SARJA KUVIA

Viime aikoina mediassa on vouhkattu paljon sarjakuvasta. Se on jo nykyään tunnustettu taidemuoto ja” edistyksellisten” piirien mielestä oivallinen tapa puuttua yhteiskunnallisiin epäkohtiin – kuten naisten oikeuksien olemattomuuteen. Huumorin kautta totuus tulee esille, tai jotain siihen suuntaan. Enpä malta olla laittamatta tähän netissä sattumalta vastaan tullutta sarjakuvaa, joka osuu kuin naula silmään – vai miten se nyt oli – tähän Kiesin nostattamaan ”keskusteluun”: naksauta tästä dark&pink.

Sarjakuvapiirtäminen ja kaipa lukeminenkin on ollut pitkään kovin miehinen ja siten aliarvostettu taidemuoto. Ensimmäiset sarjakuvat julkaistiin Suomessa nippa nappa reilut sata vuotta sitten, vaikka virallisia satavuotisjuhlia vietetäänkin vasta parin vuoden kuluttua. Sarjakuvantekijät ry:n jäsensivuilta tämä miehisyys ilmenee mm. jäsenten kotisivujen määrässä [1]. Niistä 80 prosenttia kuuluu urosapinoille. Jostakin syystä median loisteessa silti näkyvät lähinnä naiset, viimeksi nuori piirtäjä Aino Sutinen. Hän on tehnyt reppumatkasarjakuvia Lähi-Idästä [2].

Näin maallikkona näyttäisi siltä, että sarjakuvan arvostuksen nousu psykososiaalisessa kontekstissa liittyy siihen, että myös eräät naiset ovat ruvenneet piirtelemään ja toisaalta siihen, että sarjakuvaa on toistakymmentä vuotta hyödynnetty kehitysyhteistyössä, hyvällä menestyksellä. Näin kevyelle huumorille on saatu uskottavuutta ja vakavuutta, mikä tuntuu olevan kaiken ”hyvän” edellytys. Tämähän näkyy vaikkapa koulumaailmassa. Sen todisti tämänaamuinen radio-ohjelma, jossa lapset luonnehtivat koulua paikaksi, jossa kaikki hauskuus on kiellettyä.

Nämä kymmenvuotiaat apinanpennut olivat muuten harvinaisen täysijärkistä porukkaa. Harmi, etten löytänyt ohjelmaa Areenasta. Heitä kun kuunteli, oli pakko ihmetellä, missä vaiheessa se totaalinen taantuminen oikein tapahtuu. Parikymppisenä hekin ovat kiinnostuneita vain ripsivärin valumattomuudesta tai Audin lisävarusteista. Nyt heiltä kysyttiin, mitä he haluaisivat tällaisena lama-aikana tehdä, jos saisivat ison tukun rahaa käyttöönsä. Ja ihan totta, lapset olivat yksimielisesti sitä mieltä, että he auttaisivat maailman köyhiä ihmisiä. Meillähän on jo kaikkea. Siinä vaiheessa kun olisimme itse kehitysmaan tasolla, voitaisiin taas panostaa omiin asioihin. Tämä jos mikä kuulostaa tasa-arvolta!

Kehitysyhteistyöprojekteissa puhutaan ruohonjuurisarjakuvasta, kun länsimaiden kehittyneet apinat menevät opettamaan alkeellisia afrikkalaisia. Mitä tällainen ruohonjuuripuhe tarkoittaa? Jos on musta ja köyhä, on muka ruohonjuuritasolla? Hieman kalskahtaa ylemmyydentuntoiselta jälkikolonialismilta. Samanlainen ruohonjuuripiirtäjähän jokainen apina on täällä Suomessakin. Kuinka ollakaan näiden projektien tavoitteiksi on usein kirjattu ihmisoikeuksien edistäminen ja naisten oikeuksien puolustaminen. Tämäkin kuulostaa ensilukemalla ihan jees jutulta, mutta tarkemmin ajatellen siihen sisältyy melkoinen asennevamma. Naisilla on jotensakin erilaiset oikeudet kuin ihmisillä…?

Niin ja mitä ne ihmiset sitten oikein ovat, kun miehet ovat todistetusti sikoja? En ole kenenkään miehen kuullut paheksuvan Wagner -sikaa, mutta mitä kertoo naaraiden huumorintajusta se, että Naisen kanssa -sarjakuva on saanut feministinaiset takakäpälilleen Rosa Meriläisestä alkaen [3]. Kirjallisuustieteen maisteri Virpi Blom jopa teki valituksen, kun seksuaalipoliittinen säätiö Sexpo palkitsi kyseisen sarjakuvan. Blomin mielestä sarjakuva edustaa vääriä asenteita [4]. Tyhmempi voisi tietysti luulla, että se on Blom, joka edustaa vääriä asenteita. Oikeastihan kysymys on vain biologiasta, mutta eräät naaraat eivät ole koskaan sellaista sanaa kuulleetkaan – joten annettakoon se heille anteeksi. Tämän kerran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s