SIELUNHOITOA

Naantalissa kuoli useita nuoria tulipalossa. Yhteisölle on aina suuri menetys, kun tulevaisuuden toivojen elämä päättyy ennenaikaisesti. Siksi tuntuu luontevalta, että asia myös puhuttaa ja surettaa lauman jäseniä. Sekin on ymmärrettävää, että kouluissa käsitellään asiaa, mutta onkohan tässä nyt mopo karannut ”auttajien” käsistä. Apinalogiikan syövereihin hiipii ajatus, että kysymys taitaakin olla auttajien oman hännän nostamisesta.

Uutiset kertovat, kuinka ainakin Naantalin kirkoissa on rukoiltu tulipalossa menehtyneiden nuorten puolesta. Ehkä tässä nyt ollaan hieman myöhässä. Olisi varmaan ollut parempi tehdä lauman hyväksi jotain siinä vaiheessa, kun apinat olivat vielä hengissä. Elottomat eivät rukouksista hyödy millään tavalla. Enkä ole oikein vakuuttunut siitäkään, että taivaassa tavataan -valheista olisi pitkässä juoksussa hyötyä edes kuolleiden läheisille.

Järkyttävintä tässä lienee kuitenkin se, että Naantalin kouluista pyydettiin seurakuntaihmisiä puhumaan tänään koulujen päivänavauksissa! Tässä jotkut elävät vielä pahasti 1950 -lukua, jolloin kaikkien kuviteltiin uskovan siihen yhteen ja samaan mielikuvitusolentoon. Ei ole koulun asia pönkittää tällaisia valtarakenteita. Eiköhän siis olisi jo aika lopettaa uskontojen ylivalta koulumaailmassa, kun yleisessä tiedossa pitäisi olla jumalkokemusten syntyvän ihan tavallisten apinanaivojen virhekytkentöjen, mm. epileptisten kohtausten tuloksena.

Naantalin seurakunnan tiedottaja Margit Virkkalan mukaan sielunhoito on keskeinen asia surutyössä. Siis mitä ihmettä? Kun sieluja ei edes ole olemassa, miten niitä voitaisiin muka hoitaa? Kirkon toiminta on täynnä selittämättömiä ristiriitaisuuksia, mutta silti valtio vaan palvelee tätä menneisyyden instituutiota monin erioikeuksin. Onko meillä muita poliitikkoja kuin Erkki Tuomioja, joka julkisesti uskaltaa tunnustaa olevansa ateisti? Kirkko on ominut itselleen todella tehokkaan vallankäytön muodon, pelon.

Paljon kaunista puhetta, mutta miksi Virkkalan blogin viimeisin kirjoitus käsittelee seurakuntavaaleja vuonna 2010 eikä nuorten hätää? Olisihan tässä ollut aikaa muutama yöllinen tunti tähänkin paneutua, vaikka varmaan on kiirettä pitänytkin hyödyntää tällainen ainutlaatuinen tilaisuus pisteiden keräämiseen. Ei ole ollut blogille aikaa myöskään kirkkoherra Jyrki Rautiaisella tai seurakuntasihteeri Hanne Tuuloksella. Herran edellinen blogimerkintä on maaliskuulta ja Hannen joulukuulta. Miksi edes ryhtyä pitämään blogia, jos tarkoitus on kirjoittaa vain kaksi juttua vuodessa?

Uskonnon syvin olemus ilmenee toisestakin tämänpäiväisestä uutisesta. Ensimmäinen suomalainen katolinen piispa 500 vuoteen Teemu Sippo varoittaa homoliittojen kirkollisesta vihkimisestä. Moinen kuulema vaarantaisi ekumeenisten suhteiden kehittymisen, sillä miehen ja naisen välinen avioliitto on joku pyhä sakramentti. Siinähän sitä onkin perustetta kerrakseen!

Apina ei vaan voi ymmärtää, miksi moisista asioista pitää tehdä näin suuri ongelma. Kirkolliset vihkimisethän voitaisiin lopettaa kokonaan. Olisi vain siviilipuolen virallinen sopimus. Jos joku välttämättä haluaisi mielikuvitusolentojen siunauksia niskaansa, niin niitähän voisi sitten lisämausteeksi keräillä vaikka kuinka monta.

Teemun haastattelu keskipäivän peilissä [1] paljasti sellaisenkin uskomattoman jutun, että manaajat ovat ihan oikeaa todellisuutta katolisessa kirkossa. Suomessakin on yksi manaaja, joka rukoilee sellaisten henkilöiden puolesta, jotka kokevat itsessään olevan pahoja voimia. Ei uskoisi, että tässä eletään 2000 -lukua maassa, jossa tiedetään yhtä ja toista ihmisen käyttäytymisestä. Ei nyt enää tarvitsisi vajota vuosisatoja sitten vallineisiin uskomuksiin. Ja Sippo sentään tunnetaan vapaamielisenä katolilaisena. Pelottaa edes ajatella, millaisia mahtavatkaan olla ne tiukkapipot…

Naantaliin on majoittunut iso liuta muitakin kriisityöntekijöitä. Jostakin meille on noin vain rantautunut käytäntö, että kaikkia normaalista päiväjärjestyksestä poikkeavia tilanteita varten perustetaan kriisiryhmä, joka psyykkaa sellaisiakin ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisen tapahtuman kanssa. Kohta meille varmaan tarjotaan henkistä tukea, jos leipä sattuu putoamaan lattialle väärin päin.

Apinan muistin mukaan ensimmäinen tällainen kriisityöläisten hyökkäys tapahtui Jyväskylän junaturman yhteydessä vuonna 1998. Oletus oli siihen aikaan, että kaikkien on pakko saada terapiaa, muuten heidät perii hukka. Tätä liekanarua on ehkä hieman löysätty. Nyt sentään myönnetään, että ihmiset ovat yksilöitä eivätkä kaikki tarvitse mitään apua ja joillekin siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Silti meille on syntynyt yhä laajeneva ammattikunta, joka työllisyytensä varmistamiseksi laajentaa koko ajan kriisiytymisen käsitettä.

Viime aikojen otsikoita on ollut, kuinka Kauhajoki toipuu hitaasti [2]. Psykoterapeuttien mukaan osa nuorista tarvitsee jatkuvaa henkistä huolenpitoa. Valtiovarainministeriön myöntämällä miljoonalla eurolla Kauhajoelle on palkattu psykologeja, koulukuraattoreita ja terveydenhoitajia. Jatkorahoitukseen on myönnetty toinen miljoona. Kriisi- ja traumapsykoterapeuttien mukaan vuosi on lyhyt aika toipua ja toipuminen kestää monien kohdalla vielä vuosia.

Tulee vaan mieleen, miten ennen vanhaan on edes selvitty hengissä, kun maailma on ollut nykyistä kaoottisempi paikka elää. Mihin vedetään kohtuuden raja? Ei ole ihme, jos verovarat loppuvat alkuunsa. Eihän tässä voi olla tulematta mieleen, että joku tässä nyt vedättää rahahanojen vartijoita. Oma työllisyys taitaa joillekin olla tärkeämpää kuin apinoiden elämä. Amerikkalainen malli, jossa jokaisella hyvinvoivalla kansalaisella pitää olla oma elinikäinen traumaterapeutti, on suoranaista huijausta. Siihenkö meilläkin ollaan menossa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s