MATTI MERIKUKKA

Istuva Härkä – eikun siis Pääministeri – luopuu vallasta ilman mitään syytä, itse asiassa juurikin sen jälkeen, kun on kehunut toimittajille asemansa olevan vahvempi kuin koskaan. Tämähän on ihmiskunnan monimiljoonaisessa kehityshistoriassa ennenkuulumatonta. Apinan mieleen ei nyt tule äkkipäätään yhtään vastaavaa tapausta. Mikä mahtaa mediaa vaivata, että sille kelpaa selitykseksi vuoden päästä odottava jalkaleikkaus, jota sitäkin asianomaisen itsensä mukaan voidaan tarvittaessa lykätä. Eroilmoitukselle täytyy olla parempikin selitys.

Ehkä Matti Vanhanen ei olekaan oikea alfauros? Hänhän joutui puheenjohtajaksi ja sitä myöten pääministeriksi ikään kuin yllättäen ja pyytämättä, oikeastaan siis vahingossa. No olihan hän toki siinä vaiheessa jo kansan valitsema Edustaja, joten ei suinkaan enää ihan tavallinen perusapina. Uudet vaalit odottavat reilun vuoden päässä. Siihen väliin ängetty jalkaleikkaus vaikuttaa pelkältä tekosyyltä. Pettivätkö Matin vaalihermot? Loppuiko itseluottamus? Kangistiko mahtimummon kanssa käyty lautaskiista?

Vanhanen oli sentään aikaisemmin kehunut olevansa päämisterinä ainakin vuoteen 2015 saakka. Siihen nähden eroilmoitus tuli yllättäen, mutta se oli varmasti tarkoin harkittu ja ajoitettu operaatio. Ehkä jossakin piilee pommi, jonka laukeamista Matti pelkäsi? Muutoin ratkaisua on mahdoton ymmärtää. Liittyykö pommi vaalirahaselvittelyihin vai lautakasoihin? Sitä eivät taida tietää edes tutkivat journalistit, jos heitä nyt Suomessa enää onkaan.

Tai sitten syyksi paljastuu yksi kuva. Tekstiviestit ja valokuvathan ovat koituneet monen alfauroksen kohtaloksi tässä psykofemisosiaalisen kulttuurin kukoistusvaiheessa. Pääministerin tietokonetta huoltanut perusapina kopioi koneelta omalle muistitikulleen yhden Mattia ja Merikukka Forsiusta esittäneen valokuvan. Huoltomies varasti siis valtioneuvoston tiloista arkaluontoista materiaalia. Ehkä hän haistoi tilaisuutensa tulleen. Maailmallahan moisista kuvista maksetaan miljoonia, mutta Suomessa lehdet kantelivat kuvan myyntiyrityksistä poliisille.

Kaikkia apinoita kiinnostaa nyt, millaisesta kuvasta onkaan kysymys. Tuskin urospuolista huoltomiestä mikään tavallinen perhepotretti olisi kiihottanut. Merikukka ei oikein osaa sanoa, onko hänestä ja pääministeristä olemassa kuvia, joiden päätyminen julkisuuteen olisi ikävää [1]. Jokainen normiapina tästä tietysti ymmärtää, että sellaisia kuvia täytyy olla olemassa. Jokainen kansanedustaja muistaisi aivan varmasti, jos on tullut kuvatuksi pääministerin kanssa sillai. Jos ei olisi, silloin vastaus kysymykseen olisi ollut selkeä ei.

Positiivisena on tietysti pidettävä sitä, ettei kansanedustajanaaraamme pystynyt täysin valehtelemaan. ”En muista” on perinteinen keino, kun ei oikein kehtaisi valehdella, mutta ei voi kertoa totuuttakaan. Vanhasta taas pitää kehua siitä, että hän oivalsi ilmoittaa erostaan jo ennen kuvakohun alkua. Sen jälkeen kaikki olisi ollut raskauttavaa todistetta siihen suuntaan, mitä kaikki nyt mielessään miettivät, mutta kukaan ei ole saanut kakistetuksi ulos – siis että missä asennossa Matti ja Merikukka mahtavatkaan kuvassa esiintyä.

