IHMETTÄ KERRAKSEEN

Enpä muista, että olisin ennen nähnyt puimuria vijapellolla heinäkuussa, mutta sekin ihme on nyt sitten koettu. Elokuussahan sen elonkorjuun pitäisi tapahtua, ainakin perinteisten mielikuvien mukaan. Kaipa viljanpuinnin aloituksellellekin jokin nimipäivä on keksitty Hermannilta heinään -ohjeen tapaan? Heinäkuussa siis nosteltiin heinät seipäille, elokuussa ahkeroitiin riihessä ja syyskuussa perunapellolla. Pitäisikö noita kuukausien nimiä jo vaihtaa modernimpiin, kun missään ei enää näy sen enempää seipäitä kuin riihiäkään?

Eipä noita näe enää paljon lehmiäkään laitumilla. Enemmän Suomessa näyttäisi tienvarsilaskennan perusteella elävän hevosia kuin nautoja. Arvelen, ettei lehmiltä kukaan ole mitään kysynyt, kun niitä näytetään pidettävän navetoissa läpi vuoden. On tämä mennyt aika kauaksi ajoista, jolloin talon tyttäret kävivät lypsämässä elikot käsin metsälaitumella. Taidan olla onnekas, kun olen päässyt moisen ihmeen ihan itse näkemään. Kapitalisti sanoo, että tuottavuus on huimasti parantunut. Ehkä kehityksestä voisi tehdä muitakin johtopäätöksiä?

Maidon ja lihan lisäksi navetat tuottavat paskaa. Siitäkin on tullut ongelma, kun se kasautuu yhteen läjään. Apinametsän laidalla lietelantaa kuskattiin parhaimmilla helteillä nurmiviljelmille. Ihanko oikeasti EU -direktiivit moisen typeryyden sallivat? Yksi rajumpi sadekuuro ja koko mälli olisi fosforeineen kaikkineen läheisessä lammessa. Puhumattakaan hajusta. Se leijui nenissämme päiväkaupalla ja tarttui jopa auton suodattimiin, niin että siitä pääsi nauttimaan vielä satojen kilometrien päässäkin.

Nämä kaikki ongelmat olisi helposti vältettävissä, jos joku jossain valtionhallinnossa olisi ollut niin viisas, että olisi pannut vauhtia lannan järkevään hyödyntämiseen. Suomalaiset kotieläimet tuottavat sitä itteään 20 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä riitäisi lähes kymmenen tonnia jokaiselle viljelyhehtaarille. Järkevin tapa lannan käsittelyyn olisi biokaasulaitos, joka tuottaisi puhtaan energian lisäksi puhdasta lannoitetta. On järkälemäisen käsittämätöntä, ettei Suomessa ole saatu aikaiseksi minkäänlaista biokaasubuumia.

Taikasana

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen haluaa esiintyä ympäristöpoliitikkona. Kukapa ei haluaisi, koska sillä saattaa saada seuraavissa vaaleissa ääniä. Ei ne äänestäjät kuitenkaan ymmärrä, että suuryritysten asiaahan tässäkin vain ajetaan – riittää kun mainitsee taikasanan ympäristö. Suuryritysten lobbarit lienevät biokaasun hyödyntämisenkin estäneet. Eihän pientuottaja voi Suomessa myydä edes tuottamaansa ylijäämäsähköä valtakunnanverkkoon, kuten muissa sivistysmaissa tapahtuu. Pienet kaasuntuottajat taitavat jäädä syöttötariffijärjestelmänkin ulkopuolelle.

Ympäristö on veruke, jolla myös rahavallan verotus pidetään alhaisella tasolla. Kataisen mukaan on vain loistavaa, että yritysten sosiaaliturvamaksun poisto maksatetaan tavallisten ihmisten energiahinnan nousulla. Suuret yrityksethän saivat juuri luvan rakentaa ydinvoimaa, josta ne omistajina saavat sähkönsä puoli-ilmaiseksi. Ympäristö- ja kuntaverot ovat tasaveroja, vain valtion ansiotulovero olisi progressiivinen. Siksi ansiotulojen verotuksen kiristäminen on Kataiselle punainen vaate. Rahaa riivitään kaikkialta muualta paitsi palkoista ja pääomasta. Apina ei ymmärrä. Siksihän niitä veroja maksetaan, että saadaan vastineeksi hyvinvointia kaikille – ei vain rikkaille, kuten nyt on suunta.

