VALINTOJA

Apina kävi äänestämässä EU -valokuvia. Jossakin vaiheessa Euroopan yhteisö on apinalta salaa ehtinyt järjestää valokuvauskilpailun, jossa olisi ollut ihan kelvolliset palkinnotkin. Kisailun teemana oli kuvitella uusi maailma. Aika mahtipontista tietysti. Uusi maailma. Ikään kuin tässä entisessä ei olisi tarpeeksi kestämistä. Tai että joku uusi muka olisi nykyistä parempi. Valitettavasti näin ei tule tapahtumaan ainakaan ennen kuin jokin uusi eläinlaji astuu ihmisapinan saappaisiin.

EU -väkikin on hurahtanut muutosjargoniin. Onhan se vain niin historiatonta kuvitella, että juuri me nyt tässä olisimme erityisen suurten muutosten kourissa. Moinen osoittaa kovasti surkeaa evoluution tajua, mutta on juurikin niin tyypillisen inhimillistä. Just se oma napa on aina lähinnä.

In this time of rapid changes we need to be more flexible and creative and make full use of human capacities. The recovery will clearly depend on creativity and innovation.

Voisiko enää säälittävämpää sanailua keksiä? Mutta tällaista konsulttilatinaahan suurin osa lukemastamme näinä päivinä tahtoo olla. No joka tapauksessa jury sai kuvia arvioitavakseen ja vielä tämän viikon ajan heidän valitsemansa 30 taide(?)teosta on kaikkien normiapinoiden äänestettävänä täällä. Tuomariston jäsenenä oli muuten myös yksi suomalainen valokuvauksen ammattilainen, Elina Brotherus.

Ei pitäisi siis arvostella, kun arvovaltainen ja ammattitaitoinen tuomaristo on sanansa sanonut. Mutta kun ei tuota taidetta aina vaan ymmärrä. Suurin osa kuvista sai apinalta vain yhden tähden. Edes kuvaajien kuviinsa liittämät selitelmät eivät avanneet apinatajuntaani. Miten joku (sinänsä kekseliäs) omakuva nyt voisi edustaa uutta maailmaa? Tai jokin vankisellin näköinen luukku interpretated as a kind of unfirm communication- or perception paradigm. Hohhoijaa. Tai ihan tavallinen naamakuva, vaikka valokuvaaja yrittääkin selittää, että malli Teodóra ajattelee uutta maailmaa!

Oli joukossa toki täydet kuusi tähteäkin saaneita kuvia. Jos joku keksii tehdä nallekarkeista rasisminvastaisen taideteoksen, sitähän on aivan pakko fanittaa. Myös Zawatineen jumittuneita turvapaikanhakijoita esittävä kuva sai täydet pisteet, samoin lippalakkimies tornitalojen katveessa. Jostakin syystä simpanssikuva sai vain viisi tähteä… enkä edes osaa perustella moista lipsahdusta – kai sukulaista pitäisi aina äänestää? Ja mitä pitäisi ajatella siitä, että uuden maailman teemaa ilmensi mielestäni parhaiten kilpailun mainoskuva?

Eikä tämä nurjamielinen asenne tarkoita sitä, että apina olisi keksinyt mitään parempaa. Varmaankin olisin lähettänyt kilpailuun kuvan naarasapinan rinnasta. Tissithän Tissikuvaovat tärkeitä, katsoo nyt mihin suuntaan tahansa. Ilman niitä meitä tai mitään muutakaan nisäkästä ei edes olisi olemassa. Maailman tasangot näyttäisivät aika tyhjiltä tai sitten matelijat jatkaisivat valtakauttaan. Tissien on pakko olla keskeinen tekijä myös ”uudessa” maailmassa. Ilman niitä ei ole ihmistä, tulevaisuutta eikä kulttuuria.

Eniten apinaääniä saaneen kuvan ottaja palkitaan 2000 euron varustepaketilla ja hänet kutsutaan muiden palkittujen mukana Brysselin juhlatilaisuuteen, jossa he saavat tavata korkea-arvoisia eurooppalaisia vaikuttajia. Siis ihan totta! Voisiko mikään tätä paremmin ilmentää laumaeläimelle ominaista hierarkiaa. Kauniisti juhlapuheissa puhutaan apinoiden muka-tasa-arvosta, mutta todellisuus on jotain ihan muuta ja välillä se jopa lipsahtaa – tissien lailla – julkisuuteen.

