JONNA ROKOTTAA

Aivan aluksi on aivan pakko. Siis pakko kommentoida juuri nyt hirveästi hypetetyn Jonna Järnefeltin alias Anneli Jäätteenmäen tänäisiä valituksia. Hän kertoi Ajastimessa [1] pääministerin roolistaan ja kauhisteli, kuinka naisilla on vaikeampaa kuin miehillä. Nyt valituksen aiheena oli se, että etenkin naistenlehdet (!) olettavat julkisuudessa ja politiikassa vaikuttavien naaraiden puhuvan yksityiselämästään, mutta samanlaista automaattista oletusarvorasitetta ei hänen mukaansa ole uroksilla.

Tähän voisi vain sanoa, että syyttäkää itseänne. Entiseen ”hyvään” aikaanhan media välitti pääasiassa vain asiaa eikä jaksanut kiinnostua poliitikkojen syrjähypyistä, vauvakuumeista tai satunnaisista masennuksista, puhumattakaan nyt käsilaukun värisävyistä. Mutta silloin toimittajat olivatkin pääosin miehiä. Nyt toimittajaenemmistö taitaa koostua naarasaivoisista apinoista, joita luonnonlakien mukaisesti kiinnostavat tunteet, yksityisyys ja maailman selittäminen valkoisen naisen ”moraalin” kautta. Siinä selitys Jonnan vaikerrukseen. Ja Jonnalle vielä tiedoksi, että vaikka teillä nyt onkin vaikeampaa, silti vain miesten päät putoilevat – jostakin kumman syystä.

Varsinainen aihe on tällä kertaa kuitenkin meksikolainen sikainfluenssa. Naarasministerimmehän ovat jo kohta puoli vuotta todistelleet, kuinka meillä Suomessa ollaan esimerkillisesti varauduttu tämän meksikolaisen lähentely-yrityksiin. Ehkä ministereiden tehtäväkuvaan kuuluu kansalaisten tyynnyttely? Eihän siitä mitään tulisi, jos rahvas rupeaisi ihan oikeasti kiinnostumaan asioista. Jos meillä kaikki on niin hienosti, miksi rokotukset Ruotsissa alkoivat samana päivänä kuin ensimmäiset rokotteet vasta saapuivat Suomeen?

Meille piti ensimmäisen rekan kyydissä tulla 163 000 sikainfluenssarokotetta, mutta tulikin vain 32 000. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei tiennyt, milloin loput rokotteet tulevat [2]. Eihän se reaaliaikaisesti tiennyt sitäkään, paljonko rokotteita rekkaan oli lastattu. Toimittajien kysymyksiin vastattiin vain, että katsotaan sitten, kun kuorma on purettu. Normaaliin kaupankäyntiin kai pitäisi kuulua, että tilaajalle ilmoitettaisiin etukäteen, ettei tilausta pystytä toimittamaan sopimuksen mukaisesti. Tyhmempi apina olisi kai soittanut Brysseliin ja kysynyt asiaa.

Erikoistutkija Rose-Marie Ölanderin mukaan koskaan ei voi tietää, paljonko rokotteita tänne milloinkin tulla tupsahtaa. Suunnitelmien mukaan niitä piti rahdata Suomeen viikottain 100 000 – 200 000 kappaletta helmikuulle saakka. Kalliolan laskuopin optimistisimmankin sovelluksen mukaan tämä tarkoittaisi 3,6 miljoonaa rokottetta. Sillä ei vielä kaikkia kansalaisia suojata, kuten julkisuudessa on tavoitteeksi mainittu. Ei sillä rokoteta edes sitä 80 prosenttia, joka tarvittaisiin, jotta epidemialta saataisiin niskat nujerretuksi.

Ensimmäinen rokote-erä pantiin Suomessa varastoon, koska kukaan ei pystynyt päättämään, odotellaanko täydennyserän saapumista vai ei. Tällaisenkin päätöksen tekemiseksi piti koota oikein asiantuntijaryhmä. Ensimmäiset rokotteet saapuivat siis viikko sitten. Vasta nyt niitä rahdataan eri puolille Suomea. Vasta parin viikon kuluttua niitä ruvetaan pistelemään ihmisiin. Ei kuulosta järin tehokkaalta toiminnalta, kun samaan aikaan julistetaan epidemian olevan jo aluillaan. Tällä aikataululla epidemia on jo ohitse siinä vaiheessa, kun viimeiset rokote-erät vasta jyristävät Juutinrauman siltaa pitkin Pohjolaan.

Byrokratia taitaa lopultakin mitätöidä yrityksen meksikolaisen nujertamiseksi. Mediatietojen mukaan rokotteet odottavat Brysselin varastossa laadunvalvontaviranomaisten hyväksyntää. Niitä on tarkoitus rahdata sieltä siis helmikuulle saakka rekkojen kyydissä, vaikka lentokoneetkin on jo keksitty ja niissä kuskataan paljon turhempiakin hyödykkeitä kuin H1N1 -mörköä vastaan tarvittavia täsmäaseita.