Ehkä en vain ymmärrä. Ihan yli hilseen meni Kataisen huoli kansan ylivelkaantumisestakin. Viikko sitten hän neuvoi kotitalouksia (ei siis yrityksiä…) seuraavasti: pitäkää huoli siitä, että pystytte maksamaan ne velkanne pois siinä vaiheessa, kun korot nousevat. Velat pitäisi siis maksaa pois muutaman vuoden kuluessa. Miten tähän muka kenelläkään velanottajalla olisi mahdollisuuksia? Ei kai sitä velkaa olisi tarvinnut ottaakaan, jos sen pystyy maksamaan noin vain takaisin. Ehkä Katainen elää siinä maailmassa, jossa rikkaat ottavat lainoja vain saadakseen verovähennyksiä?

Hallituksen ympäristötietoisuuden olemattomuus paljastui heti, kun lentoyhtiö Finncomm ilmoitti lopettavansa lennot Poriin, Jyväskylään ja Seinäjoelle. Ei kestänyt kuin tunteja, kun hallituksessa jo ruvettiin pohtimaan, millaisia tukia lentojen säilyttämiseksi voitaisiin maksella. Savonlinnan ja Varkauden suunnallahan miljoonia jo törsätään. Hiilidioksitupruttelua siis tuetaan verovaron samaan aikaan, kun toisella kädellä laaditaan listoja peruspalvelujen karsimiseksi. Näin toimii hallitus, joka on laiminlyönyt junaliikenteen kehittämisen. Ja tulihan se oikea sana sieltä Anu Vehviläisen suusta: elinkeinoelämä tarvitsee (tällä kertaa) lentotukia.

Ei Katainen sentään ole ainoa, jonka sanomisia apina ei ymmärrä. Viivi Pumpanen, tuo ensiluokkaiseksi julistautunut missikaunottaremme, ei taida olla kynänaisia. En ainakaan saanut mitään selvää hänen facebook- sepustuksestaan, jonka maikkari oli kopioinut omille sivuilleen. En jaksa edes kopioida sitä tähän, käykää lukemassa linkistä, jos täydellinen ajatuksen puute kiinnostaa. Tai ehkä niitä ajatuksia onkin niin paljon, että lopputulos on siksi käsittämätöntä soopaa? Kuka kertoisi neidille, että kannattaa jatkossa keskittyä pelkästään puhumiseen. Sehän häneltä tuntuu sujuvan.

Miksiköhän median on ollut pakko seurata kaikkea Viivin tekemistä? Ketä ihan oikeasti kiinnostaa? Satuin joskus keväällä katsomaan Maria! -ohjelman, jossa Viivi ja poikaystävänsä kuhertelivat ja vannoivat toistensa täydellisyyttä ja ihanan ikuista rakkautta. Sellaista siirappia, että suhteen saattoi jo siksi arvioida hyvin lyhytikäiseksi. Taas kerran vanha totuus osoittautui paremmaksi kuin pussillinen höpötystä: mitä enemmän vannotaan, sitä enemmän valehdellaan.

Mediaihmeitä

Lööppilehti Iltalehti ihmetteli tahtomattaan omaa toimituspolitiikkaansa reilu viikko sitten. Otsikolla Näitä naisjulkkiksia et pääse karkuun! esiteltiin seitsemän naarasta, joiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä media tarjoilee apinoille herkeämättä. Lady Gaga (pp), Paris Hilton (pppp), Lindsay Lohan (0), Kristen Stewart (?), Heidi Montag (?), Megan Fox (?), Britney Spears (pppp). Pelkkiä naaraita siis. Iltalehden ensimmäinen paljastus: mediaa ei kiinnosta urosten tekemiset. Toinen paljastus: toimittajat ovat ääliöitä. Eihän kukaan pakota seuraamaan näitä naarasapinoita. Journalistiyhteisö voisi päättää, että tästä lähtien kerrotaan vain oikeista asioista.

Näin helppoa olisi maailman pelastaminen, mutta lööppilehdet kertovat silti vain, kuinka joku Ronaldo hoitaa muniaan tai joku Stephanie on pukenut ylleen muka paljastavan koltun! Tiedostavat apinat tietysti ovat sitä mieltä, että lööppilehdet ovat roskaa eikä niitä kannata lukea. Ikävä totuus taitaa kuitenkin olla, että Iltalehden sivuilla pörrää enemmän apinoita kuin millään muulla suomalaisella sivustolla. Olisiko se neuvostosysteemi kuitenkin parempi, siellähän ei tainnut ilmestyä kuin yksi Totuus eli Pravda?

