VENLAT JA PRINSESSAT

Rupesin kirjoittamaan tätä juttua Venlojen viestin aikaan, viime lauantaina siis. Kirjoittaessani katselin suoraa lähetystä netistä. Suunnistushan on urheilun kuninkuuslaji, vaikkei sitä moni tunnu tietävän. Siinä tarvitaan muutakin kuin pelkkää fyysistä voimaa. Luulisi, että laji olisi kaikkien huulilla, sillä eikös sisäinen kauneus eli aivotoiminta ole nykyään julistettu seksin korkeimmaksi asteeksi? Ja aivojahan suunnistuksessa ennen muuta tarvitaan.

Tietysti tämäkin laji kohtelee apinoita eriarvoistavasti. Eräillä vain on synnyinlahjana spatiaalisemmat aivot kuin jollakin toisella, aivan samoin kuin joillakin on juoksemiseen muita paremmin soveltuva lihaksisto ja ruumiinrakenne. Sillä, jolla nämä kaksi tekijää kohtaavat, on hyvät mahdollisuudet menestyä suunnistuksen jalossa taistossa. Valitettavasti (?) taitaa vain olla niin, että evoluutio on varustanut urokset keskimäärin naaraita paremmilla suunnistuskyvyillä.

Voidaan siis päätellä, että urokset ovat keskimäärin naaraita parempia suunnistajia ja siksi lajin parissa pyörii tulevaisuudessakin enemmän uroksia kuin naaraita. Laji on myös vaarallinen, sillä siinä sattuu erilaisia tapaturmia ja haavereita squashin ja judon jälkeen kolmanneksi eniten. Vuonna 1997 miessuunnistaja joutui tapaturman uhriksi lähes kuusi kertaa useammin kuin nainen. Varsinkin jäisillä kelkkaurilla tapahtuva hiihtosuunnistus tuntuu maallikosta suoranaiselta uhkarohkeudelta.

Siksipä onkin niin tyypillistä eli lähes hauskaa, että suunnistuksen nykyinen suosion kasvu on kokonaan seksin ansiota. Maailmanmestari Minna Kaupin loistokas esiintyminen presidentin itsenäisyyspäiväjuhlissa vuonna 2008 käänsi kaikkien päät. Sisäiseen kauneuteen perustuva urheilulajikin siis tarvitsee suosionsa nostattamiseen naarasapinan muotoon puettua ulkoista kauneutta. Vieläkö joku kehtaa epäillä naaraiden seksuaalista valtaa?

Stereotypioita

Venlojen viestin voitto meni Tampereen Pyrinnölle. Onnea Tampere! Kauniita naaraita koko joukkue täynnänsä. Naisten suunnistusta on siksikin mukava seurata, että siinä poninhäntä tai parhaimmassa tapauksessa letti heiluu seksikkäästi. Onhan se aivan jotain muuta kuin lähes kynityltä kanalta näyttävä feministikampaus. Sellainenkin nimittäin ohjelmassa nähtiin. Jostakin syystä YLE oli katsonut tarpeelliseksi pilata tämän ainutkertaisen urheilutapahtuman valitsemalla ”studiotoimittajaksi” isoleukaisen feministin, Marianne Nymanin.

Studio oli oikeasti kisapaikalle pystytetty hirsikatos, jossa Nyman haastatteli aiheeseen liittyviä apinoita. Ja kuinka ollakaan, lähes ainoat kysymykset, jotka hänen päähänsä putkahtivat, koskivat tasa-arvoa suunnistuksessa – siis sukupuolten välistä ”tasa-arvoa”. Ei auttanut, vaikka naarashaastateltavat yksi toisensa perään kieltäytyivät näkemästä asiassa minkäänlaista ongelmaa. Nyman onnistui pilaamaan jopa kauniin Marianne -nimen toistamalla stereotypioitaan kerta toisensa jälkeen.

