AVOIN RUMMUTUS VIRKKUSEN HENNALLE

Apinalla olisi paljonkin sanottavaa koulutushypestä ja suomalaisesta koulusysteemistä ylipäätään, mutta ei nyt tällä kertaa jaksa ruveta semmoiseen urakkaan. Otan vain yhden pienen pienen siivun ihmeteltäväksi, kun se sattui iskemään tajuntaan keskellä eilistä apinalauman syysillanviettoa. En toki odota, että opetusministeri Henna Virkkunen vaivautuisi tätä lukemaan, saatikka sitten vastaamaan. Eihän apinalla nyt edes teoreettisesti voi olla mitään edellytyksiä inhimilliseen vuorovaikutukseen korkeatasoisten ihmisnaaraiden kanssa.

Eikä näihin asioihin taida edes olla mitään vastauksia. Yhteiskunta soljunee vain itsekseen miten kuten parhaaksi taitaa. Silloin ei ole mitään väliä, jos yksi apinanuorikko turhautuu tai hukkaa elämästään yhden vuoden, eihän? Toisaalta nämä korkea-arvoiset johtaja-apinamme pitävät kovaa meteliä työelämän pidentämisen tärkeydestä. Jostakin syystä suurinta haloota huudetaan eläkeiästä, vaikka eniten hyötyjä taidettaisiin saada irti sieltä alkupäästä.

Eräs apinalauman jäsen aloitti tänä syksynä ammattikorkeakoulun oltuaan muutaman vuoden työelämässä. Hän on niitä kuuluisia Kauppaopiston Naaraita, joten hänen luulisi jo tietävän jotain perusasioita taloudesta. Ammattikorkea ei kuitenkaan moista osaamista tunnusta. Ensimmäinen opiskeluvuosi menee kuulema kauppaopistossa jo kertaalleen opittuja asioita tahkotessa. Kirjatkin ovat samoja vanhoja tuttuja. Oppilaitos ei voi ottaa vanhoja opintoja huomioon, kysytty on.

Näin loistavasti toimii suomalainen korkeakoululaitos. Kaiken kukkuraksi luentoja on sen verran harvakseltaan, että tämä nuorikkomme alkaa jo turhautua. Vuosi sitten virinnyt into koulutukseen on sammumassa tai ainakin muuttamassa suuntaa. Nyt on jo mietinnässä alan vaihto kokonaan uusille urille… Minimissään yhteiskunta menettää tämän nuoren apinayksilön kohdalla yhden tuottavan vuoden. Jos alanvaihto todella toteutuu, vuosia tulee lisää. Vastaavia tapauksia täytyy olla Suomessa tuhansia. Siitä kertyy tuhansien ja kymmeniätuhansien vuosien menetetyt verotulot. Ministerien kielellä tuottavuus kärsii.

Tokihan mahdollisuuksien maailmassa on hyvä, että pystyy toteuttamaan itseään rajattomasti ja voi opiskella itselleen vaikka kolme ammattia – jos vain sattuu omistamaan sellaisen uroksen, jolla on varaa kustantaa tällainen lokoisa elämäntyyli. Tämä kyseinen naaras on kylläkin saanut perinnöksi geenit, joilla pärjäisi mainiosti yhden ihmisapinaelämän vaikka ilman yhtäkään tutkintoa. Moisilla avuilla saisi millaisen uroksen tahansa… Urosapinat eivät todellakaan katso häntä ensimmäisenä silmiin (vaikka nekin räjäyttävät hormonierityksen) – eikä hän moisesta loukkaannu ja huuda toreilla seksuaalista häirintää, mieluummin vain avartaa kaula-aukkoaan.

Mutta Henna siis, miksi opiskelu suomalaisessa korkeakoulussa on näin jäykkää? Saavatko oppilaitokset rahaa sen perusteella, kuinka monta opiskelijaa on kirjoilla? Mitä pitempään heitä roikotetaan mukana, sitä enemmän mania? Näinkö yksinkertainen on totuus suomalaisesta koulutuksesta? Ja jos näinkin päivänselvässä tapauksessa on tällaisia ongelmia, kuinka paljon niitä kätkeytyykään koko valtavaan koulutussektoriin… (kyllä kätkeytyy, siitä apina sai omakohtaistakin käsitystä työelämässä EU -tukien jakoa seuratessaan).

PS. Enkä malta olla ihan hiljaa tästä vaalirahasotkustakaan. Nythän on taas löydetty yksi uusi luonnonlaki: mitä suurempi johtaja, sitä huonompi muisti. Heikkohermoisimmat apinat saattavat jo kauhistella, kuinka moisilla aivoilla pystytään hoitamaan kokonaisen valtakunnan asioita. Ainakaan suhteellisuudentajuun ei enää riitä virtaa. Poliitikkojen mukaanhan on täysin mahdotonta tietää, mistä se raha tulla tupsahtaa ja onko taustalla jotain rikollista vai ei. Tavallinen apina kuitenkin joutuu automaattisesti tiilenpäitä lukemaan, jos sattuu haksahtamaan ja ostaa vaikkapa varastetun perämoottorin. Ei niissäkään varoituslappuja ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s