OLLI HAUKIO

En viitsi enää ihmetellä, mikä mediaa vaivaa. Presidentti Mauno Koivistohan sen on jo kerran sanonut. Sopuleja kaikki tyynni. Vaikka biologinen kytkentä ehkä on vähän niin ja näin, sopuli on myös psykologiaa. Jostakin syystä kaikki apinat ymmärtävät, että sillä termillä tarkoitetaan toisiaan sokeasti seuraavia aivottomia olioita. Siihen kun kytketään ahneus, niin noitakeitos on valmis. Vai pitäisikö vain olla armollinen ja puhua perheensä eteen leipää tienaavista apinapoloista?

Ihan sama. Joka tapauksessa media haluaa pakottaa kaikki ihmiset samaan muottiin. En ole mikään historioitsija (onneksi), joten en mene takuuseen, onko aina ollut näin, mutta ainakin nykyisen psykososiaalisen femimedian oletus on, että kaikkien ihmisten pitäisi olla avoimia ja rakastettavia ja suloisia pikku palleroita, jotka höpöttävät vuolaasti kaikki tunteensa, ilonsa ja vaivansa koko kansalle raportoitavaksi. Jos et näin tee, olet mäntti surkimus, jota on syytä läksyttää ja opettaa kasvamaan henkisesti toimittajien tasolle.

Käy entistä enemmän selville, ettei journalistiikan laitoksella opeteta mitään muuta kuin feminististä hömppää. Sen mukaanhan kaikkien ihmisapinoiden tulee olla samanlaisia. Toimittajat eivät siis koskaan tule tietäneeksi, että ihmiset syntyvät erilaisiksi. Heillä on jopa erilainen synnynnäinen apinatemperamentti, joka seuraa heitä läpi koko elämän. Temperamentti on persoonallisuuden biologinen perusta. Mikään temperamenttityyppi ei ole toistaan parempi – paitsi toimittajien mielestä, sillä lörppähuulten aivoista vuotaa heidän nauhurilleen enemmän materiaalia kuin hitaasti lämpenevien aivoista. Onko sanojen määrä suoraan verrannollinen journalistin palkan suuruuteen? Tai jos ei siihen, niin ainakin työn helppouteen…

Henkistä kasvua edellytettiin eilisen median mielestä ainakin kolmelta nimekkäältä apinalta, jotka eivät nykyisellään osaa käyttäytyä tarpeeksi mediaseksikkäästi. Yleensähän nämä pyyhkeet heitetään aina urospainoiden niskaan, mutta tällä kertaa myös eräs naaras joutui kasvatuslistalle. Aloitetaan testosteronipäästä.

Kimi Räikkönen voi olla alfauros, mutta media ei sitä aina halua tunnustaa. Joka kerta, kun Kimi suostuu hymyilemään tai heittämään jonkun kevytmielisen herjan, media on aivan lääpällään. Silloin kun Jäämies on oma itsensä, media valittaa hänen värittömyyttään ja vähäsanaisuuttaan. Ei riitä, että on hyvä kuski, pitäisi olla hyvä supliikki. Joskus tuntuu, että puhuminen on tärkeämpää kuin mikään muu – useinhan sillä taidolla moni sopivan temperamentin sukusolujen yhtyessä saanut Casanova onkin elämänsä pärjäillyt.

Eilen lehdistö oli innoissaan [1], kun joku ö-luokan F1 -kuski (Derek Warwick – oletko koskaan moista nimeä kuullutkaan?) haukkui Räikkösen ja ylisti Flavio Briatorea – siis tätä huippuunsa viritettyä paskiaista, joka onneksi sai elinikäisen karkoituksen formulamaailmasta. Sillä ei ole mitään väliä, kuinka kiero olet, kunhan olet sitä mediaseksikkäällä tavalla. Derekin mukaan riittää, että esiintyy näyttävästi lehtien etu- ja takasivuilla, kuten Briatore sitten kai on tehnyt. Meillä ei saa olla sellaista formula 1 -sarjaa, joka on täynnä kimiräikkösiä, koska se olisi maailman tylsintä urheilua.

Mitäpä tähän on sanomista? Siksi kai suomalaisten esi-isät aikoinaan karkotettiin sivistyksen keskiöstä eli Apenniinien niemimaalta, ettemme olleet tarpeeksi seksikkäitä ja puheliaita. Salomailla pärjäsi vähäisemmilläkin sosiaalisilla taidoilla varustettu apina – eikä siellä toisaalta olisi Briatoren taidoilla pysytty edes hengissä. Jokaiselle on siis paikkansa maailmassa, mutta mediassa sen paikan lunastaminen ei tapahdu tasa-arvoisten pelisääntöjen mukaan.

Harri Olli on myös saanut tämän todeta. Ei riitä, että osaa hypätä hyppyristä, pitäisi osata nuoleskella toimittajiakin. Tietysti tästä ovat huolissaan myös urheilupomot, jotka yrittävät kiillottaa lajin kuvaa median välityksellä. Silloin pitää olla väleissä toimittajien kanssa ja yrittää olla nöyrää poikaa heidän edessään. Muuten tulee ikäviä kirjoituksia. Niitä taas lukevat sponsorit ja kaikenmaailman tavalliset apinalauman jäsenet. Vieläkö joku väittää, ettei toimittajilla ole valtaa? Heidän valtansa voi jopa pakottaa huippuyksilön epätoivoiseen yritykseen itsensä muuttamiseksi. Se ei nyt vaan onnistu, koska temperamentti on pysyvä ominaisuus [2].