Suomen rokotusten arvioidaan alkavan vasta 2-3 viikkoa Ruotsia myöhemmin. Muutama päivä sitten haastateltujen asiantuntijoiden mukaan kunnissa ei ole vielä päätetty edes sitä, missä tiloissa niitä piikkejä ruvetaan apinoihin tökkimään. Apinalogiikalla ajatellen tässä olisi ollut pitkä kesä ja syksy aikaa moisten päätösten tekemiseen. Mikä tässä maksaa? Ihan oikeasti voisi kuvitella, että ensimmäiset annokset olisi voitu upottaa helsinkiläisten käsivarsiin jo viikko sitten.

Apinaa tämä touhu kiinnostaa siksi, että satun kuulumaan siihen riskiryhmään, jolle rokotetta pitäisi raskaana olevien jälkeen jakaa. Kaikki eivät kuitenkaan tunnu olevan rokotteesta yhtä innoissaan. Hoitohenkilökunnastakin vain puolet näyttäisi haluavan suojata itsensä ja samalla hoitamansa potilaat [3]. Näin siis siitä huolimatta, että julkisuudessa on oltu kovasti huolissaan terveydenhuollon resurssien riittävyydestä epidemian aikana. Tyhmä ajatus olisi tietysti sellainen, että rokotteen ottaminen kuuluisi hoitohenkilökunnan virkavelvollisuuksiin…

Sikaflunssa on onnenpotku kaikille tiedonvälittäjille. Sillä myydään monta lehteä ja nettisivua. Tietysti salaliittoteorioiden ystävätkin ovat löytäneet aiheesta oman lokeronsa. Pikavauhdilla näyttää syntyneen esimerkiksi sellaisia sivustoja kuin sikainfluenssa.fi, sikainfluenssa.org ja sikainfluenssa.biz. Ensimmäinen sivusto kehuu olevansa Suomen suurin ja kaunein, mutta apina ihmettelee miksi ihmeessä. Siellä kun on tarjolla vanhentunutta tietoa ja minimaalisesti ohjeita. Sivujen taustalla on Teemapalvelut -yritys, jonka vahvuuksiin tuntuu kuuluvan pelkkä itsekehu. Itse yrityksestä ei löydy yhtäkään järkevää tietoa, toiminnasta vastaavien apinoiden nimistä nyt puhumattakaan. Kannattaa käydä tutustumassa, jos haluaa varoittavan esimerkin fi- tunnuksen väärinkäytöstä.

Org- tunnuksen ominut sivusto kehuu olevansa itsenäinen suomalainen verkkosivusto. Niin varmaan. Oikeasti se on pelkkä mainosjuttu, jossa kaupataan mysteeristä tuotetta. Tuotteen kehittelystä vastaa National Center for Natural Products Research Missippin yliopistosta. Kuulostaako vakuuttavalta? Tuotteen vaikuttavuus sikainfluenssan hoidossa on tutkittu jo vuonna 2008 – eli ennen kuin koko influenssavirus oli vielä syntynytkään! Aivan loistavaa…

Biz- pulju on puolestaan keskittynyt julistamaan maailmanloppua, jos apinat uskaltautuvat ottamaan sikapossurokotteen. Se kehuu olevansa yksityinen sivusto. Tekijöistä ei ole tietoakaan, eipä tietenkään. Se sanoo välittävänsä tietoa sikainfluenssaan liittyvistä skandaaleista valtamedian ja valtion pelottelupropagandan vastapainoksi. Kannattaa ehkä ottaa todesta sivuston kehoitus itsenäisestä ajattelusta ja varoitus siitä, ettei kaikkiin internetsivustoihin kannata sokeasti luottaa. Jokainen voi tykönään miettiä, millainen maailma olisi, jos rokottamista ei olisi koskaan keksittykään.

Sikapossutaudista ei ole helppo saada kattavaa tietoa netistä. Nopsalla googlauksella en löytänyt yhtään kiitettävää sivustoa. Esimerkiksi kattavimman yksityispuolen terveyspalvelujen valikoiman mielestään tarjoava Terveystalo kertoilee uusimpina tietoina uutisia syyskuun puolivälistä. Niin tympeältä ja epäseksikkäältä kuin se voi tuntuakin, parasta tietoa löytyy verovaroilla ylläpidettäviltä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Aihepiiri on tosin palasteltu eri puolille palvelua. Jos kaipaat hoito-ohjeita, klikkaa tänne. Julkinen sektori siis päihittää yksityiset yrittäjät vähintään 5-1.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s