MONIARVOISUUS VAAN EI MONIAVIOISUUS?

Yllätys oli melkoinen, kun apina katseli Ajankohtaisen kakkosen teemailtaa Media ja valta. Toimittajat kysyivät lopuksi, kuinka moni tietää, mitä tuppeen sahattu lauta tarkoittaa. Paikalla oli poliitikkoja, jopa nimekkäitä sellaisia, sekä päätoimittajia ja muuta valtakunnan kermaa. Voitteko kuvitella. Vain yksi käsi nousi ylös! Näin täydellisesti sivistyneistömme siis elää irrallaan tavallisen kansan arjesta. Apinalle ainakin on iät ajat ollut päivänselvä asia, mitä moinen termi tarkoittaa.

Ja kuka olikaan se ainoa sivistynyt apina tässä eliittijoukossa? Hän oli Etukeno -kustannusyhtiön Kari Ojala, joka on koulutukseltaan rakennusinsinööri. Oikeastaanhan hän ei edes kuulunut joukkoon, olipahan kutsuttu paikalle vain siksi, että sattui olemaan pääministerin oikeuteen haastama paskiainen. Kun oikein tarkaan kuuntelette, voitte kuulla, kuinka sivistyneet apinat huutelevat taustalla, etteivät edes halua kuulla, mitä se tuppeen sahattu tarkoittaa. Keskustelijoiden aivotoiminnan tasoa kuvasi myös erään Arja Alhon asiaton letkautus Jari Sarasvuon täydellisen asialliseen videokommenttiin.

Tämä pikku episodi paljasti myös sen, kuinka media lätkii apinoihin erilaisia leimoja. Ojala on esitetty lähinnä vähä-älyisenä Ruususen juoksupoikana. Nyt hän pesi Virkkuset, Norrbackit ja Romantschukit. Aika noloa heille. Mutta leimahan on ollut väärä, niin kuin median luomat käsitykset monesti ovat. Käykääpä katsomassa Etukenon tarjontaa. Vallan kiinnostavia kirjoja, uutuutena Ojalan itsensä kirjoittama opus Irti tavarasta. Mikäpä voisi tässä maailmanhistorian tilanteessa ollakaan tärkeämpää luettavaa. Arvelen kuitenkin, ettei studiossa istuneista apinoista yksikään sitä tule lukeneeksi.

Se taas ei ole apinalle mikään yllätys, että tasa-arvoministerimme Stefan Wallin on munaton ja tahdoton ja ilmeisen kyvytön itsenäiseen ajatteluun. Apina on sen selvin sanoin tullut myös todenneeksi. Mutta aina se Stefupoika vaan jaksaa yllättää. Tällä kertaa hänet yllätettiin housut kintuissa, kun paljastui, että hän nautiskelee köyhille opiskelijoille tarkoitettua vuokratukea. Olen maksanut vain sitä vuokraa, mitä minulta on pyydetty. Nämä olivat ainoat sanat, jotka ministerin suusta pinnistelivät päivänvaloon, kun toimittaja yritti asiaa selvittää. Ehkä olisi pitänyt kysyä ruotsiksi?

Tämähän oli pahempaa kuin erään Jutta Urpilaisen aivan aluksi -papukaijoittelu. Wallin toisti saman typeryyden kuusi kertaa minuutin aikana. Alansa ennätys tämäkin? Mutta huolestuttavinta ei tietenkään ole se, ettei Wallin parempaan pystynyt, vaan se, mitä tällainen tulkinta kertoo lausujansa moraalista. Ai niin, mistä ihmeen moraalista, voisi joku kysyä. Eihän ministereillä sellaista ole, sehän unohtuu sinne Raamatun väliin, kun ministerinvalaa vannotaan.

Tämä sopiikin niin kauniisti meneillään olevan vaalirahasotkun jatkoksi. Olen maksanut vain sitä vuokraa, mitä minulta on pyydetty. Sehän on aivan sama kuin, että olen ottanut vain vastaan niitä rahoja, mitä minulle on tarjottu. Niinpä niin. Enkä koskaan ikinä ole kuullut kenenkään pyytävän minkäänlaista vastapalvelusta. En ikinä. Minulla on vain ihan omia ajatuksia, en koskaan kuuntele ketään.

Ai niin, mutta mikäs puolue se mainostikaan, että sillä on korvat…

Uutiset kertoivat tänään myös, että joka toinen somalitaustainen nainen on yksinhuoltaja [1]. Syyksi epäillään ”salassa pysyvää” moniavioisuutta. Naarastoimittaja Reeta Salmisen topakka viesti oli, ettei kukaan haastatelluista somalinaisista pitänyt moniavioisuudesta. Mutta jos naarastoimittaja olisi viitsinyt kysyä urospuolisilta (somali)apinoilta, vastaus olisi ollut, että kaikki pitävät moniavioisuudesta. Näin yksinkertaisesti ja kätevästi vain toisesta näkemyksestä muokataan yksi ja ainoa totuus, jota kaikkien on pakko noudattaa. Ja silti näillä on otsaa valittaa, että tämä olisi muka miesten maailma.

Suomalaisilta menee sormi suuhun siitä tiedosta, että lähes kaikki somaliyksinhuoltajat ovat kuitenkin naimisissa. He eivät siis ole yksinhuoltajia muun kuin suomalaisen tilastomääritelmän mukaan. Eiköhän olisi jo aika siirtyä viranomaisvallasta yhteiskuntaan, jossa apinoiden käyttäytymistä ei enää säädeltäisi veronkannon tai hallitsijan elämän helpottamiseksi. Ehkä olisi jo aika – ja mielekkäämpääkin – muuttaa byrokratiaa vastaamaan ihmisapinoiden normaalia elämää. Nythän se jopa olisi mahdollista, kun hallitusvallalla on palveluksessaan nämä tuottavuutta parantavat tietojärjestelmätkin.

PS. Kun nyt päästiin tähän miesten maailma -huijaukseen, niin täytyy taas kehua Kirsiä rohkeudesta. Tänäisessä ohjelmassaan Virtanen uskaltaa käsitellä aihetta, joka tähän mennessä on ollut tabu. Kannattaa uhrata 38 minuuttia elämästään, jos todellinen tasa-arvo kiinnostaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s