Nyman halusi pakolla revittää tasa-arvokeskustelua ja yritti löytää suunnistuksesta väkisin jotain epätasa-arvoa, vaikka Suunnistusliiton hallituksen puheenjohta Kirre Palmi ei nähnyt mitään ongelmaa esimerkiksi siinä, että Venlat saavat suunnistaa lyhyen radan päiväsaikaan, kun Jukolassa miehet joutuivat rämpimään pitkiä etappeja vesisateessa keskellä yötä! Täytyy olla jotain kovin kieroutunutta korvien välissä, jos tämäkin mielletään epätasa-arvoksi. Miehethän siinä voisivat suureen ääneen valittaa.

Edes vuonna 1976 suunnistuksen maailmanmestaruuden ensimmäisenä suomalaisena voittanut Liisa Veijalainen ei suostunut tanssimaan Nymanin pillin mukaan. Historiastakaan ei löytynyt mitään paheksuttavaa naisten alistamista. Kuinka ikävää feministitoimittajalle. Hänen piti siis tyytyä siihen tosiasiaan, että ratamestarit ovat vielä lähes kaikki urosapinoita. Kuinka suuri yhteiskunallinen epäkohta! Mutta siihenkin on jo puututtu, sillä kävi ilmi, että erityisesti naisille kohdennettu ratamestarikoulutus on jo aloitettu. Seuraavaksi kai pitää puuttua valmentajien sukupuoleen, sillä ei kai ole mitään laitaa siinä, että niin Tampereen Pyrinnön naisjoukkueen kuin Minna Kaupinkin takaa paljastuu miesvalmentaja…

Kateelliset prinsessat

Mikä mahtaa olla suunnistuksen tulevaisuus? Nuoriso läskistyy ja nyt on havaittu, että erilaiset navigaattorit surkastuttavat aivojammekin. Ehkä lajin uusi kehto löytyy Afrikasta, nythän laji on vielä kovin valkoinen. Ruotsissa on meneillään hieman samanlainen kehityskulku. Kuningashuonetta uhkaa näivettyminen, ainakin mikäli uskomme katugalluppeja, ja miksemme uskoisi. Alle puolet naapurimaan apinoista kannattaa enää monarkiaa.

Toisaalta, mikäli uskomme asiantuntija Sten Hedmania, Ruotsissa voi syntyä Daniel -ilmiö erään toisen D(iana) -ilmiön tapaan ja suosio ropisisi suoraan kuninkaallisten omaan kirstuun. Jäämme odottamaan riittääkö uroksessa pidemmän päälle tarpeeksi seksuaalista kiinnostavuutta yltääkseen naarasesikuviensa tasolle. Näin häähumussa Daniel Westlingiä on helppo hehkuttaa, mutta enteellisesti mediasirkus keskittyi silti aika yksimielisesti naaraiden ja heidän pukujensa esittelyyn.

Ruotsissa prinsessa Victoria joutui siis vääntämään taviksesta itselleen prinssin, kun ei oikeaa saanut. Ehkä niitä on maailmalla niin harvassa nykypäivinä. Ovatko ne kuolemassa sukupuuttoon, vai mikä mahtaa olla syynä? Voisi äkkipäätään kuvitella, ettei se voi ainakaan geeneistä olla kiinni. Katsokaa nyt niitä hääkuvia, ovathan kuninkaalliset sentään aivan eri näköistä porukkaa kuin tavikset keskimäärin. Ei kuvissa näy yhtään ylipainoista siniveristä apinaa. Mutta ei tarvitse kovin kauaksi kääntyä, kun lyllerrys astuu mukaan kuvaan. Ei tarvitse tulla kuin muutama sata kilometriä itään…

Jokin patriarkaatti varmaan on määrännyt, että häissä joutuvat puhumaan vain urospuoliset apinat. Naaraat saavat nauttia palvelijoiden ja median huomiosta ilman stressiä. Tähänkään epätasa-arvoisuuteen ei ole kukaan puuttunut. Kuningas Kaarle XVI Kustaa korosti puheessaan, kuinka aina on ollut selvää, että Victorialla on oikeus valita elämänkumppaninsa kuunnellen omaa sydäntään. Olisipa ollut kiintoisaa olla Victorian veljen, prinssi Carl Philipin aivoissa tuolla hetkellä. Mikä mustanpuhuva myrskytuuli siellä olisikaan puhaltanut!

