ANTIIKKIA

Olen tainnut joskus jo ihmetellä, kuinka monien humanistien historia tuntuu alkavan ja maailma perustuvan antiikin Kreikkaan. Ikään kuin se olisi ollut paikka, jossa ihminen jalostui siksi länsimaiseksi sivistyneeksi olennoksi, joka hyvällä omallatunnolla voi katsella kaikkia muita apinoita nenänvarttaan pitkin. Eurooppalaisen sivistyksen kehto! Demokratian alkukoti! Mutta miksi meillä nyt sitten höpistään tasa-arvosta, sillä antiikissahan vain urosapinoilla oli puhe- ja äänivalta?

Tietysti on suurta asiantuntemattomuutta nostaa joku Kreikka jalustalle vain siksi, että sieltä on säilynyt joitain kulttuurisia muistoja jälkipolville. Olisi niitä ”antiikkisia” kulttuureja löydettävissä kasapäin eri puolilta maailmaa muualtakin, mutta ne eivät tietysti sovi suureen eurooppalaiseen hallitsijakansa -unelmaan. Siksi olemme suuressa sivistyneisyydessämme katsoneet oikeudeksemme tuhota niitä parhaamme mukaan – sanottaisiinko, että olemme uppoutuneet tähän missioon suoranaisella antaumuksella.

Oltiin bonoboina

Jotain hyvää antiikin Kreikasta silti löytyy. Siellä nimittäin osattiin nauttia synnittömästä seksistä. Mikään ei tuntunut olevan kreikkalaisille mahdotonta. Ikään kuin siellä oltaisiin osattu olla vielä bonoboina. Miehet sekstailivat paitsi orjien ja huorien, myös nuorten poikien kanssa. Seksikohtauksiin saattoi törmätä niin julkisten kuin yksityistenkin rakennusten nurkilla. Viininjumala Dionysoksen kunniaksi järjestettiin riehakkaita ryhmäseksipippaloita – ajatella, jos meilläkin vietettäisiin orgioita kirkoissa, niin ei tarvitsisi seurakuntien kärsiä tyhjien huoneiden kammosta.

Filosofi Solon perusti Ateenaan luultavasti maailman ensimmäisen ilotalon, jossa hinnat pidettiin sen verran kohtuullisina, että köyhilläkin oli mahdollisuus huolehtia terveydestään – demokratiaa parhaimmillaan. Hetairat edustivat seksiammattilaisten korkeinta kastia. He olivat vapaimpia naaraita antiikin Kreikassa, ainoita, jotka saattoivat itse hallita omaisuuttaan. Kuninkaiden ja filosofien rakastajattarina heillä oli suuri vaikutusvalta maailman menoon. Perikleen ja Sokrateen rakastajatar Aspasia oli aikansa kuuluisin naaras, joka dominoi kaikkein vaikutusvaltaisimpia poliitikkoja ja herätti filosofeissa mielenkiinnon, joka ei ollut kovin vähäinen eikä kapea-alainen. Ja jotkut vielä kehtaavat väittää, ettei naisilla muka ole valtaa…

Ehkä meidän siis kannattaisi muistaa, mistä lähteestä antiikin ylevät ajatukset ja suurenmoiset keksinnöt pulppusivat. Rajaton seksi teki hyvää. Ehkä meidän olisi jo aika palata juurillemme. Sitä kuvailtiin 2300 vuotta sitten seuraavasti: meillä on kurtisaanit ilonpitoon, jalkavaimot saadaksemme jokapäiväisen huolenpitomme ja aviopuolisot, jotta saisimme laillisia lapsia; he ovat myös kotiemme uskollisia vartijoita. Toisaalta, näinhän se eliitti käyttäytyy meidänkin aikoinamme – otetaan nyt esimerkiksi vaikka nykyajan suurin filosofi Tiger Woods. Vain rahvaan ilonpitoa rajoitetaan.

Evoluutiota

Kreikka on siis näyttänyt meille tietä jo tuhansien vuosien ajan. Ehkä tämä kannattaisi pitää mielessä, kun aivosolumme naksuvat päivitellessämme maan nykyistä olotilaa. Ehkä se on suunnannäyttäjä ja tienraivaaja nytkin, kun Eurooppa yrittää pitää päätään pinnalla maailmantalouden järjestäytyessä uuteen uskoon? Ehkä Kreikan tie on Euroopan tie, taas kerran – riippumatta siitä kuinka paljon sinne euroja pumppaamme. Evoluutio jatkuu ja länsimainen sivistys on kohta muisto vain ihmisyyden alati uudistuvalla kehityspolulla.