Median viisautta emme tule koskaan näkemään niin kauan kuin raha on olemassa. Ikävää monien unohdettujen kannalta, jotka eivät koskaan saa asialleen julkisuutta. Mediatila, samoin kuin apinoiden aivokapasiteetti, on nimittäin rajallinen luonnonvara. Niihin mahtuu vain tietty määrä dataa yhdellä kertaa. Siksi on äärimmäistä itsekkyyttä täyttää tämä tila turhuuksilla, moralismilla tai tytöttely-, hissikatse- ja naiseurovalituksilla. Samaan aikaan uutiskynnyksen taakse jää todella tärkeäitä asioita – kuten vaikkapa alkuperäisväestön viimeisten rippeiden ahdinko lähetyssaarnaajien ja kapitalismin ruuvipenkissä. Satuitko muuten tietämään, että YK:n alkuperäiskansa-asioita käsittelevän pysyvän foorumin jäseneksi on valittu eräs Eva Biaudet

Alkuperäiskansojen kohdalla kysymyksessä on sentään kokonaisten kulttuurien olemassaolo, mutta ei se tunnu kiinnostavan sen enempää mediaa kuin poliitikkojakaan. Foorumeilla ei rahataloudessa paljon ole virkaa. Enpä muista kuulleeni edes ihmisoikeuksista vaahtoavan Heidi Hautalan nostaneen sademetsäkansojen kohtaloa parrasvaloihin. Vaaleissa saa toki varmemmin ääniä Venäjää moittimalla. Ei poliitikkoja tai mediaa kiinnosta edes yksilötason tragediat, jos ne tapahtuvat muualla kuin Suomessa. Milloin meille kerrottaisiin jokailtaisina uutisina, että eilen kuoli kymmenentuhatta ihmistä turhaan, likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin? Luetellaanhan meille jokainen Afganistanissa kuollut yksittäinen apina, vaikka siellä on sota ja sodan tarkoituksena on tappaa. Sota-alueilta riittäisi päivitys kerran kuukaudessa.

Puhdas vesikin tunnustettiin pitkän väänön jälkeen ihmisoikeudeksi vasta muutama päivä sitten. YK:ssa sentään yksikään maa ei kehdannut asiaa vastustaa, mutta jarrumiehet löytyvät äänestämättä jättäneiden joukosta. Yhdysvallat, Iso-Britannia, Australia, Ruotsi, Tanska, Kanada… Mitä tämä lista kertookaan!

Pomoihmeitä

Yrityselämän logiikka taitaa olla jotain, joka ei tavalliselle apinalle aukea. Otetaan nyt esimerkiksi vaikka maailman suurin öljytuho, jonka BP aiheutti Meksikonlahdella. Turman hintalapun suuruudeksi on arvioitu 25 miljardia euroa. Apinalogiikalla voisi kuvitella, että tällaisen kuprun jälkeen yhtiön pomolle Tony Hayvardille olisi näytetty ovea alta aikayksikön, ainoana muistona kengänjälki takamuksessa. Mutta kapitalismi toimii kummasti. Keskikastin johtajia kyllä potkitaan ulos olemattomistäkin syistä, mutta Isot Pomot jopa neuvottelevat lähtönsä ehdoista!

Vielä heinäkuun puolivälissä yhtiö tiedotti, että Hayvardilla on hallituksen ja johdon täysi tuki. Viikko sen jälkeen Hayvardin erosta ilmoitettiin. Työsuhde päättyy kuitenkin vasta lokakuussa, joten hyvin on Tonylla aikaa tyhjentää työhuoneensa konjakkipulloista ja kondomipaketeista. Täytyyhän eläkepäivilläkin jotain hauskaa olla tiedossa, sillä tämän kaikkien aikojen puhalluksen järjestämisestä BP palkitsee johtajansa 14 miljoonan euron kipurahoilla.

Toissaviikonlopun lööppeihin oli päätynyt oikein kepulainen värisuora. Kissankokoiset kirjaimet kertoivat, kuinka pääministeri Mari Kiviniemi salasi vaalirahoituksensa, kuinka entinen pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti kihlatulleen Sirkka Mertalalle suhteen loppumisesta (taas) tekstiviestillä ja kuinka ex-puheenjohtajakandidaatti Timo Kaunisto vaihtoi vaimonsa vihreämpään eli kansanedustaja Kirsi Ojansuuhun. Mitäpä tähän voisi muuta sanoa, kuin ettei moinen hattutemppu taida onnistua minkään muun puolueen johtajilta.

