NÄKÖKULMA SATAMALAKKOON

Tiistaisessa jutussa tulin sohaisseeksi Jeesuksen sukupuolta. Pitihän sitä sitten vielä käydä katsomassa mitä viralliset Via Crusis -sivut kertovat Yuko Takedan eli naaraan valitsemisesta Jeesuksen rooliin. Tämähän saattaisi johdattaa tyhmemmän kuvittelemaan, että uskovaiset ovat todella suvaitsevaisia. Vaikka me ei homoja siedetäkään, niin Jeesus sentään voidaan uhrata. Johan ne sen naulasivat ristillekin 2000 vuotta sitten, eihän tämä nyt ole mitään…

Sivulla teatteriohjaaja Miira Sippola kertoo, että Takeda on hyvä näyttelijä rooliin koska hänen kauttaan on pakko keskittyä siihen, mitä Jeesus sanoo. Jos keskittyy muuhun, voi vain havahtua kysymään, että miksi. Tärkeää on se mitä Jeesus Nasaretilainen sanoo. Miksi hänen sanansa ja persoonansa ovat uhka yhteiskuntarauhalle ja ihmiselle? Miksi hän menee sanojensa puolesta kuolemaan?

No tästähän apina ei tullut hullua hurskaammaksi. On se mielenkiintoista, kuinka jotkut apinat puhuvat ihan suomenkieleltä kuulostavaa läppää, mutta silti siitä ei ymmärrä kuin yksittäisiä, irrallisia sanoja. Ajatus viheltää ulos takaraivosta jälkiä jättämättä. Kai siitä pitää tehdä sellainen johtopäätös, että apina on tyhmä, koska useimmiten tällainen ohitus tapahtuu naaraiden ääntelyn aikana. Ja hehän ovat tunnetusti viisaiksi julistettu. Aivan erityisesti ilmiö patriarkalisoituu juurikin silloin, kun asialla ovat jonkin uskon valaisemat yksilöt – olivat he sitten kulttuuriuskovaisia, kristittyjä tai feministejä.

Tapahtuman muukin roolitus selvisi noilta sivuilta. Kovasti apina jäi ihmettelemään, miksi valtavirtaistaminen on jäänyt puolitiehen, jos edes siihenkään. Pahan Juudaksen ja mitättömän Pilatuksen rooleissa nimittäin on patriarkaattisen perinteen mukaisesti edelleen urosapina ja pyhän Maria Magdalenan roolissa roikkuu yhäkin naaras – voi vain havahtua kysymään, että miksi. Kuinka löysää radikalismia! Olisitte ottaneet mallia Duudsoneista, jotka veivät pienen amerikkalaiskaupungin Truckeen keskustaan spermaa roiskivan lumisen jättipeniksen ja saivat koko liittovaltiojärjestelmän natisemaan. Paheksujat tietysti vetivät esiliinakseen lapset. Kuinkas muutenkaan – moralistithan ovat tunnetusti lasten mielenterveyden pahin uhka.

Niin se lakko

Mutta lakostahan tässä kai piti kirjoittaa. Oikeastaan ajattelin että tästä asiasta riittäisi aiempi pieni raapaisuni, sillä aihetta on tullut median tuuteista silmät korvat täyteen. Mutta kun aamuyöstä piti herätä eikä uni heti palannut aivoihin, jostakin syystä mieleen tuli se mursuviiksinen näytteenottaja sairaalassa. Seuraava ajatus oli pohtia, miten kotkalainen ahtaajauros selviytyisi hoitajattaren hommista. Siinähän sitä olisi muutosturvaa kerrakseen, työt ei ainakaan tekemällä loppuisi.

Potilasturvallisuus saattaisi tietysti olla eri asia, mutta ketä se enää tällä yksityistämisen aikakaudella kiinnostaa. Money, money, money vaan. Siitähän tässä lakossakin oli kysymys – kuka maksaa apinoiden poispotkimisen. Suomessa se on tehty työnantajille kovin houkuttelevaksi eivätkä he näköjään antaneet saavutetuista eduista yhtään periksi. Lakko päättyi lähes täydelliseen eekoon erektioon. Jotain tämä kertoo ajastamme – eikun hallituksestamme.