Eilisessä Iltalehdessä oli toimittaja Santtu Silvennoisen väsäämä aukeaman kokoinen juttu Harri Ollin ”seestymisestä”. Viisi kuukautta kuivilla. Mäkimaajoukkueen päävalmentaja Janne Väätäinen höpöttää, että Ollilla on ensimmäistä kertaa kypsä ja miesmäinen ote niin urheiluun kuin elämään ylipäänsäkin… on varmaa, että hän on kasvanut kesän aikana henkisesti. Taas tätä ”henkisen kasvun” mantraa hoetaan, vaikkei sellaista ilmiötä ole olemassakaan. Kaveri sattuu nyt vain olemaan hieman vanhempi ja testosteronitasot alkavat pysyä kohdillaan.

Silvennoiselle tärkeintä tuntuu kuitenkin olevan Ounasvaaran Hiihtoseuran hyppääjän ulosanti. Aiemmin herra oli arka ja hiljainen, mutta nyt juttua piisaa – päävalmentajan mukaan ainakin omassa porukassa. Niinpä niin, urosaivoille onkin aivan eri juttu heittää läppää turvallisessa ja tutussa äijäporukassa kuin julkisuudessa. Journalisti ei tietysti ymmärrä tällaista eroa, koska sitä ei ole hänelle kukaan Tampereen aliopiston naisprofessori opettanut.

Väätäisen mukaan on selvää, että Olli on nyt paljon avoimempi kuin aiemmin. Silvennoisen mukaan Ollin käytös etenkin mediaa kohtaan oli pöyristyttävää viime talvena. Onkohan Santtu nyt oikea henkilö arvioimaan asiaa? Jos toimittaja on tyhmä tai v-mäinen, apinan mielestä on vain loistavaa, että urheilija uskaltaa olla oma itsensä eikä rupea mielistelemään eikä varsinkaan käyttäytymään niin kuin joku siveyden kaksinaismoralistinen sipuli haluaisi.

Silvennoinen kaivaa verta nenästään, mutta ei sitä itse huomaa. Mitä syytä hänellä on nimitellä erästä Suomen parasta mäkikotkaa kohuhyppääjäksi? Tämä juurikin on sitä toimittajien näkymätöntä vallankäyttöä. Hän oli myös testannut Ollin nykyistä puheliaisuutta 20 kysymyksellä. Santtu oli jopa keksinyt tiedustella, oletko nyt hyvällä tuulella (!). Onneksi Olli oli entisensä. Yleisin vastaus kuului no, en tiiä tai saattaa olla. Aivan loistavaa Harri, jatka vaan samalla linjalla!

Apinalla on tässä kirjoituksessa varmaan oma lehmä ojassa, sillä apinan temperamentti kuuluu lähinnä sinne hitaasti lämpenevien ääripäähän eikä ole iän karttuessa miksikään muuttunut. Aivot eivät vain toimi siinä vauhdissa kuin julkinen höpöttäminen edellyttäisi. Siksi mieluummin kirjoitan, koska siinä aivosolut pysyvät paremmin mukana. Tähän joku lukijoista voisi tietysti lohkaista jotain mehevää. Kaikin mokomin…

Kolmas esimerkkimme muistuttaa hämmästyttävästi Harri Ollia, vaikka on paljon kauniimpi ja seksikkäämpi. Mutta samansukuinen on kommenttinsa haastatteluun. Harri toivoi lyhyttä haastattelua, Jenni Haukio totesi jo kahdeksannen kysymyksen jälkeen jokohan riittäisi [3]. Jenni oli runokirjansa julkistamistilaisuudessa yhdessä puolisonsa Sauli Niinistön kanssa. Median suurin anti tilaisuudesta oli Helsingin Sanomia myöten ihmetellä runoilijan vähäpuheisuutta. Hesarin mukaan Jenni oli tilaisuudessa varsin vaitonainen ja hänen vastauksensa jäivät muutaman virkkeen tai jopa vain sanan pituisiksi [4]. Kerrassaan kauhistuttavaa!

Suorastaan mielenterveydellisiä traumoja tilaisuudessa taisi saada Iltalehden toimittaja Joonas Nordman, sillä hän äityi kirjoittamaan Jennistä oikein haukkuma-artikkelin otsikolla Mikä Haukiota vaivaa? Haukion tyyppivastaus toimittajan uteluihin oli en osaa arvioida sitä. Tämäkös meni Joonaksen ymmärryksen ylitse ja hän ryhtyi naistenlehtipsykologiksi: haluttomuus ja kyvyttömyys arvioida itseään ovat mielestäni osoitus itsetunnon puutteesta… ihmisten kiinnostus on noussut hänellä päähän… voi käyttäytyä kuinka huonosti tahansa… suojeluvietti on muuttunut kiukutteluksi… sivistymättömyys on ihmisen ihan oma luonteenpiirre.

Tämä vuodatus paljasti loistavasti suomalaisen journalistiikkaopetuksen sivistyksellisen tason. Jos olet erilainen, käyttäydyt muka huonosti ja sivistymättömästi. Sinut painetaan marginaaliin ja siellä media sinut pitääkin – tosin kaivaen aina esille, kun tiedossa on jokin rahastuksen mahdollistava tilaisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s