Avioerossahan ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Ihmeellistä on se, kuinka kepulaiset ovat vielä niin keskiaikaisia, että ero piti salata puheenjohtajakisan ajaksi. Oli vain pakko esittää onnellista perhepoliitikkoa, muutenhan puoluekokous olisi mennyt sekaisin. Onnea vaan Kaunistolle uusiin haasteisiin! Vanhasen tyyliä hoitaa hoitojaan ja niiden poispotkimista sen sijaan on aika vaikea ymmärtää. Jos eroilmoitukseen todellakin riittää vain yksi tekstari, niin kovin on kaverilla köyhät eväät. Tulee vaan taas ihmetelleeksi, miksi tällainen moukkamaisuus on vähemmän tuomittavaa kuin Kanervan puutarhanhoitoutelut.

Mari Kiviniemi heittäytyy vielä astetta ylimielisemmäksi kieltäytymällä kommentoimasta mittavaa vaalirahabudjettiaan millään lailla. Iltalehti esitti aivan asiallisen oloisia kysymyksiä, joihin ei saanut vastausta. Salailulinja on huono valinta tuoreelta pääministeriltä. Ei se mitenkään lisää luottamusta häneen eikä politiikkaan eikä etenkään naispoliitikkoihin ylipäätään. Jos urokset ovat sikoja, onko naarasjohtajienkin pakko olla? Näköjään kyllä.

Ihan vaan tiedoksi Marille ja kaikille muillekin poliittisille broilereille. Jokaiseen lahjaan liittyy hau, joka pyrkii takaisin lahjoittajansa luo. Niin pientä lahjaa ei ole olemassakaan, etteikö tätä yhteyttä löydy. Täysin pyyteetöntä lahjaa ei maailmankaikkeus tunne. Siksi ovat niin huvittavia nuo selitykset, ettei tämä tai tuo lahjoitus mitenkään vaikuta mihinkään päätöksiin. Kyllä kansa tietää ja nauraa tuollaisille keisarin vanhoille vaatteille. Siksi on niin vaarallista sekin, että SOK:n hallinto on imaissut sisäänsä neljänneksen kuntapäättäjistä ja viidenneksen kansanedustajista. Kyllä sillä on merkitystä ja siksi S-ryhmä on tähän pyrkinytkin. Mitä pitäisi ajatella tähän ansaan vapaaehtoisesti astelleista päättäjistä? Ovat kuin katiskaan uineita haukia?

Radioihmeitä

Yritin sunnuntaina kuunnella Radio Puheesta Arto Nybergin ohjelmaa. Hauskaa sinänsä, että televisio-ohjelmia voi kuunnella radiosta. Niitä kuitenkin saksitaan, nytkin vieraana olleiden Timo T. A. Mikkosen ja Esko Valtaojan (tiesitkö muuten, ettei Esko ole koskaan ajanut partaansa?) puheita oli lyhennetty. Lisäksi päälle tulla tupsahti kahteen kertaan poliisin tiedotus. Pirkkalassa on nähty karhu! Voi kauhistuksen kapiturkki sentään. Koko valtakuntaa varoitetaan yhdestä karhuhavainnosta. Voi helvetin helvetti, onko maailma mennyt aivan sekaisin, kun poliisikin sekoilee näin pahasti?

Ensinnäkään, poliisi ei näytä oppivan mitään. Edellinen varoitus poiki paikalle vain uteliaita apinoita karhubongauksen toivossa. Samoin kävi tällä kertaa. Toisekseen tällainen ylireagointi inflatoi todellisten vaaratilanteiden varoitukset. Kolmanneksi hysteerinen ilmoitus pilasi poliisin maineen. Karhua etsittiin lentokoneen (!), poliisien, metsästäjien ja koirien avulla, mutta kukaan ei nähnyt ensimmäistäkään vilahdusta tästä kauhistuttavasta pedosta.

Ihan oli pakko kurkistaa poliisin sivuille. Siellä tiedotettiin, kuinka vaarallinen (!?) karhu oli noussut takajaloilleen ja murissut ulkoilijalle. Toisaalta kuului ihmisten huutoa!!! Poliisi ohjeistuksen mukaan karhuhavainnoista pitää ilmoittaa hätänumeroon. Toinen karhuhavainto paljastui hirveksi. Etsinnät lopetettiin, koska metsään oli tullut pilkkosen pimeää. Että sellainen operaatio tällä kertaa. Ehkä meillä on liikaa poliiseja, kun aikaa riittää tällaiseen puuhasteluun?