Ruotsissa käydään ihan samaa vääntöä ja lakonuhkia leijuu ilmassa, koska sielläkin työnantajat potkivat väkeä ulos ja rahtaavat vuokratyöorjia tilalle. Teollisuus voivottelee ihan kuin eekoo Suomessa. Surkeasti menee, mutta maksetaan nyt vähän noita bonuksia johtajille, että pysyvät kaviaareissa. Ihmiskauppa kukoistaa ja poliitikot vain taputtavat käsiään – kuten nyt tämä meidän mattivanhasemmekin, joka vielä tänään kehtasi valituksillaan kyykyttää lakkolaisia. Matista on tainnut tulla eekoon hihnassa räksyttävä rakkikoira…

Tukikummit

Melkein vielä paremmaksi pani eräs Björn Wahlroos, jonka puheet ovat aina menneet apinan aivojen läpi jälkiä jättämättä. Siksi kai tämä entinen kommunisti ja Nyky-Suomen kovin kapitalisti on rikas ja apina köyhä. Loikkaus aatteesta toiseen osoittaa vain sen, kuinka lähellä ääripäät ovat toisiaan. Matka stalinistista wahlroosiksi on vain parikymmentä senttiä. Tänään hän ehdottaa kehitysavun lakkauttamista, jotta suomalaisyritysten voitot eivät vaarantuisi!

Se, että kehitysavulla on yleensä pönkitetty ”auttajamaiden” omia intressejä (ja omaa yrityselämää), tuskin on kohdemaiden vika. Kehitysapu toki pitäisi suunnata aivan uudelleen, mutta samalla siihen pitäisi satsata entistä enemmän. Björn puhuu niin kuin peippokoiraskin puhuisi, jos suomea osaisi. Ja suurin osa laumaa näyttää seuraavan häntä, ainakin mikäli uskomme Iltalehden nettikyselyä – ja miksemme uskoisi. Tervemenoa vaan Karhun kanssa helvettiin.

Björn on ollut perustamassa myös Tukikummit ry -nimistä ”hyväntekeväisyyssäätiötä”. Idean isä on Sauli Niinistö, joka innosti Hjallis Harkimon säätiöhommiin. He saivat Björnin lisäksi mukaan Sari Baldaufin ja Eero Huovisen. Porukka kerää rahaa rahvasapinoilta syrjäytymisuhan alaisina eläville lapsille ja nuorille. Nettisivujensa etusivua koristaakin hellyttävän suurisilmäinen vauva eli lähes liito-oravan veroinen rahantekokone.

Syrjäytymisen ehkäisy on toki hyvä asia. Vuonna 2008 säätiö lahjoitti harrastusvälineitä, silmälaseja ja tietokoneita yli 90 000 ja viime vuonna kerrassaan 175 000 euron arvosta yhteensä 237 avunsaajalle! Lahjoitukset ohjataan Kirkon diakoniarahaston kautta. Jotenkin apinasta hieman näyttää siltä, että tämä on vain jonkinlaista kilven kiillotusta. Jokainen noista säätiöapinoista voisi vuosittain laittaa avustustoimintaan miljoonan omia varojaan, eikä tuntuisi missään. Mutta silti on mukavampi askarrella muiden pennosilla ja käydä juomassa kakkukahveja säätiön hallituksen kokouksissa.