Media kun paljasti, että juhliin oli kutsuttu prinssin ex-tyttöystävä Emma Pernald, mutta nykyinen rakastettunsa Sofia Hellqvist oli kylmästi jätetty ilman kutsua. Kuningasperheessä tytär siis saa itse valita puolisonsa, mutta poika ei. On tämä aika erikoista tasa-arvoa. Emma sattuu olemaan paitsi prinsessojen hyvä ystävä, myös kuningasparin suosikki. Prinssi Carl Philip on tyttöystävänsä kohtelusta nyreissään uutisoi jokin lehti. Ilmaisu paljastaakin kaiken urosvallan olemattomuudesta.

Kuvien perusteella Sofia pesee Emman kuusi nolla. Sofian hyljeksimiseen saattaakin olla syynä kuninkaallisten naaraiden kateus. Sofia kun on uskaltanut poseerata melkein seksikkäissä kuvissa ja on siten paha kilpailija julkisuudessa. Siksi moista asiaa pitää paheksua. Tässä seksuaalisen vallan käytössään ja rajoittamispyrkimyksissään kuninkaalliset naaraat kyllä putoavat ihan tavallisen rahvasnaaraan tasolle. Ei siinä pyörityksessä kuninkaallakaan taida olla sanan sijaa.

Taikauskon papittaret

Hauskin uutinen, mutta samalla suurin takaisku koko häähumussa oli hovin tiedotuspäällikkö Nina Eldhinlipsahdus”, jossa hän tuli paljastaneeksi jotain täysin tyrmäävää prinsessa Victorian hääkäytöksestä. Hänen mukaansa kruununprinsessalla ei tule olemaan lainkaan… Mitäpä sitä urosapina saattoi muuta aavistaa ja toivoa kuin että lause olisi jatkunut …pikkareita yllään. Mutta pettymys oli megalomaaninen, kun paljastui, että kyse olikin niin yhdentekevästä asiasta kuin kaasoista.

Aika huonot juhlat oli kyseessä, jos yksikään naaraista ei tajunnut hyödyntää pöksyttömyyden vapauttavaa ilosanomaa. Melkoisella varmuudella näitä tosinaisia joukkoon mahtuikin, harva kuitenkaan uskaltaa olla yhtä rehellinen ja avoin kuin virolaiskaunotar Anu Saagim, joka on kertonut käyttävänsä pöksyjä aniharvoin. Prinsessa Madeleinelle moinen vapautus olisi tehnyt varmaan hyvää, hänhän kuulema on joutunut kärsimään niin kovasti viime aikoina – vaikka kierroksessa oli todellinen alfauros, Jonas Bergström. Alfasta todistaa se, että harvalla taviksella olisi kanttia pitää prinsessan ohella suoranaista rakastajatarverkostoa, vieläpä ennen häitä.

Ei mitään hätää, Madde. Kyllä sille Jonakselle korvaaja löytyy. Suomestakin on varmaan muuttanut suuri joukko kolmekymppisiä uroksia Ruotsiin ainoana päämääränään prinssimetamorfoosi. Onhan Madde siskoaan ylivoimaisesti kauniimpi, kannattaa siis aina yrittää.

Meillä Suomessa ollaan kuulema kymmenen vuotta Ruotsia jäljessä feminismin toteutuksessa. Näin paljasti naistutkimuksen professori, FT, Ph.D, dosentti Marianne (!) Liljeström Turun aliopiston humanistisesta tiedekunnasta eräässä YLEN:n radio-ohjelmassa. Siinä paheksuttiin hääseremonian kohtaa, jossa kuningas saattaa tyttärensä kirkkoon. Isän suorittama morsiamen luovutus on osoitus naisen alistamisesta kauppatavaraksi. Åbo Akademin käytännöllisen teologian dosentti Yngvill Martola komppasi Mariannea. Tällainen taantumuksellinen ele lienee erityisen karmaisevaa Ruotsissa, jossa feministisestä ajattelusta on kuulema muodostunut yhteiskunnan kulmakivi ja perusta.

