PARTA JA PÄIVÄN PEILI

Aamulla tuli vilkaistua peiliin. Näin kun apinakolossa asustelee, ei peilikuvallakaan ole kovin suurta merkitystä. Vasta maalikylille lähtiessä tai jos on vieraita tiedossa täytyy astella trimmerin ääreen. Parta ojennukseen ja tukalle kampaa, silloin kun sitä sattuu olemaan. Nyt on taas parta kasvanut. Kyllähän sen tietysti tuntee peiliin katsomattakin. Tuli mieleen, että jos olisin joku julkkis, karvoista reviteltäisiin suuria otsikoita tyyliin Mikä on Olli Jokisen (järkyttävien) satulaviiksien tarina? Katso kuvat!

Mitä helvettiä sen pitäisi kenellekään (toimittajalle) kuulua, millaisissa viiksissä Jokinen haluaa viihtyä. Tai millaisessa parrassa Jouni Hynynen. Tai millaisessa sängessä Ilkka Kanerva. Silti lööpit kirkuvat toinen toistaan härskimpää henkistä väkivaltaa tyyliin: Hyi mitkä viikset; Ne on vähän pervot; Näyttelijä mennyt rappiolle, kun hänet on nähty partaisena; Hyi, seksi-ikoni Beckhamilla ällöttävä parta.

Tässähän (naaras)toimittajat pelkästään paljastavat omia traumojaan. Vain miehet voivat pitää niitä tyylikkäinä – viikset tekevät hurmurista luihun autokauppiaan ja irstaan parittajan – partakuvat saavat kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Mikä saa heidät asettumaan muiden yläpuolelle ikään kuin kaikkien pitäisi yhtyä näihin ahdasmielisiin, ellei suorastaan rasistisiin näkemyksiin? Ja ennen kaikkea, mikä saa heidät viljelemään tuollaista nimittelyä, mitä voi pitää henkisenä väkivaltana? Ja miksi lauma kärsivällisesti sietää moista käytöstä?

Päivän parta

No, jokainen tätä blogia seurannut tietää, mistä moinen johtuu. Evoluutiohan tässäkin luuraa. Se sallii naaraille kaikenlaista, mihin uroksille ei olisi mitään saumaa. Urosten liikkumatila on paljon naaraita kapeampi, vaikka evoluutio antaa naisten selittää tämänkin asian nurin niskoin. Kaikki näyttää olevan naaraille mahdollista, vaikka mustan selittäminen valkoiseksi. Muistatte varmaan lukeneenne vinon pinon ”uutisia”, joissa joku naaras on ruoskittu Somaliassa, mutta ette tainneet tietää, että siellä ruoskitaan miehiäkin, muun muassa parrattomuuden vuoksi.

Parrattomuus on oikeastaan luonnonvastaista. Parta on yhtä luonnollinen asia kuin alastomuus – ja melkein yhtä vähän siedetty varsinkin naaraiden taholta. Miksi miehen posken pitäisi olla siloinen kuin suloinen vauvanpeppu? Tietysti bisnesmiehet haluavat tehdä rahaa, mutta se tuskin on koko totuus. Paine tähänkin tulee naaraiden taholta. Ehkä sillä on jotain tekemistä vallankäytön kanssa. Karvojen kera miehiltä riisutaan valtaa.

Mutta tässäkin naaraat taitavat olla jollakin tapaa kaksinaismoralisteja. Oman miehen pitää olla siloposki, mutta rentulle parta sopii kuin mehiläinen kukkaan – aivan noin sananmukaisesti, sillä naisethan suosivat renttuja etsiessään hyviä geenejä sen turvallisen siloposken elätettäväksi. Näin helppo meitä uroksia on jymäyttää. Sitten on joitakin heppuja, jotka ovat tehneet parralla politiikkaa. Fidel Castro oli liian pienileukainen uskottavaksi johtajaksi – ja hokkuspokkus, hänpä kasvatti leukaansa parralla ja teki siitä jopa tavaramerkin!

Apinalla on hieman samanlainen historia. Nuorena olin liian nuoren ja kiltin näköinen. Vasta reilu parikymmentä vuotta sitten havahduin, että tälle kiltteysimagolle täytyy tehdä jotain. Parin päivän sänki muuttikin paljon. Ehkä se joitakin ihmetytti ja jotkut saivat siitä vitsailunkin aihetta, mutta naarasmaailmassa se kyllä noteerattiin pelkästään myönteisellä kiihkolla. Aikaisemmin naaraat saattoivat kieltäytyä tanssiinkutsusta, nyt he sananmukaisesti ripustautuivat kaulaan.