Mediaseksikkyys

Mutta nyt on eksytty taas kauas sivupoluille. Mitähän sitä pitikään lakosta vielä sanoa. Ainakin voisi kommentoida kotkalaisten urosten eilistä uhittelua. Apina jo ehtikin ihmetellä, ovatko suomiapinat ihan oikeasti niin laiskaa väkeä, etteivät edes jaksa barrikadeja rakennella. Eilen sitten vähän yrittivät ja heti työnantajan edustaja menetti hermonsa. Hän ajoi apinoiden päälle autolla! Paikalle tulleet poliisit eivät häntä siitä kuitenkaan moittineet, vaan hätistelivät rikkurityövoimaa vastustaneet ahtaajat pois paikalta. Media esitteli lakon saldona kuvia rikotusta bemarin tuulilasista.

Säälittää tämä suomalainen konsensus. Eekoohan siitä halusi eroon, kun luuli tienaavansa lakkojen kanssa paremmin. Näin näyttää myös käyvän. Työntekijät elävät vielä konsensuksen harhassa. Satamalakkohan oli vain pieni pintaraapaisu, mutta työnantajat saivat siitäkin suuren itkun aikaiseksi. He osaavat psykososiaalisen mediasodankäynnin vastapuoltaan paremmin – ovat jopa keksineet palkata naarasapinan eli Eeva-Liisa Inkeroisen työmarkkinajohtajakseen. Ahtaajilla on puheenjohtajanaan vain säälittävän keski-ikäinen, valkoinen heteromies eli Timo Räty. Kummanko Sinä mieluummin ottaisit lähihoitajaksesi?

Ihan ilmainen neuvo AKT:lle. Kannattaa valita seuraavaksi puheenjohtajaksi vetävännäköinen kimuli. Sellainen Sarah Palin -kopio tai vastaava. Oikeastaanhan meillä jo onkin yksi ehdokas. Ehkä Tanja Karpela suostuisi, jos aneluvaltuuskunnasta tihkuisi tarpeeksi korkealuokkaista testosteronia. Sen jälkeen media kysyisi teiltäkin jotain eikä vain toistelisi teollisuuden sensuroimattomia itkuvirsiä.

Kiinnostavaa verrata lauman, median ja poliitikkojen käyttäytymistä ahtaajia kohtaan, kun tuoreessa muistissa on vielä hoitajalakkosählinki. Mutta Tehyllä olikin käytössään salainen ase, naarasjohtaja Jaana Laitinen-Pesola. Silloin kaikki kyselyt osoittivat, että yli 60 prosenttia apinoista tuki lakkosuunnitelmia, vaikka oma henki saattoi olla vaarassa. Nyt kun ainoa uhri olisi ollut rahapussi, kannatusluvut olisivat varmaankin olleet täysin vastakkaiset, jos niitä joku olisi viitsinyt kysyä. Minä en ainakaan ole moisia tutkimuksia huomannut tehdyn.

2 kommenttia artikkeliin ”NÄKÖKULMA SATAMALAKKOON

 1. ”Olisitte ottaneet mallia Duudsoneista, jotka veivät pienen amerikkalaiskaupungin Truckeen keskustaan spermaa roiskivan lumisen jättipeniksen ja saivat koko liittovaltiojärjestelmän natisemaan. Paheksujat tietysti vetivät esiliinakseen lapset. Kuinkas muutenkaan – moralistithan ovat tunnetusti lasten mielenterveyden pahin uhka.”

  Tai olisitte ottaneet oppia antiikin Ateenasta

  http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=658&vl=2006

  —Antiikin Ateenan kadunkulmissa, tonttien rajoilla ja toreilla
  seisoi nelikulmaisia pylväitä, joiden silmiinpistävä piirre oli
  reipas erektio. Niitä oli kaupungissa kymmeniä, ellei satoja.
  Kun lapset ovat sellaisia kuin ovat, lyödäänkö vetoa, että he kiipeilivät niissä?
  Moni väittää meidän nykyistä yhteiskuntaamme yliseksuaaliseksi
  ja pelkää tämän vaarantavan lasten kehityksen tasapainoisiksi aikuisiksi.
  Entä jos olemmekin pitkän kielteisyyden kauden jälkeen vasta palaamassa
  luontevaan seksuaalisuuteen?—

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s