Nämä feministit eivät kuitenkaan kyseenalaistaneet sitä, että vihkiminen tapahtui kirkossa, tuossa patriarkaattisen pimeyden päämajassa. Eikö olisi jo ollut syytä luopua taikauskoisesta jumalan kumartamisesta ja siirtyä moderniin aikaan? Ja vielä parempi, jos ikuinen yksiavioinen liitto olisi kyseenalaistettu apinoille sopimattomana elintapana. Tuskin moista tapaa yksikään kuninkaallinen edes noudattaa. Mutta näin radikaaliin ajatteluun ei feminismikään siis pystynyt.

Erityisesti ruotsalaiset papit arkkipiispaa myöten tuntuivat joutuneen hysterian valtaan Victorian ilmoitettua haluavansa isän saattamaan hänet kirkkoon. Tavisapinalle pastoreiden perustelut kuulostavat suoranaiselta ufojutulta: tavan ei katsota sopivan ruotsalaiseen kulttuuriin, joka korostaa puolisoiden tasavertaisuutta. Morsiamenluovutuksen taustalla nähdään arvomaailma, jossa isä luovuttaa käskyvallan tyttäreensä tämän puolisolle. Symboliikka jättää jälkensä tulevaisuuden häärituaaleihin, mitä ei pidetä tasa-arvonäkökulmasta toivottavana.

Tässäkin yhteydessä feministit syyllistyvät totuuden vääristelyyn väittäessään, ettei morsiamen luovutus ole pohjoismainen tapa, vaan se olisi lainattu amerikkalaisista elokuvahäistä. Apina kuitenkin luottaa enemmän Kansankulttuuriarkisto Folkkultursarkivetin arkistonhoitaja Carola Ekremin tietämykseen. Hänen mukaansa morsiamen luovutus ei ole mikään uusi tapa – pikemminkin suudelma alttarilla on kopioitu amerikkalaisista elokuvista.

Kuninkaallisten häiden on täytynyt olla ruotsalaisfeministeille karmaiseva kokemus, kun se tuntuu olleen sitä suomalaisille aatesisarilleenkin. Mutta että tällaiseen asiaan edes kiinnitetään huomiota, osoittaa, kuinka hakoteillä feminismi aatteena on. Sillä ei ole minkäänlaista yhtymäkohtaa ihmislajin todelliseen käyttäytymiseen ja sitä ohjaileviin mekanismeihin. Ja kuinka voisi ollakaan, kun toinen feministiprofessori eli Terttu Utriainen ihan tosissaan laukoo, kuinka on kasvatuksen ja kulttuurin tuotetta, miten ihmiset käyttäytyvät.

Järkyttävää, millaisella asiantuntemattomuudella ja suoranaisella taikauskolla meitä nykyisessä ”edistyksellisessä” maailmassa hallitaan! Ehkä vielä järkyttävämpää on huomata, että niin harva ymmärtää edes ihmetellä, kuinka yliopistolaitoksessa ylipäätään on mahdollista harjoittaa pelkkää mutuaskartelua ja politikointia.

_  _  _

Vuoden 2012 viesti täältä.

2 kommenttia artikkeliin ”VENLAT JA PRINSESSAT

  1. Oivoi, jälleen niin kovin loistava kirjoitus! Edelleen tivaan näidenkin sanojen saantia paperille, koviin kansiin ja kirjakaupan tiskille myyntiin. On hienoa lukea ajattelevan uroksen rehellistä sanomaa.

  2. Kiitos vaan kovasti kannustuksesta Matti! Saattaa kuitenkin olla, ettei rehellisyys (ainakaan urosapinan rehellisyys) ole niitä seksikkäimpiä hyveitä psykososiaalisessa kontekstissa (eikun diskurssissa, vai mikä se nyt on) eikä ainakaan taloudellisessa mielessä… melkein tulee mieleen kerettiläinen ajatus, ettei se ole hyve ensinkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s