Eipä aikaakaan, kun maanantaina hätätila julistettiin Rovaniemelle. Suorastaan nauratti, kun tällä kertaa karhu paljastuikin koiraksi. Mutta osataan sitä aluehallinnossakin. Lounais-Suomen aluehallintovirasto varoitti tänään apinoita ensi yön ukkosrintamasta ja kehotti varaamaan ruokaa, vettä, lääkkeitä, radion ja paristoja vähintään viikon tarpeisiin… Meniköhän tämä nyt hieman överiksi?

Kirsi Virtanen taitaa saada kilpailijan. Olen ihastunut Eve Mannun itseironisiin ohjelmiin. Viimeksi hän halusi hidastaa tahtia, mutta käytännön sovellus meni ihan persiilleen. Tähän sisäiseen kauneuteen voisi vaikka rakastua! Mutta sen verran pitää olla varuillaan, ettei kyseessä ole mikään piilofeministi. Tämäniltainen juontamansa Ilonan ystävät. Seis! Seksi on syntiä – naisille! -ohjelma pani hieman askarruttamaan, sen verran asenteellinen oli naarashöpötteinen sisältönsä. Toisaalta Eve on haastatellut Kari Enqvistiä ja Osmo Tammisaloa, joten ei hän voi mikään telaketju olla.

Ehkä paras todistus Even viattomuudesta on kuitenkin se, että kriittinen feministi Kaisa Ruokamo lyttää Even kirjan Musta tulee perhe ala-arvoisin keinoin, paljastaen näin vain oman ahdasmielisyytensä. Mantukin on niitä huppu päässä kulkevia naisia, joille vanhemmuudeksi riittää äitiys… en ihmettele, että miksi joku ei jaksa olla parisuhteessa tai muussakaan ihmissuhteessa Mantun kaltaisen arjen pyörittäjän kanssa. Ruokamo siis alentuu haukkumisen asteelle, mikä tietysti on loistava esimerkki feministien tavasta alistaa normaalisti kehittyneitä naaraita. Apina ei puolestaan ihmettele,vaikkei yksikään uros olisi kelpuuttanut Ruokamoa edes satunnaiseksi yhden yön panokseen – sen verran rumalta vaikuttaa hänen sisäinen kauneutensa.

Even kirja Musta tulee äiti on voimakirja lasta yksin odottavalle naaraalle. En ole lukenut, mutta voisin suositella pelkästään radio-ohjelmiensa innoittamana. Hän on perustanut aiheeseen liittyviä vertaisryhmiä, Tuikkeita eri puolille maata. Sinne vaan kaikki yksinäisyyttä potevat äidit!

PS. Aivan pakko on ihmetellä nykyistä rakennusteknistä osaamista eli osaamattomuutta. Suosikkinaarani työpaikalla ilmanvaihto on aivan perseestä. Joissakin huoneissa palellaan 20 asteessa ja toisissa hikoillaan 38 asteessa. Asentajat ramppaavat mittailemassa, mutta mitään ei tapahdu. Ikkunoita ei saa auki. Onneksi sähköpatterit on keksitty ja käytössäkin eräissä huoneissa. Ei kai tämä ole ilmastointitekniikan tarkoitus, että huippuhelteillä on pakko lämmittää sähköpattereita? Olisiko siihen energiatehokkuuteen ihan oikeasti syytä kiinnittää huomiota!

PS2. Aivan pakko on myös paljastaa puhelinkaupustelijoiden viimeisin innovaatio. Nyt he kertoivat, että olen osallistunut viime vuonna johonkin kyselyyn, josta palkkioksi saisin 40-60 euron arvosta lehtiä. Toki sitten vähitellen paljastuu, eteivät ne lehdet mitään ilmaisia ole, vaan niistä pitää maksaa ihan normaali ”tarjous”hinta. Miten tämän lehtikaupustelun saisi kuriin, sehän on nykyään aivan villiä. Yksikin kauppias suorastaan suuttui, kun en suostunut tilaamaan hänen mielestään lähes ilmaista lehteä. Yleensä olen sanonut heti alkuun, etten osta mitään. Kaikkiin se ei kuitenkaan tehoa. Ehkä pitää ruveta puhuttamaan rauhanhäiritsijöitä oikein kunnolla ja vasta viime hetkellä kertoa, että en nyt ostakaan mitään, hähhähhää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s