VR hirressä

Sitten päivän sivistysosuuteen. Päivän peili -ohjelma ja muut radiouutiset kertoivat tänään mielenkiintoisia ja paljastavia juttuja. Jostakin syystä kuulijan piti löytää paljastukset itse, toimittajat eivät vaivautuneet. Ja pääuutinenhan oli se, että Suomessa on runsasluminen talvi – jos joku ei vielä ole moista sattunut havaitsemaan. Siinä sivussa päiviteltiin VR:n ongelmia, joille ei näytä loppua tulevan.

VR -yhtiötä siis haukutaan ja toimitusjohtajansa Mikael Aro selittelee. Kaikki liikenevät miehet on pantu ympärivuorokautiseen työhön vaihteita puhdistamaan. Tätä jäätävää duunia tekevät siis vain urosapinat. Missä piileskelevät ne kaikki vapaaehtoiset naaraat, jotka kertovat vihaavansa tiskaamista? Onko se tiskaaminen nyt yllättäen mukavampaa? Mutta sama ongelma vaivaa tasa-arvon mallimaata Ruotsiakin. Junat seisovat sielläkin…

Jostakin syystä VR joutuu tässä hieman turhaan syntipukiksi. Tietysti tuottavuusohjelmien poispotkimat kädet puuttuvat nyt, kun niitä tarvittaisiin. Siltä osin haukku menee oikeaan osoitteeseen. Mutta ei kannattaisi unohtaa, että raiteiden putsaus on Liikenneviraston (eli entisen Ratahallintokeskuksen) vastuulla. Ehkä kaikki ei ole handussa, kun uusi megavirasto aloitti toimintansa vasta vuodenvaihteessa? Kärkky Tervalalle, pojat!

Kohtuutonta on tietysti sekin, että pelkästään VR hirtetään, vaikka kaikki muukin liikenne takkuaa. Tilannehuoneen mukaan tänään on iltayhdeksään mennessä sattunut 67 tieliikenneonnettomuutta. Niistä kaksitoista on ollut keskisuurta – eikä suuruudella näytä olevan mitään tekemistä ruumiiden kanssa, sillä Merikarvialla kuolleet kaksi iäkästä urosapinaa olivat ”vain” keskisuuren onnettomuuden uhreja. Ehkä se on kuitenkin pienempi riesa, että joutuu tunnin odottamaan junaa kuin että heittää henkensä maantiellä?

Vain naaraat kuolevat

Myös Afganistanissa tuntuu olevan vaarallista liikkua autoilla. Päivän sotauutinen kertoi, että kolme pikkubussia lähestyi Nato -joukkoja kovalla vauhdilla. Eikun pommia niskaan. Kuinka ollakaan, paikalle tulleet sotilaat huomasivat heti, että kyseessä oli siviilikuljetus. Kolmisenkymmentä ihmistä kuoli – mutta tätä tietoahan ei kuullut radiouutisista. Siellä kerrottiin vain, että uhrien joukossa oli neljä naista ja yksi lapsi.

Hesarin mukaan autoissa oli ”naisia ja lapsia”. Ehkä elämmekin jos sellaista aikaa, että vain naiset ja lapset ovat siviilejä, kaikki muut ovat terroristeja? Helppohan sitä näistä lähtökohdista on tehdä ”tutkimuksia” joiden mukaan naiset kärsivät kaikista maailman onnettomuuksista, luonnonmullistuksista ja sodista miehiä enemmän. Tällainen uutisointi todistaa, kuinka näkymättömiä miehet todellisessa normaalielämässä ovat. Uros muuttuu näkyväksi vain uhmatessaan naarasmaailman sääntöjä.

Kyvyttömät suolapatsaat

Päivän toisen paljastuksen teki Metsäteollisuus ry lahjoittamalla Aalto -yliopistolle neljä miljoonaa euroa. Suurpääoman mukaan yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia, mikä edellyttää oikein painotettua tutkimusta ja opetustyötä auttamaan metsäalaa ja sen yrityksiä uudistumaan. YLE kertoi, että Aalto -yliopiston hallitus päättää aikanaan, mihin korkeakoulu käyttää metsäteollisuuden lahjoittamat neljä miljoonaa euroa. Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mukaan yliopistojen pitää ennakoida yritysten tarpeita. Että kehtaavat nämä verovaroilla sponsoroidut suolapatsaat tällaista vaatia.