Ehkä nyt on jo Euroopan aika mennä, kuten Kaarina Hazard sanoisi, jos osaisi. Miksi tämä Eurooppa täällä vielä heiluu, onhan se jo nähty. Tervetuloa tänne kaikki innovatiiviset ja eriväriset maahanmuuttajat, täällä teille aukeaa neitseellinen mahdollisuus luoda kaikensortin ismien ja kristillisyyden raunioille jotain aivan uutta! Teljetkää meidät reservaatteihin, samanlaisiin mihin me pakotimme intiaanit ja aboriginaalit ja kaikki muut alkuperäiset maanomistajat! Sehän olisi vain oikeudenmukaista.

Eliittiä

Kreikka tarvitsee 110 miljardia euroa – tähän tietoon. Kuukausi sitten summa oli vielä kolmasosa tästä. Mitä se mahtaa olla vuoden kuluttua? Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjaska (eliittiä) Sixten Korkman syyttää hinnannoususta euromaiden jahkailua. Markkinat näyttävät epäilevän. Aika erikoista talousoppia tällainen, että velat kolminkertaistuvat kuukaudessa pelkästään pankkiirien (eliittiä) kokeman mielipahan vuoksi.

Tässähän se onkin koko Kreikka -episodin ydin. Pankit. Pankit pitää jälleen kerran pelastaa ja mistäs muualta se raha revitään kuin tavallisten apinoiden selkänahasta. Pankkiirit ovat tehneet tyhmiä luototuksia eli ovat hoitaneet hommansa päin persettä. Silti heidän bonuksiinsa pitää kerätä kolehtia ympäri Eurooppaa. Onko hullumpaa nähty tai edes kuultu? Mikä voisi olla tämän selvempi viesti teille kaikille loistokkaille afrikkalaisille valloittajille, tervetuloa vaan savuaville apajille.

Valtiovaraintoivo Jyrki Katainen (eliittiä) tarjoilee vain yhtä vaihtoehtoa ja pelottelee, että ilman sitä hyvinvointi(?)valtio katoaa. Totuudenpuhuja Matti Vanhasen (eliittiä) kanssa hän on jo mennyt Brysselissä lupaamaan, että Suomi osallistuu näihin talkoisiin. Siksi hänen piti keksiä, että maailman parhaat asiantuntijat ovat tämän paketin rakentaneet. Suomen osuus on siitä 1,6 miljardia – tällä hetkellä. Se on 1600 miljoonaa eli 1600000000 euroa. Jokainen suomalainen voisi yhtä hyvin polttaa grillissään 300 euroa, sillä nämä rahat eivät koskaan tule takaisin.

Ja mitä tapahtuu niille kreikkalaisille filosofeille eli poliitikoille, jotka valehtelullaan ovat tämän koko hässäkän aiheuttaneet? Eipä muuta kuin että he vetäytyvät takaviistoon Neitsytsaarille nauttimaan auringosta ja maanmiestensä taskuista anastetuista rahoista. Normaalivaltiossa, kuten Irakissa esimerkiksi, tällaiset rikolliset oikeutetusti hirtettäisiin. Mutta ei antiikin jalostamassa Kreikassa tietenkään.

Ratkaisumallit

Jotkut poliitikot (eliittiä) ovat sentään saaneet hieman suutaan auki. Uuden lookin (sexysexy!) kasvattanut demarinaaras Jutta Urpilainen ihmettelee, miksi voitot aina yksityistetään, mutta tappiot sosialisoidaan. Hyvä kysymys. Kaipa rahoittajillakin jokin vastuu pitäisi olla? Vihreät vitsit Heidi Hautala ja Satu Hassi esittävät apupaketin rahoittamiseksi Tobinin veroa. Hyvä juttu, mutta sitä tarvittaisiin muutenkin ja muuhunkin. Ulkomaankauppapelle Paavo Väyrynen heitti tänään kapuloita rattaisiin epäilemällä kovalla kiireellä maaliin potkittavan paketin vaihtoehdottomuutta. Pitäisikö tässä huolestua, kun Paavon puheet kuulostavat harvinaisen järkeenkäyviltä?

Kommunisti Esko Seppänen puolestaan paljasti jo helmikuussa, että kreikkalainen tilastojen vääristely on ollut tiedossa ainakin kymmenen vuotta. Kreikka muun muassa kasvatti bruttokansantuotettaan ottamalla laskentaan mukaan harmaan talouden – eli siis ne kuuluisat ilotalotkin. Voisiko tästä nyt vetää sellaisen johtopäätöksen, että syyllinen EU -maiden ahdinkoon onkin 2600 vuotta sitten ahkeroinut Solon? Seppäsen ehdotus on, että Kreikka pitäisi potkia rahaliitosta ulos. Tämä olisi tietysti apinalogiikan mukainen ratkaisu.