Sinänsä siinä ei tietysti pitäisi olla mitään erikoista, että läheiset ihmiset ottavat toisistaan intiimejä kuvia yhdessä ja erikseen. Niin on tehty yhtä kauan kuin valokuvausta tai yleensä minkäänlaista kuvallista ilmaisua on osattu harjoittaa. Nykyisenä digiaikana se on niin helppoa ja houkuttelevaa, että melkeinpä jokaiselta kotitietoneelta löytyy kuvia, joiden ei välttämättä haluaisi päätyvän iltapäivälehtien lööppeihin. Tavallisten normiapinoiden puuhastelulla ei tietysti ole sellaista mielenkiintoakaan, että media olisi niistä kiinnostunut.

Mutta jotakin kovin kaksinaismoralistista on siinä, että poliitikkojen ja muiden julkkisapinoiden seksielämää pidetään outona asiana. Ikään kuin toimittajat eivät sallisi heille seksielämää lainkaan, vaikka olisivat itse juuri tulossa parin viikon orgioista. Mikä uutinen se nyt muka on, että 34 -vuotias naaras ja 51 -vuotias alfauros harrastavat seksiä? Suurempi uutinen kai olisi se, jos eivät harrastaisi. Mutta ei tämä liene toimittajien tyhmyyttä, sillä hehän kirjoittavat vain siitä, mikä ostavaa yleisöä kiinnostaa.

Johtaja-apinoiden seksisuhteet siis kiinnostavat rahvasta. Tälle ilmiölle on aika vaikea keksiä järkevää selitystä, ellemme taas palaa ajassa taaksepäin. Ja ihan kunnolla, miljoonien vuosien päähän. Sosiaalisten lajien laumassa seksi on aina ollut kiinnostava ja johtajien säännöstelemä asia, koska se liittyy hierarkisten suhteiden muotoutumiseen. Seksillä on aina paitsi myyty lisääntymisoikeuksia, myös ostettu etuisuuksia. Bonobot taitavat olla ainoita, jotka ovat onnistuneet pääsemään irti tästä noidankehästä ja pitävät seksiä täysin luonnollisena ilmiönä syömisen ja juomisen tapaan.

Me emme valitettavasti ole bonoboja. Siksi emme lajina pysty suhtautumaan seksiin luonnollisena asiana, vaikka kuinka haluaisimme. Tämä nimenomainen suhde kiinnostaa apinoita erityisesti, sillä kaikki osalliset kielsivät vuonna 2007 mitään suhdetta koskaan olleenkaan. Jos nyt jostain putkahtaisi intiimi kuva julkisuuteen, se veisi politikkojen uskottavuuden entistä syvemmälle maan rakoon. Ja mikä kauheampaa, se herättäisi jälleen pohdiskelut Merikukalle vuonna 2008 syntyneen lapsen isästä.

Onhan maailmalla tehty jälkien peittelemiseksi ovelampiakin harhautuksia kuin parin kuukauden pikakihlaus. Siltä Merikukan lyhyeksi jäänyt romanssi syksyllä 2007 väistämättä vaikuttaa. Uhrautuiko Vihdin silloinen kunnanjohtaja Petri Härkönen hyvää hyvyyttään, pelkästään hyvän asian puolesta? Vai saiko hän kerran? Ainakin hän sai vuotta myöhemmin johtajan pestin ISS Palvelut Oy:ltä, joka on lahjoittanut rahaa keskustapuolueelle [2].

Härkösen motiivit jäänevät ikuiseksi salaisuudeksi. Sen taas ei pitäisi olla yhdellekään apinalle mikään salaisuus, että alfauroksilla on aivan väkisin suhteita siellä sun täällä. Mitä enemmän testosteronia, sitä suurempi uros ja sitä veikeämmin naaraita. Kaikille olisi helpompaa, jos älykkääksi itseään mainostava apinalajimme myöntäisi tämän luonnonlain olemassaolon ja sopeutuisi tilanteeseen.