Sillä tavalla. Ehkä kukaan ei enää kehtaa väittää, ettei yrityselämän mukaantulo yliopistoon vaikuttaisi tieteelliseen vapauteen ja tutkimustyön painotuksiin. Näinhän eliitti opetusministeri Henna Virkkusen johdolla yritti epäuskoiselle apianlaumalle vakuutella. Valehteli siis suut korvat täyteen täysin tietoisesti – sillä ei kai ministerin pallilla istuva apina ihan oikeasti voi olla niin ulkona lajinsa käyttäytymisen lainalaisuuksista, että olisi edes omia puheitaan uskonut. Ilmaisia lounaita ei ole missään. Jokaiseen ”lahjaan” liittyy hau – sitä suurempi, mitä isommasta lounaasta on kyse.

Mustavalkoinen totuus

YLE:n radiokanavilla esitellään viikon tietokirjoja. Viimeksi esitetty ohjelma taisi olla uusinta, sillä siinä käsiteltiin kaksi vuotta vanhaa opusta Yhteiskuntaluokka ja sukupuoli. Kuinkas muutenkaan, kyllähän noita feministikirjoja pitää tietty mainostaa, kun ne eivät muuten käy kaupaksi. Apina ei näitä humanistiväen kirjoja edes pidä minään tietokirjoina, koska ne eivät täytä alkeellisiakaan tieteellisyyden kriteereitä. Mielipidekirjoitelmiahan ne lähinnä ovat.

Tänään uutiset referoivat eli mainostivat ensi kuussa ilmestyvää kirjaa Mustavalkoinen totuus terveydenhuollon johtamisesta. Se tuntuu olevan jo hieman lähempänä tiedettä, mutta tekijöinä onkin kaksi urosta, Ari Heiskanen ja Antti Niemi. Kirjan aineisto perustuu 3000 alan ammattilaiselta kerättyyn 10 000 kommenttiin. Tekijät lanseerasivat ilmoille uuden termin, hankehelvetin, joka on syypää terveydenhuollon heikkoon tuottavuuteen. Eli siis juurikin ne toimenpiteet, joilla ”tuottavuutta” on yritetty parantaa, ovat suurin syy siihen, että julkinen sektori toimii huonosti…

Ei kai tämä kenellekään julkisen alan työntekijälle tullut minkäänlaisena uutisena, johtajille ehkä. Apina on ihmetellyt jo yli 15 vuotta jatkunutta päätöntä kehittämisrumbaa, jossa ei näytä olevan mitään järkeä asiakaspalvelun parantumisen näkökulmasta – vaikka asiakas onkin niitattu kaikkiin iskulauseisiin ensimmäiseksi. Näin se todellisuus vaan menee. Mistä eniten meuhkataan, se vähiten hyötyy. Tästä voisikin kirjoittaa ihan oman jutun päivänä muutamana.

Heiskanen ja Niemi totesivat, että terveydenhuollon työpaikoista joka toinen on huonosti johdettu (myös yksityisellä puolella), minkä seurauksena monet asiantuntijat muuttavat ulkomaille. Kehittäminen kohdistuu vääriin asioihin, projekteja aloitetaan yhä kiihtyvällä tahdilla, johtaminen tapahtuu kabineteissa ja asioita tehdään väärällä tavalla – aika menee hankehelvetin pyörittämiseen. Paras potilas on kuollut potilas luonnehti eräs asiantuntija nykymenon todellisuutta.

4 kommenttia artikkeliin ”PARTA JA PÄIVÄN PEILI

  1. Tätäkin on tullut joskus mietittyä, mutta kun tässä WordPressissä (tai ainakaan tässä teemassa) fontin kokoa ei voi kätevästi muutella, niin onpa jäänyt kokeilematta. Toisaalta, jos kokoa suurentaisi, näistä tulisi entistä pitempiä… Mutta pannaan hautumaan, kiitos vaan toiveesta!

  2. Ainahan voi itse suurentaa selaimestaan sivun – ja näin myös tekstin – kokoa (esim. Firefoxissa CTRL ja +; normaaliksi saa taas CTRL ja 0), jos tuntuu liian pieneltä…

   Mutta mun mielestä tämä fonttikoko on ihan hyvä.

   Se on kyl vähän hassua, ettei WP:n kirjoituseditorissa ole tekstin koon muokkaamista varten painiketta (tai no, onhan tuossa nuo otsikkotyylit, mutta muuten).
   Jos vaihtaa HTML-editorin puolelle, niin sitten toki voi koodilla tehdä vaikka mitä muutoksia..

   1. Oceansoul osasi sanoa sen paremmin kuin minä. Jaa että HTML? Olenpa nuo kirjaimet siellä editorissa nähnytkin, mutta kun en koodeista mitään ymmärrä, olen pysytellyt kaukana moisesta painikkeesta… Pitäis varmaan mennä jollekin yli-ikäisten apinoiden kansalaisopistokurssille. Tai sitten oceansoul vois tulla apinametsään antamaan lähiopetusta :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s