Jotain talouden lainalaisuuksista tietävinään oleva Esko Passila (eliittiä? – ehkä siis yksi niistä maailman parhaista asiantuntijoista?) on sitä mieltä, että Kreikka pitäisi laittaa velkasaneeraukseen. Tämäkin kelpaisi apinalle, sillä siinä inhokkipankkiireiden korkovoitoista rokotettaisiin edes pieni siivu. Esko on kirjoittanut kirjankin. Sillä on vetävä nimi Kuole tänään – maksa huomenna. Valitettavasti hän höpisee siinä jotain Gaiasta ja menettää samalla uskottavuutensa. Tämä new agelaisiakin kiihottanut teoria kun on todistettu jo ajat sitten humpuukiksi.

Mikä olisi sitten apinan lääke tähän EU:ta ravisuttavaan ongelmaan? Kuten aina, apina tykkää yksinkertaisista ratkaisuista: mitätöidään eli annetaan kaikki maailman nykyiset velat anteeksi ja kielletään rahan lainaaminen tulevaisuudessa kokonaan. Piste.

Mitä tästä sitten seuraisi? Köyhiä hieman helpottaisi ja rikkaita hieman kiristäisi. Maailmasta ei raha kuitenkaan loppuisi eivätkä rahanlainaajat nälkään kuolisi, vaikka ammattinsa menettäisivätkin. Olisihan meillä sitten runsas joukko auliita siivoojia ja marjanpoimijoita? Ehkä vähäksi aikaa syntyisi maailmanlaajuinen kaaos, mutta katastrofien kauttahan ihmisapina on aina jalostunut ”paremmaksi”. Ja joskus se suuri luuta pyyhkii kuitenkin, voitaisiin tehdä se nyt ihan itse ja vapaaehtoisesti. Ehkä siinä jopa maapallo pelastuisi, kun useimmat yltiöpäiset suunnitelmat jäisivät rahanpuutteessa toteuttamatta.

PS. 6.5. Edellistä kirjoittaessani valtakunnan ykkössonni Sauli Niinistö tuli astuneeksi Paavon ja Jutan polulle vaatiessaan sijoittajia kantamaan Kreikka -ristiretkiensä vastuita.  On hiukan omituinen tilanne, jos riskihinnoittelut on kyllä kerätty, mutta riski jääkin muiden kannettavaksi. No eihän se mikään omituinen tilanne ole, vaan normaalia kapitalistista käytöstä…

On aika merkittävää, että Niinistö on jo moneen kertaan tullut kävelleeksi puolueensa virallisen linjan ylitse. Viimeksi hän oli huolestunut kansanedustajien kytköksistä ydinvoima-asiassa. Onko tämä nyt jotain populismia, presidenttipeliä vai ihan oikeaa huolestumista kansakunnan tilasta?

Oikeusvitsi Tuija Brax sen sijaan haluaa etäännyttää meitä entistä kauemmaksi antiikin perinnöstämme, jonka mukaan seksuaalisuus on positiivinen asia. Braxin johdolla seksistä tehdään entistä likaisempaa ja rikollisempaa. Raiskausmääritelmiä kiristetään eikä siinä varmaan ole hetkeäkään ajateltu, kuinka suuri osa kaikista raiskaussyytöksistä syntyy pelkän morkkiksen ja kostomielialan vuoksi. Olipa surkeaa seksiä, pannaan kaveri kärsimään..

Entäs sitten alaikäisyyden määritelmä? Sitä vedätetään koko ajan ylöspäin, vaikka apinat kypsyvät ja kehittyvät entistä nuorempina. Antiikin filosofit eivät voisi moista ymmärtää. Braxin ideat maksavat useita miljoonia euroja vuodessa ja hän myöntää itsekin, ettei niillä ongelmaa ratkaista. Mutta lapset ja seksi on yhdistelmä, jolla apinat saadaan takuuvarmasti hysterian valtaan. Siitä on sitten helppo tiukentaa seksinvastaista ilmapiiriä muutenkin.

Yksi kommentti artikkeliin ”ANTIIKKIA

  1. Kuole tänään – maksa huomenna ei ole tarkoitettukaan uskottavaksi. Se on silkkaa spekulaatiota. Jos olisit lukenut kirjan, niin ehkä tuntisit paremmin kontekstit. Ihmisellä on tekniikka muuttaa tulevaisuuttaan ja vain ken elää hän näkee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s