Tissit ovat aina seuranamme median palstoilla. Milläpä muulla esimerkiksi BB -talon elämää saisi urosapinoille markkinoitua? Ei millään. Maikkari on tämän ymmärtänyt ja pääsi eilisillä nettisivuillaan [1] oikein revittelemään. Ohoh, viisi naarasta täysin alasti. Kuvakulma ei toki ollut paras mahdollinen… Huvittavaa tässä tietysti on se, että naiset olivat suihkussa. Ikään kuin olisi epänormaalia, että suihkussa ollaan alasti. Jutusta kävi selville sellainen ihmeellisyys, että aikaisemmin naaraat ovat suihkutelleet bikinit päällä! Sama ilmiö näkyy myös muissa ohjelmissa, joissa ihmisapinat käyvät uimassa tai pesulla – vaikka jossain seikkailuohjelmassa, kun päästään eka kertaa kuukauteen johonkin lätäkköön. Ikään kuin ”intiimejä” alueita ei tarvitsisi pestä lainkaan…

No eipä lajimme käyttäytyminen kovin johdonmukaista ole muutenkaan. Heti kun ensimmäinen suomiapina kuoli sikainfluensaan, rokotuspisteisiin syntyi ruuhkaa. Rokotukseen aiemmin nyrpeästi suhtautuneet muuttivat sujuvasti mielipidettään. Eihän kuoleman olisi pitänyt olla mikään yllätys. Ruotsissakin oli jo menehtynyt apinoita samaan tautiin, mutta vasta suomalainen uhri herätti uinuvan pelon. Apina ei voi ymmärtää. Sama juttu käy varmaan Afganistanissa olevien joukkojen kanssa. Kun ensimmäinen sankarivainaja rahdataan Suomen kamaralle, syntyy hirveä haloo ja joukkoja vaaditaan sieltä heti pois.

Olen tässä muutaman päivän jahkaillut, josko pitäisi julistaa rokotusmanipuloijat osasyyllisiksi tuleviin sikaflunssakuolemiin. Mutta Pekka Puska ehti ensin [2]. Hyvä niin. Sillä onhan täysin sietämätöntä, että sananvapauden nimissä on luvallista levittää valheellista tietoa, joka koituu monien apinoiden hengenmenoksi.

Vapauteen pitäisi sisältyä myös vastuu – tämä nyt on tietysti yhtä turhaa jaarittelua kuin kaikki muutkin korkealentoiset ihanteet. Silti on vaikea käsittää, mikä näitä rokotushysteerikkoja oikein motivoi. Mikä on heidän palkintonsa siitä, että tapattavat muita yhteisönsä jäseniä? Vastauskin on se vanha ja tuttu: valta. Vallanhimo ei ole koskaan katsonut uhrien määrää.

Toinen selitys olisi tietysti ollut raha. Ruotsissa raha oli selitys sille, miksi Leksandin jääkiekkojoukkue sai flunssapiikin ennen riskiryhmiä. Yksityislääkäri Ronny Boreliuksen sinisilmäinen selitys on, että pelaajien terveydessä on kiinni isot rahat. Emme todellakaan ole tasa-arvoisia.

Enkä malta olla tähän loppuun laittamatta kommenttia ihmislajin seksikäyttäytymisestä. Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loiri paneskeli kultaisella 1990 -luvulla muutaman kerran strippari Geronimaa. Nyt tämä naaras haluaa painottaa, että kuukauden mittainen hurma ei ollut pelkästään seksisuhde [3]. Mitä vikaa on pelkässä seksisuhteessa? Tämä on sitä samaa valtauskonnon ylläpitämää huijausta, että henki muka olisi ruumista parempi ja puhtaampi. Tässä vain sattuu olemaan se looginen virhe, että henki on yhtä kuin ruumis.

PS. Noita EU -valokuvia ei kannata käydä äänestämässä palkinnon toivossa. Toisin kuin vaikkapa Vuoden luontokuvaäänestyksissä, tästä ponnistuksesta ei ole luvassa mitään yleisöpalkintoja. Hieman erikoista, sillä kyllähän järjestäjällä nyt pitäisi rahaa olla ja moinen ele olisi lisännyt apinoiden kiinnostusta asiaan. Jostakin syystä äänestämään pääsyn edellytyksenä on vielä rekisteröityminen vaikeimman kautta. Ehkä tämä on vain sitä kuuluisaa EU -byrokratiaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s