Ei tainnut tietokoneen huoltajamiekkonen kuvaa kopioidessaan aavistaa, millaisen poliittisen myrskyn tulee aiheuttaneeksi. Sellainen on jo pienimuotoisena käynnissä, kun metsästyksen kohteena on puoluejohtaja ja pääministeri. Arvatenkin vielä suurempi pommi on tulollaan. Lööppilehtien talous paranee hyvää vauhtia kaiken arvuuttelun keskellä. Oikeastaan saisivat antaa Matille erikoispalkinnon. Kohta hänen taloudellinen lisäarvonsa taitaa ohittaa jo erään toisen Matin aikaansaannokset.

Keskustapuolueen johtajapeli on sekin vasta lähtökuopissaan. Paula Lehtomäki jättäytyi viisaasti kasvamaan korkoa. Sitähän hän tekee, koska omaa symmetrisen kauniit piirteet ja on kärkipaikoilla heti kun itse niin haluaa. Suurinta osaa apinalaumasta tyydyttää myös se, että hän ajatteli lapsiaan. Niinhän kunnon naaraan pitää tehdäkin. Se, että feministit eivät tästä päätöksestä pitäneet, ei ole mikään yllätys. Hehän eivät ole koskaan ymmärtäneet lasten tarpeita eivätkä biologiaa ylipäätään. Se kuitenkin oli hauskaa (?), että valtakunnan ykkösraastinrauta Anne Moilanen änkeytyi heti julkisuuteen asiaa paheksumaan [3].

Monet vaativat pallille naarasta ”tasa-arvon” vuoksi. Onko tällainen virtuaalikäsite muka oikea peruste pääministerin valinnalle? Demareiden esimerkki ehkä pelottaa. Jos apinalta kysytään, paras pääministeri löytyisi kokoomuksesta. Ikävä tunnustaa tällainen, sillä heidän eliittiystävällinen ydinvoimapolitiikkansa kauhistuttaa. Kai sitä on kuitenkin rehellisyyden nimissä myönnettävä, että kokoomusministereiden (erästä Suvia lukuun ottamatta) karisma jostakin syystä hakkaa kaikki tarjolla olevat kepuehdokkaat. Pääministerin paikalle sopisi erityisesti muuan Ilkka Kanerva

Mari Kiviniemeä mainostetaan sukupuolen lisäksi myös sukupolvenvaihdoksella. Onko kepulainen sukupolvi muka 13 vuoden mittainen? Ei oikein uppoa apinakaaliin. Paavo Väyrynen on 63 -vuotias eikä häntäkään voi Vanhaseen verrattuna pitää eri sukupolven edustajana. Sukutaustansa ja vireytensä perusteella hän viihtynee Arkadianmäellä vielä ainakin 20 vuotta. Enpä ole koskaan Paavoa digannut, mutta hän osaa yllättää. Sukupolvipuheet taitavatkin tässä yhteydessä olla täysin turhia.

Tietysti media voisi hieman kärkevämmin ihmetellä sitä, kuinka valtioneuvoston koneista on ylipäätään mahdollista varastaa mitään – ja hieman sitäkin, miksi Matti säilytti arkaluontoisia kuvia työkoneellaan. Huoltomieheksi kouluttautumisen luulisi olevan kaiken vakoilutoiminnan keskiössä. Ei tämä ollut ensimmäinen eikä viimeinen kuva, joka atk-huolloissa ympäri maan on siirtynyt huoltomiehen käsiin ja sitä kautta ties mihin. Sama riski koskee tietysti myös kännyköitä, jotka silloin tällöin on pakko kuskata hoitoon. Kas kummaa, ettei tietoturvaguru Petteri Järvinen ole jo nostanut asiaa esille.

PS. Kun nyt toimittajia ruvettiin mollaamaan (?), niin enpä voi olla kommentoimatta humoristisena markkinoitua tasa-arvouutista, jonka mukaan italialainen naistoimittaja oli haastattelunsa lomassa kopeloinut jalkapallotähti David Beckhamin jalkoväliä ja ilmoittanut tutkimuksensa tuloksena, että se on pieni [4]. Tällainen siis on pelkästään hauska episodi ja kyseinen toimittaja sai varmaan palkankorotuksen sekä ylennyksen varapäätoimittajaksi. Miettikääpä vastaavaa tilannetta, jossa miestoimittaja olisi ryhtynyt kopeloimaan europarlamentaarikko Heidi Hautalan jalkoväliä – ja ilmoittanut, että siellähän on munat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s