeassa.

Kävi selville, että superlautakunnan tarpeellisuutta perusteltiin tuottavuuden parantamisella (kuinka ollakaan) ja työtapojen yhtenäistämisellä. Tulokseksi saatiin organisaatio, johon ihmisapinoiden valitukset jumittuvat. Hakemuspinossa on yli 30 000 tapausta ja käsittelyaika on kasvanut 16 kuukauteen. Miettikääpä tätä ihan oikeasti. Kolmekymmentätuhatta hakemusta, se se vasta on jotakin. Mikään muu suomalainen valitusporras ei kykene lähellekään tällaista saavutusta.

Tämä on tietysti herättänyt myös vallan vahtikoirien (eli -sikojen) mielenkiinnon. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen (uros) on tehnyt lautakunnassa tarkastuksen ja todennut ongelmiksi heikon johtamisen, työpaikkakiusaamisen, huonon työilmapiirin ja henkilöstön suuren vaihtuvuuden. Tee siinä sitten töitä, kun hakemusvuori tuntuu kaatuvan niskaan. Tämä on sitä julkisen sektorin tuottavuutta, jota hallitus edelleen ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Kukaan ei tunnu ottavan opiksi tästä Somla -kokemuksesta. Apinalogiikka kertoo lahjomattomasti, että tulevaisuudessa sama toistuu viranomaisesta toiseen.

Pientä plussaa saavat Somlan puheenjohtaja Silja Romo (naaras) sekä sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (naaras) siitä, että olivat edes vaivautuneet ohjelmaan. Muuta positiivista sanottavaa heidän esiintymisestään ei sitten olekaan. Vastaukset toimittajan kysymyksiin olivat melkoisen alkeellisia, epämääräisiä ja turhauttavan kaunistelevia. Aivan uskomaton rimanalitus oli Liisatytön suoritus. Kaikkien poliitikkojen kannattaisi katsoa ohjelma esimerkkinä siitä, kuinka ministerin ei missään tapauksessa pitäisi kysymyksiin vastailla. Tai eihän Liisa vastannut mihinkään. Prosesseja edelleenkehitetään. Tässä tehdään työtä. Meillä on tavoitteet. Tämä löi jo laudalta Harri Holkerin (uros) legendaarisen minä juon nyt kahvia -lausahduksen.

Mitäpä tästä nyt voisi sanoa. Naaraiden masinoima ja johtama hanke naaraiden hallitsemalla yhteiskunnan sektorilla. Ainoat täysijärkiset tässä ohjelmassa olivat urostoimittaja ja pari muuta sikaurosta. Johtopäätös?

Tapaus Diili

Diili [2] sai kiehtovan alun, kun media julkisti jo ennen ohjelmaa, että naiset puukottavat siinä toisiaan selkään [3]. Ja niinhän siinä sitten kävi. Naaraat puhuivat pahaa toisistaan selän takana ja haikailivat ohjelman vaihetta, jossa pääsisivät sekajoukkueeseen. Paljon lohdullisempi ei ollut Hjalliksen analyysi. Hänen ohjeensa naisjoukkueelle oli, että älkää puhuko paskaa toisistanne. Tuskin hän uskoo sillä toiveella mitään merkitystä kuitenkaan olevan, sillä samaan syssyyn hän totesi kokemuksen tuomalla varmuudella, että naiset on aina vähän kriittisempiä toisiaan kohtaan...naisten kans on vaikeampi tehä hommia.

Tästä kiesimäisestä kommentista huolimatta Hjallis ei kuitenkaan ollut tämänpäiväisten medioiden lööpeissä. Kun on tarpeeksi iso kiho, saa puhua mitä huvittaa. Kiesi oli onnettomuudekseen vähän liian pienimunainen. Mutta Suomesta ei montaa Hjalliksen kokoista löydykään. Onko Hjallis itse asiassa ainoa? Hänellä on jopa varaa esiintyä ilman solmiota tilanteissa, joissa eräät kilpailijat huolehtivat jo kanssakilpailijoidensakin talutusnuorista.

Naisten joukkue tosin voitti tämänkertaisen kisailun, mutta kenen ansiosta – paikalle sattumalta tai tilauksesta ilmestyneen urosapinan ansiosta. Niin naisellinen piirre oli naarasjoukkueen pilkallinen kikatus tulppaanikisan voittajan selvittyä… Kilpailusääntöjen rikkominen vältettiin rimaa hipoen määrittelemällä punainen vihreäksi. Tätä pientä kauneusvirhettä lukuun ottamatta Hjallis osoitti olevansa vähintään yhtä hyvä pomo kuin formaatin esikuva Donald Trump (uros). Kaunis ele Hjallikselta oli nimittää elämänkumppaninsa Helena Karihtala (naaras) elämänsä suurimman hankkeen, Sipoonranta -projektin toimitusjohtajaksi.

Ei ollut miesjoukkueessakaan hurraamista. He sortuivat ulkonäkörasismiin luonnehtiessaan viisainta jäsentään eli Jarno Eerolaa (uros). Hän ei ole samasta kaavasta kuin me muut…hän ei näytä myyntijohtajalta. Tällaisen jälkeen ei voi kuin toivottaa kaljupäiselle, pujopartaiselle ja krakattomalle Jarnolle parhainta mahdollista menestystä, toivottavasti hän voittaa koko kisailun. Samanlaisen joukkueen sisäisen syrjinnän kohteeksi joutui Katariina Taimi (naaras) venäläisen syntyperänsä vuoksi. Tällainen raadollisuus paljastaa kauniisti apinalajimme käyttäytymisen syvimmät vaikuttimet.

Tapaus Aino S.

Viimelopuksi apina ei voi olla paljastamatta Jyväskylän yliopistossa tekeillä olevaa vallankumousta. Siellä on harrasteltu ns. naistutkimusta 20 vuoden ajan painopistealueina feministinen teoria, feministinen poliittinen teoria sekä lesbo- ja queer-teoria. On siinä teoria poikineen – vai pitäisikö sanoa tyttärineen. Yliopistossa on nyt viimein järki voittamassa ja oppiaineen jatko on katkolla. Näin siitäkin huolimatta, että yliopiston päällepäsmärinä eli rehtorina on jo ikuisuuden toiminut Aino Sallinen (naaras). Eikös tämä nyt ole vihonviimeinen todiste siitä, ettei naarasjohtajuudesta ole mitään hyötyä, kun se sallii suunnitelmat jopa naistutkimuksen lopettamiseksi?

Naistutkijoilla on tietty tähänkin jokin mainio selitys tarjolla. Apina epäilee, että se on jotain sinne päin, ettei naiseus vielä todista mitään, pitää olla oikeaa uskoa tunnustava naaras. Miten tämä käy yksiin tasa-arvopuheiden kanssa? Pääasia ei siis taidakaan olla, että naiset olisivat (edes keskenään) tasa-arvoisia, vaan että naistutkijaeliitti olisi tasa-arvoisempi kuin kaikki muut yhteensä…

~ Kirjoittanut simpanssifilosofi : 15.09.2009.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: